Непрекидно напајање (УПС) за гасне котлове: како ради, савјети за одабир УПС-а

Рад аутоматског гасног котла директно зависи од расположивости електричне енергије. Постоји светло - котао ради, нема светла - све се зауставља, а котао ради. Чак и тренутни пад напона преко мреже може довести до квара у електроници и његовог неовлаштеног искључења. Често се као додатни извор енергије користе генератори, али они су повезани када је струја већ искључена. Причаћемо о тако корисној аквизицији као што је УПС (непрекидно напајање).

Слика 1 Непрекидно напајање (УПС) за гасне котлове

УПС за гасне котлове ради на исти начин као и за рачунаре, телевизоре и другу опрему. Главни задатак УПС-а је стабилно функционисање мода генерисања излазног напона, што не би требало да зависи од напона улазног сигнала.

Напон стабилизује само он-лине тип УПС-а. Улазни напон може бити 140-270 В, док ће излаз увек бити 220 В.

Видео 1 УПС за гасни котао: принцип рада, симулација несреће

Зашто ми је потребан УПС за котао

Непрекидно напајање служи као додатни извор електричне енергије, чији се рад заснива на његовој почетној акумулацији у батерији и њеном каснијем удару.

УПС се пуни много спорије од пражњења.

Употреба таквог алтернативног извора енергије за котлове је због чињенице да потоњи троши врло мало електричне енергије (до 500 вати), у зависности одброј циркулационих пумпи. Чак и са продуженим пуњењем УПС-а, капацитет његове батерије није довољно дугачак без мреже.

УПС није додатни извор напајања. Он само осигурава непрекидан рад опреме током краткотрајног искључивања електричне енергије.

Међу главним предностима УПС-а, треба нагласити следеће:

  • тренутно аутоматско пребацивање снаге са падом напона преко мреже;
  • нема буке на послу;
  • не требају додатне акције, довољно само да укључе.

Принцип рада

Да би се разумело како ова опрема функционише, вреди се задржати на његовој структури.

елементи:

  • напајање;
  • акумулатори на 12 В.

Храна иде паралелно - 220 В долази директно до котла, а истовремено долази до трансформације напона од 12 В, које се преносе на батерије. Како се пуне, ту је аутоматско гашење, након чега се напајање наставља на опрему. Сви процеси се изводе без икакве вањске интервенције.

Слика 2 Схема прикључка УПС-а на гасни котао

Слика 3 Шема везе без резервације

Пхото 4 Схема с прибитием

Чим се напајање спољног напајања заустави, батерија почиње да ради и напон се мења обрнутим редоследом - од 12 до 220 В. С обзиром да је капацитет батерија мали, аутономни рад котла неће прећи 30 минута.

Ако постоји прекид напајања електричном енергијом током дужег периода, препоручљиво је купити додатне изворе енергије, на пример, генераторе за течно гориво.

Како изабрати

У већини случајева, корисници преферирају да изаберу оне моделе који су у стању да обезбеде најмање сат времена опреме без електричне енергије и да стабилизују мрежу. У овом случају, цена, по правилу, је последњи аргумент.

Видео 2 Савети за избор непрекидног напајања

Дакле, оно што треба да знате за избор

  • За гасне котлове потребно је купити он-лине тип ИБТ, гдје се напон на синусоидној амплитуди генерира у оба смјера;
  • Да би се рад задржао дуже (више од 6 сати), вреди изабрати ЛТ моделе. Такви УПС уређаји опремљени су интелигентним пуњачима који пружају повећану снагу.

Комплет не нуди стандардни сет батерија, али постоји батерија одређеног капацитета. Капацитет батерије зависи од процењеног трајања батерије и од укупне снаге опреме.

Просечна снага котла у стамбеној згради је 300 В, односно оптимални УПС је 70-400 В-А.

Да би се разумело на које параметре треба обратити пажњу, прво одредити потрошњу енергије котла и обртног момента. Сви ови подаци наведени су у техничкој документацији за котао. Затим одредите приближно време одсуства електричне енергије (у зависности од региона, стања мрежа, итд.), А већ на основу овихиндикатора и израчунава потребан капацитет батерије.

  • Буџетске варијанте офф-лине типа УПС не стабилизују излазни напон, односно, ако је улаз 270 В, онда је излаз котла потпуно исти.

Избор батерије

Да би се осигурао дугорочни аутономни рад котла у одсуству електричне енергије, потребно је купити УПС са могућношћу прикључивања додатних батерија. По правилу, њихов капацитет прелази 200 ампера на сат, али то није увијек довољно.

Да би се исправно подигла батерија и напунила, користити однос формула 1:10, где

  • 1 - струја пуњења;
  • 10 - капацитет батерије.

На пример, пуњач са струјом од 5 ампера ће напунити капацитет батерије од 50 А /х

.

Не препоручује се батерија одвојено од конвертора, што ће значајно смањити тренутну вредност.

Израчунавање времена алтернативне хране

Време током којег ће котао моћи да ради без електричне енергије и најважнији параметар при избору УПС-а. Заправо, због тога је купљен.

Слика 3 Трајање непрекидног оптерећења у зависности од капацитета батерије и енергетске опреме

Максимално прецизно одредити период резервног напајања може бити у техничкој документацији, овај период ћемо дефинисати условно са грешком за пола сата.

На пример, ако узмете јединицу гасног котла од 25 кВ, његова потрошња енергије ће бити до 150 В. По правилу, рад таквог котла укључује једну циркулациону пумпуснага варира од 90 до 150. 10 сати аутономног рада котла обезбедиће батерију од 150 А /х.

заклучениа, откритки, напитки

УПС је у суштини систем резервног складиштења енергије како би се осигурао аутономан рад котла на кратко вријеме. У зависности од типа УПС-а, могуће је доделити краткорочно снабдевање алтернативним напајањем (до 30 минута) и дугим (до 16 сати).

Главни критеријум за избор је снага котла и лансера, као и капацитет батерија на УПС-у.

Обавезно проверите напон напајања на мрежи када бирате извор напајања. Чак и ако је цијена већа, одаберите опрему за стабилизацију напона.