Намотавање жица: сорте и њихове карактеристике

Жице фабрике

Принцип већине електричних машина, заснован на интеракцији магнетних поља, које се стварају завојницама завојница. Свици су неизоставан дио генератора и трансформатора, готово свих електронских уређаја.

Жичана жица се користи за њихово стварање. Разговарајмо о његовим врстама и брендовима, карактеристикама и апликацијама различитих типова.

Зашто вам је потребно познавање карактеристика жица за намотавање


Завојнице са малом оријентацијом за продају домаћим мајсторима у малопродаји

Многи врше поправке властитим рукама или скупљају домаће дизајне. Често се сам опече електромотор, намотају електромагнети (соленоидни) трансформатори, магнетне антене и индуктор намота за радио-електронске уређаје. У овом случају, узимају се у обзир само пречник жице и број завоја (ове спецификације се могу наћи у директоријумима, упутствима за поправке или прорачунима).

 • Али не само да су важни, већ и врста жице - и не може бити назначена. На пример, потребан број окрета због чињенице да су изабрали бренд са дебљим слојем изолације једноставно се не уклапају у димензије завојнице.
 • Важан тип жице и поузданост уређаја, као и његова безбедност, ако га изаберете са недовољним изолационим отпором или није дизајниран да ради на тој температури, може доћи до интерконекције или квара.
 • Ако први води само до квара уређаја, онда други, \ тНепоштовање сигурносних мјера (уземљење, уземљење, итд.), Можда је опасно за живот.

Поред горе наведеног, цена жица са истим електричним карактеристикама, али различитих типова, може значајно варирати. Знајући ово, можете сачувати материјал.

Зашто платити жицу, дизајнирану за рад на повишеној температури и влажности за трансформатор, која може добро радити и раширити ознаку ПЕВ.

Класификација жица


Специјална жица за ницхроме за намотавање

Класификује жице по неколико критеријума.

материјал проводника

:

 1. бакар- најраширенији.
 2. алуминијум- због веће отпорности бакра, они користе мање отпора. Али, у последње време, њихова употреба се шири, јер је алуминијум јефтинији.
 3. Од легура отпора (нихрум итд.)- користи се за неке уређаје.

геометрија пресека


правоугаоне жице

Дијелови жица су округли и правокутни. Други се користи, ако је потребно, за пренос кроз проводник велике струје, за проводнике са великом површином попречног пресека. За хлађене завојнице користите празну жицу.

изолациони материјал

Користе се различити материјали - од папира и природних влакана до стакла. Често се користи неколико слојева, на пример: папир и емајл.

Не само диелектрична својства, већ и механичка чврстоћа, као и дебљина, су важни за изолацију. Што је мање, товише завоја може бити положено у калем при датом пречнику жице.

жице за означавање


Етикета са жицама произведеним у Украјини на фабричком паковању

Означени су у неколико слова и бројева, након што ознака обично означава пречник раскрснице.

Пажња. Пречник пресека жице одређује се бакром, тако да ако желите да га знате, мерењем, на пример, микрометара, претходно уклоните изолацију.

У бакреним жицама прве је слово П (жица), алуминијум је означен АП, за легуре отпора постоје њихове ознаке. Затим, ту је идентификација изолације, обично у почетним словима материјала њених компоненти и броја слојева. Код правоугаоних жица, на крају се налази слово "П" (правоугаоно), а кроз цртицу може да прати другу цифру која разликује типове.

На пример БОЛТ-ВИРЕС лак за лакирање свиленог најлона, бакарна жица премазана лаком и додатно изолована једним слојем најлона. Ако би постојала два слоја, онда би слово Д (дупло) стајало.

Даље, размотрићемо детаљније све уобичајене врсте изолације, без хватања ретких типова, обично дизајнираних за рад у посебним окружењима или посебним уређајима.

Пажња! Цитирамо ознаке које су уобичајене у нашој земљи. У увезеној жици може варирати до чињенице да свака компанија има свој систем ознака. Стога, приликом куповине материјала од страних произвођача, потребно је проучити карактеристике пасоша и одабрати аналоге у радним условима.

папирна изолација

\ т

Папирна изолација од правоугаоне жице за трансформаторе

Такве жице, због ниских диелектричних својстава, обично се користе у нисконапонским уређајима, у комбинацији са другим материјалима. Папир за њихову производњу користи се специјално: кабловски или телефонски.

Широко коришћена омотна жица у папирној изолацији за трансформаторе пуњене уљем. У њима уље не само да хлади намот, већ повећава отпорност на лом. Пример означавања АПБ-а - алуминијумска жица у папирној изолацији.

Пажња. Слово Б може означавати не само папир, већ и памучну пређу, врло сличну карактеристикама.

Изолација влакана и филма

Изолација природном свилом

За њу се користе различита влакна и филмови: природни (памук, свила) и синтетички. Они издржавају велика механичка оптерећења од жице која омата папирну изолацију, али их губи у дебљини.

Најчешће производе вишеслојно намотавање влакана на проводнику. Опција је могућа и када се нити испреплићу - ова метода се користи за велике промјере. Филм се наноси кроз купатило са течним изолационим материјалом. Да би се побољшала својства, ова изолација се комбинује са емајлом или истим папиром.

Ознака материјала за намотавање је следећа:

 • азбест - А;
 • арамид - Ар;
 • памук - Б;
 • лавсан-а;
 • капрон - К;
 • трилобал - Кп;
 • пластика - П;
 • стакло - Ц;
 • стакло са полиестером - Сл;
 • флуоропласт (тефлон) - Ф;
 • натурал силк - Сх.

