Обезбеђујемо водне ресурсе: бушење бунара у 7 фаза

Па може савршено да обезбеди било који приградски простор сваког приватног дома треба да буде водни ресурс, бушење бунара је уобичајен и јефтин начин аутономног извора воде. Власници сеоских кућа могу сами да извлаче влагу. Постоји више начина за организовање плитких бунара.

Ручно бушење

Стварни извор воде је неопходан за потребе домаћинства и задовољавање економских потреба. Бушење и бушење бушотине ће омогућити водоснабдијевање куће у земљи неколико деценија.

Независно вађење воде може се извести на више начина:

 1. Изградња бунара. Пожељно је организован у присуству доброг извора. Игла са бунарима налази се на дубини од 10-15 метара, напаја се атмосферским падавинама и близу лежишта резервоара. То је колона цијеви промјера од 50 до 80 цм, која је бушењем уроњена у тло.
 2. На слободном терену можете направити бунар на пијеску. Дизајн се састоји од цијеви с вијком до дубине од 30-40 метара. На дубоком крају поставите филтер.
 3. артешки бунар. Вода се налази у каменим и вапненачким слојевима на дубини од 40 до 100 метара. Бушење такве бушотине без употребе специјалне опреме је немогуће. Она је у могућности да обезбеди неколико третмана воде у приватном сектору, тако да је боље радити са бушењем са суседима. Да служиизвор до 50 година.

Ручни поступак бушења

Изузетно је тешко одредити на којој се дубини налази љековита влага. Вриједи обратити пажњу на сличне изворе, који се налазе поред.

Наношење вијка на бушење земље

Најчешћа бушилица са завртњем. То је једноставан начин за израду плитких бунара.

Вијак изгледа као клизалиште и изгледа као два типа: лопатице се налазе под правим углом и под углом од 30-60 степени. Због ове локације дробљена земља не пада у бунар, већ се приказује према ван.

Ротација алата се може обавити ручно или помоћу механизама. У другом случају можете користити електрични мотор.

Фазе конструкције бунара:

 • на предвидивом мјесту ископати плитку рупу;
 • Постављамо домаћи троножац преко јаме;
 • Вијак се продубљује у рупу и почиње да се окреће;
 • По потреби повећавамо дужину опреме уз помоћ додатних цијеви;
 • Бушимо до појаве влажног тла;
 • Инсталирамо цеви за облагање када је вијак нашао воду;
 • Пружамо бунар.

Најлакши начин за бушење рупе помоћу вијка

Ротационо бушење има бројне предности: брзину јаружања, механички опоравак тла, без додатног испирања.

Употреба вијка је погодна за бушење бушотина од 20 мРуковати бушилицом.

Производња ручног бушења бунара за воду

Сам бушење бунара је ограничено на дубину од 20 м.

За основно дело је потребно:

 • Боер;
 • торањ;
 • витло;
 • Цеви.

Кула ће морати да подигне бушилицу са земље. Ако је потребно, може се израђивати од ручног алата властитим рукама.

Бушилице су направљене од челика високе чврстоће. Пре почетка рада, инсталирајте торањ или статив. У центру, ископајте малу рупу и почните бушити. Метод бушења је сличан начину рада са вијком. Рад се изводи у смеру казаљке на сату. Свака пола метра опреме се извлачи и оштрице се чисте од земље. Након проласка водоносника, бушилица мора бити закопана у водоотпорном слоју. Тада је посао заустављен. Овај одломак ће максимално попунити бунар.

Ручно бушење бунара на води

За пумпање прљавог слоја воде користи се потопна пумпа. Након 30-40 литара воде треба бити чиста. Ако се то не догоди, бунар се даље продужава за 1-2 метра.

Ручно бушење на овај начин представља радно интензиван рад који захтијева знатан напор.

Алтернатива ручном бушењу може бити метода шок-кабла која има неколико предности. Суштина методе лежи у потапању у земљу челичне цеви, која ломи и хвата пасмину. Јединица за бушење захтијева конструкцију статива од дрва или цијеви. Једна страна чаше се причвршћује за кабл. Други је опремљен оштрим ивицама. Алатспуштени до бунара и подигнути изнад земље помоћу витла и кабла.

Потребно средство за бушење бунара

У зависности од стања земљишта, користе се различити алати за бушење бушотина.

Глинене стијене се лакше пробијају спиралним бумом, који се састоји од шипке с посебним вијчаним лопатицама. Тло испуњава вијчане лопатице и подиже се према горе.

У растреситој подлози, жлица је идеално укључена. Дизајн је цилиндар са уздужним резом. Једна ивица је наоштрена, а друга је закривљена према унутра. За пијесак, користите алат са уским прорезом, веће пасмине захтијевају већу удаљеност резања. Дно кашике је изоштрено.

Глинене стијене ће бити направљене од челика с оштрим кутом од 90 ступњева.

У зависности од стања земљишта, користе се различити алати за бушење

Жлијеб је потребан за подизање на површину стијене тла и представља комад челичне цијеви с резним прстеном и вентилом. Врста зрна је стакло које се користи за бушење ударних каблова.

Призори су нека врста завојнице, а користе се за пролазе.

Бушење се може извести:

 • ручно;
 • Пунцх.

Режим удара вам омогућава да скратите време рада и њихову сложеност.

Тражење локације са водним ресурсима за бушење бунара (видео)

Аутономни водни ресурси неће зависити од комуналних услуга и осигурат ће несметан радводоснабдевање дуго времена.