Оптички ласер или ЛЕД миш, који је бољи?

Компјутерски миш - погодан и најчешће коришћени манипулатор. То знатно поједностављује рад са електронским документима и мултимедијом, а неке игре су дизајниране искључиво за управљање мишем. Полице компјутерских продавница испуњене су стотинама модификација, које се разликују по величини, броју дугмади и цијени. Али главна разлика је у случају. Ово је тип извора зрачења који може бити представљен са светлећом диодом или ласером. Шта је боље: Оптички ЛЕД или ласерски миш? Потпуни одговор на ово питање ће им дати детаљно поређење.

Уређај, принцип рада и главне разлике

У протеклих неколико година, тржиште је доминирало другом генерацијом оптичких мишева, који се тако називају због уграђених објектива. Њихова конструктивна особина је присуство високо осетљивог сензора - камере која континуирано скенира површину и преноси резултат на процесор. Број снимака је неколико хиљада пута у секунди, са резолуцијом од 40к40 пиксела.
Принцип рада оптичког ЛЕД миша заснива се на зрачењу широкосвјетског ЛЕД-а, који се фокусира на прво сочиво и формира свијетлу тачку у подручју хватања камере, што омогућава снимање најмањих промјена на скенираној површини. Примљена информација преко другог објектива прима сензор, а затим обрађује процесор.

У оптичком ласерском мишу, ласерски елемент је ласерска полупроводничка диода, најчешће ради у инфрацрвеном (ИР) спектру. У процесу рада најтањи зрак пролазикроз прво сочиво, достиже радну површину и одбија се од ње. Да би се повећала прецизност, он се фокусира на друго сочиво и затим удара у сензор. Упоређене су примљене слике, а на овим резултатима је направљен закључак о померању курсора. Током побољшања дизајна појавили су се модели у којима су у једном случају били смештени сензор, процесор и ласерска диода.

Резолуција

Овај параметар је од суштинске важности при избору играћих махуна. Измерите резолуцију у дпи (тачкама по инчу) или цпи (бројање по инчу). Обе јединице су релевантне, али цпи прецизније карактерише рад оптичког манипулатора и показује број очитавања по инчу.

Што је виши дпи /цпи, точније се курсор помера по екрану.

Ево једноставног примера. Резолуција екрана је хоризонтална 1600 дпи, а миш има резолуцију од 400 дпи. То значи да се померањем манипулатора стола у једну конвенционалну јединицу, курсор помера на екрану 4 пута више. Са таквом дискрецијом тешко је поставити курсор преко малих икона програма, а можете заборавити на игре гдје је брзина и точност показивача миша важна.

За већину оптичких ЛЕД, дизајнираних за обичне кориснике, индикатор од 800-1200 цпи се сматра прихватљивим. Ово је сасвим довољно за удобан рад са канцеларијским програмима на мониторима дијагонале до 27 инча.

Резолуција ласерских мишева има шири распон вредности и може да се креће од 1000 до 12000 цпи. Многи модели имају неколико фиксних цпи вриједности. Због доступностиинтерну меморију и додатне типке, корисник може у било које вријеме одабрати одговарајућу дозволу.

Брзина и убрзање

Већина оптичких ЛЕД диода припада буџетској класи и по својим карактеристикама нема података о брзини кретања ормарића манипулатора.

У својим ласерским колегама, брзина кретања и убрзање су параметри на којима тачност ударца курсора у датој тачки екрана зависи од глатког и оштрог кретања руке. Брзина од 150 инча у секунди са убрзањем од 30г претпоставља се да је висока, а даје тачност од 8000 цпи. Да би се обезбедиле тако високе перформансе, способности процесора морају бити упоредиве са могућностима сензора.

потрошња енергије

У моделима жица, овај индикатор се може занемарити, односно К. Системски блок троши 50-200 пута више. Међутим, стабилан рад бежичног уређаја у потпуности зависи од батерија (батерија), а самим тим и од потрошње сваке енергије од неколико милита.

За ЛЕД миш, потрошња струје од око 100 мА са напајањем од 5В од УСБ-а је 0,5 В.

Потрошња енергије миша са ласерском диодом је за ред величине мања. Такав бежични манипулатор, без поновног пуњења батерије, може трајати 10 пута дуже него његов ЛЕД диода.

прилике

У случају стандардног оптичког миша са црвеном ЛЕД лампицом постоје три тастера и котачић за померање. Ово је довољно за рад са софтвером и интернетом. ПостојиМодели са додатним тастерима који додељују често коришћене функције користећи макрое.

У опису ласерског типа миша можете видети бројне карактеристике које указују на његове могућности. Већина њих утиче на тачност и брзину кретања курсора, што је незаменљиво при раду са графичким уредницима иу савременим мрежним играма.

Захтеви за радну површину

У овој категорији би било исправније да се упореде не два типа мишева, већ сензори који су тамо инсталирани. Али ово је посебна тема, па хајде да набројимо главне нијансе.

Оптички ЛЕД мишеви традиционалног дизајна, иако инфериорни у односу на нове развоје, поуздано раде са већином типова површина и одликују се повећаном разноврсношћу. За њихов стабилан рад уз недостатак трзаја потребна је равна површина која може бити израђена од различитих материјала. Изузетак је лакирано дрво, стакло и огледало. Одлична функционална способност је позната код многих врста тканина, укључујући и изражену текстуру. Још једна предност ЛЕД диода је у томе што нису критичне за величину радног размака између тијела и површине. Према томе, они су сасвим прихватљиви (али не и идеални) за контролу компјутера са софе или кревета.

Ласерски сензор, упркос прецизнијем позиционирању, веома је хировит у контакту са неким материјалима. Предмети буџетске класе су контраиндиковани у сјајним, полираним и лакираним површинама, као и све неједнакости које се повећавајуна тај начин се мења жижна даљина рефлектованог снопа. Идеална варијанта за играче ће бити авион са јасном структуром (шаблон) или јастучић.

У току побољшања ласерских манипулатора Г-ласерска технологија добија на замаху, чији развојни инжењери тврде одличан рад уређаја на свим врстама површина, укључујући стакло и глатку пластику. Међутим, критичност према празнини чини их применљивим само на равној равни.

цост

Тврдња: "ЛЕД мишеви су јефтинији од ласера" није сасвим тачна. Чврсти ЛЕД модели са оригиналним дизајном и додатним карактеристикама могу надмашити цену једноставних аналога на ласерској диоди. Али ако упоредите производе једног произвођача, онда је приметна разлика између модела са различитим принципима рада.

Приликом одабира оптичког бежичног миша, боље је дати предност скупљем ласерском производу, како би касније рјеђе замијенили батерије. Јефтине, врхунске ЛЕД диоде одличне су за ваш кућни ПЦ.

Једна од тачака избора за ласерског миша је да се тестира директно у продавници на различитим површинама.

Поред техничких индикатора, важна особина сваког миша је ергономија. Атрактиван изглед и удобна локација у руци су предуслов за ваш избор. У супротном, корисник ће примити део нервне иритације при свакој неконзистентности покрета руке са кретањем курсора на монитору.