Обавезно тестирање пожарних степеница и захтјева према њима

Пре употребе лествичастих лествичастих лествичара, обавезно извршите серију тестова.Ватрогасне степенице се често постављају ван зграда, а како би се осигурало да оне успешно обављају своје функције у временском периоду, морају се периодично прегледати и тестирати .

Општи захтеви за испитивање пожарних степеница и стандарда

Постоје одређени стандарди које људи треба да воде када врше инспекцију опасности од спољашњег пожара.

Тестови пожарних степеница по правилу обављају специјалисти по одређеној методи

Неке методе провођења сличних тестова:

 1. Преглед спољних пожарних лествичара врши се само током дневног светла, у складу са свом потребном заштитном опремом. Место око степеница би требало да буде ограђено и треба да обележи ознаке упозорења о тестовима.
 2. Испитивања се врше статистичким оптерећењем на сваком петом кораку љестава при оптерећењу од 180 кгф, а оптерећење се примјењује у року од неколико минута. Такође је изложен истом степену степеница.
 3. Ако степенице марширају са платформама, онда се у овом случају провјеравају маршеви и платформе, уз додатак статистичког оптерећења. Оптерећење на марш се изводи са дна строго у средини, а на градилишту се провјерава дистрибуцијско оптерећење.
 4. Ограђивање степеништа се такође проверава применом терета од 54 кг по сваком1,5 м висине степеница.

Након уклањања свих оптерећења врши се преглед свих степеница, ако се у току прегледа открије структурна деформација или делимично уништавање елемената степеница, а такви кораци за даљу експлоатацију нису дозвољени, што је чин о непогодности кориштења ове конструкције.

Ако се испостави да су мердевине након уклањања терета у пуном реду, саставља се протокол о његовој подобности за даљу експлоатацију.

Узорак корака и захтева за испитивање пожара

Након обављања свих потребних испитивања пожарних љестава, ако испуњава све захтјеве ГОСТ-а (на Косгеии) на такве објекте, израђује се акт обављеног рада на испитивању вањских пожарних љестава.

Након тестирања на степеницама, на стубиште је причвршћена посебна ознака која потврђује исправан дизајн

В съответствие документи треба да бъдат изнесени следните изискваниа:

 1. Законом је предвиђен споразум на основу којег је извршена инспекција степеница, као и локација и адреса на којој су степенице испитиване, назив и тип, те све димензије, висина, ширина, висина ограде и тачка. .д
 2. Акт треба да одреди у које доба дана су извршени тестови, као и опрема која се користи: динамометар, ужад, оптерећење, витло, итд., Који су тестирани, показујући тежину оптерећења или напетости у кгф, број тачке до којих је дошлодржао чврсти кабл.
 3. На крају акта, назначено је да ли мердевине испуњавају захтевано оптерећење и да ли је након подизања терета извршена визуелна контрола свих делова мердевина.

На крају таквог акта, треба да се наведе датум инспекције, печат овлашћене организације, која има право да изврши такве провере и потпис одговорног лица.

На истом степеништу виси етикета, која наводи инвентарски број предмета, датум прегледа и време следећих испитивања. Исте информације се умножавају у посебном часопису који се чува у организацији или у управи фабрике, фабрике, насеља итд. Такав узорак завршетка акта ће компетентно помоћи да се направи овај документ од стране особе која је извршила верификацију.

Пример тестирања спољних пожарних лествичастих и кровних ограда

У свакој згради и згради, више од 10 метара у висину, треба постојати пожарни степеници, како унутрашњи тако и спољашњи, као и кровови ограде, који у свако доба године треба да раде, као живот и то зависи од здравља људи, да провере њихову употребљивост и нормално функционисање. Такви тестови, према уредби Владе, треба да се спроводе једном у пет година и визуелном контролом целокупне структуре једном годишње.

Тестови морају бити спроведени од стране релевантних организација, јер, у сврху спровођења тестова, потребна је лиценца.

