Нове технологије грејања приватних кућа: шта тражити?

Произвођачи система за гријање у приватним кућама стално развијају нову опрему. То омогућава власницима просторија да користе алтернативне изворе топлоте. Нове технологије за гријање приватне куће нису елемент луксуза, већ прије нужност. То је посљедица сталног раста цијена за различите врсте енергије. Слажем се, сватко жели да живи у топлој соби, а истовремено плаћа релативно малу количину новца.

Загревање као елемент ефективног грејања

Ако се постави питање квалитета гријања у згради, она коју препоручују стручњаци - изолација куће. Да би се то постигло, одређени радови се обављају са подовима, таванима и зидовима. Само у овом случају има смисла говорити о побољшању самог процеса гријања.

Тек након термо-модернизације куће може се бавити измјеном сустава гријања. Наравно, најбоља опција је да се размотре модерна решења. Све популарнија су напредне технологије и развој у области гријања куће, које користе алтернативне изворе енергије. Поред тога, често се развијају нове инсталације које раде на конвенционалним изворима енергије, али их конзумирају најмање једном.

Шта тражити

Приликом одабира система гријања у кући, прво треба одлучити о главним точкама:

  1. Да ли је потребно инсталирати ову опрему?
  2. Да ли стално живите у кући или посјетите неколико пута мјесечно?
  3. Допуштени трошкови?

Ако нађете значење за себеуређајима или модернизацијом система грејања, пре свега је боље обратити пажњу на нове развоје у овој области.

Инфрацрвени грејачи

Овај извор топлоте може се користити као локална или свеприсутна. Уређај емитује таласе у одређеном опсегу, што вам омогућава да загрејете објекте у близини минималног времена. Ово је нарочито погодно у вртним кућама.

За употребу код куће, препоручљиво је користити опције које се напајају мрежом од 220 В. Грејни елемент је ТЕН. Валови се удаљавају од њега, што омогућава да се не греје ваздух, већ објекат.


Такво грејање се сматра једним од најекономичнијих. Ефикасност ових грејача достиже ознаку од 95%. У том случају, просторија се може гријати минимално вријеме.

Инфрацрвени уређаји су безбедни и за људе и за животну средину. Не емитују никакве штетне супстанце. Упркос свим предностима, инфрацрвени уређаји имају два главна недостатка:

  1. Висока цена уређаја.
  2. Висока потрошња електричне енергије.

Наравно, ако говоримо о раду једне или двије такве инсталације - неће бити проблема. Али када се разматра ситуација са грејањем велике куће - скупо, и куповина и употреба.

гасни конвектори

Гасни конвектори су уређаји који загревају ваздух сагоревањем одговарајућег извора енергије. У том случају, сви производи који настају реакцијом, излазе ван са димњаком. Такви системи могуи на гасу у цилиндрима, и на цевоводу.

Принцип је једноставан: топли слојеви ваздуха се дижу када хладноћа падне и онда се загреје. За практичност, такви системи су додатно опремљени термостатом и присилном конвекцијом. Такве инсталације су идеалне за зграде у којима не постоји централни гасовод.

Важно! Не уштедите на инсталацији таквих система, јер у случају неправилног прикључења постоји велика вероватноћа тровања гасом.

Геотермална инсталација

Геотермалне инсталације су један од главних представника нових технологија за гријање малих и великих приватних кућа. Њихов рад се заснива на принципу топлотне пумпе, која обезбеђује пријем енергије из земље, која се налази изван куће. Систем је структуриран на следећи начин:

  1. У посебно одређеној просторији уграђује се специјална опрема која трансформише топлоту ниског потенцијала тла и пумпа расхладно средство за систем гријања.
  2. Изван куће у посебном руднику налази се сонда тла - то је измјењивач топлине. Уклањањем топлоте из тла или геотермалних извора, загрева се носач топлоте, који иде у просторије са основном опремом. Како би се спријечила опасност од смрзавања у вањском кругу, не користи се вода, већ се користи антифриз.
  3. Расхладно средство циркулише у кругу топлотне пумпе, што лако мења своје агрегатно стање. Фреон (или слична супстанца), компримован под дејством компресора, кондензује и дајесистем грејања унутрашње расхладне текућине. У гасу, притисак поново пада, расхладно средство испарава због топлоте са земље, а циклус се понавља.

Слични системи грејања сматрају се једним од најефикаснијих. Они троше енергију само за рад компресора и пумпе за пумпање расхладне течности. Они могу произвести 2,5 до 6 кВ топлоте на 1 кВ потрошене електричне енергије. Током рада, инсталација не емитује токсине који угрожавају људско здравље или животну средину.


Али у исто време, таква опрема је јефтина. Тако ће, на пример, основни скуп коштати власника куће око 4 хиљаде долара. Истовремено, трошкови најефикаснијих модела достижу 13.

Такође је важно имати на уму да је мало вероватно да ће инсталација таквог система бити могућа сама од себе. У овом случају, главни проблем је стварање одговарајуће осовине за измјењивач топлине. Његово бушење - процес је веома радно интензиван и захтева посебну квалификацију. Зато је боље обратити се специјалистима, који ће такође морати да плате. Када се користи хоризонтални распоред јаме завојнице може копати и самостално, али за опипљив ефекат од рада инсталације ће бити потребна велика површина територије.

хидротермална фабрика

Да би се добила природна енергија за гријање, може се радити и без продубљивања Земље. Вјерујући овоме, потребно је смјестити кућу поред рибњака, која се никада не смрзава на дно.

Овде можете инсталиратихидротермалне опреме која може апсорбовати топлоту из воде. Такав систем има једноставан принцип рада, сличан геотермалном:

  1. Зграда има топлотну пумпу
  2. У резервоару (по могућности на дну) је инсталирана сонда која штеди енергију.

Важно! Када почне сезона гријања, одговарајућа сонда треба бити на дну, јер на овом мјесту вода не замрзава. У ту сврху, за сваки текући метар, терет је фиксиран, тежи најмање 1 килограм.

Ефикасност система директно зависи од дужине подводне сонде. У случају правилне инсталације можете постићи ефекат од 40 В са само 1 метар. Као резултат тога, биће довољно да кућа користи измјењивач топлине дужине 300 метара. У овом случају, он је компактан и заузима минималну површину.

Што се тиче трошкова, такви системи ће коштати нешто мање од геотермалне енергије, јер нема потребе да се дубоко увлачимо у земљу. Осим тога, они не захтијевају посебно слетање.

соларни колектори

Још један релативно нови начин грејања може се назвати соларним панелима. За примање енергије користе се специјални панели и колектори. У исто време, ове последње се користе много чешће, пошто имају ефикасност изнад и погодније за системе грејања.

Сматра се да је ефикасан систем инсталиран на мјесту гдје има најмање 200 сунчаних дана годишње. Да би се унапријед спријечио губитак топлине, потребно је квалитативно изолирати све спојне цијеви.

Загрејање зграда данас користи све више различитих извора енергије. Свака од њих има своје позитивне и негативне стране. Многи људи покушавају да пређу на коришћење модерних система који штеде ресурсе, не загађују животну средину и штите њихово здравље.