Ожичење електричних штедњака властитим рукама

Монтажа ожичења за електрични штедњак

Електрична инсталација електричног штедњака има одређене карактеристике. Уосталом, најчешће је најмоћнији потрошач електричне енергије у стану. У вези са тим, ризици повезани са погрешним избором раскрсница или лошом инсталацијом се нагло повећавају. Због тога, да би се избегле тужне последице, препоручујемо да се упознате са основним правилима инсталације електричних штедњака.

Правила за постављање ожичења електричног штедњака

Пре свега, треба да се осврнете на правила за повезивање и инсталирање ожичења електричног штедњака. Заиста, од овог фактора директно зависи од захтева који се намећу на његовом пресеку.

Електрични прикључни дијаграм

Почнимо са могућим опцијама за спајање електричног штедњака на електричну мрежу. Постоје две могућности - конекција на једнофазну мрежу и на трофазну мрежу.


Шема повезивања електричног штедњака на трофазну мрежу

 • Повезивање са трофазном петжичном мрежом има много предности. Прво, то је брже загревање електричног штедњака, друго је мање од оптерећења на жици, и треће, практично је потпуно одсутан пад напона чак и током рада електричне пећи при пуном оптерећењу.
 • Главни недостатак такве везе је цена, која је за редослед везе већа трофазна мрежа. Поред тога, могуће је уочити одређену сложеност регистрације такве везе, као и захтјеве према особи која управља таквом мрежом. Најчешће овопроблеми постају непремостиви.
 • С тим у вези, много чешће се користи једнофазна веза електричне плоче. Оно што, поред приступачности, по свим параметрима уступа се трофазној мрежи. Једнофазни прикључак се изводи помоћу три жице.

Обратите пажњу! У неким случајевима је могућа и двофазна веза електричне плоче. По својим параметрима се практично не разликује од трофазне и има исте предности и недостатке. Двофазни прикључак се изводи помоћу четири жице.

 • Што се тиче шеме повезивања, она је идентична за мреже са било којим бројем фаза. На улазној машини, електрична пећница се повезује преко посебне машине. У неким случајевима, као додатна заштита, опремљена је УЗА машином. Али његово присуство није обавезно.
 • Обично, инструкција даје утичницу за утичницу. Ово се односи и на мрежу било ког напона. Али недавно се све више одбацује као непоуздано контактно једињење. У принципу, правила нису забрањена.
 • Ако одлучите да одбијете утичницу, боље је да од других контактних спојева типа терминала одбијете и да спојите са интегрисаним каблом од машине за груписање до електричног штедњака.

Захтеви за прикључивање електричне пећи

Разговарајмо сада о захтјевима за спајање електричне пећи. У принципу, оне су сасвим логичне и не захтијевају посебне мјере.


Слика приказује шемуприкључак електричног штедњака на једнофазну мрежу

 • Почнимо са уводном машином. Према тачки 9.6, улазни аутомат ВСН 59-88 за стан или кућу са електричним штедњаком треба да буде пројектован за номиналну струју од 40А.Али ово се односи само на једнофазну мрежу. У случају трофазне (двофазне) везе, називна струја улазног аутомата одређена је техничким условима.
 • Надаље, у складу са ставом 7.2 БСР-а 59-88, мора бити организирана посебна група 30 за снабдијевање електричним штедњаком. Ова група треба да једе у складу са клаузулом 9.6 ВСН 59-88 из машине за груписање за номиналну струју од 25А. Ово поново важи само за једнофазне спојеве.
 • Електрично ожичење за електрично посуђе мора бити у складу са захтјевима ПУЕ и циглених, бетонских и армиранобетонских просторија треба обавити на скривени начин.Погодно је поставити ожичење у отвореној пећници само у просторијама од запаљивих материјала.
 • Утичница за електрични штедњак према члану 12.27 БЦХ 59-88 мора бити пројектована за називну струју од 25А.У овом случају, мора имати контакт за уземљење, као што је приказано на видеу.

Обратите пажњу! Типично, утичнице имају посебан облик. То је због чињенице да се мора осигурати да укључивање фазног контакта утичнице у фазни контакт утикача буде осигурано. Конвенционалне утичнице не могу осигурати испуњење овог увјета.

