Осветљење просторија: основни принципи прорачуна

Како направити исправну расвјету у соби?

Дизајн просторног осветљења је елемент који ће се претворити у нешто необично чак и најједноставнији простор. Исправно постављање прибора, њихово наглашавање, избор осветљености и боја боја, компетентна игра сенки - и, наравно, избор исправне схеме контроле ће вам омогућити да створите необичну атмосферу у соби.

Али у исто вријеме не може се заборавити на чисто унитарне проблеме расвјете, тако да сва та екстраваганца боја и нијанси не уништава ваш вид и не узрокује депресивно стање.

типови осветљења

Стога, пре него што наставимо са избором система осветљења у нашој соби, узмимо мало дубље у теорију. Почнимо са врстама осветљења. Све су две - природне и вештачке.

природно светло

Потребна нам је светлост не само ноћу. Дан без њега, такође, не може. Дакле, природно свјетло које нам даје сунце, потребно је прије свега бринути.

Сада ћете рећи, и шта могу учинити? Нећу рециклирати прозоре и оно што је ту је. Али то није баш тако!


Мешано природно осветљење просторије

 • Природно светло може бити усправно, бочно или комбиновано. Име је због степена пада светлости. Јасно је да је комбинована расвета најбоља, горња је нешто лошија, а страна је најгора. Али највећи део, ова врста расвете и обезбеђивала је већину станова и кућа.


Типови природног светла

 • Упутства за природно осветљење захтевају достигнућемаксимално осветљење у углу зида насупрот прозору. У зависности од климатске зоне, осветљење у овом углу треба да буде од 2 до 5% природне светлости на улици.
 • Да ли вам се то чини мало? Али природно светло на сунчан дан је од 30 хиљада лук. Наиме, осветљење у углу насупрот прозора требало би да буде 600 лукса. За поређење: минимална дозвољена норма у једној од најсветлијих просторија - дечја, је 200 лукса.


Повећање прозорских отвора

Али норме норми, а понекад и природно осветљење нису довољне. У овом случају, постоји неколико опција за решавање овог проблема. Први и најлогичнији је проширење светлосних шупљина.

Међутим, могуће је да не одлучују сви о томе, и та промена у дизајну куће, и то захтева одговарајућа одобрења. Понекад је прилично једноставно промијенити дизајн прозора, како би се повећао простор за пријенос свјетлости.


Повећајте висину инсталације прозора

Једноставнија опција, у неким случајевима, може бити повећање удаљености од пода до прозора.

Чак и благи пораст прозора за неколико центиметара може значајно повећати осветљење супротног зида.


лигхт туннел

Савремене технологије омогућавају употребу такозваних светлосних цеви или тунела, који могу да додају ниво природне светлости у свакој просторији.

Али цијена инсталације таквих уређаја је још увијек велика.


Коефицијент рефлексије од зидоваразличите боје

Најједноставнији, али не и најнеефикаснији, је повећање количине рефлектоване светлости. Као што је добро познато, светлост има способност одбијања од површина. А што је површина лакша, то ће бити већи спектар светлости. Због тога је у собама са недовољним природним осветљењем неопходно користити светли ентеријер.

Вештачко осветљење

Али, наравно, главни нагласак у избору система осветљења пада на вештачко осветљење. Чини се да је све једноставно, али ово је далеко од случаја. Уосталом, да би се створила исправна вештачка расвета, треба размислити о сваком детаљу.

Вештачко осветљење просторија

\ т
 • Један од првих савета: како одабрати расвету за собу је да систем осветљења треба да буде осмишљен у фази поправке. До овог тренутка морате знати тачно унутрашњост просторије, њену схему боја и главне акценте у ентеријеру. Без поштовања овог правила, сви ваши напори ће бити пепео.
 • Тек након тога можете почети са планирањем осветљења. У свакој просторији, главна ствар је опште осветљење. Треба да обезбеди неопходно осветљење у целој просторији или у посебној зони.


Опште вештачко осветљење

 • У правилу, опћа расвјета се прави усправно. Може бити мулти-лумена лустер и спот расвјета. Бочна расвјета за ове намјене користи се изузетно ријетко и само у изнимним случајевима. То је због чињенице да бочно осветљење даје превише сенке и да се створи комплетан системосветљење захтева много инсталација на свим зидовима просторије.

Обратите пажњу! Спот светла су распршена и концентрисана светлост. За опште осветљење треба користити распршене светиљке.


зонал иллуминатион

 • Друго најзначајније је зонално осветљење. Користи се у просторијама које имају неколико вишесмерних зона и када свака од њих треба сопствену врсту расвете. Пожељно је да ове зоне имају не само светла него и унутрашња ограничења.
 • За зонско осветљење могу се користити све лампе. Али, по правилу, свака зона треба да има своје опште осветљење - а понекад и осветљење, наводе границе зона. У неким случајевима, локално осветљење.


