Основни захтеви за природно осветљење

Природно осветљење зграда

Природно осветљење просторија је обавезно за готово све стамбене и индустријске објекте. Зато што пружа не само удобне животне услове особе, већ вам омогућава и уштеду на трошковима за вештачко осветљење. Али које су његове норме и основни критеријуми израчунавања? Ми ћемо говорити о овим аспектима у нашем чланку.

Шта је природно светло и које врсте осветљења постоје?

Пре него што кренемо у анализу основних појмова природног светла, хајде да разумемо шта то заправо говори и које су врсте осветљења уопште? Да бисмо одговорили на ово питање помоћи ћемо вам СНиП 23 - 05 - 95, који, у ствари, нормализује све врсте расвете.

Дакле, осветљење је природно, комбиновано и вештачко:

 • природносе назива осветљење, изведено из енергије Сунца.
 • вештачкасе назива осветљење, изведено из извора светлости које стварају људске руке (види Вештачко и природно светло: основни појмови и фазе израчунавања).
 • Комбинованоназива се светлосни део који долази од енергије Сунца и дела извора светлости које стварају људске руке.


Бочна природна расвета

Природно осветљење је подељено на неколико типова - горњи, бочни и комбиновани. Као што је јасно из наслова, ови типови зависе од равни падајуће светлости у просторију. Ако је то стаклени кров, онда је то горња светлост. Ако је то прозор у зиду, онда је бочно осветљење. Комбиновано позвано осветљење комбинира врх и днолатерал

Горње природно светло

Горње освјетљење ствара мању количину сјена и теже је засјењивати. Али у исто време, може се организовати само у приземним зградама или на вишим спратовима вишеспратних зграда. Да, и губитак топлоте у овој врсти расвјете не може се заборавити.


Комбиновано природно осветљење

\ т

На основу тога се чешће користи бочно осветљење. Може се применити у зградама било ког типа, а то није тако болно "откуцавање" зграда енергетске ефикасности.

У исто вријеме, у зградама велике дубине (са великом удаљености од прозора до супротног зида), изузетно је тешко остварити ову врсту освјетљења властитим рукама. У таквим зградама се обично користи комбиновано комбиновано или природно осветљење.

Фазе планирања природног светла

Да би се детаљније сагледали главни критеријуми за избор природног светла, погледајмо у фазама његовог планирања. Уосталом, због тога ћемо размотрити сваки критеријум и разумети редослед акција.

Прва фаза планирања је одређивање норми које се примјењују на природно освјетљење ове зграде. Ове норме успостављају већ поменути СНИП 23-05-95.

Шта је КПО?

Дакле, сада смо дошли до питања који се параметар нормализује када се користи природно осветљење? Овај такозвани КПО је фактор природног интензитета светлости.


Формула за израчунавање КПО

 • Као што знате, свјетло је подложно извјеснимфизички закони. Дакле, због малог прозора, он не може попунити цијелу собу. Попуњава само малу површину, у зависности од угла упадања светла и површине прозора. Дакле, постоји мали одраз светлости са пода и зидова, али у овој фази ми то не разматрамо.


КПО калкулационе тачке за различите типове природног осветљења

 • Дакле, КПО је однос природне светлости изван зграде и на одређеној тачки унутар зграде. Избор ове тачке унутар зграде је регулисан упутством.
 • За стамбене куће, дјечје установе, болнице, угоститељске и спаваонице, то је обично точка у метрима од зида насупрот прозора. За индустријске зграде, ова точка је или центар простора или радно мјесто. У дубоким просторијама, ова тачка може бити 1,5 - 3 метра од прозора, у зависности од степена визуелног рада.

Обратите пажњу! Ако просторија има неколико тачака природне светлости, онда је израчун за сваку од њих посебно и за целу собу у целини. Израчун за сваку појединачну тачку је неопходан да би се одредиле најтање и најтамније области. На крају крајева, овај однос не би требао бити већи од три.

 • Случајно, рафали визуелног рада. Тотал СНИП поставља 8 битова визуелног рада. Бира се на основу величина које су предмет обраде предмета. На пример, ако је најмањи предмет који треба да обрадите на радном месту више од 5 мм, онда овај посао припада шестом нивоу. А ако радите са објектима, величинашто је мање од 0,15 мм, онда је то рад првог реда.


Табела избора категорије визуелног рада

 • Јасно је да би за радове прве категорије и расвјете требало бити боље. Због тога је у СНиП-у створена посебна табела, која поставља КПО за радове различитих испуста.
 • Али то није све. Није тајна да је ниво природне свјетлости негдје у Мурманску и ступањ природне свјетлости у Краснодарском територију изразито различити. И за обављање посла, ниво осветљености на радном месту је потребан.

Картица нивоа природног осветљења

 • На тој основи, цијела територија земље подијељена је на пет округа са својим под-подручјем. И за сваког од њих они имају своје КПО.

Избор типа осветљења

Након што је КПО изабран и имамо одређену идеју о томе који ниво осветљености треба да обезбедимо, можете почети да бирате врсту осветљења. Као што знате, потребно је то урадити у фази планирања зграде, јер се у већ изграђеној кући мења локација и величина прозора ће бити изузетно тешка.

