Окренута према пећи са вештачким каменом, упутством и фотографијом

Неке пећи захтевају декоративну завршну обраду. Ако средства дозвољавају, можете их организовати са природним материјалима. Пошто ово решење није за свакога, многи се одлучују за пећ са умјетним каменом. Ова опција има многе предности.

У чланку се разматрају врсте релевантних материјала, припрема основа и закључак. Помоћу приручника могуће је самостално обрадити пећ. Али чак и ако облога са сопственим рукама у плановима није укључена, информације ће помоћи да се не греши са избором камена и контролом рада специјалисте.

Предности вештачког камена

Природни камен је скуп. У овом случају, "лажна" неоспорна предност. Али цена није једини плус вештачког камена. Међу заслугама потоњег:

 • релативну једноставност полагања; за обраду плочица или камених плоча захтијева високу квалификацију; строге величине материјала чине најмањи погрешан прорачун фаталним - баналан резултат је загарантован;
 • вештачки камен је другачији, а јасна геометрија може бити присутна у овом случају; али ништа не спречава куповину камена са облицима блиским природним - отуда и непостојање потребе за придржавањем "математичког" нивоа шавова;
 • укључивање у састав лаких пунила, која су одговорна за значајно олакшавање завршене изградње; Ово је важно зато што камен карактерише велика дебљина, а вишак тежине би смањио адхезију (адхезију) премаза са базом;
 • могућност да ништа не ограничава лет фантазије - тржиште је пуно понудабило који укус;
 • нема потребе за скупим професионалним алатом; природни камен и керамичке плочице могу захтијевати доступност професионалне опреме; вештачке варијације такође могу диктирати сличне захтеве, али камен са подераном силуетом је сасвим друга ствар.

Врсте камења за обраду пећи

\ т


Постоји много врста вештачког камена. Нису сви од њих погодни за облагање база које су склоне температурним промјенама. Размотрите одговарајуће.

керамички гранит

Вештачки камен - још један уобичајени назив керамичког гранита. Визуално, материјал уопште није обавезан да подсети оне са којима је повезан. Уместо тога, то је аналогија керамике или стакла. Међутим, према снази керамичког гранита, и они и други природни прототипови су супериорнији. Спаљивањем у пећи на великој температури материјал не реагује на термовизију камина. То је добро за њега и механичко оптерећење - у разумним границама.

Постоји неколико врста керамичког гранита. Ако желите, можете пронаћи стотине колекција које опонашају камен не само на нивоу физичких и хемијских карактеристика, већ и споља. Постоје материјали строге геометрије и "природне" силуете. Можете користити било коју плочу, али последњи тип је бољи за оне који се одлуче да сами обраде пећ.

У саставу керамогранита различитих врста глине, фелдспата, минерала и пигмената. Једињење једињења је притиснуто под огромним притиском и затим испаљено на температурама преко 1200 степени. Ово даје одличне карактеристике.

бетонски камен

\ т

Једна од најпопуларнијих врста вештачког камена, која најчешће иде у току уређења пећи. Састав укључује песак, цемент, боје, пластификаторе, пуниоце и хидрофобајзере. Материјали овог типа одликују се добрим контекстуалним показатељима и расположивошћу - према пећи с бетонским умјетним каменом.

Гипсани камен

Одликује се одличним карактеристикама чврстоће. Све симулације су могуће. Због својстава гипса, погодан је за суочавање са врућим површинама.

Критеријуми за избор материјала

Када бирате камење, морате обратити пажњу на следеће аспекте:

 • трошкови; Врло често цијена увезених материјала је већа од оне домаће - упркос чињеници да квалитет никако није најбољи; ово је далеко од аксиома, али се препоручује да се боље сагледа тржиште;
 • усклађеност плоча са потребним захтјевима; на првом месту, камен треба да буде отпоран на топлоту - иначе премаз неће трајати дуго; материјал мора бити издржљив и отпоран на хабање, пожељно - хемијски инертан; на амбалажи је ознака која означава најважније карактеристике;
 • датум производње; не, не ради се о "кашњењу", већ управо супротно - превише "свјежи" бетонски материјали још нису спремни да постану декоративни, посебно у контексту суочавања пећи.

