Оквирни базени за дацху (61 фотографија): правокутни и округли монтажни улични производи отпорни на мраз, рецензије власника

Љето је вријеме одмора и забаве. Ова топлота је увек повезана са сунцем, плажом, морем или бар реком или језером. Али шта учинити ако није било могуће отићи на пут и провести љето у сеоској кући, близу које нема резервоара, и желите пливати? Екит ис. Можете смјестити резервоар за воду одмах поред куће и без посебних напора. Овоме се може помоћи такав дизајн као тепих базен.

врсте конструкција

Оквирни базен је здјела направљена од трослојног савитљивог материјала, који је причвршћен на цјевасте носаче (оквир). Крутост структуре се повећава када се посуда напуни водом.

Материјал од којег се директно израђује капацитет базена је веома јак због премазивања полимера отпорног на влагу, који чак и под утицајем високог притиска неће пропустити воду.

У округлим структурама, оптерећење од воде на броду пролази до горњег прстена базена. Код правоугаоних (квадратних) базена за ојачавање бочних плоча налазе се уметци од лима који повећавају крутост монтажног оквира.

Чврстоћу конструкције осигурава и чврсто причвршћивање оквира оквира система на локацију и употреба армирајуће траке на рубовима и на мјестима спајања оквира и флексибилне посуде.

Према скелету, монтажни базени могу бити лишће и стожер.

 • Конструкција шипке укључује монтажу посуде на металне пресјеке, ојачане ребрима крутости, лимаметални лимови Конструкција шипке се лако сакупља, али са таквим базенима није јако дубока.
 • Дизајн листа - поузданији. Такви базени могу имати дубине до два метра и погодни су за послуживање.


По сезонама, оквирни базени су подељени на све сезонске и сезонске.

Сезонски базен је намењен за употребу само током топлог периода. Након завршетка сезоне купања, овај дизајн се демонтира и шаље у складиште. Такви базени често имају оквир направљен од металних шупљих цеви, које су повезане специјалним затварачем. Сам резервоар резервоара је направљен од три слоја поливинил хлорида. Здјела се налази унутар оквира, чврсто је учвршћена и тек тада напуњена водом.

Сезонске конструкције због сталног сакупљања и демонтаже немају дуг вијек трајања. Трају максимално 5-7 сезона. Штавише, у периоду рада, напрезање и лом оквира не могу се искључити.

То је сасвим друга ствар - сезонски базени, који су конструкције отпорне на мраз, које не треба демонтирати у јесенско-зимском периоду. Екстерно, такви дизајни се практично не разликују од базена сезонског типа. Али у исто време, сезонски дизајн има велику резерву снаге од својих старијих колега, због повећане дебљине зидова (око 8 мм) и примене специјалних антикорозивних премаза на њих.

Поред тога, оквир таквог базена је додатно ојачан преко пролазагреде и носачи. Захваљујући овом мулти-базену може се носити са оптерећењима чак и од смрзнуте воде у њој. Због тога се ова врста градње сигурно може оставити на хладном током хладне сезоне, без страха од њеног интегритета.

Базени у свим сезонама, као и летњи, могу се лако демонтирати да би се могли помакнути, осим ако се, наравно, дизајн трајно не инсталира. Разлика између овог типа базена - у дужем трајању (до 15 година) и поједностављеном одржавању због присуства система за филтрирање, сличног оном који се користи у овим бетонским базенима.

За и против

За разлику од базена на надувавање, конструкције оквира имају низ очигледних предности:

 • Поуздан материјал контејнера и оквира. Здјела стјеновитог рибњака израђена је од издржљивог синтетичког материјала, чија је празнина чак елиминирана механичким напрезањима. Такви базени су отпорни на високе температуре (сунчеве зраке) и ниске (зимски мраз);
 • Дизајн оквира има дужи период употребе. Ако се о њима на прави начин брине, могу служити до десет година;

 • Дизајн се лако инсталира и демонтира. Не требају никакви посебни алати и посебне вештине. Пажљиво прочитајте упутства и јасно их се придржавајте;
 • Могућност продубљивања структуре;
 • Способност кретања од мјеста до мјеста;
 • разноликост облика;
 • Довољно завеличина пливања и дубина (од 1,2 до 2,4 м);

 • Врло лако одржавање, које се састоји у пуњењу и исушивању воде, чишћењу посуде и конструкција, конзервирању за хладни период године;
 • Комплет садржи филтер, пумпу, платно испод дна, клопку за смеће, четку;
 • Могућност употпуњавања базена са додатним опцијама у облику филтера, љестава, специјалних тенди за завјесе.

