Одабиремо боје за фасаду зграде: 10 важних савјета

Поправак је увијек био ствар невоље и одговорности, а најтежи је тренутак избора материјала. Дуга и жестока контроверза је избор боје за фасаду куће, јер је боја и квалитет премаза ствара "лице" објекта. Пултови грађевинских радњи испуњени су мноштвом различитих боја, из распона једноставних очију истичу, било да се ради о грађевинском хипермаркету Лублинское Поле, међународном малопродајном ланцу Лерои Мерлин, или специјалном салону било ког произвођача, као што су Тиккурила или Цапарол.

Неколико савета који ће вам помоћи у избору боје за фасаду, биће обезбеђени од стране специјалиста за студио за боју.

1. Приликом одабира боје обратите пажњу на број пунила, боље је да буду минимални, јер само повећавају волумен, негативно утјечу на корисна својства.

2. У фасадној боји постоји коефицијент апсорпције, наведите ову информацију. Боја са смањеном апсорпцијом воде боље штити зграду од влаге, а самим тим и од плијесни и гљивица. Најбоља опција је 50 г /м ?.

3. У фасадним бојама, различита отпорност на сунчеву свјетлост, другим ријечима, она може снажно изгорјети, изгубити вид. У областима где превладава сунчано време, предност избора је да се акрил или акрилик-силикон, као и полиестерска боја, дају. За кућу која се налази у соларној зони, препоручљиво је користити мат боју, јер ће сјајна бити веома сјајна - сјајна боја за кућу, која је у хладу.

4. Зграде у регионима са топлом климомпожељно је сликати у светлим тоновима који одбијају топлоту. У сјеверним подручјима препоручује се кориштење тамних и топлих боја које привлаче топлину, што ће бити додатни начин загријавања просторије.

5. Још један важан показатељ је коефицијент пропусности паре. Оптимална величина ће бити 120 г /м? један дан

6. Отпорност на абразију је још један важан фактор у избору фасадне боје. Ова вредност се мери у циклусима, што су више - то боље. Добра опција је количина абразије у 5000 циклуса.

7. Да бисте израчунали количину боје, потребно је помножити површину боје, која је обојана на потрошњу боје која је наведена у упутству. За фасадну боју овај индикатор је у просјеку 9 л /м ?. За тачан прорачун постоје посебни програми који ће вам помоћи да процените количину и врсту боје.

8. Боја фасаде треба узети у обзир боје других елемената куће и комбиновати их складно - то је кров, прозори, врата, степенице итд.

9. Боја коју сте одабрали у продавници може изгледати другачије код куће. Да бисте видели праву боју, морате проверити како боја изгледа на дневној светлости. Ако сумњате у боју, боље је да ограничите куповину једне банке.

10. За куће сложених облика није препоручљиво користити свијетле фасадне боје.