Независно ожичење цеви у купатилу и тоалету од полипропиленских цеви

Извршити главни ремонт купатила, не може се обавити без замјене канализације и водоводних комуникација. Ново постављање цеви у купатилу и ВЦ-у треба да побољша ергономију корисног простора и побољша унутрашњост просторије. Поред тога, цевоводни систем треба да обезбеди приступ свим везама и погодну локацију водоводне инсталације. Погледајмо правила и како направити комуникацијско ожичење.

Гдје почети замјену комуникација?

Инсталирање цијеви у купаоници властитим рукама треба обавити уз помоћ модерних висококвалитетних материјала, нпр. Полипропиленских цијеви, и уз кориштење иновативних инжењерских рјешења. У супротном, корекција грешака насталих приликом поправке и полагања цевовода била би веома скупа. Зато је боље да одмах урадимо све у реду.

Стога, прије свега, потребно је одредити гдје и како ће се поставити санитарни уређаји. У малим собама не добијате стварно растегнуту опрему и опремите је по типичној шеми, али у купатилима постоји већа могућност да је опремите по свом укусу, са готово никаквим ограничењима. У сваком случају, потребно је слиједити опће препоруке за прикључак санитарне опреме:

 1. Први од канализације мора бити тоалет. Боље је да валовита цев (ослобађање) из тоалета кроз фитинг одмах падне у одвод и има што је могуће мање завоја. Пожељно је да се кроз њега излива санитарна опрема која се налази поред тоалета. Толикосмањује се вероватноћа зачепљења.
 2. Туш и кадица са малим одводом такође треба да буду постављени што је могуће ближе канализацији, јер могу постојати проблеми са нагибом.
 3. Све остале водоводне инсталације (судопер, перилица рубља, сушење) могу се поставити даље од одвода.

Већина водоводних инсталација су повезане на следећи начин: оси канализације и цевовод су на истој висини. Међутим, савремени водовод може се повезати на нетипичан начин. Због тога је неопходно претходно испитати сву опрему, питати продавца за шему повезивања и пратити је.

Шема повезивања тоалета заслужује посебну пажњу, јер одвод на овом уређају може бити усмјерен на зид или под, да буде раван или нагнут. Приликом уградње купатила или туш кабине са палетом, прегледајте и монтажу и монтажу оквира, подијума или палете: декомисија одвода у таквој опреми не дешава се увек према традиционалној шеми.

Пре почетка рада препоручује се цртање просторије, цртање приближне локације водоводне инсталације, постављање цеви, одржавање просторија и димензија опреме. И почните боље са увођењем канализације и водоводне комуникације у кући. Размотрите овај корак детаљније.

Рад са увођењем комуникација у стан

Као прво, потребно је уградити запорни вентил тако да у сваком тренутку можете искључити довод воде. У новим зградама, по правилу, уграђене су дизалице добре квалитете, али у старим становима суКранови незадовољавајућег квалитета потпуно недостају или стоје. Вриједи их замијенити модерним кугластим вентилима.

Треба имати на уму да се за вријеме оштрог завоја ручке може активирати хидраулички шок, који ће онемогућити неке везе и друге елементе цјевовода. Због тога кугласти вентили треба да се отворе и затворе глатко. Још је боље инсталирати систем за заштиту од цурења са контролираним вентилом за затварање заједно са конвенционалним краном.

Након крана се обично монтирају бројачи, а затим главни самоходни филтер, који служи за грубо одвајање механичких нечистоћа. Мешалице ће трајати дуже ако инсталирате филтер за фино подешавање са заменљивим кертриџима који ће уштедети воду од финих мрља и рђе. Други филтери се такође могу користити за темељитије прочишћавање воде, али у типичним купаоницама ова опрема неће одговарати.

Следећи елемент може бити регулатор притиска воде који стабилизује притисак воде. За котао, машину за судове и машину за прање веша, таква опрема је веома важна.

На самом крају се врши монтажа колектора са два, три или четири излаза. Ако је потребно, производи се могу комбиновати. Боље је да су колектори опремљени запорним вентилима. Уз конзистентну методу полагања цеви за прелазак на опрему, користи се и т-комад.

Сада је могуће наставити са израдом шеме за полагање цијеви у купаоници.

Како израдити план изградње цјевовода?

Професионално развијена шема за полагање цеви у купатилусобе и тоалети су кључна тачка у поправци купатила. Ради се о јединственом систему, чији су елементи међусобно повезани тако да је употреба било које од њих посебно ефикасна, практична и функционална. Правилно ожичење цијеви у купаоници чак иу најскромнијој величини просторије је у стању претворити у удобан кутак.

Због тога се на почетку развија јасан дијаграм о томе како ће бити лоцирана сва санитарна опрема, која ће бити опремљена канализационом или водоводном цијеви. Важно је напоменути да ако је тоалет у засебној просторији, полагање цијеви у купаоници треба обавити у комплексу с кадом. Успех оплемењивања на много начина обезбеђен је правилним дизајном шеме.

Методе инсталације санитарних цевовода

Након пажљиво осмишљене схеме постављања цијеви, морате одабрати одговарајући начин за њихово постављање. Посебне потешкоће у овој фази не би требало да проузрокују, јер се полагање цеви у купатилу може спровести на један од два начина полагања комуникација - отворених или скривених.

 • Отворени метод обезбеђује да цеви за водоводне инсталације буду напољу. У овом случају је веома лако обавити мондантан рад, али са естетског становишта ова метода није тако добра. Комуникација ће изгледати веома ружно, чак и ако цеви пролазе што ближе углу или поду.
 • Скривена инсталација претпоставља да ће цевовод бити сакривен у зиду. Са становишта естетике овде је све у реду -комуникације неће бити видљиве. Али са практичне стране, овај метод није баш погодан: на овај начин је веома тешко извршити монтажу и поправку аутопутева.