Једини недостатак оквирног скупа у односу на напухавање је његова висока цијена, која у потпуности компензира позитивне квалитете које посједује.

Облици и величине

Оквири за дацха у облику могу бити врло различити - округли, правокутни, квадратни, у облику осам, овалних или полигона.

Величина капацитета такође варира. Постоје мали базени. Намењени су малој деци. Набавка таквог дизајна није вјероватно профитабилна, биће лакше и јефтиније једноставно инсталирати базен за напухавање за бебе.


Базени средње величине садрже око 7 тона воде. Такви дизајни су погодни за купање дјеце млађе од 12 година. И у исто вријеме се у њима купају само двије особе. Оптимални волумен базена процјењује се на око 15 тона. За купање великих компанија најприкладније су уличне структуре са капацитетом већим од 20 тона.

Дубина оквирних конструкција варира од 50 цм до 3 м, ширина - од једног до пет метара, дужина - од три до десет метара.

материали

Капацитет базенаје израђен од трослојног поливинил хлорида. Два слоја - од винила, један - од полиестера. Употреба таквог материјала омогућава да посуда издржи оптерећење до 50 тона, због чега оквирне конструкције могу бити прилично велике и по комфору се не разликују од базена стационарних.

Сам оквир базена је израђен од метала и пластике. У штапним конструкцијама, челична ребра се користе у облику цијеви, у секцијским металним или пластичним модулима, који су међусобно причвршћени вијцима или другим бравама.


Како изабрати?

Сваки купац долази из износа који је спреман потрошити на куповину базена. Ако финансије нису проблем онда је боље да се окренемо моделима европских произвођача као што су Моунтфиелд (Чешка Република), Сунни поол, Футуре Полип Унипоол, Крулланд (Немачка), Гре и Торренте Индустриал (Шпанија), Фолкпоол (Шведска). Доказана је и канадска фирма Атлантиц Поол. Производи ових компанија имају вишу цену, што одговара квалитету предложеног производа. Челични оквири ових базена имају ојачане ивице крутости, повећан степен заштите од корозије, а материјал посуде има и више слојева филма, што чини резервоар за воду још издржљивијим и поузданим.

У ланцу Атлантиц Поол постоје модели до 70 кубних метара. Ово је само излет за љубитеље купања у властитом базену. Изузетно велике базене производи и Крулланд. Могу чак и ронити.


Ако је буџет за куповину базена ограничен,онда можете обратити пажњу на јефтиније производе, као што су Бестваи (Кина) или Интек (САД).

Интек резервоари су сигурни и једноставни за руковање и употребу. За њихову производњу користе се сигурни и квалитетни материјали. Бестваи базени су доступни у различитим облицима, величинама и бојама, али је њихов животни вијек прилично мали. Често не успевају и морају бити поправљени, а не увек успешни.

Пре куповине, морате одлучити о величини вашег базена. Величина контејнера за пољопривредно земљиште се бира на основу површине последњег, старости и броја купача. Међу разноврсношћу производа који се данас нуде на тржишту ове врсте није тешко изабрати базен који испуњава све захтјеве. Али важно је запамтити да што је дизајн већи, то је његова цена већа.
За базене стандардних димензија (6-12 хектара) најпогоднији су базени мањих димензија, дубине од једног и пол метра. Ако је површина подручја прилично опсежна, зашто онда не искористити њен дио под пространим простором за купање.

Ако су само дјеца окупана у рибњаку, онда због сигурности није потребно куповати базен с великом дубином. Ако је базен опремљен за све чланове породице - велике и мале, боље је обратити пажњу на модел који је пространији.

