Опрема за парно грејање: 6 фаза инсталације

Најпопуларније за данас је парно грејање за приватну кућу Свака кућа треба грејање. За становнике приватног сектора, избор оптималног система је довољно широк. Препоручљиво је обратити пажњу на парно грејање, које има и позитивне и негативне моменте употребе.

Предности и недостаци парног грејања у приватној кући

Парно грејање није веома популарно међу власницима приватних кућа. Користим га у ретким случајевима. Али такви системи имају и своје предности и недостатке.

Професионално грејање са паром:

 1. Грејање високих перформанси. За гријање куће ће бити потребна мала количина батерија. У неким случајевима, доста цеви је довољно.
 2. Мала инерција система. Због тога је брзина грејања система довољно висока. Само неколико минута за топлотну осетљивост.
 3. Минимални топлотни губици. Дакле, систем постаје што економичнији.
 4. Можете да направите паузу током рада. Због мале количине воде у цевима, систем се не замрзава.

Предност парног грејања је у томе што се карактерише високом ефикасношћу грејања

Али најважнији плус је економичност система. За изградњу таквог гријања не морате купити скупу опрему. И сама употреба процеса не захтева много трошкова. Али у исто време постоје значајни недостаци. Најзначајнији минус је опасност од расхладног средства које дјелује као пара високе температуре.

Сви елементи система су у погонузагревање до 100 степени, па чак и више. Сваки контакт са загрејаним деловима изазива опекотине. Због тога би цијели систем требао бити затворен. Ово је посебно важно за породицу са децом. Због високе температуре радијатора, зрак циркулише у просторији. Ово ствара нелагоду, а понекад и алергијске реакције на прашину.

Када се користи парно гријање, потребно је припремити се за сухи зрак. Мораћете да купите додатне хидратантне креме. Постоје и одређена ограничења при избору декоративних материјала за цеви и радијаторе.

Препоручује се да се користи цементни малтер који је обојен бојом отпорном на топлоту. Остатак материјала је сумњив. Такође, при раду на парном грејном систему приметан је шум, што наравно утиче на удобност живљења. Поред тога, систем се не може контролисати, што често доводи до прегревања куће.

Цеви за парно грејање се бирају само од метала. Друге варијанте могу бити опасне када се користе.

Аутоматизација се може монтирати за управљање системом. Он ће контролисати температуру и када се охлади простор ће почети да се греје. Али такве флуктуације су прилично неугодне. Такође, можете организовати неколико паралелних грејних грана које ће се лансирати по потреби.

Али главни недостатак парних система је њихова стопа незгода. Када цев или радијатор избије, врућа пара улази у просторију. У ту сврху, овакво гријање је забрањено у производним и вишестамбеним зградамадомова У приватној кући, таква опрема се инсталира под личном одговорношћу власника.

Шема загревања паром

Главни елемент парног система је парни котао. Његов задатак је да претвори воду у пару. Опрема се састоји од колектора, бубња и цевовода. Вода је такође обезбеђена - контејнер са расхладним средством. Приликом рада око контејнера, формира се парни простор.

Структуре за раздвајање ваздуха су уграђене унутар парног простора. Сви котлови су подељени у 2 типа: ватрогасна и водоводна. У првој верзији, гас тече кроз цеви, ау другом - воду.

Пре инсталације парног грејања, треба да се упознате са његовом шемом

Принцип конверзије воде у пару:

 1. Припремљена вода тече у резервоар, који се налази на врху котла;
 2. Течност се шаље у колектор;
 3. даље тече у горњи бубањ, пролазећи кроз зону загревања;
 4. Унутар цеви се формира пар који се диже;
 5. Сепаратор одваја кондензат и пара се даље одводи.

Треба даље размотрити дизајн цеви и радијатора. Висока температура паре елиминише употребу пластичних и метал-пластичних елемената. Најбоље је користити челичне цеви. Довољно су јаке и способне да издрже високе температуре. Али материјал је кородиран и неће дуго живети. Поред тога, инсталација такве опреме ће морати да користи заваривање, што је прилично тешко.

Савршеноматеријал за цеви са парним грејањем - бакар. Ово је опција високе температуре и отпорности на корозију, али скупа.

Радијатори за систем грејања морају бити јаки. Боље је изабрати варијанте од ливеног гвожђа. Понекад можете користити челичне цеви.