Одабир ожичења за електричну пећницу

Пост заЕлектрични штедњак као што смо горе описали може бити два типа - једнофазни и трофазни (двофазни). Избор ожичења за оба типа је идентичан, али за трофазну мрежу постоје неке нијансе које можете сачувати.

Избор ожичења за једнофазну везу

За најраспрострањеније једнофазно ожичење, прорачун је прилично једноставан и може се остварити властитим рукама. Да би се то постигло довољно је познавање школског програма из физике.

Избор попречног пресека бакарних проводника

 • Избор ожичења врши се према табели 1. 3. 4. ПУЕ за бакарне проводнике и према табели. 1.3.5 ПУЕ за алуминијумске проводнике. Али, да би се направио тај избор, морамо знати број заједничких проводника, начин инсталације и исту номиналну струју. А ако су прва два параметра мање или више све јасно, онда у израчуну номиналне струје, да се задржимо детаљније.
 • Израчунавање номиналне струје врши се у складу са законом Оме. И је наша номинална струја, У је номинални напон електричне мреже (за једнофазну мрежу је 220), П је номинална снага електричне пећи, а цос? - то је фактор снаге (обично је то назначено у номиналним параметрима електричне пећи и креће се од 0,7 до 1).
 • На пример, имамо електрични штедњак од 6кВ и цос? који је једнак 0.9. Номинална струја за такву пећницу за једнофазну везу ће бити 24.5А. Да би изабрали пресек жице прихватимо најближу вредност, тј. 25А. У овом случају, ако имамоКористи се електрично затворено ожичење, затим изабрати бакарна жица попречног пресека од 4 мм2.

Избор попречног пресека алуминијумских проводника

Избор ожичења за трофазну везу

За трофазну везу, ожичење се бира на исти начин. Формула је другачија, али добијене вредности су идентичне, као у случају једнофазне везе.

За наношење жице мањег раскршћа потребно је знати одређене нијансе:

 • Израчун номиналне струје за трофазну мрежу врши се по формули -. Као што видите, главна разлика у овој формули је присуство коефицијента, потребно је смањити линеарни напон у фази. Линеарни напон у трофазној мрежи, ми ћемо имати исти 380В и фазу која одговара 220В.
 • Као резултат тога, добијени прорачуни неће се разликовати од прорачуна за једнофазну мрежу. Где је обећани пад кабловске везе?
 • Чињеница је да у случају једнофазног прикључка, сва три или четири горионика електричног штедњака и пећи, када су присутни, спојени су на једну фазу. Са трофазним прикључком, електрично спољашње ожичење се дистрибуира међу потрошачима.

Шема електричне плоче

 • На пример, узмите електрични штедњак који има два пламеника снаге 750В, један пламеник од 1000В и један од 1500В. Поред тога, ту је и пећница снаге 2000В. Као резултат тога, добијамо укупан капацитет истог 6кВ.
 • Али само једна пећ је спојена на једну фазу, два пламеника су повезана на другу фазу са 750В и један на 1000В,а до треће фазе горионик је прикључен на 1500В. Као резултат тога, добијамо најоптерећенију другу фазу, која је повезана са укупним оптерећењем од 2500В. За њу и извршити обрачун
 • У овом случају, са цос? = 0.9 добијамо номиналну струју од 10.2 А. Као резултат тога, можемо изабрати бакарну жицу са попречним пресеком од само 1 мм 2. Усагласити значајну разлику.

Обратите пажњу! Када бифазна прикључна оптерећења не могу бити равномерно распоређена. Због тога је при рачунању потребно изабрати најоптерећенију фазу и већ је потребно извршити прорачун.

закључак

Као што можете видјети, ожичење електричног штедњака је лако изабрано. Главна ствар коју треба размотрити у овом случају иу случају трофазне везе, јасно одредити оптерећење за сваку фазу. У исто време, не заборавите да је ово често најјачи грејни уређај у стану и грешке могу довести не само до пожара. Стога, ако нисте сигурни у своје снаге, боље вјерујте професионалцима.