локално осветљење

\ т
 • Скоро све опције за осветљење просторије треба да претпостављају присуство трећег најважнијег - локално осветљење. Најбоље је да то остварите на рачун регулисаних правих светала.


декоративна расвета

\ т
 • Последња опција је декоративна расвета. Она нема никаквих функционалних одговорности, осим што ствара удобност и наглашава детаље унутрашњости. За њега се могу користити лампе било ког типа. Све зависи од ваших преференција.

Примери осветљења у различитим просторијама

Али теорија теорије и најбоље питање: како правилно осветлити собу, треба размотрити на конкретним примјерима. Урадимо тоанализират ћемо сустав расвјете и његову регулацију за сваку поједину просторију.

спаваца соба

Почнимо од најинтимније собе у стану - спаваће собе. Овде не треба превише светло осветљење. Према нормама, овде има укупно 150 лукса.

Пожељно је да је светло топло. Сматра се да је топло свјетло у распону од око 2700 К. Распон свјетлости лампе можете наћи у пасошу производа.


Пример заједничког осветљења спаваће собе

 • Свеукупно осветљење у спаваћој соби најбоље се остварује кроз више рефлектора расутог светла. Можете нанети не превише светао лустер са малим бројем лампи. Изгледаће добро рефлектовано од стропне свјетиљке и обложеног плафонима.
 • Практично обавезни атрибут сваке спаваће собе, челичне лампе на ноћном ормарићу. Они треба да дају меко дифузно светло и потпуно елиминишу блистави ефекат.


Локално осветљење спаваће собе

 • Ако сте читач у кревету, онда ће вам бити потребна расвета. За ове сврхе боље је изабрати производе са подесивим правцем светлости. Сама лампа мора да даје смерни светлосни ток. Успут, за ове сврхе боље је изабрати лампе са неутралном белом бојом у опсегу од око 4000 К.
 • Последњи елемент је декоративна расвета. Овде постоји неколико опција. Ако постоји 1 до 2 елемента које желите да истакнете, најбоље је да то учините на рачун усмереног протока светлости са плафона. Ако таквих ствари нема, можете их користитиинсталације на нивоу пода. Они ће осветлити зид и створити интимну атмосферу у соби.


Украсно осветљење спаваће собе

Просторно осветљење може да се контролише помоћу димера. Сада на даљинском управљачу постоје такви уређаји који вам омогућавају да контролишете диммер на удаљености. Али овде треба имати на уму да диодне лампе, као и неке друге врсте сијалица, не могу да регулишу светлост светлосног тока.

дневни боравак

Следећа по важности је дневни боравак. За ову просторију не постоји јединствени стил система осветљења. Сврха ове собе може значајно варирати, у зависности од Ваших преференција.

Ако вам је потребна дневна соба за одмарање у столици иза књиге или се само сагните испод телевизора, онда је ово једна ствар. Ако вам је потребна соба за састанке са пријатељима и бучним празницима, онда систем осветљења треба потпуно другачији.


Топла заједничка дневна соба

 • Међутим, свака дневна соба треба да има горњу општу расвету. Као иу малој соби, овде није погодно бочно осветљење. У зависности од стила собе, можете инсталирати огроман прекрасан лустер, или можете направити рефлекторе распршене свјетлости. Понекад опште осветљење чини два нивоа. Један ниво за мирне састанке у породичном кругу, и живописније осветљење - за бучну компанију.

Цолд роом лигхтинг

\ т
 • Ако је део собе додељен канцеларији илиима другачију намјену, додјељује се зонском расвјетом. Стилистика и тип овог осветљења у потпуности и потпуно зависи од унутрашњости просторије.


Зонско осветљење дневне собе

  \ т
 • Локално осветљење у дневној соби се изузетно ретко користи. Међутим, са овом потребом можете инсталирати сијалицу за усмјеравање. Ако се место које треба додатно осветљење не промени, можете користити рефлекторе правца који ће бити усмерени на жељену тачку.


Декоративно осветљење дневне собе

\ т
 • Украсно осветљење у дневној соби може бити представљено усмереним светлима - да би се истакли одређени детаљи ентеријера. Могу се користити свјетиљке постављене на нивоу пода са освијетљеним зидовима.

Такође можете експериментисати са бојом коју емитују уређаји, и користити диодну траку за осветљавање појединачних елемената - на пример, вишеслојне подове. Или као осветљење поткровља, покушајте да направите слику са светлом на стаклу или зиду.

Деца

Дечија соба треба бити испуњена светлошћу. Минимални дозвољени ниво осветљености за њега је 200кк, и једна је од највиших вредности за стан.

За опште осветљење, боље је користити лампе које дају белу боју у опсегу од око 4000 К. Али у радном подручју, потребно је користити светиљке које дају хладно светло у опсегу од око 6000 К.


Униформ генералрасвета за децу

\ т
  \ т
 • За опште осветљење у дечијој соби, његова униформност је изузетно важна. Стога је најбоља опција овдје инсталирати рефлекторе расутих акција. Различити системи пригушеног или рефлектованог светла овде нису погодни.


