Осветљење канцеларије: стандарди и препоруке стручњака

Исправно осветљење модерног уреда

Расвјета за уреде је важна компонента стварања радне атмосфере. Зато последњих година све више посвећује велику пажњу. Али понекад таква пажња води до лоших резултата.

Стога смо у нашем чланку одлучили да разумемо све норме, правила и принципе формирања расвјете у канцеларији, и покушаћемо да га учинимо што једноставнијим у језику.

природно светло

Из неког разлога, када се говори о расвјети у уреду, сватко одмах заборавља на природно свјетло. И, узгред, ова врста је потпуно слободна, природна и конфигурабилна у радном стању. Једини недостатак је могућност његове инсталације.

Светлеће шупљине се могу мијењати или додавати само када се планира изградња или главна реконструкција. Али то је још увијек могуће, па дајте неколико ријечи овој теми.

лигхт лантернс

Постоје две врсте светлосних шупљина - прозори у зиду и светла на крову зграде. Жаруље дају природније свјетло изнад главе, тако да су боље. Истовремено, кажете да је ова опција могућа само за подове који се налазе поред крова, али то није увек случај.


лигхт пипес

Тренутно постоје тзв. Светле цеви. Они су способни да преносе природно светло сунца, чак и на први спрат високе зграде. Суштина овог уређаја је уградња специјалних цеви, чија унутрашња шупљина има рефлектујући премаз.Због тога светлост која пада на такав фењер на крову, практично без губитака, долази до потребних просторија за нас.


Светло из светлосних цеви

Наравно, цена таквог осветљења је прилично висока, а са техничке тачке гледишта ова варијанта је доста напорна, али јесте и неопходно је о томе говорити. Посебно зато што се сви трошкови могу исплатити слободним светлом и повећањем ефикасности.


Формула за израчунавање КПО

Један од главних параметара природног осветљења у свакој просторији је тзв. Коефицијент природне светлости - КЕО. Карактерише однос природне светлости у просторији са осветљењем у отвореном простору изван просторије. Мјери се као постотак, тако да добивени омјер треба помножити са 100.


Тачке максималне и минималне КПО у просторијама са различитим типовима осветљења

Дакле, за канцеларије, КПО треба да буде једнак 1. Овај параметар се мери рачунањем и у потпуности зависи од ширине сечења светла, њихове сенке и врсте стакла. Ако је ова бројка нижа од природне вештачке расвете, овај тип се назива комбинован. Штавише, вештачко се примењује само у оним областима где КПО не испуњава норму, али не и за целу собу.

Вештачко осветљење пословног простора

Погледајмо сада захтјеве за освјетљење у просторијама умјетног типа. Уосталом, као да нисмо хтели, без његане може, посебно ако радни дан у канцеларији може да се настави у мраку.

Од вештачког осветљења, морамо да повећамо удобност, створимо радну атмосферу и, наравно, економичност. Да бисмо постигли ове параметре, мораћемо узети у обзир низ параметара о којима ћемо говорити у овом одељку.

Из овог видео снимка сазнаћете о правилном осветљењу канцеларије и не само.

Типови канцеларијског осветљења и његове норме

Да бисмо боље разумели како да уредимо осветљење за канцеларију, погледајмо које врсте осветљења постоје и који стандарди су јој наметнути. Помоћ на овом СНиП 23-05-95, који раскринкава расвјету у зградама било које врсте и на улици.

Опште осветљење канцеларијског простора

 • За канцеларију нам је потребно генерално, локално и зонско осветљење.Погледајмо сваки од њих одвојено.
 • Опште осветљење обезбеђује потребан ниво светлости у целој просторији. Може бити усправно и бочно. Али, хајде да будемо искрени, страна се практично не користи у смислу великог броја сенки које даје. Испод ње су постављене лампе на зидовима, то јест са стране.

Локално осветљење из стоних лампи

 • Горње опште осветљење се користи чешће.За њега можете користити лустере, уграђене лампе различитих конфигурација, као и рефлектовано осветљење. То јест, осветљење које се рефлектује са плафона.


Локално осветљењевисеће лампе

\ т
 • Локално осветљење је потребно да би се повећао интензитет осветљења сваког појединачног радног места.Може се реализовати на рачун стоних лампи, висећих лампи изнад радног места или усмерених лампи постављених на плафону или зиду.


Осветљење простора за рекреацију у пословним просторима

 • Коначно, зонално осветљење.Неопходно је за визуалну расподјелу одређених подручја у затвореном простору. Најчешће се користи за рекреацију. Иначе, може се користити и тзв.


Стандарди осветљења у различитим собама

 • Сада размотрите захтеве за покривеност канцеларије.Они зависе од врсте посла који треба обавити. На различитим форумима, често можете наћи препоручени стандард осветљења за канцеларије у 300лк. Али то није баш тако. Према СНиП-у 23-05-95 ово је препоручено минимално осветљење радних просторија и просторија.

Обратите пажњу! При израчунавању минималног осветљења, фактора као што је одржавање, када се део лампи може контаминирати, треба узети у обзир паљење дела лампи, као и друге варијабле. У том смислу, стварна осветљеност може бити 20-30% већа.


Норме осветљења различитих просторија

 • Али ово правило се односи само на опште осветљење.За радну површину може бити потребно више свјетла.На пример, у канцеларијама за цртање или цртање на радној површини, минимално осветљење треба да буде најмање 500лк. Управо да би се постигла ова поставка, на табелама се постављају локална светла, што омогућава раднику да повећа осветљење током рада.
 • За области рекреације, услови осветљења су много нижи.Овде, у зависности од дизајна, они могу да се крећу од 100 до 200 лк.

