Обрезивање стабала јабуке када је боље у јесен или прољеће

Сва стабла у башти захтевају велику пажњу и бригу, што гарантује марљивом вртлару висок ниво жетве. Данас ћемо говорити о обрађивању јабука. Анализират ћемо све предности и недостатке прољетног и јесенског подрезивања, схеме правилног резања грана дрвета, а такођер и када је боље резати јабуке. Такође, размотрите карактеристике бриге за младе и старе јабуке.

Све што требате знати о обрезивању јабуке

Редовно сечење грана јабуке не само да стимулише правилан раст дрвета и формирање лепих круна. Такође, захваљујући годишњем обрезивању усјева јабуке, можемо стимулисати формирање великих и лепих плодова.

Дакле, захваљујући обрезивању јабука, можемо постићи различите циљеве. Треба напоменути да схема и карактеристике правца тримовања значајно зависе од старости стабла и могу се усмерити на:

 1. обрезивање круне јабуке, која би била не само лијепа и исправна, већ и погодна за жетву;
 2. јачање и правилан раст младих грана дрвећа, уклањање конкурената;
 3. повећање броја грана које могу донети плодове, уклањање сувих и непотребних грана;
 4. разрјеђивање круне како би се плоду осигурала потребна количина сунчеве свјетлости;
 5. орезивање старих, оштећених и осушених грана које ометају развој нових;
 6. припрема јабуке прије почетка хладног зимског периода.

Важно је напоменути да се обрезивање јабуке обично врши у јесен или прољеће, рјеђе у љето. Избор сезонеза обављање ове врсте бриге о воћном стаблу ће зависити од сврхе за коју желите постићи кроз резидбу.

Када је боље резати јабуку: јесен или прољеће?

У већини случајева препоручује се резање грана у јесен и прољеће када нема сокола. За подмлађивање, поступак се проводи у прољеће, јер ће исецање трајати дуже. У друге сврхе, обрезивање се врши како у прољеће тако иу јесен. У првом случају, замрзнуте гране су елиминисане, а формира се круна, ау другом - уклањање трулих грана и припрема за зиму.

Обрезивање стабала јабуке у јесен

Да би се смањило време пада, поступак се одређује по правилима:

 • Почиње након пада лишћа;
 • Завршити почетак мраза.

Ако сечем не обрасти мразом, његово замрзавање може утицати на опште погоршање дрвета. Зато се снажно саветује да такве радове не изводите у хладној сезони. У зимском периоду сва стабла су у стању хибернације, тако да не могу спровести процес одлагања чак и малих оштећења.

У јесен можете обавити неколико врста обрезивања, у зависности од старости јабуке:

 • За млада стабла јабука (лоше обрезивање). Уклања 1/4 грана које су расле од пролећа до јесени.
 • За јабуке 5-7 година (средња усева). Уклања 1/3 резултујућих грана по сезони.
 • За стара стабла и за ширење круне (јака резидба). Да ли је избрисан? дио огранака који су расли за годину дана.

Обрезивање јабуке у пролеће

У прољеће је потребно започети срезивање на плодност, раст нових избојака и појаву бубрега. Обично се то очекује крајем марта - почетком априла. У спровођењу поступка препоручује се брисање:

 • Гране које расту у унутрашњости круне;
 • Сломљене гране и чворови;
 • Гране које ће наставити да ометају раст остатка круне ће ударити;
 • Слаби избојци који не доносе плодове.

Љети се у ријетким случајевима може десити обрезивање грана. То је обично неопходно у превентивне и санитарне сврхе. Такође је добро направити корекцију круне. Када су све гране прекривене лишћем, уочљиво је да избојци засијавају круну и расту у погрешном смеру.

Како одржати културу касне јесени

Пре него што почнете да радите, потребно је да припремите баштенски алат. Посебну пажњу треба посветити третирању дрвета ране. Најбољи начин помоћи ће дрвету да се носи са рестаурацијом оштећене површине обичне уљане боје. Наношење другог материјала за бојење може проузроковати непоправљиву штету јабуци. У неким случајевима, чак и смрт биљке.

Потребан алат:

 1. Секатери. Зову га чак и вртне маказе. Добро за уклањање танких гранчица.
 2. Вртни нож. Добро функционише са дебљим гранама.
 3. Моторне тестере. Омогућава вам да убрзате рад са великим гранама. Пружа равномеран и глатки рез.
 4. Вртне рукавице. Помозите заштитити руке од посекотина вртног алата и урезака са сувим гранама.
 5. Заштитне наочаре. Обезбеђује заштиту за очи када радите ножем или моторном пилом.
 6. Потребно је само започети рад након што јабука напусти лишће. У овом тренутку дрво прелази у фазу зимског одмора, али још увијек има моћ да излијечи ране од подрезивања. У првим мразима треба одмах прекинути рад. Смрзнуте кришке се јако затежу. Они се претварају у трулу рану, дрво ће се врло тешко опоравити након такве процедуре. Због тога се не препоручује зимско подрезивање.

Важно! Цео алат који се користи приликом сечења дрвета треба да буде добро наоштрен. То ће спријечити "растргане ране" и неједнакости у одјељцима. Што је рез пререзан, стабло брже и лакше пролази процес исцељења.

Обрезивање одраслих јабука

Код одраслих стабала, орезивање је подвргнуто тешким бочним гранама, формирајући и проредујући круну јабуке. Овисно о тлу оставља грану и врло издужено потребно је одрезати као моно краће. Колонијалне јабуке остављају једну главну буре. Можете оставити неколико снажних изданака ако су формирани.

У пролећном трим, удаљени здрави и дуги изданци могу се оставити за вакцинацију на дивљим дивљим стаблима јабука са малим плодовима, али са вишим карактеристикама у односу на култивисане. Занимљиво је да постоји неколико случајева вакцинације стабала јабуке на крушку и обрнуто. Као резултат тога, из једног дебла расту два стабла: јабука и крушка.

Манипулација се мора одвијати у мировању на температури не нижој од десетстепени: у јесен - након пада листова, ау прољеће - прије почетка зглобова и отицања бубрега. Пролећна резидба има за циљ уклањање смрзнутог током зимског периода грана, обликујући облик дрвета и повећавајући принос. Јесенско подрезивање укључује припрему јабуке за зимовање. Старе и оштећене гране су предмет уклањања. Понекад се клипинг врши у летњим и зимским мјесецима. Љети се изводе прстићи и стањивање круне. Зими се клипинг врши само у регионима са топлом климом, јер током мраза рупа постаје крхка и ризик од оштећења се повећава.

Шема јабуке за орезивање

Подрезивање грана, покушавање да не напусте пањеве: након сушења труну, формирајући шупљину. А ако су исечени превише близу дебла, формираће се нељепива рана. Исправан рез је направљен тако да је линија његове линије ишла тачно дуж прстена прилива.

Дебеле гране се одсијецају даље од дебла како би се избјегло ломљење.

Стисните гране са уском тестером са честим зубима, наметањем одозго, тако да након што је рад био сломљен, кора је подерана.

Општи принципи обрезивања воћака

Видео «Аппле Тримминг»

Лекција орезивања воћака од вртлара са искуством Николе Рабушке.