Нежно цвеће на балкону: башта са биљкама

Постављање цвијећа на балкон, може значајно побољшати његове естетске квалитете Логгиа или балкон с компетентним уређењем успјешно претвара у прекрасан зелени кутак. Широке могућности у овом плану дају загријане варијанте просторија, али на несметаној ложи са цвијећем-годишњицама у топлој сезони можете направити цвјетни врт. Уосталом, цвијеће на балкону - то је свијетло, лијепо и тако близу природе да не можете ни напустити кућу.

Цвеће на ложи: избор биљака и неопходни услови

Узгој цвијећа на ложи у топлијој сезони може се обавити без изолације ове конструкције, али да би се створила цвјетњак или конзерваториј који ће вас задовољити тијеком цијеле године, потребно је извршити капиталну изолацију лође, те инсталирати додатне радијаторе и водити бригу о расвјети .

Температурни и влажни параметри на изолованој логгији треба да створе неопходне услове за раст вишегодишњих собних биљака.

Приликом постављања цвећа на лођу треба редовно провјетравати

По правилу, за вежину собних биљака су прихватљиви следећи услови :

 • температура зими - не мања од 14-18 ° Ц;
 • Љетна температура - не више од 20-22 ° Ц;
 • Заливање водом на температури од 2-3 ° Ц изнад просторије;
 • Оптимални ниво осветљености (посебно зими).

Ради заштите од зимске хладноће, врсте које воле топлоту заштићене су од хладног стакла стаклом полиетиленским ситом. У случају гријане лође узгаја цвијећепотрошити током топлог периода. У исто вријеме, препоручљиво је унапријед припремити саднице цвијећа.

Опције за вртларство: цвијетни балкон властитим рукама

Као што је већ поменуто, изоловани балкон или ложа пружа максималне могућности за цјелодневно уређење баште. У ту сврху користе се вишегодишње собне биљке, које стално расту на ложи. Што се тиче неогреваног балкона, он ће постати зелен и процветати само у топлим годинама.

И то је могуће учинити уз помоћ вишегодишњих просторија, и уз помоћ једногодишњих и двогодишњака, наиме :

 1. На просторима балкона поставите високе биљке - индијанску азалеју, рододендрон понтик, хибискус, чудовиште, индијску кризантему итд.
 2. Ако је мјесто за цвијеће на балкону ограничено, тада је могуће користити привјесак за цвијеће (у њима је уобичајено узгајати тзв. Ампелно цвијеће). За ове сврхе стане ампелне собне биљке - зизолистнаиа бегониа, фуксија, јасмин голоквиткови, Каланцхое сингле-фловеред. Осим тога, у вадама с привјеском могу се садити и биљке - купине, петуније, астере, коврчаве кризантеме итд. За балконе изнад петог спрата, за привеске корпе цвећа треба изабрати цветове ниског цвета - тратинчице, купине, алиссум, метле, метле итд.
 3. У случају ограничене површине, могуће је поставити на стол или на вањску страну прозорске клупице, цвјетове вишегодишњих затворених цвјетова као што су денали, цикламе, бегоније, балзам и друге.
 4. Алтернативно, покушајте да направите место у баштиугао балкона палме, а веома сунчана страна је озелењена коврчавим биљкама, као што су шипак, бугенвилија, разне врсте лијана, хортензија, итд. У исто време на прозорској клупи постоји место за цвеће са ниским растом.
 5. Понекад је пожељно балкон претворити у удобну сјеницу, украшену коврчавом једногодишњом или вишегодишњом биљком. А ако је избор направљен у корист вишегодишњег цвијећа, онда с временом, лођа.

На балкону гдје се налазе цвијеће, увијек је угодно због атмосфере коју стварају

Приликом одабира затвореног или једногодишњег цвијећа за вртларство балкон треба узети у обзир њихову свјетлост и топлину, као и препоручени начин наводњавања - само у овом случају, ваш балкон ће бити елегантан и лијеп.

Цветна башта на балкону: биљке које цветају у различитим годишњим добима

Да би се загрејани балкон током читавог љетног периода задовољио оком са свијетлим бојама може на одговарајући начин покупити биљке за пратњу.

Тако је у јесенском периоду такве вишегодишње аутохтоне врсте каоцвијет:

 • Балзам;
 • Азалеа Индиан;
 • Различите врсте бегонија;
 • хибискус;
 • Сепулија;
 • пеларгонијум;
 • Цалла;
 • Цамеллиа Јапанесе;
 • Цхрисантхемум Индиан и други.

Зими су задовољни својим цветним биљкама као што су: зумбул, хортензија, азалеја индија, балмамин, краљевска бегонија, циклама, пуансетија, фуксија, фецес, јапански камелија итд. У пролеће и лето, наравно, највећи број затворених трајница цвета.

На балконтоком целе године цветање биљака, треба да бирају различите врсте

Што се тиче боја једногодишњих и двогодишњака, сезонски "ред" цветања је следећи :

 1. Виола и тратинчице се укидају у мају.
 2. Петунија треба засадити већ у мају и она ће бити цветна до новембра.
 3. Чорнобривци ће задовољити око својим цвећем већ у јуну и процветат ће до септембра.
 4. Астерс се распада крајем јула - почетком августа.
 5. Кловнови са коврчавим кризантемама дају незабораван свјежи јесењи мирис у септембру - новембру.

Успјешна комбинација собних биљака или правовременог слијетања годишње омогућава вам да балкон претворите у кутак који стално расте.

Соба цвеће на балкону: главне врсте

Ако се балкон не загрева и не постоји жеља да се забрља с годишњим биљкама, у љето можете донијети на ложу унутарње цвијеће. По правилу, такав боравак позитивно утиче на многе боје станова.

Ако је одлучено да се башта на овај начин, онда треба узети у обзир :

 • Оријентација балкона на странама свијета;
 • степен осветљености балкона током дана;
 • Светлеће собне биљке;
 • Оптималан режим наводњавања.

У сунчаним и добро осветљеним дневним сатима на балкону на јужној страни треба да буду светлољубиве кућне биљке, као што су: балзам, бегонија вецхоцхотсветусхиа или гомоља, индијски азалеа, хибискус, фецес, калањо Блоссфелда, Пеларгониум, пассионфловер, Паинтсеттиа, Родарум , фуксија, циклама,цимбидиум

Да је на балкону расло кућно цвеће, требало би да буде застакљено

За сјеновите сјеверне балконе собних биљака, такве врсте као што су: бегонија Фисто, сенсполис, љубичаста, питтоспорум ће се уклопити.

Велики спектар врста цвијећа у затвореном простору може се смјестити љети на ложи која је окренута према источној или западној страни. То су цветови као што су: азалеа индија, балзамин, разне врсте бегоније, хибискус, јасмин, калијум, плава пасијанса, понтонски рододендрон, јапанска камелија, равнотежно звоно, сенсполиа, циклама, цимбидијум и други. Да би се "вруће љето" охладило цвијеће у затвореном простору, користе се велике посуде с водом, које се стављају између посуда или постављања биљака на палети с мокрим маховином.

Како расте цвеће на балкону (видео)

Другим ријечима, стварање раја на балкону или на лођи може бити неколико начина. У топлој сезони, гријани балкон ће изгледати лијепо захваљујући цвјетању једногодишњих цвјетова у друштву затвореног цвијећа. Међутим, изолована лођа пружа максималне могућности за комбиновано озелењавање током целе године.

Прелепо цвеће на балкону (унутрашња фотографија)

)