Осветљење базена: методе инсталације

Стварамо осветљење нашег базена

Осветљење базена није само начин да се нагласи његова индивидуалност, већ и елемент сигурности вашег одмора. Стога, овој тачки треба посветити велику пажњу у фази пројектовања. Након инсталације, поправљање ће бити изузетно тешко, а понекад и немогуће. И овде много тога зависи од типа самог базена.

врсте базена

Прије свега, погледајмо поглед на постојеће базене. Они су доста далеко и далеко од тога да могу да направе високо квалитетно осветљење за све њих.


Базен на напухавање

Прво се односи на напухавање и сакупљање базена. Такви пројекти омогућавају врло кратко време да се дође до прилично удобног резервоара, али они не уочавају никакво ометање дизајна. Због тога се осветљавање таквих базена може вршити само на рачун плутајућих уређаја и вањске расвјете.


Готови полипропиленски базени

Исто важи и за готове базене од полипропилена или фибергласа. Такви пројекти не уочавају ометање њиховог дизајна. Не, неки мајстори се могу похвалити уградњом у такве конструкције надсвјетла. Али у већини случајева то доводи до њиховог цурења и убрзаног старења.


Стационарни базен од полипропилена

Али стационарни полипропиленски базени већ могу бити опремљени подводним осветљењем готово било које сложености. Главна стварРазликовање таквог базена од његове готове сестре је да се прави локално. У том случају, потребно је предосушити темељну јаму и положити бетонску подлогу, која ће затим створити полипропиленску купку.


Базен од ПВЦ фолије

Слично томе, стварају се стационарни рибњаци и ПВЦ фолије. У овом случају постоји и готов бетонски облик, који је прекривен ПВЦ фолијом. Филм између њих и зидова базена је густо заварен, што дизајн даје чврстоћу и поузданост. Али лампе, у овом случају, треба користити специјално, дизајниране за уградњу у ПВЦ фолије.


Стационарни базен с облогом од плочица

Али, наравно, највећи избор система осветљења може се похвалити стационарним базеном са облогом од плочица. За њега можете створити систем расвјете било које сложености, а чак и за вријеме рада можете додати или уклонити неке елементе расвјете. Нећу рећи да се то може урадити властитим рукама, али то је могуће за разлику од других опција.

Врсте расвјетних тијела за освјетљење базена

Имајући идеју о врстама базена, можемо говорити о системима осветљења. Све се могу наносити само у стационарним базенима са облогом од плочице. У другим случајевима, сваки појединачни систем треба да се третира одвојено.

Употреба рефлектора

Најчешћа опција је употреба рефлектора. Могу се инсталирати на дно базена или на његањегове стране.

Али прије него што одредимо локацију рефлектора, одлучимо о њиховој врсти. Као и код конвенционалних система осветљења, постоје уграђене и надглавне лампе.


уградна лампа

 • Уграђени уређајиимају посебан отвор на дну или на страни базена, у који је уграђена лампа. У овом случају, он је раван површини.

лажна лампа

 • Лампице на отвореном немају хипотеке.Због тога се монтирају директно на површину базена. У овом случају, сама лампа лагано гледа на површину плоче или на дно базена.

Избор места уградње лампе се заснива на преференцијама дизајнера. Али овдје су и њихове нијансе.

Ако је базен дубок, онда би свјетла требала бити боље постављена на дно базена тако да је дубина потпуно видљива. Истовремено, саме лампе треба да буду распоређене на шаховски начин.

Светиљке у шаху

\ т

Расвјета у базену са малом дубином може се постићи постављањем уређаја на брод. У том случају, висина инсталације треба да буде таква да су лампе на најнижем нивоу воде под водом. Иначе ће створити бљештавило на води и слијепе људе.

Обратите пажњу! Још једна предност уградње прикључака на страни базена је лакоћа замене лампе. Уосталом, у овом случају, довољно је спојити само дио воде из базена, а не сву воду као у опцији с инсталацијом инсталација.на дну

Посебан аспект, на који ваља обратити пажњу, је свјетлосни ток из лампе. Може бити распршена или наизменично. Распршена светлост ће бити добра опција за креирање поплавног осветљења када инсталирате уређаје на дну. Исто важи и за уређаје који су инсталирани на зидовима базена.

Хладњак за осветљење базена

 • Али за неке сврхе се користе рефлектори. Обично се ово користи за креирање одређеног цртежа или позадинског осветљења било ког елемента.

Коришћење ЛЕД трака

Коришћење ЛЕД трака за базене са позадинским осветљењем све је популарније у последње време. Истовремено, популарност и разговор о прихватљивости употребе овог типа осветљења у сливовима добија на замаху. Стога ћемо покушати да пажљиво опишемо сва гледишта. Одлучите за себе


ЛЕД трака за базене

\ т
 • Диодне траке се обично монтирају на странама базена. Могу се налазити или у посебним нишама, или се могу монтирати само уз зид базена. За полагање користе се и посебни канали и силиконска црева. То већ зависи од начина инсталације и ваших жеља.


