Облагање дрвених зидова сухозидом

Дрвене куће постају све популарније због естетског изгледа и еколошки прихватљиве микроклиме унутар просторија. Међутим, стабло се одликује сталном промјеном величине, у почетку у процесу скупљања, а затим кроз редовну апсорпцију и сушење влаге. Ова својства дрвета изазивају одређене потешкоће при одабиру начина обраде унутрашњих зидова куће. Међу многим изборима пажње заслужује сухозид, посебно третман зидова сухозидом у дрвеној кући.

Карактеристике обраде зидова дрвене куће

Својства и предности сухозида су свима познати, они вам омогућују да лако и брзо завршите обраду зидова од цигле и бетона. Што се тиче куће на дрвету, у овом случају постоје бројне особине са којима се не морате суочавати приликом обраде површина од других материјала. Ово се односи и на употребу сухозида у дрвеној кући.

Прерада дрвета

Дрво се одликује слабом отпорношћу на влагу и различитим агресивним факторима, лако је захваћено инсектима и пожарима. Ако прекријете необрађене зидове, тада ће присуство плијесни и кукаца бити познато тек када се зидови униште. Из овога следи:

 • Прије утискивања сухозидних зидова у дрвену кућу, пукотине и пукотине морају бити гажене како би се спријечило појављивање буба и накупљање влаге
 • Дрвени зидови захтевају третман антисептичким препаратима и антипиреном
 • Гријач, који је затворен сухозидом, мора бити постављенпарна брана, која ће ометати пут влажне паре у дрво

Стварање алтернативног скелета

Први пут након изградње кућа од трупаца природно се скупља, што се дешава из следећих разлога: када је суво, дрво губи влагу, што доводи до смањења величине. Греда, која се користи за изградњу кућа, савија се при сушењу, што чини зидове куће неравним. После сушења дрво такође има могућност промене величине, јер стално упија влагу и суши се.

Све ове нијансе доводе до чињенице да круто фиксирање облоге зидова сухозидом у дрвеној кући може довести до деформације или уништења завршног материјала. Сходно томе, облагање унутрашњих површина просторије треба бити изведено на плутајућем костуру за суву градњу у дрвеној кући и остати непокретно у односу на базу.

ожичење

Облагање дрвених зидова сухозидом властитим рукама значи маскирање различитих комуникација, укључујући електричне жице. Ипак, најмања оштећења на ожичењу од неисправно причвршћених вијака или кратких спојева могу изазвати пожар. Због тога све комуникације, посебно опасност од пожара, морају бити скривене у посебним кабловским каналима или металним рукавима.

Методе жбукања зидова од гипсаних плоча у дрвеној кући

Како причврстити сухи зид на дрвени зид, обрадити зидове унутар просторије? То можете урадити са двана начине:

 • Би фраме тецхнологи
 • фрамелесс метода

Свака опција за решавање питања како ускладити зидове са сухозидом у дрвеној кући има своје предности и недостатке, као и правила и карактеристике инсталације.

Технологија оквира за завршну обраду зидова сувим зидом

У већини случајева, плоче од гипсаних плоча које се користе за облагање зидова у дрвеној кући су причвршћене за оквир. Решетка у сухозиду у дрвеној кући може бити направљена од дрвених шипки или металних профила.

Монтажа металног оквира

Гипсани зид у дрвеном оквиру на техници оквира у већини случајева подразумева употребу металног оквира. Штавише, за дрвене зидове препоручује се уградња алтернативног оквира. За израду је потребно припремити сљедеће алате и материјале:

 • Профили водича и профила
 • Саморезни вијци и чавли
 • Одвијач и бушилица са млазницама
 • Спојни елементи од два типа - папуче и "ракови"

Уградња оквира за унутрашњу обраду дрвене куће од стране сухозида сопственим рукама врши се следећим редоследом:

 1. На зиду нацртати хоризонталне ознаке за постављање водилица, повлачећи се од пода и стропа за 10-15 цм;
 2. Обележити места на којима се планира постављање вертикалних рекова;
 3. фиксирати хоризонталне профиле на доњој и горњој линији;
 4. Затим, са одговарајућим ознакама, поставите клизањемонтажа за вертикалне регале и постављање на ракове;
 5. Затим, помоћу вијака, причврстите водоравне скакаче и поставите их између вертикалних носача.

Прочитајте и: Клизни оквир за гипсане плоче

Стварање дрвене калдрме

Врло често се питање "како подрезати дрвену кућу унутар гипсаних плоча" ријешити помоћу дрвене летве. То вам омогућава да маскирате неке од комуникација или додатно загрејете зидове.

За посао припремите следеће:

 • дрвене шине
 • Чавли или завртњи за типле
 • Одвијач или бушилица
 • сав

Производња оквира за причвршћивање сухозида на дрвени зид одвија се према следећој шеми:

 1. На зидовима, означавање будућих трачница за шине по ободу и вертикално. У овом случају, важно је правилно израчунати растојање између шина, што је најважније, да је ГКЛ спој управо на шинама;
 2. За ознаке, вертикалне шине су причвршћене на зид, користећи клин;
 3. У наредној фази, израда дрвеног оквира за обраду гипсаних плоча греде између вертикалних елемената поставља хоризонталне шине и боље их је поставити на различите висине;
 4. Гипс картонске плоче се директно причвршћују на готову мрежу. Елементи за причвршћивање требају бити постављени на удаљености од око 15 цм.

Фрамелесс метода дораде зидова сухозидом

Унутрашња облога са сувим зидомДрвена кућа са властитим рукама може се извршити директно на зидовима уз помоћ монтажног љепила. Ова технологија вам омогућава да брзо завршите облагање зидова унутар просторије. Међутим, треба имати на уму да ГКЛ носач треба да се изводи на идеалном нивоу зида, што није увек могуће у дрвеној кући.

Као цјелина сухи зид на дрвеним зидовима без оквира причвршћен је на сљедећи начин:

 1. Прво припремите површину за рад. Због тога се зидови чисте од постојећег старог премаза, уклањају прљавштина и прашина меком четком;
 2. Припремљена подлога је обложена слојем дубоког пенетрацијског слоја;
 3. Ако на авиону постоје мала одступања од вертикале, онда можете користити траке сухозидних плоча које се држе на проблематичним подручјима;
 4. Сада можете почети да мешате раствор за лепљење. У резервоар сипати воду у складу са упутством на паковању са љепилом и напунити суху смјесу. Затим, користећи миксер или бушилицу са млазницом, пажљиво промешајте раствор;
 5. Гипсана плоча се поставља на посебне облоге или шипке, тако да се материјал може без проблема подићи;
 6. Даље по ободу листа и дијагонално ставите шаку раствора за лепљење. Истовремено се дуж ивица љепило наноси у корацима до 25 цм, дијагонално до 35 цм;
 7. Припремљени лист се подиже и наноси на зид. Врло је важно створити размак између сухозидног панела и пода, за који се испод доње ивице постављају бруски дебљине не веће од 2 цм;
 8. Малотапкањем по пећи, поравнајте га вертикално. Најбоље је користити ниво зграде до 2 метра дужине;
 9. Сва слова су постављена на исти начин.

Најпопуларнија технологија без оквира за облагање сувог зида од дрвене куће.

Унутрашња декорација гипсаних плоча омогућава вам да решите много проблема истовремено. Главна ствар - то је право одабрати методу фиксирања фолије, узимајући у обзир карактеристике дрвене куће.