Запамти! Што је нижа квалификација, пожељнији облик плоча ће бити замагљен. То ће вам омогућити да сакријете мане које ће неизбјежно доћисамозапошљавање

припрема основа

Избор је направљен, камен је на свом месту. Али, то није довољно - прво морате припремити основу. Требало би да буде равномерно и трајно. Ако пећ није нова, прво морате демонтирати стари премаз. Неопходно је да након демонтаже темеља остане чиста. Масне мрље, делове раствора, плочице или боје треба уклонити. У случају загрејаних површина, овај аспект је веома важан - потребно је осигурати максимално приањање смјесе жбуке са базом и љепилом са гипсом.

Спојница ће бити квалитетнија ако се продуже шавови од опеке. Лако и брзо се ради са бугарским и дијамантним дисковима. Довољна дубина од 5 мм. Након основног припремног рада потребно је провјерити, ако нема слободне земље. Да бисте то урадили, треба да ходате по површини и шавовима са металном четком - ништа се не сме просути.

лефт:

 • за натапање зидова с премазом - то ће ојачати темељ и побољшати везивање материјала;
 • ухапшени разлози - ово је такође неопходно за јачање веза; као армирајући слој - гипсана мрежа;
 • да се обрађена површина влажно облачи водом; игнорисање ове ставке ће довести до чињенице да ће база укључити већину гипса из течности - то ће веома негативно утицати на снагу овог другог.

Поравнање базе пећи

Теоретски, можете радити без жбукања. Потпуно је могуће решити камен пећи. Али ово је прошло стољеће - данасна продају много специјалних смеса отпорних на топлоту које повећавају животни век премаза. Трошкови таквих складишта регулисани су техничким и финансијским разматрањима. Према томе, основа треба да буде што је више могуће.

За оне који желе да раде на стари начин, рецепт за потапање гипсане мешавине отпорне на топлоту:

 • песак;
 • цемент;
 • глина;
 • вода.

Однос песка, цемента и глине - 0,2 /1/3. Вода се додаје према ситуацији - конзистенција зависи од слоја раствора и величине плоча.

И даље се исплати добити готову мјешавину. Одликује се рафиниранијом композицијом и строгим мијешањем. Доступне су многе опције.

Важно! Пажљиво прегледајте паковање - састав смјесе и упуте. И суви малтер и лепило за плочице морају бити отпорни на топлоту

О томе како исправно жбукати, препоручујемо да се прочита у чланцима посвећеним овом процесу. Важно је да се прије радова протопува пећ, а након завршетка израде жбуке да стоји неколико дана. То ће повећати вијек трајања премаза и спријечити појаву пукотина.

Избор лепка за плочице

Камен је положен на љепило за плочице. Нећемо поновити важност отпорности на топлоту. Али то није једини критеријум за избор складишта.

Вештачки камен обично није веома велик. Али ако је пећ обложена димензионалним материјалима, морате водити рачуна о адхезији. У таквим случајевима, потребно је купити лепак, дизајниран за рад са тешкимплоче И опћенито је боље не убости и купити мјешавину с одличним приањањем.

Ако се основа припрема на савјести, израчунавање љепила врши се у складу са схемом наведеном у упутству. У супротном, количину треба прилагодити узимајући у обзир одступања површине пећи од равнине и вертикале.

Алати потребни за лепљење пећи

За камену облогу требате:

 • ниво (ласер, вода или мехур);
 • Бугарски за сечење камена;
 • лопатицу за наношење смеше;
 • назубљену лопатицу (чешаљ) за формирање лепљивог слоја;
 • гумена лопатица;
 • грабље или десно;
 • клинови за плочице;
 • сунђер за пенасту гуму.

Ако пећницу треба обрезати керамичким гранитом, немојте ометати резач плочица. Са њим је много лакше резати плочице равномерно и без чипова. Раздвојени камен с резачем плочица НИЈЕ резати, а посљедице бугарског рада на њему готово да и нису видљиве.

Љепило је боље мијешати с мијешалицом или бушилицом с млазницом за мијешање. Али ако нема бушилице, можете мешати и ручно. Зато не препоручујемо - то је дугачак и мање квалитетан, али није критичан. Важно је само да се смеша доведе до максималне могуће хомогености.

Не спомињемо мале инструменте. Вероватно рулет и друге ситнице су у свакој кући.

Припрема темеља за полагање

Пре него што се суочи са заштитним премазима од гипса. Разлог је исти - повећање адхезије. Третман љепилом не захтијева влажење површине непосредно пријестацкинг Ова манипулација је неопходна за слагање растварача, али у случају адхезива само погоршава приањање.

