Одјељци за врата у ниши: клизне преграде у зиду

Често, приликом пројектовања станова или кућа постоје простори мале величине у облику нише. У већини случајева, такве депресије су једноставно празне, јер се постављање било каквих предмета у њих не чини прикладним. У овом случају, савршено решење је да се у ниши уграђују врата одељка како би се, у зависности од локације, створио комплетан орман, ормар за књиге или кухињски ормар.

Припрема за инсталацију

Основна погодност нише и главна предност је присуство свих потребних за израду зидних ормара. Дакле, постоји потреба само за производњом врата и њиховом уградњом. Једини недостатак овог рјешења је систематско неусклађеност пропорција и закривљености зидова у нишама.

На основу тога, једноставно постављање клизних врата у нишу неће успети, у великој већини случајева доћи ће до значајних поремећаја. Крило врата ће имати или размак великих димензија у сусједном зиду, или ће се отворити спонтано. Елиминисање таквих дефеката једноставним подешавањем клизног система биће веома тешко постићи.

елиминација неједнакости

Из тог разлога, препоручује се да се зидови поравнају како би се правилно поставили клизни систем. То је најбоље урадити у процесу поправке просторије, будући да даљња декоративна декорација са лакоћом скрива све недостатке.

У случају немогућности или непримјерености обављања вриједних радова на поправци постоји још једна варијанта.Довољно је држати фиксирање на зидовима зидова, гдје ће врата бити уграђена у нишу, поравнавајући плоче од ламинираних иверица. Такве шипке ширине 10-15 цм, које се називају перје, дјелују као лажни зидови. Захваљујући њима, све постојеће површинске неправилности се изглађују.

Да би се осигурала поузданост пројекта, уградња перја врши се у најизложенијим подручјима. По потреби се такве плоче могу монтирати на површину пода и стропа. Често су такве мјере довољне за стварање одговарајуће рупе.

У случају значајног изобличења са размаком од више од 2 цм, потребно је поравнати уграђене шипке са брусилицом. Провера исправности спровођења процедуре усклађивања врши се коришћењем грађевинског нивоа.

Визуелна корекција грубих ниша

У недостатку млинца или немогућности спровођења свих неопходних процедура, постоје начини визуелног исправљања нише. Оне укључују:

  • Врата у ниши треба да имају једноставан дизајн у облику огледала или ламинације. Употреба у дизајну бендова било које оријентације ће нужно нагласити све постојеће неједнакости;
  • Ширину крила врата треба израчунати на основу највеће удаљености између зидова нише. На овај начин, они ће максимално ући једни у друге;
  • Висина врата одређена је најмањим димензијама. Иначе ће се крило врата заглавити када се користи.
  • Након постављања вратаплатна са њиховом коначном регулативом међусобна заменљивост врата није прихватљива.

У предњем дијелу конструкције потребно је уградити најједнакија клизна врата клизних врата. Због тога, закривљеност другог платна визуелно постаје мање уочљива.

Врсте инсталираних врата

У процесу производње врата за преклапање једне нише формирају се у зиду могућа употреба готово било које врсте материјала. Може бити као природно дрво и материјали који садрже дрво, као и стакло и пластика. Осим тога, могућа је употреба комбинације материјала.

Међутим, треба имати на уму да употреба стакла подразумијева одређену опасност од прскања фрагмената у случају оштећења производа. Да би се избегли овакви проблеми, стаклени уметци на капцима су прекривени посебном заштитном заштитном фолијом. Дакле, у случају оштећења, сви фрагменти ће бити задржани на њему.

Врата сама не захтијевају посебне технике и методе производње. У суштини, врата су у већини случајева једноставне димензионалне плоче са присуством декоративно-заштитног премаза. Конструкције могу тежити до 160 кг. Карактеристика производа је употреба специјалног сета окова и причвршћивача, захваљујући којима клизна врата не само да имају завршени изглед, већ се и лако уграђују у нишу.

прибор за фитинге

Сви елементи за клизна врата за нишу се дијеле на обавезне и опционе елементе. Непотребни детаљи укључују различите компоненте,захваљујући чему се проширује функција клизног система. Оне укључују:

  • Директни фокус. Део се може користити за декоративно обликовање вертикалног дела платна у зони додира структуре врата са зидом;
  • Обликовани нагласак. Користи се за уоквиривање горњег дијела тканине или рупе као додатни зид плоча од иверице;
  • Профил у облику слова П. Користи се за завршну обраду завршног комада производа.

Листа обавезних елемената инсталираних на унутрашњим клизним вратима у нишу, садржи много различитих детаља. Међу њима су и бочни регали ручке, који имају неколико типова конструкција, водеће профиле горње и доње оријентације, као и оквир врата.

Као покретни елементи могу се уградити системи ваљка било ког постојећег типа:

  • симетрично;
  • асиметрично;
  • Доњи потпорни механизам са контролном функцијом.

За дугорочно и ефикасно коришћење целокупног дизајна, морају се инсталирати силиконске заптивке и траке. Главне функције ових производа су ублажавање вибрација и удара приликом употребе дизајна. Поред тога, заптивачи доприносе заштити унутрашњег садржаја насталог кабинета од накупљања прашине.

Монтажа врата у ниши

Након свих могућих поступака поравнања, врши се уградња крила врата. Због неке крхкости производа, њихову инсталацију треба обавити веома пажљиво. ИнКлизна врата, састављена по типу купеа, постоје два типа вођица: строп и под. У исто време за под је главни, који држи тежину платна. Горња водилица је намијењена равномјерном вертикалном распореду крила врата у односу на под и сусједне зидове. Међутим, упркос томе, уградња стропне водилице је могућа само на тврдом, не-шарком стропу.

Поступак за постављање горње водилице је да се изврше рупе за монтирање испод вијака или вијака. Рупе се сакупљају искључиво на једној условној линији и кроз међупростор од 45-60 цм.

Доња вођица је на исти начин фиксирана на поду. Поступак монтаже се изводи само са пажљиво припремљеном и подешеном горњом трачницом. Након постављања вођица, ваљци се убацују у прорезе и на крају причвршћују на површину.

У већини случајева ваљкасти механизми су опремљени посебним гумираним премазом. Ово осигурава не само одсуство буке при кориштењу дизајна, већ и омогућава дуги радни период да не носи подмазивање механизама котача.