Ако је потребно тестирати степенице, онда је боље потражити помоћ од релевантних организација

Възможни со изискваниа за тестирање итестирање степенастих степеница:

 1. Све мердевине морају проћи тест само за време слабог времена, при брзини ветра која не прелази 10 м /с. Положај степеница на којима треба обавити тест мора бити ограђен. Учесници који проводе тестирање љествице требају бити изван зоне из сигурносних разлога.
 2. Код пројектовања непокретних лествичастих лествичастих опруга, оптерећење одређене масе се обуставља или се конструкцији додаје напор помоћу каблова и витла како би се утврдило да ли статички остаци издржавају стагнацију током одређеног времена. Такође, пре и после визуелне контроле целокупног дизајна.
 3. Поред тога, проверу степеница које покривају земљу и посебну боју, која треба да одговара премазу класе 5. \ т Након свих тестова, састављен је протокол, ако су степенице прошле све тестове. Ако то није случај, тада се обавјештава најближу ватрогасну службу о непогодности љестава за даљњу експлоатацију.

Захтеви и ГОСТ за тестирање лествичастих лестви и кровних ограда

Све такве степенице морају бити израђене у складу са ГОСТ-ом, овај стандард се не односи само на металне пожарне степенице, укључујући марширање и вертикалне, које су постављене непокретне, већ и на друге типове пожарних степеница. Овај ГОСТ такођер дјелује на ограду крова, те утврђује редослијед испитивања, као и поступак за оцјену квалитете степеница и крова.

Поред тога, степениште треба прегледати на предметупокрити дизајн специјалном бојом

Метод за изпълнението съответствава съсо ГОСТ:

 1. Испитивање конструкције на трајност траје од статичког оптерећења, а вриједност оптерећења се бира из могућности максималног оптерећења на конструкцију с одређеном чврстоћом, која је обично једнака 1,5.
 2. Испитивања се врше уз употребу специјалне опреме, у овом случају, у испитном подручју тестера конструкције треба забранити, да се не оштети у случају оштећења конструкције.
 3. Преглед степеница и других конструкција пре и после испитивања, коришћењем ручних мерних инструмената, рулета, нивоа, итд. као и употреба модернијих средстава, на пример, употреба ласерског даљиномера за такве сврхе.

Такође је извршен преглед квалитета покривања степеништа специјалном бојом, а могуће је и мјерење његове дебљине уз помоћ посебних средстава. Током ове верификације открива се погодност лествица за даљу експлоатацију.

Учесталост тестирања степеница је такође регулисана од стране ГОСТ-а, визуелна инспекција степеница мора се обављати најмање једном годишње, а коришћењем опреме - сваких 5 година.

Време и учесталост испитивања степеница пожара у одељењима

Истраге пожарних степеница обично треба да спроводе релевантна одељења, али могу вршити ове тестове и приватне организације које имају све потребне документе.

Лестве за пожар би требалепроћи преглед сваких 5 година или након поправки

Довољно је закључити уговор са таквим организацијама и представници ових организација могу почети са радом:

 1. Испитивања се врше коришћењем неопходне опреме, која омогућава утоваривање мердевина са одређеним оптерећењем, што омогућава утврђивање прикладности степеништа или, супротно томе, његове непогодности за даљу експлоатацију. Након попуњавања потребних докумената, наводећи све оперативне особине љестава.
 2. Направљена је процјена за све радове, уз назнаку тачног износа плаћања. Такође, прописан је и период редовног тестирања мердевина, мердевине се доживљавају сваких 5 година, као и тестови након поправке.

Како се тестирају заштитни зидови (видео)

Поред стационарних лествичастих пожара, постоје степенице и друге степенице. Да, тестови јуришних мердевина, као и увлачиви три точка, треба проверити једном годишње. Такође се једном годишње проверавају и друге преносне конструкције, запослени за ватрогасце, на пример, такве врсте степеница, као ОКПР, НПБ, итд. Приликом провере овог типа степеништа користи се специјална инсталација која омогућава одређено оптерећење цијеле конструкције степеница.