Даље, потребно је одредити врсту оквира - шипке или лима. Иф онУ претходној фази, одлучено је да базен треба бити дубок, онда ће овај параметар моћи да задовољи само дизајн листа. Осим тога, такви резервоари су издржљивији и лакши за одржавање. Мали резервоар може бити и лист и шипка.

Одмах одлучите како да користите резервоар - цијелу годину или само љети.

Ако желите да је сакупите на почетку сезоне и да је раставите на крају, можете купити сезонски базен ако је требало да напусти резервоар за воду за зиму на улици, боље је погледати моделе отпорне на мраз - они су поузданији, дуже ће трајати, али је цена одговарајућа. Поред тога, они су допуњени додатном опремом вишег квалитета.

Исто долази са сезонским водама скимера, а филтери често не подносе терет и морају се пребацити на снажније партнере. Материјал посуде за сезонске резервоаре брзо се истроши, за разлику од сезонских дизајна.


Стицање земље за купање није тежак задатак, јер је потребно размотрити све опције, одмјерити све предности и мане и тек онда направити тако озбиљну куповину.

Како опремити место одмора?

Избор и куповина оквира за воду је само половина случаја. Неопходно је изабрати право место за њега на сајту, инсталирати га и повући територију око ње.


Базен је боље ставити у непосредну близину бунара или довод водеза удобност пуњења и прања. Такође би требало да постоји место за повезивање струје и одводњавање воде.

Немојте инсталирати структуру у сјену дрвећа, јер вода неће бити довољно загријана, а површина резервоара ће бити контаминирана пропадајућим лишћем, инсектима, гранама.

Око вештачког акумулационог језера треба да буде довољно слободног простора за уређење простора за рекреацију и слободан приступ. Непосредно поред воде не смију се налазити електрична свјетла и разни механизми. Поред тога, мјесто треба бити одабрано тако да је база базена преплављена кишним потоцима. Боље је да платформа испод резервоара буде подигнута изнад нивоа тла за 0,1-0,15 м. У супротном, треба водити рачуна да се вода уклони.

Приликом одабира локације за базен, предност треба дати релативно једнаким површинама у близини куће или купатила. Али могуће је и усамљено становање.

Изабрано за уградњу конструкције резервоара, мјесто се чисти од траве и изједначава, а затим се сипа у пијесак са његовим каснијим мрамамбовком. По правилу, како би се спријечило слијегање тла, оштећење посуде и клизање капацитета резервоара на земљаној подлози, локација је бетонирана. Могућа је и опција са продубљивањем оквира у земљишту. Али, то је погодније за базене са сезонским режимом који се налазе у зимском сну без демонтаже.

Да би се продубио резервоар, потребно је ископати темељну јаму у облику и величини посуде. Дно се сипа слојем од 15-20 центиметарапесак и шљунак, а затим изливени бетоном. Зидови јаме се најбоље могу ојачати циглом.


Након постављања базена потребно је обавити радове на уређењу околиша. Могуће је затворити територију око резервоара плочицом, одредити мјесто за сунчање, организирати цвјетну башту.

Базен може бити дио отворене терасе која се налази поред куће. Чини се да је резервоар пригушен у дрвеном поду, а око њега су постављени кишобрани од сунца, кревета и т.П.

Простор око базена може се једноставно засадити травом. Са овом опцијом, мјесто изласка из резервоара је боље уредити умјетни травњак. Такође, простор поред језера може бити прекривен ситним шљунком или положити еколошку мрежу, која ће бити попут пчелињих ћелија. Ако је потребно, може се брзо раставити и премјестити на било које мјесто.


Правила бриге

Главна сврха купања за рибњак је одржавање његове чистоће.

За те намене, базени се закључува:

 • посебном пумпом за филтрирање воде, која чисти све механичке контаминације;
 • одојци за хватање великих смећа (лишће, цвијеће, трава, мале гране);
 • четке за чишћење зидова посуде.