 • Избор природног система осветљења обично треба да се заснива на архитектонским и конструктивним решењима зграде. Али овде треба имати на уму да у зависности од климатске локације објекта да би се постигле тражене вредности КПО може бити само када су прозори у одређеним подручјима.
 • Да бисмо вам помогли да изаберете исправну локацију прозора, помоћи ћемо вам посебну табелу, приказану на слици испод. Како можемо видјети прозоре у петој зони свјетлосне климесеверно од 40? СС боље је поставити у границама од 136-225 ?, најслабије рјешење ће бити лоцирати прозоре унутар 316-135 ?.

Избор шеме циљања прозора

 • У исто вријеме, не треба заборавити географске и климатске карактеристике градилишта. На пример, приликом изградње куће у планинама треба имати на уму да природно светло пада значајно када сунце залази у планину. А када се гради у шуми треба узети у обзир сјенчање имовине дрвећа.
 • Наравно, не треба заборавити на потрошњу. Ако цена за креирање природног светла високог квалитета геометријски утиче на трошкове грејања или изградње зграде, онда бисте обично требали размотрити јефтиније опције за комбиновано осветљење.

Изаберите тип прозора

Следећи корак је избор прозора. А ту су и многе могућности. На крају крајева, треба правилно изабрати структуру прозора, материјал који преноси светлост, предвидети могућу контаминацију и, сходно томе, смањити пропусност материјала, ау неким случајевима предвидети и заштитити од блиставог дејства.

 • Као што сте вјероватно учили у школи у разредима прије Криста, нормализацијом природног свјетла, величина прозора директно овиси о величини собе. Стога су развијене посебне табеле са препорукама за уградњу бочних свјетала.


Избор бочних прозора у зависности од величине просторије

Препоручени тип прозора у зависности од величине просторије

 • У исто време, када се користи бочно осветљење, не препоручује се инсталирање прозораВисина је већа од 7,2 метра. За индустријске зграде су потребни већи прозори, препоручује се уградња два прозора сваки до 7,2 метра.
 • Али са прозорима горњег осветљења, све је мало компликованије. За то се може користити лагана аерација или противавионска светла. Светла светла за аерацију се обично инсталирају само ако у просторији постоји вишак топлоте. У овом случају, за јужне географске ширине, таква светла препоручују да се оријентишу према северу и југу.
 • Зракопловна свјетла могу се поставити у готово свакој просторији. У јужним регионима неопходно је да користе распршивање или стакло за заштиту од топлоте. У овом случају, величина противавионских свјетала не би требала прелазити 10 метара. То се односи на заштиту од пожара.

Обратите пажњу! Према свим истим захтјевима за заштиту од пожара, дио протузракопловних свјетала мора имати ручно или аутоматско управљање за отварање. Ово је неопходно за уклањање дима у случају пожара. Укупна површина таквих отворених противавионских расвјетних тијела требала би премашити 0,2% површине крова.


Правокутна светиљка за аерацију

Препоручује се за употребу у зградама са вишком топлоте од 23 до 50 В /м2 у ИИ-ИВ климатској зони.

Обично се користи за индустријске зграде са ИВ-ВИИ нивоом визуелног рада.


Трапезоидна лампа за аерацију

Препоручује се коришћење правоугаоних фењера у истим зградама, али за климатску зону И.

Примењено у индустријским зградама са ИИ-ИВстепен визуелног рада.


Анти-бакља спот светла

Препоручује се за употребу у зградама са вишком топлоте не већим од 23В /м2 у И - ИВ климатској зони.

Може се користити за индустријске објекте И-ВИИ нивоа визуелног рада, али само ако су равномјерно распоређени по цијелом подручју крова као видео.


Протузрачне лампе са грмљавином

Може се користити за климатизиране куће у свим климатским зонама.

Примењује се за зграде са спуштеним плафоном, као и за зграде у којима се изводи рад ИИ-ВИ нивоа.

Посебан проблем је избор материјала који преноси светлост. Постоје и њихове препоруке које су сажете у одговарајућој табели. То је приказано у наставку.


Табела избора материјала за пренос светлости

  \ т
 • Приликом избора прозора не треба заборавити на смањење капацитета преноса светлости материјала у истраживању загађења . Стога је у фази пројектовања потребно одредити захтјеве за њихово функционирање и осигурати могућност њиховог прикупљања.
 • Слично томе, у јужним географским ширинама треба водити рачуна о заштити од јаког сунца . У ту сврху могу се користити вањске ролетне или рефлектирајући материјали. Прорачун треба извршити узимајући у обзир могућност уградње таквих уређаја.
 • Завршна фаза пројектовања је избор места за која је немогуће обезбедити потребан ниво природне светлости . За овеместа треба дизајнирати комбиновано или потпуно вештачко осветљење.

закључак

Као што видите, правила за природно осветљење стамбених зграда и индустријских зграда покривају широк спектар припремних радова. И то је због чињенице да смо до сада водили све факторе који нису узети у обзир.

При израчунавању рефлектованих одражава се способност зидова и фасада према зградама, засјењење простора, локација радних мјеста, радна температура просторије и још много тога. Све то чини израчунавање природног осветљења зграде једним од основних аспеката читаве зграде.