Осветлите ходник својим рукама

Изаберите шему осветљења за ходник

Расвјета у ходнику у стану или дому има своје посебности. Ово посебно важи за вестибуле велике дужине и проводи их одједном у неколико просторија. На крају крајева, важно је не само осигурати довољну покривеност цијелом дужином, већ и организирати удобан сустав контроле расвјете.

Требало би омогућити управљање расвјетом одмах са неколико мјеста, а исто тако бити и прилично лако имплементирати. Сва ова питања ћемо покушати да размотримо у нашем чланку.

Општа правила за осветљење расвете у ходнику

Почнимо наш разговор са општим правилима осветљења у соби у предворју. У принципу се не разликују од принципа осветљења у другим просторијама, али имају и своје нијансе.


Општа правила за системе осветљења расвете у ходнику

Прије свега, погледајмо потрошаче електричне енергије које можемо имати у ходнику:

 • Као прво, ово је осветљење.Ово је обично од једне до неколико лампи.
 • Поред тога, приликом инсталације у ходнику разводне табле ТВ сигнала , можда ће нам бити потребан излаз за повезивање појачала.
 • Други потрошач може бити рутер , па, и један - два прикључка за привремене електричне уређаје.

Није довољно да овај скуп потрошача креира посебну групу. Поготово ако подијелите потрошаче према врсти терета. На основу овог осветљења у ходнику ће се морати спојити на групуосвјетљавање једне од соба.

 • У ту сврху обично бирају суседну просторију, чији је број потрошача најмањи. Према члану 12.28, БЦХ 59-88 би требало да изабере саму дневну собу, а не кухињу или купатило.
 • А сада, што се тиче избора места одржавања. Осветљење дугачког и уског ходника се бира на основу пројектних одлука. Али ево неких аспеката.
 • Ако је намјештај планиран дуж једног од зидова, свјетиљке се не смију налазити изнад ње. Иначе намјештај ће засјенити ходник. Ако распоредите лампе на зиду или стропу у супротном углу намјештаја, онда ће се њихова свјетлост одразити од огледала до намјештаја и сјајних очију. Све у свему, постављање лампи у средину просторије биће савршено решење.
 • Склопке за контролу расвјете у предсобљу најбоље су постављене у близини сваког могућег излаза из просторије. За неке се то чини тешко, али сада ћемо анализирати ово питање, након чега вам то не би требало бити интересантно.

Методе инсталације контроле осветљења у ходнику

У овом тренутку постоје два најједноставнија начина контролисања осветљења у просторији одједном са више места - преко пасивних прекидача и импулсних релеја. Не, постоје опције за гласовну контролу, даљинско управљање, сензоре покрета и сличне варијанте, али често цена и сложеност инсталације таквих система не оправдавају скромно осветљење у ходнику.

Употреба прекидача

Употреба прекидача за укључивање или искључивање осветљења дугог уског ходника постоји већ неколико деценија. Шема се показала са практичне тачке гледишта, али сложеност инсталације понекад постаје препрека за многе не баш самодовољне људе. Иако у њему нема ништа посебно компликовано.

 • За примену ове шеме, биће нам потребни посебни прекидачи. Карактеристика ових прекидача је да они имају не само једну уклопну позицију, већ и две. То јест, постоји један централни контакт и два привремена. Ако пребаците прекидач са једне на другу позицију, закључавате централни контакт са једним од привремених.
 • Али такви прекидачи су погодни само за контролу осветљења са два места. Ако требате донијети овај број на три (види Како направити троструку контролу расвјете), четири, пет или више, требат ће вам крижни прекидач. Карактеристика крижног прекидача је да има два главна контакта и два привремена контакта. Превођењем дугмета из једног режима у други, закључавате два централна контакта са два времена у различитим комбинацијама.


