Осветљавање видиковаца сопственим рукама

расвјетна свода

Расвјета у видиковцу са техничке тачке гледишта није тако тешко остварити, иако су ту њене нијансе. Много је теже изабрати праву схему осветљења, која неће бити само функционална већ и естетски привлачна. А ако је још економично, биће идеално решење.

Тако ћемо у нашем чланку покушати да раставимо свако од питања и понудимо вам неколико опција за његово решавање.

Врсте осветљења павиљона

Прво, одредите тип осветљења који је потребан. Може бити општа, локална и декоративна.

У принципу, постоје опције за комбиновање сва три типа расвете одмах, али у овом случају треба да будете спремни за повећане трошкове. Оправдати их може само атрактиван изглед сјенице и удобност одмора у њој.

Опште осветљење газебоса


Опште осветљење газебоса

Почнимо са најчешћим општим осветљењем арбора. Његов циљ је да осветли простор унутар сјенице. И у идеалној верзији осветљење треба да буде уједначено у свим угловима.

 • Прије свега, треба имати на уму да врсте освјетљења у великој мјери овисе о облику сјенице и крова, његовој површини, присуству глухих зидова.И идеално рјешење за било који од ових облика не постоји.
 • Локално освјетљење се обично изводи помоћу лустера или свјетиљке у средишњем дијелу сјенице.Али ако је за округле арборе ово практично савршена опција, онда заАрбори у облику квадрата или правокутника боље је уредити неколико уређаја који се налазе у средини између углова и центра сјенице.
 • Ако површина павиљона није велика, онда се може користити расвјета . Обично се налазе на потпорним конструкцијама крова. У овом случају, снага лампе не би требала бити тако велика да вас не би нагнала на мјесто насупрот свијећама. Али опет, за квадратне сјенице, ова опција неће бити успјешна.
 • Са кровом у облику куполе, осветљење стропа изгледа веома занимљиво, што даје прилично дифузно свјетло.Али у овом случају, сам плафон би требао бити направљен од одговарајућих материјала, а снага светала, у зависности од површине сјенице, треба бити правилно одабрана.

Локално осветљење павиљона


Локално осветљење арбора

Функција локалног осветљења је да обезбеди правилно осветљење одређеног дела павиљона. Користи се када је то потребно за обављање било каквих радова у одређеном дијелу видиковаца, на примјер, изнад стола или у омиљеном кутку, са недовољно јаком свјетлошћу, на примјер, од освјетљавања стропа, иу сјеницама квадратног и правокутног облика.

 • Обично се локално осветљење за сјеницу спроводи помоћу сцонцеса.То је нарочито често случај када у зидинама на видиковцу постоје глухи зидови.
 • Коцкасте сјенице често користе сцонце с могућношћу подешавања положаја.У овом случају, лампа ради у нормалном режимуфункција општег осветљења, а по потреби и функције локалног осветљења.
 • Ако имате велику висину видиковаца, онда за локалну расвету можете користити уобичајене расвете постављене испод крова . Да бисте то урадили, изаберите подесив по висини лустер.
 • У неким случајевима се користе рефлекторска светла . Али у овом случају, структура крова мора имати шупљину неопходну за њихову инсталацију. А за газебос такве не раде увек.

Декоративно осветљење арбора


Декоративно осветљење арбора

\ т

Декоративно осветљење је најразноврсније. Његов главни циљ је да створи атрактивну слику видиковца. Дакле, нема граница маште.

Међутим, веома је пожељно да ово осветљење буде економично и барем делимично извршава функције осветљавања простора око сјенице.

 • Најчешћа варијанта декоративне расвете је уобичајен венац. Економичан је и пружа атрактивнији изглед.
 • Ако желите да направите боље декоративно осветљење својим рукама, можете користити ЛЕД траке. У овом случају, они могу украсити не само саму сјеницу, већ и сусједну територију.

Обратите пажњу! Пошто је инсталација ван просторије, потребни су вам производи отпорни на влагу. Обично се препоручује да се користе траке са ИП45 и више. Понекад се називају и херметички.

 • У неким случајевима, са одговарајућим облицима видиковаца,могуће је користити освјетљење фасаде видиковца. Ово је најскупља врста расвете, али није погодна за све зграде.

Инсталирамо расвету у летњој башти

Откривајући са типовима осветљења које требате, можемо почети да схватамо. И у овој фази, изузетно је важно изабрати одговарајућу опрему за инсталацију, схему осветљења у стаблима и наравно право да све то монтирате.

Избор електричне опреме за мрежу расвете у видиковцу

Прво, треба изабрати праве лампе и електричну опрему потребну за инсталацију. Ово укључује утичнице, прекидаче и, ако је потребно, уређаје за аутоматизацију, као што су сензори за осветљење (види Избор и монтажа фотодетектора осветљења), покретање или тајмери.

Сва електрична опрема за павиљон мора бити водоотпорна

 • Главна ствар на коју треба обратити пажњу је ниво заштите од прашине и влаге. Означава се ИП знаковима. Прва цифра након ове скраћенице означава ниво заштите од прашине, а други од влаге. Потребан нам је ниво који није нижи од 45 и више.
 • Не би требало да вас изненађује да су све могуће варијанте електрода намењене за отворено ожичење. Уосталом, скривено ожичење за спољну инсталацију је забрањено.
 • Што се тиче прибора, наша упута вам савјетује да за њих примијените лампе. То може бити стакло или било који други поклопац, али то мора нужно бити. Уосталом, у случају цурења влаге на лампи током њерад може експлодирати.

Обратите пажњу! Гасни, диодни и неки други типови лампе немају такве недостатке када се поквасе, али заштитни поклопац је ваша сигурност. Стога, није препоручљиво игнорисати га.