Ноћно светло са пригушеним топлим светлом

 • За децу млађег предшколског узраста, присуство ноћног живота је важно. Може бити декоративна лампа на ноћном ормарићу, или можда пригушена лампа на зиду. За такво осветљење треба изабрати топлу светлост у опсегу од око 2700 К. У овом случају треба обезбедити минимум сјена.
 • Радно подручје за дјецу школског узраста постаје посебно питање. Овде би требало бити довољно осветљења за продуктиван рад. Може се реализовати захваљујући рефлекторима усмјереног дјеловања. Они не само да пружају одговарајући ниво осветљења, већ и визуелно додељују радно подручје.


Оптичко осветљење за децу

\ т

Зидно осветљење просторије и светла усмереног дејства могу да имају декоративну улогу. Али, из разних подних и слабо осветљених уређаја, боље је одбити користи од сигурности.

Да бисте створили невероватну атмосферу, можете користити оптичко осветљење или друге сличне уређаје.

Ходник

Прва соба коју гости виде је ходник. Требало би бити лагано и удобно. Истовремено, прејака светлост може изазвати иритацију. Полазећи од тога, у ходникубоље је користити топле боје на површини од 2700 К.


Опште осветљење у ходнику

\ т Пример општег осветљења ходника

 • Опште осветљење у овој соби може се обавити помоћу рефлектора распршене акције, као што је осветљење у гардероби. Ако је соба прилично пространа, онда можете користити врсту расвјете која се рефлектира од стропа.


Украсно осветљење у ходнику

 • Локално осветљење у овој соби се не користи. Али декоративно осветљење је сасвим могуће применити. То је могуће урадити на уштрб растера који су постављени на нивоу пода, а занимљиво је да на зиду изгледају као на видеу.


Одражена од стропа, опште осветљење у свлачионици

Ако имате елементе украса које желите да истакнете, можете користити додатно позадинско осветљење или користити рефлекторе. Захваљујући вештој употреби сенки, можете визуелно повећати собу.

кухиња

Кухиња је једна од најважнијих соба у свакој кући. Ова соба често постаје не само место за прикупљање породице, већ и место за дискусију о новостима, састанцима за шалицу чаја и, наравно, чисто унитарна просторија за кување. Стога је у кухињи потребно комбиновати функционалност, удобност и љепоту.

Опште осветљење кухиње

 • Како би се испунили сви ови захтјеви, обично се ова мала соба дијели на двије зоне - директно на кухињу и благоваоницу. Осветљење за ове зоне треба да буде истонаправите одвојену

На фотографији - општа расвета за малу кухињу подељену у зоне

 • Општа расвјета за кухињу треба бити свијетла, али у благоваоници је боље пригушити је. Ово се може урадити због неравномерне инсталације рефлектора дифузног осветљења. Осим тога, можете користити лампе различитих боја. За кухињу је светиљка беле боје, око 4000 К, а за трпезарију - лампа је око 2700 К.


Расвјета радне и благоваонице у кухињи

За трпезарију је генерално осветљење сада модерно са сијалицама са ниским сијалицама. Ово има свој разлог, јер на овај начин светлост пада само на стол.

У исто време, посебна осветљеност од таквих уређаја није потребна. Овде се можете фокусирати на њихов изглед.


Осветљење кухиње

 • Један од главних, за кухињу је осветљење радног места. Чак и стандарди захтевају да се обезбеди на нивоу не мање од 300лк. То можете учинити својим рукама. За то можете користити лампе, монтиране у ормарићу. Интересантно решење су прегаче које емитују светлост, као и флуоресцентне лампе или друге светлеће траке постављене на врху кецеље.

Обратите пажњу! Приликом уградње у ормар, побрините се да су лагано умочени у намјештај. Ако ће лампа проговорити, то ће дати сјајан ефекат. Исто важи и за светле траке на прегачама.Али њихово утапање неће успети, тако да би требало да користите уређаје који пригушују директно светло.

 • Декоративна расвјета за кухињу може бити најразноврснија. Али овде много тога зависи од величине собе. Уосталом, декоративно осветљење у малој просторији је изузетно тешко и често бескорисно. Стога, о декоративним снимањима треба да се баве само власници великих просторија.


Декоративна расвета за кухињу

\ т

За то се може користити цијела резерва. То су усмерене лампе, инсталиране на различитим местима; ово је контурно светло; То је нишна расвјета и употреба расвјетних тијела различитих боја.

закључак

Сви савети о осветљењу просторија, без детаљног распореда просторије, локације намештаја и декорације боја, осуђени су на пропаст. Стога смо у нашем чланку само изнијели главне захтјеве и усмјерили вашу пажњу на важне аспекте.

У исто време, ако направите план просторије, до постављања књига на полице, онда ће најтачнији и удобнији систем осветљења бити видљив на длану. Главна ствар неће претјерати са елементима декорације. Уосталом, у светлу свега треба да буде у мери.