основно обележавање

Одакле почети? И како одржавати шавове? То помаже при означавању зидова. Потребно је одредити почетне тачке слагања. Да бисте то урадили, користите ниво - ласер или воду. Последња опција је боља са ограниченим буџетом. Он ни на који начин није лошији од технолошке опције. Плус, на малом подручју употребе ласера ​​се не разликују изразито изражене предности.

Разумети гдје почети и како радити, сљедеће препоруке ће помоћи:

 • у већини случајева треба да почнете од углова (барем у угловима морају бити цели елементи);
 • са бешавним облагањем боље је ставити камен од дна до врха, а када се полаже са каснијом пукотином (посебно када се полирају порозне плоче), погодније је ићи од врха до дна - тако да плоче нису загађене;
 • за цијеле плоче - највидљивија мјеста; обично су то врхови и углови, али морате погледати ситуацију;
 • најзад напокон остављају доњи ред - лакше је покрити под испод, него подесити подну облогу испод пећи.

Полазећи од тога и одредите полазне тачке. Након тога, или сложите први ред уз ласерску ознаку, или повуците жицу (као што је наведено).

Препорука! Приликом слагања од врха до дна пожељно је користити љепило с малом проточношћу. У том смислу, складишта се разликују једни од других - постоје и они који не дају плочице"Пливање", задржавајући пластичност пола сата

процес закључивања


Процес суочавања је лакше приказати у формату листе са тачкама-препорукама:

 • боље наносити лепак на камен и подлогу; у једном случају, љепило се одмах уклања, остављајући минимални слој, у другом - смјеса се поравнава са назубљеном лопатицом, која формира слој задане дебљине на свим плочама;
 • камен мора бити пажљиво, али са напором, притиснути до базе;
 • угаоне зоне треба да буду потпуно напуњене лепком - шупљине су пуне уништења премаза;
 • рад са вишедимензионалним елементима, потребно је измјењивати плоче - то ће дати облогу природног изгледа;
 • посебна пажња - први ред; на квалитет почетка старта, резултат зависи;
 • , при полагању од дна до врха, шине се користе за фиксирање првог реда; Када радите са лабавим лепком, отпор се не може применити, али ће морати дати мешавини мало да зграбите за наставак облоге;
 • за формирање шавова помоћу клинастих клинова, крстова или других помоћних елемената;
 • користећи камење различите дебљине на истој равни, потребно је одбити се од најдебљих плоча;
 • што је камен порознији, то је пажљивије радити - врло је тешко уклонити љепило у порама;
 • равна оплата се периодично контролише шином или правилом; Плочица са сложеним рељефом (на пример, округли трупци) нема овопотребама.

сечење

Камен на бетонској основи сијече бугарац с дијамантним кругом. Слагање керамичког гранита, користити специјализирани алат - резач плочица.

Када украшавате углове камене облоге, немојте користити поплочене углове. Уместо тога, они подижу бочне зидове под углом од 45 степени. У индустријским размјерима, у ту сврху се користе електрични резачи, али у нашем случају то је довољно Бугара. Ако је камен мекан, процес не захтева много труда и високе квалификације. Иритација угла се може ефикасно повезати.

Заптивање и шивање шавова

За естетске и хигијенске сврхе, фуге за шавове - испуњавају чврсту мешавину отпорну на топлоту - зитик. Постоје две главне опције за фугирање - са гуменом лопатицом и шприцом (или његовом заменом - нормална кугла са рупом).

Лопатица је погодна за ситуације са глатким каменом и финим шавовима. Широки спојеви и порозне плочице - разлог за конверзију у другу опцију.

Процес замагљивања са лопатицом:

 • резнице се наносе шпатулом дијагоналним (у односу на зглобове) покретима;
 • фуга мора испунити најмање 2/3 дебљине шава;
 • не пуштајући да утори ухвате, уклоне сувишак са површине камена и формирају чеп у зглобовима помоћу прста или, на пример, комада жице;
 • премаз је доведен у обзир уз помоћ умиваоника са пенастом гумом.

Процес везивања кугле помоћу кугле:

 • треба напунити јаким целофанским куглицама са мешавиномисеците један угао; Отпуштен је аналог шприца којим се платно може стиснути у шав;
 • избегавање ударца фуге на површину камена, испуњава зглобове;
 • након попуњавања одређеног подручја, спојеви се ушивају на сличан начин - користећи округли предмет одговарајућег промјера.

закључак

Вештачки камен - одлична опција за самосталне радове. Резултат ће бити равномерна и естетска покривеност. Захваљујући великом избору материјала, могуће је подесити сваки ентеријер.