Обрезивање кајсија када и како се то исправно ради

Нема довољно да буде добар усев кајсија, правовремено наводњавање дрвећа и да их се заштити од инсеката и разних болести, иако је то, наравно, веома важно. И даље треба да знате како да обрежете дрво кајсије и редовно га ошишавате, тако да нема густог плексуса грана. Тако да круна стабла није расла, и она је почела да доноси плодове што је пре могуће, младо дрво држи годишњи трим грана. Обрезивање је већ одрасло дрво. Овај процес се изводи како би се подмладило дрво и спријечило задебљање његових грана. Као што је исправно, а када је потребно урадити резидбу кајсије, описаћемо у наставку.

Када треба резати кајсију

Наравно, свака сезона има своје посебности за биљке. Чини се да представници флоре "живе" само љети, у ствари, а зими се одвијају процеси, само знатно спорије.

 • Веома је важно знати како се у пролеће сече марелице. Крај марта - почетак априла, када пупољци још нису почели - ово је вријеме најуспјешније за подрезивање. Још није почела активна циркулација дрвеног сока, и због тога неће бити обилно исцурела из рана и ускоро ће се зацелити.
 • Неопходно је разумети како се лишће сече кајсије - у ово доба године биљка у свом писму акумулира много корисних елемената. Стога, исецањем грана лишћем, ослободите их ових супстанци. Препоручује се чишћење сувих и болесних грана, тако да само направите дрво.
 • Многи почетници вртлари не знају како јести марелице. МостБиће прикладно спровести ову процедуру у санитарне сврхе како би се уклониле све осушене, опуштене и неплодне гране болести. У сувим гранама, инсекти и штеточине могу се смирити за зиму, а то ни на који начин неће користити стаблу. Морате да разумете како да сечете кајсије за зиму - то је заиста важно. Ово је саставни дио припреме биљке за прехладе.

Алати за обрезивање грана

Минимални сет алата за резање треба да садржи:

 • секатор;
 • зглобови;
 • два вртна ножа различитих величина;
 • вртни нож.

У којим случајевима се марелица сеци

Обрезивање марелица је неопходно у оним случајевима када дрво почиње активно да формира круну. Предуслови за резидбу су неколико фактора који утичу на квалитет усева. На основу ових знакова, можемо извући закључке о потреби за интервенцијом.

Обрезивање се врши у случају:

 • старење круне;
 • погоршање феталног квалитета;
 • дробљење величине марелице;
 • у раним фазама развоја;
 • да створи уредну круну;
 • са појавом великог броја "Волцхкова".

Стањивање круне се догађа најмање једном годишње. Ово је неопходна мера која стимулише плодност. Смањење количине материјала који не обећава доводи до стимулације раста кореновог система. Дрво троши свој ресурс економски исплативо.

Да бисте изабрали гране које треба уклонити, обратите пажњу на:

 • пропорционалност огранка;
 • правац раста у односу наопшта геометрија круне;
 • старост одабраног огранка;
 • стање кортекса, оштећење;
 • перформансе.

Резидба се сматра кардиналном методом, али је присилна мјера. Без таквих манипулација немогуће је произвести плодну вртларство.

Карактеристике пролећне облоге кајсије

Да би се боље припремило дрво за зиму, најбоље је време да се убоде кајсије пролеће и почетак лета. Обрезивање кајсије је боље када је време већ на улици. Прва резидба кајсије се врши наредне године након садње.

Усјеви су такође потребни изданци, које карактерише брз раст, наставак скелетних грана. Треба их скратити за пола, али само ако је марелица јако разграната. Са слабим гранањем, гране кајсије треба скратити за 1/3.

Врсте резидбе кајсије

Погледајмо врсте које постоје призме које се дијеле на формирање пузања, регулације, помлађивања, обнављања и дезинфекције.
Тако младо дрво изводи калупљење, које омогућава да се добије одређена форма његове круне, стимулише активност повећања волумена грана и добије раније плодоносно дрво.

Главни задатак регулационог подрезивања је да подржи принос усева и спречи раст стабла од слабљења.
Помлађивање резидбе врши се како би се повећао раст грана, стимулише изглед младих, више уређен на плод, нормализује оптерећење усева, и спречава погоршање квалитета плодова.
Трим цроп инуглавном се користи када постоји механичко оштећење и кидање дрвета. Све врсте обрезивања, по правилу, не примјењују се појединачно, већ се комбинирају једна с другом.

Упутство за резање кајсије

Прије свега, потребно је уклонити гране које нису могле превладати зимску штету или другу штету. Оне су исечене до самог темеља. Ово је један од главних циљева обрезивања кајсије у пролеће.

 1. Сада треба да одлучите о облику круне. Важно је размотрити питање како се у пролеће сече кајсија, јер облик круне зависи од храњења ултраљубичастим светлом, влаге и још много тога. У већини случајева, пожељно је направити необликовани облик: око пет скелетних грана на удаљености од 40 цм удаљене једна од друге на пању. Пуна величина крунице у пречнику не смије прећи 4 метра у одраслом стаблу.
 2. Потребно је да исечете највеће скелетне гране тако да дође до ажурирања у круници. Али не можете уништити више од трећине скелетних грана, јер то може знатно ослабити дрво.
 3. испреплетене гране, као и гране које улазе у круну, најприкладније за потпуно резање: саме неће доносити плодове и ометати сусједне гране.
 4. Након резања кајсије, потребно је третирати резнице и остала оштећена подручја помоћу лака за врт или аналогних средстава. А онда се може претпоставити да је питање како правилно исећи кајсију на пролеће, потпуно решено.

Ово је генерална шема обрезивања кајсије у пролеће у башти, што ће омогућитистворити дрво које је удобније за исхрану и плодоношење. У перспективи треба напоменути да је у случају обилног уклањања прољећа потребно пажљиво размотрити количину жетве. Са појавом великог броја јајника, неке од њих треба вештачки уклонити да би се смањило оптерећење на круну дрвета. Усклађеност са свим овим једноставним препорукама ће вам омогућити да из године у годину скупите велику жетву стабала кајсије.

Вакцинација током резидбе кајсије

Понекад можете комбиновати две "хируршке" процедуре - орезивање и вакцинацију. Код резидбе често постоје многе гране са добрим изданком, које је жао за бацање. Од њих су одличне резнице. Економична опција је да се штити од удаљених избојака и посади их на младој кајсији другог разреда методом везивања: у једној биљци међусобни опрашивачи се спајају и повећава се принос.

Снажно обрезивање се врши када се помлађују старе марелице. Код резања и резања, резнице можете убризгати на било који начин, у зависности од пречника гране:

 • побољшана копулација;
 • вакцина против богиња;
 • цјепива за цијепање.

Пролецно обрезивање кајсије