Запечаћена ЛЕД трака

 • Одмах приметите да употреба ЛЕД траке за осветљавање базена великих компанија не препознаје.Стога, у већини случајева, овај метод нуде произвођачи полу-топионица. И јасно дефинисаноНе постоји технологија за ову опцију осветљења.
 • То је због чињенице да таквом варијантом осветљења постоји велика вероватноћа електричног удара.За електричну опрему инсталирану под водом, ниво заштите мора бити најмање ИП. Али ЛЕД трака се пушта само уз ниво заштите ИП67. Неки произвођачи указују на ниво заштите ИП68, али обично у заградама, и као случајно. Због тога што конвенционална заптивена ЛЕД трака не испуњава ове захтеве.


Опције позадинског ЛЕД осветљења

 • Ово је главно неслагање око употребе ЛЕД траке.Неки тврде да је то довољно, други нису. Али, наравно, ви одлучите. Иако не бисмо саветовали да ово примените на осветљење базена.

влакна оптичких влакана

Ако желите створити прекрасан свјетлосни узорак и освијетлити базен, много је сигурније користити навоје оптичких влакана. Они су апсолутно сигурни, и уз њихову помоћ можете створити више егзотичних и лепих цртежа.

Једини недостатак таквог прибора је цијена, која је за ред величине већа од ЛЕД трака.


Употреба оптичког влакна за осветљење базена

 • Главна карактеристика свјетловодних линија је да само влакно није под напоном и не емитује свјетлосне елементе. То је само носилац светлости.


Оптички пројектор

\ т
 • Извор светлости је инсталиран изван базена. То је топројектор који шаље свјетло на влакно. На основу тога, чак и оштећење влакна неће имати никаквих критичних ефеката. Биће довољно да га заменимо. А у неким случајевима, то се може урадити чак и без испуштања воде из базена.

Оптичко осветљење базена

\ т
 • Још једна предност таквог осветљења је да један пројектор може да обезбеди довољно светлосног флукса да осветли неколико објеката одједном. Довољно је само довести оптичко влакно до жељене тачке и затворити улазну тачку у базен.

надземно осветљење

Најлакша опција за осветљење базена је коришћење уличних светиљки. Могу се уградити већ након постављања базена и очистити у сваком тренутку.

Суплуллинг оф поолс

Суштина таквог система осветљења је сведена на употребу специјалних уређаја који плутају дуж површине воде. Обично имају сферни облик, али то није правило. Можете упознати и друге моделе као и видео.

 • Извор светлости у овим уређајима је диодна лампа. Ради на батеријама.
 • Батерије се могу пунити из електричне мреже или из енергије сунца. Ова друга опција је најпогоднија јер нећете морати често да пуните батерије. Лампа ће се пунити дању и светло ноћу.


Подводна светла могу имати различите облике

 • Једини недостатак таквих инсталација је да током времена њихово пуњење неће трајати целу ноћ. И дастрани објекти који пливају у базену, поготово ако се активно користе, није увијек згодан. Због тога се ова врста расвете користи само у екстремним случајевима и за осветљење малих резервоара. За базене, они су далеко од најбоље опције.

Шема осветљења за базене

Па, хајде сада да поразговарамо о круговима осветљења базена. Из овога много зависи од сигурности. Према томе, не можемо дозволити грешке у овом питању.


Електромагнетни трансформатор 220 /12В

\ т
 • Снага свих инсталација инсталираних у зони базена мора бити из 12В мреже. Дакле, требат ће нам трансформатор 220 /12В. Уградит ћемо га на мјесто које не може поплавити и ући у влагу.


На фотографији је електронски трансформатор 220 /12В

  \ т
 • Трансформатори 220 /12В могу бити електронски или електромагнетни. У принципу, свако од њих ће нам одговарати. Само у савременим условима лакше је пронаћи лакши и практичнији електронски уређај.
 • Следећа инструкција захтева од нас да подесимо прекидач. Налази се на погодном месту, удаљеном од базена. Стога можете одабрати стандардни прекидач за кључеве. Једини изузетак је инсталација на отвореном. У овом случају, биће нам потребан прекидач за спољну инсталацију.


Прекидач за спољну инсталацију

 • Па, и за напајање базена осветљења, биће нам потребан аутоматски прекидач. На њега се може прикључити више трансформатора. Његовназивну струју, бирамо на основу укупне снаге свих прикључених трансформатора.


Схема прикључка трансформатора 220 /12В

 • Као резултат тога добијамо склоп - аутоматски, прекидач, трансформатор, лампе. Све је врло једноставно и поуздано.

Обратите пажњу! Сада ће многи почети да вичу, а где је машина УЗО? И овде није потребан. Уосталом, због чињенице да је највећа опасност мрежа 12В, а на њу имамо инсталиран трансформатор, односно галванску размену, онда једноставно неће радити на цурењу у мрежи 12В. И према правилима ПУЕ-а, он овде није потребан. Не, наравно да се може заштитити мрежа од машине до трансформатора, али са истим успехом можете поставити ограничивач пренапона или заштиту од пада напона, и одједном шта.

закључак

Подморско осветљење за базене није тешко оствариво. Цијели проблем је у томе што је потребно планирати га прије инсталирања самог базена. Након што је пуштен у рад, исправите или додајте нешто веома тешко, а понекад и немогуће. Зато размислите о својим жељама у фази планирања.