Пример: жице ПББО - жице са папирном изолацијом, чији је слој ојачан слојем омотаног памучног предива.

емајл


Емајл као изолација

Ове жице се најчешће користе. Готово сви намотај трансформатора и индуктивности у електронским уређајима су намотани. Фотографије на почетку чланка приказују намотај ових жица фабричке амбалаже.

Користе се у широко распрострањеним електромеханичким уређајима. Скоро сваки стандардни мотор, генератор или контактор који сусрећемо с нама, а који није дизајниран за рад у посебним увјетима, вјеројатно ће имати свитак у којем се користе жице за заваривање с емајлираном изолацијом.

Достојанство овог типа изолације је мала дебљина заштитног слоја и лакоћа наношења. Довољно да увучем жицу у емајл. Означите изолациони материјал словом Е, а затим врсту емајла.

 1. Полиамид - Ан.
 2. Винифлек - В.
 3. Полиамид флуоропласт - И.
 4. Л - лак на бази уља. Најчешћи тип. То није одбијање да се изрази отпор према утицају електротехничког лака, тачније растварачи су део његовог састава. Чињеница је да су завојнице за додатну заштиту и механичку фиксацију проводника након намота импрегнираног лака. Емајл не би требало да изгуби своја својства послеобављање ове операције.
 5. Полиефиртсианоараатимиднаиа сталак за фреонам - Ф. Намотај жице са емајл изолација овог типа се користе за намота хлађени фреон.
 6. Полиестри - Е.
 7. Полифиримиднаа - ЕИ.

Исто тако, жице се разликују при максималним температурама које могу издржати свој премаз без губитка својих својстава. Подијелите их у групе (индекс) - 105, 120, 130, 155, 180, 200, 220 и изнад оЦ.

Које друге карактеристике изолације могу бити назначене у ознаци

Поред врсте материјала који се изолује и броја његових слојева, ознака може бити додатно назначена:

 1. Чињеница да је ојачана - У.
 2. Софистицирано - И.
 3. Покривен слојем додатног лака на површини - Л.

Жица за високе фреквенције

Влакнасто изоловани литекрати

 • Поред стандардних једножилних жица за завојнице које раде на високим фреквенцијама, користите специјалне жице - литтсендрате.
 • Чињеница је да струје високе фреквенције пролазе само на површини водича. Отпор у овом случају не зависи од површине попречног пресека проводника, већ од дужине његовог периметра.
 • Да би се максимизирала, жица за навијање чини вишеструки живот - од снопа танког, пречника у милиметарском уделу, проводника. Преливање се врши и на посебан начин. Ове жице су означене словом Л.

Ми наводимо најчешће марке таквих жица:

 1. ТЕП и ЛЕЛ- група проводника нема додатног општегизолација
 2. ЛЕСХО и ЛЕСХД- замотани су у свилу у једном и два слоја.
 3. ЛЕФТ- са влакнастим слојем лешника.

Пажња. Да би се изолација из таквих жица уклонила механичким путем, тешко је преживјети кроз танке, стога се специјалне композиције лака користе за дезинтеграцију прије ламинирања. Одмах се могу лемити само електрични водови и ЛЕАП - њихова изолација се уклања када се загријава лемним врхом.

Како изабрати жицу за намотавање или намотај

Успут, ручни намотај је посебног квалитета (са одговарајућим квалификацијама радника).

Ручна динамика колута обновљена

Раскрсница и марка жица у намотајима, обично назначени у пасошу производа, често се подаци такође пишу на самом уређају. Ако је документ изгубљен, онда постоји неколико начина да сазнате податке.

 1. За електромоторе, контакторе, пригушнице и пригушнице, лако је пронаћи спецификације у референтним књигама - само ако се случај у страној производњи не ухвати или са лошом ознаком.
 2. Ако постоје познати напони на намотима трансформатора и његовој снази, онда постоје једноставне методе прорачуна. Упута како да то урадите је једноставна - потребно је измерити пресек језгра и израчунати буквално неколико формула. Још лакше се израчунавају електромагнети и завојнице индуктивности и гаса.
 3. Ако је немогуће примијенити претходна два начина, то је једноставно, када растављамо спаљени или сломљени намот, мјеримо промјер иМи бројимо број окрета. Наравно, потребно је доста времена за велики број окрета, али можете користити уређај за намотавање са бројачем.

Познавање раскрснице и броја скретања, одабир жице, уз неопходну изолацију, узимајући у обзир све факторе. Потребно означавање може се грубо одредити визуелним препознавањем изолације.

Али други фактори се морају узети у обзир. Дакле, за намотавање са брзим навијањем не иде жица са изолацијом цаклине - њена диелектрична својства се губе на температурама изнад 180 степени Целзијуса и једноставно се топи.

Ако уређај ради у условима високе влажности, не користи влакнасти намотај због његове хигроскопности. Услови рада жица наведени су у пасошима.

\ т

Савет. Ако постоји проблем са куповином жице жељеног пречника, онда можете намотати два три паралелно спојена, најважније је да је површина подручја њиховог пресека (може се наћи у референтним књигама) једнака траженој вредности. Па, природно је да се уклопи у димензије завојнице.

Биће нам драго да вам је наш чланак помогао у поправљању различитих уређаја или у њиховом сопственом дизајну и монтажи. Није лоше, чак и ако смо управо продубили наше знање о електротехници, а сада знате шта су жице омотане папирном изолацијом типа ПЕВ.