 • Ако се планира уградња тајмера, трансформатора за ЛЕД траке и друге опреме, боље је да се предвиђају, заштићени од влаге у кабинету. Који ће концентрисати њихове везе и то је управо електрична опрема.

Шема расвете и полагање ожичења ка видиковцу

Избор правог кола и квалитетна инсталација је гаранција сигурности и непрекидног рада расвјете. Због тога је потребно темељито приступити инсталацији. Поготово зато што ће већина ожичења бити под утицајем агресивног окружења.

 • Освјетљавањем на видиковцу хранимо се из засебне групе. Група машина ће бити лоцирана у нашој централи. ПУЕ препоручује подјелу терета у стамбеним и пословним просторијама. Према томе, ако имате одвојени дистрибутивни штит у гаражи или шупи, онда се осветљавајућа група у сјеници излијечи од ње. Ако то није случај, излијечит ћемо га са екрана кућног освјетљења.
 • Имаће довољно прекидача 16А или мање за напајање осветљења. У принципу, боље је израчунати и исправно одабрати дио жице и улазну машину. Ово питање је већ обрађено у једном од претходних чланака, тако да се сада нећемо фокусирати на њега.
 • Пошто је наша мрежа за осветљење ван просторије, ондавелика вероватноћа оштећења. Стога, да би се заштитила, боље је да се уређај УЗО инсталира одмах након аутоматске машине групе. Штити вас и вашу дјецу од случајног електричног удара.
 • У следећој фази инсталације, требало би да будемо ожичени из наше групне аутоматизације, до разводне кутије у видиковцу. То се може урадити на два начина - подземним или ваздушним простором.


Жица на челичној жици

 • Ако се заптивка треба носити под земљом, онда употријебите кабл за потребно раскрсницу. А да би се заштитила од механичких оштећења, требало би користити пластичне набоје или цеви.
 • Али много чешће се користи ваздушни начин заптивања. У том случају, за одржавање жице, треба користити челични кабел, а сама жица за заштиту од механичких оштећења уз помоћ метала (види Како одабрати валовити метал за ожичење) или пластичне валовите. И можете користити СИП жицу.

Обратите пажњу! Према члану 2.2.1.78, ПУЕ мора, у свим случајевима, користити металну шупљину напољу да би имао печат. Осим тога, мора се монтирати тако да се спријечи удар и накупљање влаге, па чак и кондензата.

 • Приликом полагања жице или кабла из машине за груписање на ваздушну линију неизбјежно ће се поставити питање постављања на зид куће или шупе. Ако је соба направљена од дрвета, онда у овом случају нанесите метални ваљак како би заштитили жицу од механичкихштете Ако је зграда од цигле, онда ће бити довољно пластичних ребара.
 • С тим у вези, без обзира на материјал из кога је изведена конструкција, обавезно је поштовати удаљености наведене у тачки 2.1.75 ПУЕ.


Фотографија показује минималну дозвољену удаљеност ожичења од елемената зграде

Инсталација ожичења унутар сјенице

Затим вршимо монтажу расвете директно у видиковцу. Ако тамо имате једну жаруљу, онда је све једноставно. Али ако је планирано главно, локално и декоративно осветљење, онда је све мало компликованије.

Зато ћемо размотрити управо ову опцију:

 • Дакле, ставили смо кабл за напајање у сјеницу. Сада морамо монтирати разводну кутију. Ако је дрвенарија дрвена, онда сама кутија или база морају бити од челика. Често узимајте једну обичну пластичну кутију између ње и дрвену подлогу стављајући лим. Тако да се појављује најмање 1 цм са свих страна, а затим је пластична разводна кутија причвршћена на овај лист.


Метална разводна кутија

 • Ако је база видиковац од незапаљивих материјала, онда можете једноставно нанијети обичну пластичну кутију.
 • Ако планирамо да инсталирамо и видео ЛЕД, тајмере и слично, потребна нам је додатна опрема, затим се у ормар може направити разводна кутија за чување ове додатне опреме. На тај начин сте убили две птице.
 • Главно осветљење обично покреће прекидач. Налази се у близиниулаз у видиковац. У овом случају, ако је планирано два или више нивоа осветљења, користи се двоструки прекидач. Ако постоји више од два нивоа, онда се додатни прекидач налази поред њега.
 • Локално осветљење се такође обично напаја преко прекидача. Треба да се налази у непосредној близини лампе за локално осветљење. Идеално, може бити на сцени. Али проналажење вијка са прекидачем ИП45 и изнад може бити тешко. Због тога се обично користи обичан екстерни прекидач, који се налази у непосредној близини сцона или другог типа прибора.
 • Али опције за управљање декоративним осветљењем могу бити неколико. Можете га нахранити од сензора осветљења и када стигне сумрак, он ће се аутоматски укључити. Можете се пребацити кроз тајмер који ће се укључити и искључити декоративно осветљење у строго одређеном времену. Па, последња опција је прекидач. Осим тога, може се инсталирати у близини куће.


Свитцх фор газебос

\ т
 • У неким случајевима се користи комбинована контрола декоративног осветљења. Најчешћа опција је инсталирање прекидача испред сензора који омогућава аутоматски рад само када је укључен. Или уградња прекидача паралелно са сензорима, што ће омогућити да се украсна расвјета у љетној сјеници укључи по својој дискрецији. Уопштено, много опција, најважније је питање цијене, што компликује схему значајно мијења.

закључак

Као што можете видјети, инсталација расвјете у видиковцу је ограничена само на летфантазија и ваше финансијске могућности. Спровођење било каквих планова на техничкој страни питања је довољно једноставно. Главно је пажљиво размислити и не журити са инсталацијом. И сигурни смо да ћете сви изаћи!