Основне методе полагања цеви

Рад на схеми распореда се наставља. Сада је потребно одредити, који метод ће се поставити у пракси водоводне цеви: серијски, колекторски или са пролазним утичницама. Важно је рећи да се у становима и приватним кућама практично не користи метода са пролазним утичницама, па ћемо се детаљније осврнути на прве двије опције.

 1. 1. Серијско ожичење. Предности овог метода су његова једноставност и приступачност: цевовод се поставља у фазама, повезујући једну опрему с другом. Одлична верзија у смислу једноставности инсталације. Међутим, постоји један значајан недостатак - неравномјерна расподјела притиска у цјевоводу за вријеме рада, ако се одмах користи неколико уређаја.
 2. 2. Ожичење колектора. Ова опција претпоставља да ће се на свакој цјевоводи која води до санитарне опреме инсталирати посебан кран, тј. За сваки уређај ће бити направљен посебан дио цјевовода. У случају лома, то ће омогућити поправку засебног простора без онемогућавања читавог система. Још једна предност - уједначен притисак на свакој тачки усисавања воде. И недостатак - сложеност и трајање инсталације, додатни трошкови за материјале.

Без обзира на начин полагања цијеви, морате се придржавати одређених увјета: покушајте направити што мање прикључака и савијањашто је више могуће интегритет рјешења. Линије топле и хладне воде могу се надјачати само у изузетним случајевима компликоване хране.

Материјали за квалитетан распоред

Немогуће је недвосмислено одговорити на које материјале да се користе. Свако одлучује по сопственој дискрецији и финансијским могућностима. У овом случају, напомиње се да се за узгој аутопута са хладном водом најчешће користе ПВЦ и полипропиленске цеви, а за транспорт топле течности користе се метал-пластични производи. Држач за пешкире од нерђајућег челика ће трајати дуже од месинга.

Челичне цеви, чак и данас галванизиране, не инсталирају се практично никоме, јер имају мали животни вијек, док загађују воду и коштају мање. Бакарне цеви су издржљивије, ако се правилно леми или савијају. Међутим, бакар је такође подложан уништењу под утицајем хлорисане воде. Стога је боље дати предност полимерним производима:

 1. Цеви од металне фолије су веома погодне за монтажу на било који начин и методом разблаживања, механички су повезане, али са скривеним инсталационим прикључцима треба да се притисне посебним алатом. Код отвореног начина инсталације, спојнице се могу ручно повезати помоћу конвенционалних кључева. Пластична трослојна цијев има високу чврстоћу и ниску топлинску експанзију.
 2. Једнослојне ПЕКС полиетиленске цеви нису слабије од металних влакана због фактора чврстоће и експанзије, али многотеже Са таквим цевима је теже радити, али са њиховим савијањем нема шарки и нема суженог унутрашњег пречника. Изврсна је и погодна за полагање цјевовода на систему "топлог пода".
 3. Полипропиленске цеви су још чвршће, не савијају се и имају дебље зидове. Постоје цеви за топлу и хладну воду, прве су термостабилизоване. Мијешано заваривањем или љепилом. Имамо шире методе заваривања, ау Америци глутиниране. За заваривање цеви користи се посебан уређај за лемљење и сет млазница.

Један или други материјал не може бити пожељан јер све полимерне цеви имају слична својства. Овде је одлучујући фактор погодност инсталације и трошкова. Најпогодније је монтирати метално-пластичне цијеви, а најјефтинији ће коштати ожичење од полипропиленских цијеви, изведених на трихинском кругу.

Савјети за инсталацију цјевовода

Приликом извођења инсталационих радова треба узети у обзир неколико важних тачака:

 1. Омотајте полипропиленске епрувете специјалним лемилицом. Потребно је очистити крајеве спојнице и цеви да би се ставили на Дорн фитинг, а са друге стране лемило уметнути цев у рукавац. Након отприлике 5 секунди, цијеви се морају брзо уклонити и помакнути један дио (строго у једном покрету, без окретања оси!) У другом, шав је спреман. Имајте на уму да оброк иде 15 мм у цеви и када је заварен 1 м, респективно, одсећи 1 м и још 3 цм
 2. Систем за монтажу миксера је неопходанда се инсталирају пластичне траке са МРИ, које се причвршћују на зид зида вијцима.
 3. Боље је имати испусне цеви које стрше. Тако да се могу рафинирати на потребну дужину са шмирглом. Дужина избочине треба да буде пола ширине стране поклопца миксера + дебљина зида.
 4. Затим се секције цеви склапају и, уз помоћ РВД или пластичних уметака, убацују у радни комад.
 5. Ако је потребно резати цијеви, користите само цијев (за пластику и метал), и ни у ком случају не треба користити врући нож или прашину.
 6. Приликом савијања металне плоче максимално дозвољени радијус савијања је - 5 вањских промјера цијеви. Није неопходно да се призна угао близу 90 степени, у супротном цеви ће пасти и доћи ће до заосталог напрезања.
 7. Ради боље сигурности, инсталирајте контролни вентил.
 8. Да би се нормализовао притисак, боље је инсталирати цеви већег пречника на месту прикључка.
 9. Обавезно инсталирајте колекторе са Т-елементима за трансмисије и запорне вентиле.

Можда мислите да је полагање цијеви у купаоници врло сложено подузеће. Али, пошто сте дошли на посао, схватит ћете да није тешко направити кухање цијеви у полипропиленском купатилу властитим рукама - стрпљење и исправна схема.