Стандарди осветљења за рекреациона подручја

 • И последњи тренутак, који се често заборавља.Инструкција захтева минимално осветљење на датој површини. Дакле, за канцеларије, овај спрат има сто. Према томе, исте 300лк треба да се обезбеде на надморској висини од 0,8 метара од пода, а не на самом поду.

Опција високог квалитета канцеларијског осветљења

Па, са количином светлости коју смо практично одредили, али дизајн канцеларијског осветљења треба да узме у обзир низ параметара. На крају крајева, светлост не би требала бити довољна, он још увијек није изазивао осјећај нелагодности, већ идеално и потпуно се прилагодио радном стању. Постоје бројне препоруке за то.


униформност осветљења

 • Прије свега то се односи на опће освјетљење.И један од главних параметара у овом плану је униформност расвете. То се постиже захваљујући равномјерном распореду уређаја у цијелом простору. У СНиП 23-05-95 постоје и препоруке за локацију расвјетних тијела, овисно о њиховој врсти и површини просторије.

Фиктуресналази се на врху канцеларије

 • Други важан фактор је да осветљење не би требало да заслијепи раднике.У ту сврху, чак је и такав индикатор уведен као одсјај осветљења. Овај захтјев је прилично лако постићи. У ту сврху потребно је користити лампе, чије су лампе прекривене мат стаклом, а саме лампе се налазе на врху. То јест, ми ћемо смислити варијанте уграђене у плафон, или усмерене ка њему. Ако желите да користите различите сцонце и лустере, онда је потребно да се угао гледања на лампи преброји са стране радника, а све постаје компликованије.
 • Модерно уредско осветљење покушава да га учини економичним.Стога се ЛЕД лампе све више користе. Али у ЛЕД и неким другим типовима лампи постоји проблем као што је пулсирање.

Таласање светла које опажа људско око

 • Чињеница да ове лампе раде од једносмерне струје.И наша мрежа је променљива. Због тога у бази лампе постоји тзв. Дривер, који претвара измјеничну струју у константу и поставља потребне параметре напона за диоде. Ови управљачки програми могу бити различити. Код јефтиних возача постоји стална, али повремена струја. Као посљедица тога, лампица трепери на фреквенцији од 100 Хз, као у видеу. Али понекад је та фреквенција већа.
 • \ т Врло је тешко ухватити такво мрешкање, али оно се одражава у тијелу, а очи се брзо умарају.Али ако је фреквенција пулсирања већа од 300Хз, онда њене очи једноставно не примећују. Стога је при избору лампе веома важно одабрати производеса квалитетним возачем који неће дати пулсирање.


лигхт пулсатион

\ т

Обратите пажњу! Можете провјерити валовитост лампе властитим рукама. Да бисте то урадили, само им пошаљите камеру свог мобилног телефона. Ако на екрану видите црне пруге, пулсирање у лампи је високо. А што је више трака, то је горе. Ако нема трака, лампа неће имати негативан ефекат на ваше здравље.


Утицај боје на перцепцију боја објекта

\ т
 • Још један аспект који треба узети у обзир приликом одабира лампе је њихов трансфер боја.Ова поставка је веома важна у многим собама, посебно ако је у питању дизајн или изложбени павиљон. И далеко од свих лампе могу преносити све пуне боје.


На фото преносу боја различитих лампи

  \ т
 • \ т Изненађујуће, обичне жаруље са жарном нити се у том погледу сматрају идеалним, што може дати индекс Р близу 100, што је максимална вриједност.Најбоље диодне лампе могу дати ову бројку на 89, али обично не прелазе 70. Ово се сматра добрим показатељем, али ниже вредности показују само натријумове и ДРЛ лампе.


Температура боје светла

 • Осветљење канцеларија треба да се прилагоди радном стању и изврши на рачун исправне температуре светлости.Температура светла лампе је обично назначена на паковању. Да би се створила радна атмосфера боље је изабрати лампе са температуром светлости која је близу дана. Ове лампе су више од 4000К.Али не би требало изабрати више од 7500К лампи, јер се таква светлост сматра превише хладном.
 • Али за одморишне зоне боље је изабрати лампе са топлим бојама, као у зору рано ујутро.Распон таквих лампи ће бити од 2200К до 3500К.
 • Треба рећи неколико речи о локалном осветљењу.Такође је важно да се избегне сјајна акција. А ако у случају употребе столних лампи радник може да регулише угао уградње саме лампе, онда је у случају усмерене светлости са плафона много теже то урадити.


Правилно локално осветљење

  \ т
 • Право светло пада тачно на врх.Ако падне кроз главу запосленог, онда ће се створити сенка, ако он победи лице, он ће створити блистав ефекат. Стога, у овој врсти локалних расвјетних столова треба имати покривеност, апсорбирајући свјетлост што је више могуће, како се не би створило бљештање.

закључак

Расвјета уредског простора - комплексан систем, који треба узети у обзир многе параметре. У нашем чланку смо их брзо пролазили, али већина њих би се надокнадила.

Поред тога, потребно је узети у обзир и параметре самих склопова, који могу украсти дио свјетлосног тока, одражавати компоненте зидова и пода, свјетлосне сметње од екрана и још много тога. Стога, ако желите да направите заиста јединствен уред за расвету, боље је да користите услуге дизајнера светла.