Обрезивање воћака - опис поступка уз примјере фотографија

Љубитељ сваког вртлара сања о жетви, којој би завидјели сусједи. Али не знају сви о тајнама правилне његе воћака. Један од најважнијих начина да се побољша плодност је правилно обрезивање воћака.

Зашто обрезивање?

Правилно обрезивање продужава живот биљке, повећава отпорност на болести, повећава приносе. Наравно, потребно вам је и оплођено сложеним ђубривима и редовно залијевање. Не можете обрезати дрвеће без узимања у обзир периоде развоја биљака, морате то учинити у одређеним временским интервалима. У супротном, могуће је добити осушени и налетјети врт.

методе обрезивања

Свако ко је скупио воће у својој башти, приметио је зависност од величине плодова о величини дрвета и густини његове круне. Уклањање вишка грана успорава раст.

формирање круне

Од друге до четврте године живота, биљке се формирају тако да нема густих гредица и сунчеве зраке падају на све изданке садница. Истовремено, најјаче и најздравије гране покушавају да их задрже како би формирале чврсти скелет. На тај начин се формира десна круна, која ће у будућности допринијети раном и обилном плоду.

побољшано плодоношење

Сви избојци скраћују се на неколико бубрега. У зависности од сорте, број бубрега варира од 3 до 12. Регулисаност бербе воћа у примени овакве аграрне методе је стабилизована.

Обрезивање обнове

Сваке годинепотребно је резати болесне, старе и осушене гране.

Рејувенатинг цроп

Једном сваке четири године уклањају се застареле гране. Тако се стимулише развој свежих, младих и перспективних избојака. Овај метод је најрелевантнији за стара стабла. Од покретне биљке, интензивније је уништено временом које је утврдила природа времена дивљих животиња. И што је већи ефекат процедуре.

А шта је са правилним изрезивањем?

Постоји неколико разрађених и временски потврђених метода.

Прво, увијек је важно спријечити развој младог бијега изван круне. У ту сврху одређује се једна појава изданка, има два бубрега и више.

Дакле, од три која расту на грани бубрега, треба одсећи. Следеће сезоне, грана ће развити три нова бекства. И један пуца, са великом вероватноћом, ће расти у правом смеру, оно што је вртлар тражио.

Наиме, паралелно са површином земље, а не изван круне. Овај, правилно формиран, оставља бекство. Два клице које остају на овој грани су одсечене.

тхиннинг

Периодично, морате потпуно уклонити целу грану. Одсечена је у подножју дебла. То се ради тако да се коре на месту сечења брзо зарасте. Да би се то урадило, оставите нетакнути специјални кортекс у подножју гране, који се обично лако визуелно одређује.

У складу са овим правилом, ризик од болести биљке од спроведеногманипулације су минималне.

Алати

Избор правих алата за башту је изузетно важан. Резидба треба да буде чиста и оштро оштра алатка.

Секатери се често користе за сечење дрвећа. Она мора нужно бити добро утемељена и не мора превише да тежи. При избору сепаратора потребно је обратити пажњу на специфичност механизма.


 • Укрцавање за цвјетне кревете - фото преглед прекрасних и модерних варијанти

 • Цеви гума - 54 фотографије најбољих идеја за дизајн цвећа у земљи

 • Бело цвеће у башти: опис, наслов и фотографија идеје прелепог дизајна

За исправно уклањање старих грана потребан је посебан вртни нож. Употреба обичне пиле није пожељна. То може бити штетно за здравље биљака.

Сепаратор ваздуха ће помоћи у исецању непотребних изданака на највишим местима, захваљујући телескопском дизајну. У другој је аналогна уобичајеним вртним маказама.

Моторна пила ће омогућити руковање најдебљим гранама.

Термини обрезивања воћака

Време сечења је изабрано тако да је дрво у стању мировања, у "стању спавања", док се бубрези не набрекну. Најбоље од свега, на самом крају зиме или ране јесени.

Обрезивање воћака у јесен се не препоручује, јер ослабљено дрво не може преживјети зимске мразеве.


 • Перенниал фловерс форлетњиковци, цвеће цело лето (75 фотографија)

 • Будлеи за врт - фотографски примјери, значајке садње и његе на отвореном

 • Прекрасан травњак: фотографија идеје о савршеном дизајну травњака властитим рукама

Прво, одсеците стара стабла у којима се бубрези пробуде раније.

Често су почетници вртлари непоштовани према орезивању врта. Али након два, три прва окупљања воћа, приноси почињу нагло да падају. Да, и сакупљање плодова из згуснуте круне није згодно. Изузетно је важно редовно и коректно подрезивати.

Фото примери правилног обрезивања воћака


 • Како засадити боровину - једноставан водич за вртлара, уз примјере фотографија и тајне

 • Копље за украшавање територије - фотографија трендовских трендова за почетнике вртлара
 • \ т
  Туиа: слијетање и брига. Слика идеје прелепог дизајна у сеоској кући