Независна и зависна шема снабдевања топлотом: шема повезивања, фото и видео примери

Наравно, живот у његовом дому има огроман број предности у односу на смјештај у апартманској згради: чист зрак, недостатак константног тутњања или досадних сусједа, могућност стварања свих врста дизајна и интеријера, како унутарњих тако и вањских. Од великог значаја за изградњу куће је правилно изабран систем гријања, који се може заснивати на независној или зависној шеми снабдијевања топлином. Шта је то и како се они разликују - у нашем чланку.

Независни систем грејања приватне куће

Основна разлика између ове двије шеме

Пре свега, треба да разумете шта представља независан систем грејања. Вероватно ће многи од вас мислити да је такав блок систем који може функционисати без снабдевања струјом. Међутим, то није сасвим случај. Зависни систем грејања функционише из централизоване мреже, док независни функционишу на штету појединачних ресурса.

Шема зависних и независних система

Поред тога, зависна шема снабдевања топлотном енергијом је у потпуности подређена изворима њене енергије. То је котао за гријање, цјевоводни систем и систем радијатора, који су повезани термалном линијом. Носач топлоте, који по правилу делује као топла вода, непрекидно ради у систему, стварајући неопходне температурне услове у кући. Ово је грејањеинсталација не дозвољава регулацију воде на водоводу, аи власници кућа морају чекати крај сезоне гријања да зауставе рад постројења. Сличан систем гријања се практицира у великој већини станова у секундарном стамбеном фонду, осим оних у којима је инсталирано индивидуално гријање.

У новим зградама углавном се користи аутономни систем грејања који омогућава становницима да самостално одреде температуру расхладног средства, време и крај сезоне грејања.

Главне карактеристике независног система грејања

Независна шема прикључења система грејања функционише самостално и не зависи од централизованих енергетских ресурса. Наравно, уградња таквог гријаћег чвора кошта неколико пута скупље од уређаја зависног блока, али у исто вријеме има низ предности:

  1. Употреба техничке воде за потребе домаћинства.
  2. Упркос чињеници да куповина и уградња компоненти, потрошног материјала и функционалне опреме неће вас коштати тако јефтино, уштеде ће се осетити трошковима горива.
  3. Способност регулисања и стварања угодних температурних услова за живот.
  4. Зависни и независни систем снабдевања топлотом се такође разликује по типу носиоца топлоте. У првом случају, дуж главног круга кружи техничка вода, у којој се налазе све врсте примита (песак, соли, итд.), Који на крају зачепљују контуру, спречавајући потпуни пренос расхладног средства. Андто, заузврат, доводи до снижавања температурног режима унутар просторије за грејање. Док у случају независне јединице омотача, власник куће може лако да користи пречишћену воду као расхладно средство. Ово не само да спречава блокаду топлотне линије, већ и продужава радни век функционалне опреме која се користи за уређај таквог блока.
  5. Постоји још једна разлика између ове двије опције за гријање куће. Дакле, апсолутно све котларнице, уз помоћ којих се обезбјеђује централизирано гријање, раде на трошак електричне енергије, а чим се појаве кварови у напајању електричном енергијом, вода у кругу почиње да се хлади. С друге стране, независан систем грејања може добро функционисати без струје. Можете купити грејни елемент који ради на чврстим горивима. Такав агрегат је метални контејнер, опремљен термостатом и уређајима за механичко подешавање. Ова опција блока за грејање спречава прикључење на централни гасовод. Али у исто време постоје и неке потешкоће у коришћењу опреме овог плана. Дакле, с времена на вријеме постоји потреба за утоваром сировина за гориво у подложне. Због тога, у циљу поједностављења задатка, искусни стручњаци препоручују да се раде бункери и транспортери, преко којих се врши снабдевање горивом. Као енергетске ресурсе можете користити дрвену ражњу, јер без струје, нажалост, неМогу да покренем транспортер.

Ово је, у ствари, цела разлика између зависног и независног система снабдевања топлотом. А ако живите у великом приватном дому, вероватно ћете ценити предности последњег начина грејања у кући.

ВИДЕО: Анализа круга грејања

варијанте котлова

Правилно одабран и уграђен котао за гријање је гаранција ефикасног рада система гријања!

У правилу, избор грејног тела заснива се на специфичностима употребе једног или другог типа горива. Постоје и комбинационе опције које вам омогућавају да користите два или три типа горива, у зависности од њихове расположивости и расположивости.

Функционирање на гас

Најједноставнија и најпопуларнија опција за систем грејања за приватну кућу. Прво, у поређењу са другим енергетским ресурсима, гас је најсигурнији и профитабилнији. Друго, таква опрема је аутоматска машина која захтева стално присуство особе. Потребно је само једном подесити јединицу и можете је дуго заборавити.

Без централизоване испоруке гаса, таква јединица неће дуго радити. Изузетно је тешко и економски непотребно мијењати плинске боце са завидном правилношћу како би се осигурало потпуно загријавање простора.

електрични котлови

Такви модели су погодни за гријање приватних кућа, гдје не постоји могућност прикључења на централизирани плиновод. Алиопет, прекиди у напајању могу довести до хлађења расхладне течности, што у зимском периоду није нарочито угодно. А на чему се акумулирају уређаји, мало је вероватно да ће радити дуже време. Осим тога, таква опција грејања неће бити тако јефтина.

Покреће електроде

Уместо Тене, у таквој опреми се инсталирају електроде, због којих се врши јонизација воде и као резултат се загрева. Ова опција није толико популарна као претходна, али је истовремено и много сигурнија и трајнија.

Истина, такав уређај ће морати да редовно прилагођава и стално прати квалитет испоручене воде, што у великој мери зависи од ефикасности локације.

агрегати на чврсто гориво

Најквалитетнији пример независног система грејања. Такви агрегати су такође подељени на неколико типова у зависности од врсте горива. Да, карбидни котлови могу радити на:

  • огревно дрво;
  • угаљ и кокс;
  • грануле од дрвног отпада.

Поред тога, још увијек постоје такви модели који могу функционирати и на дрва и на угљен. Познате су и комбинације као што су електрична енергија + угаљ, огревно дрво + електрична енергија итд

котлови на течно гориво

Таква опрема за гријање ради на дизел гориву. Такође се може назвати независним извором топлоте. Али, у исто време, за разлику од претходне верзије, цена ове врсте горива са годинама прелази све више и вишевише, тако да се данас и не много одлучује да опреми своје домове са сличним инсталацијама грејања.

Као што можете видјети, гријање приватне куће може се обавити кориштењем свих врста опреме и енергије. Избор је увек оставио власник куће!

ВИДЕО: Пример приватног гријања

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4