Разни парни генератори за кућно грејање

Постоји много опција за загревање паре. Издвајамо сорте по броју цеви: једноструке и двоструке. Прва опција укључује континуирано кретање паре.

Постоје различите врсте генератора паре за гријање куће, које је боље покупити уз помоћ стручњака

Понекад се пара не кондензира и може ући у грану ради уклањања. Да би се то спречило, након сваке батерије би требало инсталирати одвод кондензације.

Минус једноцевни систем - разлика у радијаторима за грејање. Батерије које су близу котла ће се боље загрејати. Али приметно ће бити само од великих зграда.

Двоцевни систем обезбеђује једну кондензатну цев, а другу - за одводњавање. Тако да температура у свим батеријама остаје иста. Али проток цеви истовремено расте. У овом случају, парни котао може да загрева не само радијаторе, већ и котао.

Опције планирања за грејање:

 1. Горња. Цевовод се налази изнад уређаја за грејање. Из ње цеви падају на батерије. Цев кондензата је монтирана на поду.
 2. Ниже. Цеви се налазе испод уређаја за грејање.
 3. Комбинована опција. Цевовод је постављен мало изнад батерија. Осталопонавља горњи распоред.

Такође разликовати системе од нивоа унутрашњег притиска. Издвојите варијанту вакуума и атмосферску. У првој форми се ваздушни простор постиже на рачун специјалне пумпе. Атмосферски системи имају висок притисак, што може довести до значајних опасности током несрећа.

Принцип рада парних котлова за приватну кућу

Парно грејање се загрева помоћу паре која настаје као резултат вреле воде у котлу. Даље, пара улази кроз цијеви у батерији, која се може налазити у цијелој кући. Такав систем је познат већ више од стотину година.

Пре употреба парног котла, потребно је проучити принцип његове операције

.

Схема генератора пари:

 • Котао - користи се за загревање и кључање воде;
 • испусни вентил;
 • батерије;
 • цеви;
 • пумпа;
 • Пећ.

Постоје отворени и затворени системи гријања. Пумпа се користи за циркулацију кондензата. У затвореној верзији пара улази у котао под утицајем физике и благог нагиба цеви.

Такође, системи су подељени на варијанте са високим притиском, ниским и вакуумским парама. Сваки систем има своје технолошке нијансе и карактеристике. На грејање утиче дужина цевовода од котла до најдаљег радијатора.

Постоје два цевна распореда: једноцевна и двоцевна. У првој варијанти се користи само једна цев за покретање паре. У другом - парови се крећу дуж једне цеви, а други враћа кондензат.

За приватне куће најчешће се користи дводелни систем. У овој опцији можете подесити температуру помоћу посебног вентила. Код дизајна са једном цијеви, контрола температуре је могућа само када је снага уређаја смањена. А ово је ризично прегрејавање у хладним сезонама године.

Како направити парно грејање од стена

Конструкција парног гријања састоји се од двије фазе. Прво морате направити пројекат и схему. У другој фази започните инсталирање парног грејања сопственим рукама из пећи или котла.

У почетку се имплементира системски пројекат. Одређује се капацитет котла. Овдје је важно узети у обзир врсту горива и могућност загријавања текућине за домаће потребе.

Када се обављају сви кораци у складу са упутством, загревање паром се може извршити из брушења

Сви подаци о постављању цијеви и радијатора се примјењују на папир. Према плану, спроводи се инсталација система.

У шеми је важно узети у обзир локацију котла, површину просторије и услове за инсталацију система. Узмите у обзир и број цеви. Истовремено ради све финансијске калкулације.

Секвенци на монтажни работи:

 1. Креирање шеме распореда.
 2. Монтажа радијатора. Најбоља локација је близу прозора.
 3. Фиксирање експанзионе посуде. Капацитет повезан са цевоводом.
 4. Инсталација цевовода. Цев је направљена од батерије, одсечена, и сви улази и излази су повезани. Такође, цеви се испоручују свим радијаторима.
 5. Струјни круг - облагање генератора топлоте.
 6. Инсталација котла.

Инсталација котла може се обавити на било ком погодном месту. Али што је дужи цевовод, то ће бити скупљи систем. Инсталација котла у овом случају није иста.

Парно грејање (видео)

Грејање на дрва је мање популарно од осталих опција грејања. Ову опцију можете имати властитим рукама. У исто време могуће је и загревање паром чак и од грубе обраде. Али важно је бити спреман за потешкоће које овај систем може донијети.