Обрезивање мареличног прољетног узорка

Сваки баштован пре или касније поставља питање - када је боље да се гаји кајсија. Као што је пракса показала, предност треба дати пролећном или летњем украсу кајсије. Тако ће дрво имати довољно времена да се припреми за зимовање.

Карактеристике опоријења кајсије пролећа

Да би се дрво боље припремило за зиму, најбоље је време да се убоде кајсије пролеће и почетак лета. Обрезивање кајсије је боље када је време већ на улици. Прва резидба кајсије се врши наредне године након садње.

Усјеви такође захтевају изданке које карактерише брз раст, наставак скелетних грана. Треба их скратити за пола, али само ако је марелица јако разграната. Са слабим гранањем, гране кајсије треба скратити за 1/3.

Циљеви украсне марелице у прољеће

Одрежите кајсију, па га направите круном. Због тога се од садње садница препоручује да се формира обрезивање грана. Обично је такво подрезивање естетске природе.

Смисао ове методе је да се дрвеће које се узгаја не меша. У случају кајсије, формирање резидбе стимулише рано сазревање плодова и повећава укупни принос дрвета.

Кајсија је обично веома плодна, али за висок принос, биљка, по правилу, исплати своју дуговечност. Према томе, одраслом дрвету је потребно редовно обнављање. То вам омогућава да се отарасите старих и непотребних грана,стимулише раст младих изданака.

Поред тога, ова јужна биљка веома слабо подноси хладноћу. Стога, чак и релативно топле зиме могу изазвати залеђивање грана. Посебно пате од једногодишњих изданака. Због тога се препоручује да се врши годишње обрезивање санитарне санације.

Укратко, цела тримица кајсије може се формулисати на следећи начин: плодност и дуговечност.

Смернице за резање кајсије на пролеће

Прије свега, потребно је уклонити гране које нису могле презимити или примити другу штету. Оне су исечене до самог темеља. Ово је један од главних циљева обрезивања кајсије у пролеће.

  1. Сада треба да дефинишете облик круне. Важно је размотрити питање како се у пролеће сече кајсија, јер облик круне зависи од храњења ултраљубичастим светлом, влаге и још много тога. У већини случајева, пожељно је направити необликовани облик: око пет скелетних грана на удаљености од 40 цм удаљене једна од друге на пању. Пуна величина крунице у пречнику не смије прећи 4 метра у одраслом стаблу.
  2. Морате да изрежете највеће скелетне гране да бисте ажурирали круну. Али не можете уништити више од трећине скелетних грана, јер то може знатно ослабити дрво.
  3. Ткати гране, као и гране које улазе у круну, најприкладније за потпуно резање: оне саме неће доносити плодове и ометати сусједне гране.
  4. Након што је обављено сечење марелица, потребно је обрадити мјеста резања и друга оштећена подручја у вртувар или аналог. А онда се може претпоставити да је питање како правилно исећи кајсију на пролеће, потпуно решено.

Шема обрезивања кајсије на пролеће

Обрезивање кајсије се изводи са извјесним смијехом. Свака од њих има одређене визуалне ефекте, утиче на способност плодности дрвета. Основни принцип обрезивања је метода ријетких стубова.

Заснива се на избору неколико огранака који се налазе на одређеној удаљености. Круница би требала да се равна хоризонтално. Да бисте то урадили, скратите на одређени начин гране, централни труп.

Дозвољен је један, максимално три нивоа. Ово олакшава одржавање биљке потребне за жетву усева. Поред тога, светло, влага је равномерно распоређена дуж дрвета.

Да би се формирала крунска посуда, следећи периоди се бирају након слијетања:

  • након садње - скраћује главну бачву;
  • за другу годину раста - све одабране гране се скраћују дуж средњег дијела трупа;
  • у прољеће треће године - направи се главно обрезивање непотребног материјала, преостале гране се скраћују;
  • у пролеће четврте или пете године - све гране које остају у кукичету су повучене.

Дакле, кроз раст крунских грана постоји складно формирање одређеног обрасца.

Прунинг Априцот Спринг Видеос