На слици је приказано коло са два пролаза прекидача

 • На први поглед, то изгледа помало збуњујуће, али у томе нема ништа компликовано. И боље је да га раставите директно на шеми. Да бисмо то урадили, почнимо са једноставнијом шемом контроле осветљења на два места.
 • Дакле, имамо два пасивна прекидача, једну или више лампи и разводну кутију.У разводној кутији имамо фазе, нулу и заштитне жице.

Обратите пажњу! Одређивање додатне опреме жица ће бити веома једноставно ако се придржавате ПУЕ правила током инсталације. Жуто-зелена жица је заштитна, плава жица је нула и проводник треће фазе.

 • Као и код прикључка нормалног прекидача, нула жица и заштитна спојница се директно спајају на уређаје. Спојите фазну жицу на централни контакт једног од укључених прекидача.
 • На централни контакт другог прекидача за пролаз, спојите жицу која иде на лампу. За њега ће бити у фазама.
 • Сада је време да се привремени контакти оба прекидача пролаза међусобно повежу и да је наш круг спреман за рад.

Обратите пажњу! Ако се након провјере ефикасности круга испостави да су у прекидачима укључени прекидачи у различитим положајима, то значи да сте погрешно повезали међусобно повезане контакте.

Шема са два пролаза и једним крижним прекидачем

 • Али ако требате освијетлити уски дугачак предсобље с три и великим бројем прекидача, онда је све много сложеније. Главна ствар је да смо између два прекидача прошли.
 • У овом случају, средишњи контакти прекидача пролаза повезани су на исти начин као у случају са два прекидача. И привремени контакти прекидача првог пролаза су повезани са два стална контакта крижа. Привремени контакти су другиПрелазни прекидач се повезује са два привремена попречна контакта.
 • Након тога, шема се може тестирати у раду. Слажем се, не постоји ништа компликовано и сва веза се може обавити својим рукама.

Употреба импулсног релеја

Могућност употребе пулсног релеја за контролу осветљења појавила се не тако давно, али је одмах стекла поштовање. Уосталом, схема такве везе је много једноставнија, њена сложеност не зависи од броја прекидача, али при инсталацији великог броја прекидача, то је и јефтинија склопка са пасс и цросс прекидачима.

Обратите пажњу! Релеј импулса се монтира у комбинацији са прекидачима дугмади. Њихов принцип деловања је сличан типки на вратима. То јест, када кликнете на закључане контакте, када баците дугме они су откључани.

релеј импулса

Прије свега, погледајмо принцип импулсног дјеловања или се назива блокирање или бистабилни релеј. Као и сваки други електромеханички релеј, он има завојницу и један или више контаката.

 • Када се контролни сигнал доводи преко прекидача, завојница ослобађа напетост и преврће контакт за напајање. У овом случају, блокиран је у овом положају. Обично је за то довољан сигнал који траје не више од 0,3 секунде. Приликом поновног сигнализирања, завојница се поново затегне и контакт напајања се нагиње у други положај. У овом случају, контакт силе је фиксиран у том положају.

Обратите пажњу! Поред електромеханикету су и електронски импулсни релеји. Њихов принцип рада је потпуно другачији и заснован на микропроцесорској технологији, али је коначни резултат потпуно идентичан. По главним параметрима, такви релеји се практично не разликују од електромеханичких, али сада на тржишту представља велики број модела ниског квалитета. Због тога су њихови лажни радови и други проблеми могући.

 • Импулсни релеји су доступни код називних напона од 12, 36, 42, 110, 220 и 380. За уградњу у мрежу расвјете занимат ће се модели с називним напоном 220В. Ако користите трансформатор и лампе на 12 или 36 В, онда ако желите, можете пронаћи одговарајуће моделе.
 • Слично томе, наша упутства саветују да обратите пажњу на називну струју контаката за напајање. Чињеница је да они могу бити на номиналној струји од 10 или 16А. Али, на основу искуства у раду, ове бројке су донекле напухане, а то треба узети у обзир приликом избора релеја.