За одржавање чистоће базена биће потребне и посебне хемикалије за бактериолошко пречишћавање воде. Неки базени су одмах опремљени, генератори хлора раде на кухињској соли.У одсуству таквог уређаја, неопходно је редовно дезинфиковати воду са формулацијама које садрже хлор, посебно дизајниране за негу воде у базенима.

Поред тога, брига о базену укључује:

 • Редовно допуњавање резервоара водом, јер вода љети активно испарава иу мраку;
 • Верификација интегритета структура. Једном у неколико дана, пажљиво прегледајте потпорне конструкције, тачке за причвршћивање и посуду за оштећења тако да се могу правовремено спријечити;
 • Редовно чишћење филтера од прљавштине;
 • Преглед дна резервоара за присуство разних предмета;
 • Затварање здјеле базена ноћу полиетиленом или посебном тендом како би се спријечило накупљање прашине, инсеката, лишћа и других остатака на површини воде;
 • Поправите посуду по потреби. У случају оштећења поливинилклоридне тканине на њему са обе стране ставите фластер.

Ово важи за топли период времена. Говорећи о зимском периоду, различите врсте базена ће имати различиту бригу. Конструкције дизајниране за рад само у љетним мјесецима, растављене на елементима, темељито су их опране, а затим осушене и распоређене у складу с упутама.

Потребно је задржати сезонски базен у топлим собама, спречавајући га да се смрзне.

Базени у свим сезонама се не могу раставити. Али ако се зна да у овој области температура зими може пасти испод -25 степени, онда су такви базени такође подложни демонтажи. У топлијеклиматски услови, целогодисне конструкције не могу се демонтирати, вец се једноставно сацувају.

Припрема за очување почиње у јесен, када температура не падне испод 13 степени. Вода из контејнера се празни, зидови се темељито чисте детерџентима. Уклањају се филтери, пумпе и друга опрема. Цевоводи се затварају са делом и делимично пуне посуду водом, што додаје посебне конзервансе.

Вода је остављена у резервоару како би се спријечило оштећење конструкције у случају могућег пробоја тла. У води, равномерно распоређених пластичних боца са цедиљама, које служе као компензатори који смањују притисак леда на зидовима посуде, вода је покривена шатором, отпорним на ниске температуре.

Коментари власника

На основу повратних информација, већина власника оквира је задовољна својим стјецањем. Присуство сопственог резервоара на локацији пружа могућност потпуног уживања и уживања у воденим процедурама за децу и одрасле. Оквирни базени, према потрошачима, прилично се лако склапају и чврсто стоје уз правилну уградњу. Власници структура оквира такође примећују малу количину електричне енергије која се троши када пумпа ради.

Неки власници се жале да је потребно купити додатне производе за његу базена. Али ово ће се вероватно применити на моделе непознатих произвођача. Висококвалитетни резервоари за воду за купање одмах се завршавају са свим потребним уређајима за његу. И ако имају услугубазен нема никаквих посебних потешкоћа - довољно је правовремено филтрирати воду, додати хлор и чувати средства како би се избјегло накупљање разних остатака на површини воде и на дну.


Негативни одговори су такође повезани са честим оштећењем здјеле и скелета, који се морају уклонити, а не увијек успјешни. Такви прегледи често припадају власницима јефтиних кинеских модела.

Многи власници базена, а не најмлађи, осјећају се необуздани чињеницом да на свом мјесту имају мјесто за купање и забаву за дјецу. Задовољство овим не омета потребу за сталним одржавањем чистоће резервоара. Они чак покушавају да поделе своје искуство у минимизирању напора да се брину о базену. Да би се то постигло, потребно је свакодневно затворити површину воде полиетиленом (то је прикладније од посебне тенде) како би се спријечило продирање падавина у воду.

Филм се мора уклонити прије купања. Ући у резервоар комараца треба ухватити штипање. Да би се одржала транспарентност и чистоћа, филтер би увек требало укључити, а кертриџ треба мењати сваких пет дана.

Посебне додатке треба примењивати сваких пет дана (по могућству увече). Једном месечно са дна потребно је сакупљати мале остатке. Вода се једном годишње залијева у базен.

О томе како изабрати и поставити базене ограда - следећи видео.