Обрезивање воћака у пролеће

Садња врта је само први корак пре добијања усева. Да би било добро плодоносно и није болесно, потребно је обрезивање воћака. Урадите то у пролеће и јесен. Хајде да причамо о пролећу. Обрезивање биљке, повређујете га. Због тога је веома важно одабрати врсту и квалитет алата који користите. Од њих зависи да ли ће се дрво брзо вратити. Ко у земљи ради од млађих година, технологија прољетног подрезивања зна плетаче. Међутим, није сувишно сјетити се тога за све основне технике. У нашем чланку ћемо вам рећи о резидби воћака у пролеће.

Циљеви пролећног подрезивања дрвећа

Дрвеће, као и свако живо биће на нашој планети, настоји да настави своју врсту. У природним условима, то се дешава због семена.

Обично су дивље воћке велике величине, али мале величине. Вероватно добро за репродукцију, али баштовани су садили дрвеће у сврху жетве. Дакле, мале јабуке или крушке домаћих љубавника очигледно нису задовољне.

Касније је забележена невероватна особина, ако уклоните сувишне гране, стабло почне да се све боље гура и величина плода такође постаје приметно већа. Од тада су резнице воћака постале од великог значаја.

Тренутно, постоји неколико начина за обрезивање дрвећа. Нећемо дубље ући у ове суптилности, већ само да је важно да то урадимо коректно иу складу са шемом.

Када се дрвеће обрезује у пролеће

Вртлари често не обраћају посебну пажњу на тајмингподмлађивање врта. Хајде да погледамо када је потребно извршити оплодњу воћака. Најбоље време је крај фебруара или почетак марта, када прође опасност од повратка јаких мраза. Почиње обрезивање из младих вртова. У почетку је то крушка и јабука, црна и црвена рибизла (ако дебљина снега допушта).

Крајем марта или почетком априла, за већину усева врши се обрезивање. Прво, то је зрно, затим дрво. Младе културе треба да окончају усјев прије почетка чахуре, јер у каснијим временима биљке слабе са сваком изгубљеном граном. У мају-јуну се обрезивање врши током цветања дрвећа и грмља. Одрасле биљке се могу помлађивати чак и након плодности, чиме се смањују ресторативни процеси раста.

Обрезивање воћака на пролеће

Сечење воћака треба обавити, следећи следећи редослед:

Обрезивање почиње од стабала старијих од година. На крају крајева, они су главни плодни састав. И тек тада можете исећи младе саднице. Разлог лежи у различитим периодима буђења бубрега.

Ако се на подручју узгаја јабука, потребно је кренути од њих. Уосталом, ово дрво је најотпорније на мраз, а ако температура опет падне, након обрезивања ово дрво неће патити, за разлику од других. Али крушка и трешња су боље да се усјева до маја.

Што се тиче изданака, обрезивање почиње са најмање перспективним. Шта то значи? Сува или оштећена мразомИнсекти са пресјеком с другим су избојци који ометају нормално функционирање круне.

Велике гране воћа могу се избрисати само опцијом "на прстену". Пресек треба прекрити посебним малтером или влажном глином - ускоро ће се стегнути и неће оштетити читаво дрво.

Обрезивање јабуке у пролеће

Суштина пролећног украшавања младих стабала јабуке сведена је на формирање симетричне круне. Прво обрезивање се врши одмах након слијетања. Штамб је скраћен на висину од 80-90 цм, а ако постоје бочни избојци, одаберите 3-5 најјачих, усмерених у различитим правцима, и скратите их дужином 1 /4-1 /3. Ако нема избојака, ова процедура ће бити спроведена у пролеће наредне године.

Скелетне гране треба резати на такав начин да је централни проводник 20-25 цм изнад горњих и горње гране су краће од доњих.

У наредним годинама, схема обрезивања јабука у пролеће укључује уклањање свих сувих, замрзнутих, оштећених изданака, свих задебљаних грана грана које расту према центру. Такође је важно да се држите подгранице грана и да не дозволите да друге скелетне гране буду изнад централног проводника.

Обрезивање крушака у пролеће

Главне мере за подрезивање крушака треба увести у фазу:

  • формира резидбу - врши се за формирање правилне круне, како у младом тако иу воћарству, а не у првој години стабала;
  • санитарна резидба - за уклањање сувих грана и заражених разним болестима;
  • потпорно орезивање - користи се за скраћивањедебље гране које штеде од прекомерног загушења дрвета током зрења плода.

Искусни вртлари режу дрвеће на два начина: скраћивање изданака - скраћивање горњег дела грана и изданака. Ово помаже бржем буђењу бочних изданака испод нивоа резања, стварајући мање сенке; стањивање - уклањање вишка грана на самом дну, дајући више светлости бочним изданцима. Приликом сечења важно је да не остане никакав пањ.

Обрезивање кајсије у пролеће

Да би се дрво боље припремило за зиму, најбоље је време да се убоде кајсије пролеће и почетак лета. Обрезивање кајсије је боље када је време већ на улици. Прва резидба кајсије се врши наредне године након садње.

Дрво кајсије је формирано тако да је потпуно осветљено и равномерно помлађује. Такође је дошло до годишњег повећања од 30-50 цм.

Основне схеме обрезивања:

  • степенасто;
  • испражњена бисексуална (у облику чаше).

Исцрпљена бисексуална шема је присуство 5-7 скелетних грана које се налазе на удаљености од 40 цм. Формирање садница почиње одмах након садње. Ако дрво има само дебло, онда се реже на висини од 1 м изнад тла.

Пролећно обрезивање грмља

Берри и декоративни грмови са својим дебелим крунама и уским гранчицама доносе много проблема током сечења пролећа. Вреди пар дана да их средимо.

Грмови бобичастог воћа су одсечени према уобичајеној шеми: уклоните све старегране које су оштећене и штетне од штеточина испод самог корена. Места орезивања покривају врт шаролик.

Наранџа и малина се формирају у облику снопа, одсецајући слабе изданке на нивоу тла. Када гране достигну висину од 90 цм, стисните врхове. Почиње снажан раст бочних изданака (треба да расте 30-60 цм), на којем се формира главни усјев.

У рибизу уклоните све старе гране. Отплодоносивсхие бочне гране такођер изрезати, остављајући конопље на 2 цм

Ако у врту узгајате јавор, смреку и балон. У пролеће, они се такође морају сећи, дајући сферични облик. Сваке 3-4 године проводите подмлађивање грмља, изрезујући већину сваке гране, остављајући на њима 4-5 бубрега. И ево шта цвате у прољетном грмљу може се резати тек након цватње.