Схема за повезивање импулсног релеја са прекидачима за укључивање и искључивање

 • Сада погледајмо ближе кола за повезивање пулзираних релеја са мрежом за осветљење. Можда постоје две опције. Најчешће коришћени склоп, у коме сваки прекидач има могућност укључивања и искључивања осветљења. Али у неким случајевима, интересантна опција може бити могућност коришћења само једног прекидача да би се укључио, други искључио осветљење, и уз помоћ других прекидача имати могућност да се и укључе и искључеосветљење
 • Пре него што схватимо како да уредимо осветљење уског и дугог предсобља помоћу импулсног релеја, погледајмо његове контакте. Различити произвођачи дају им другачије име, па хајде да разумемо њихову сврху.
 • У горњем делу се обично налазе контакти контролног сигнала. Неки од њих су означени са "А", "И" или другим симболима са бројевима. Да бисмо ујединили наш чланак, назват ћемо их "У" - то јест, менаџери.
 • У доњем делу, обично постоје два енергетска контакта и увођење нулте жице. Нула жица је означена са "Н", али моћни контакти могу носити различите називе. У нашем чланку, ми ћемо их назвати "Ц" - то јест, моћ.

Обратите пажњу! Мало је вероватно да ће локација сигнала за напајање и контролу импулсног релеја бити норма. Неки произвођачи део контролних сигнала налазе се у доњем делу, а део горњег. Да бисте прецизно одредили сврху сваког контакта са упутствима произвођача.

 • Почнимо, можда, са једноставнијом шемом која је приказана на видеу у којем сваки прекидач има могућност да укључи и искључи осветљење. На пример, узмимо три прекидача, али може бити и више. Максимални број прекидача се обично наводи у пасошу релеја. Али у већини случајева то може бити 20 или више прекидача са позадинским осветљењем.
 • Дакле, имамо разводну кутију са нултом фазом и уземљивачем, три сет прекидача, пулзни релеј и један илисоме фиктурес
 • Прво спојите прекидаче. Да би се то урадило, фазна жица из разводне кутије је повезана са увођењем првог прекидача, из њега се повезује увођење другог и трећег прекидача.
 • Сада са излаза трећег прекидача повежите улаз другог и првог и повежите их са уводом импулсног релеја "У1".
 • Затим спојите импулсни релеј. За рад релејне завојнице потребна нам је нула жица. Повезујемо га са закључком "Н". Поред тога, потребна нам је фаза директно за укључивање осветљења. Повезујемо га са "Ц1" контактом снаге.
 • Сада директно прикључите светла. Прво спојите нулу и заштитну жицу директно на уређаје. Након тога спојите фазни водич. Ми га узимамо из контактног контакта импулсног релеја "С2".
 • Цела наша шема је спремна. Када кликнете на било који прекидач, завојница импулсног релеја ће радити и затворити контакт за напајање. Лампица светли. Када поново притиснете завојницу, контакт напајања ће се искључити и светло ће се угасити.


Шема повезивања импулсног релеја са одвојеним прекидачима укључивања и одвојеним прекидачем окидања

 • Али претпоставимо да морамо осветлити огледало у ходнику које се може искључити или укључити са различитих места него што је то опште осветљење. Да бисте то урадили, потребна су нам два контакта која се не управљају.

Обратите пажњу! Неки релејни модели имају само један контролни контакт. Ово су наши следећижице се не примењују.

 • Претпоставимо да ћемо имати два прекидача, који могу укључити само осветљење. Повезујемо их по истом принципу као и прекидачи за уобичајени круг, али се спајају на управљачки контакт "У2".
 • Било који број прекидача које можемо искључити само освјетљење спајамо на управљачки контакт "У3". У другој, схема је потпуно идентична горе наведеном.

закључак

Као што можете видети, опције за креирање шеме контроле осветљења за улазну халу нису тако мале. У исто време, бар два од њих се могу лако реализовати самостално. Друге опције ће захтијевати посебно знање и учинити их животним ће бити довољно тешко. Али, како кажу, ништа није немогуће и драго нам је да вам помогнемо у реализацији најодважнијих одлука.