Намакање сјемена у водиковом пероксиду

Чини се да је то почетак зиме, док прољеће није далеко, сељаци и вртлари се могу одморити. Но, за љубитеље копања, садње, узгоја, пресађивања нема одмора. А сада почиње активна берба и припрема семена за предстојећу сезону. Семе се беру из њихових усева, купују у продавницама и ван руке, издају се за каталоге, размењују се са суседима. Семе из проверених продавница, од провјерених фирми у принципу, не захтијевају посебну обуку. То су само сјеменке које захтијевају стратификацију, скарификацију, па чак и оне које су боље намочене прије сјетве за бржу клијавост. И како упијати - постоји много опција, за сваки укус, било које могућности. Једна од њих је намакање сјемена у водиков пероксид.

Које семе може бити натопљено пероксидом

За дезинфекцију пероксида, семена било које биљке, посебно ако нисте сигурни у њихово здраво стање. Ово семе, добијено из сумњивих извора и купљено у радњама, поступак деконтаминације такође не омета.

Посебно је потребна пероксидна обрада сличног семена:

  • прекривен тврдом љуском: лубеница, бундеве, краставци, тиквице, репа, парадајз, паприка, патлиџани;
  • са високим садржајем етеричних уља: копар, першун, шаргарепа, пастрњак, целер, коморач;
  • семена цвећа: каранфилић шабо, бегоније, балзам, хелиотроп, пеларгонијум, салвија, цинерарија, итд., Семена затвореног цвећа.
  • Намакање у пероксиду омекшава љуску таквог семена, испирањем етеричних уљаубрзава клијање.

Припрема семена пре намакања

Највећи приноси усјева су велика, испуњена семена. Стога, приликом припреме, морају бити калибрисани са соли. За семе парадајза, бибера и патлиџана користи се 5% раствор кухињске соли; краставац, купус, репа - 3% раствор (30 г соли на 1 л воде). Семе се стављају у раствор и уз мешање могу издржати 4-8 минута. Опрати одвојити, темељно опрати водом, осушити. Семе се лако сеје када се помеша са кредом или прахом зуба. То је начин на који се сол и намакање могу одбити од нежељених сјеменки.

Како натопити семена у водоник пероксид

Због тога се водоник пероксид користи за брзо клијање семена. Да бисмо то урадили, треба нам 4% раствор водоник пероксида. Може натапати семе парадајза, купуса, репе, цвећа, собних биљака. Различита семена су намочена у различитим временским периодима: купус - 12 сати, парадајз и репа - 24 сата. Пероксид, као што је, "разбија" љуску сјемена, засити их кисеоником, који се истиче када се распада.

Можете користити опште решење које је погодно за семе било ког усева: кашика 3% раствора водоник пероксида је разблажена у 0,5 литара воде.

После намакања, сјеме се испере под текућом водом и осуши (или одмах стави у земљу).

Раствор водоник пероксида може се користити за спречавање болести у дрвећу и грмљу. Пероксид и вода се узимају у односу 1:32заливање биљака раствором.

Пероксид - велики антисептик. Идеално за дезинфекцију семена (на пример, Адениум, довољно за 5-10 минута намакања). Семе након овог третмана семена су јаче и отпорније на болести.

Пероксид је погодан за третман семена било које биљке. Период намакања сјемена са тврдом љуском може се повећати до 24 сата.

Стимулатор раста за семе

Начини намакања сјемена у водиковом пероксиду прије садње, поред дезинфекције, вишеструких и стимулативних ефеката. У семену постоје инхибитори који спречавају њихово клијање. У природи се уништавају у процесу оксидације природним путем. Такође, помоћници у башти ће бити слатки, амонијак, борна киселина, манган, јод. Када Х2О2 делује, његов молекул се разлаже и ослобађа активни кисеоник, који је активни оксидант. Због тога брзо уништава инхибитор, што повећава проценат сличности и промовише активнију клијавост. Научници су доказали да је употреба овог средства као стимуланса ефикаснија од употребе комерцијалног препарата "Епин-ектра" или мангана. Експерименти су показали да проценат хомогености парадајза након такве прераде може да достигне 90%, кукуруз - 95%. Након намакања сјемена купуса, степенице се појављују раније него обично од 2 до 7 дана.

Заливање биљака са водоник пероксидом

Додају се водоник пероксид и наводњавање, а добијени ефекат се може упоредити са дејством поларизоване воде, која, према доступним подацима, има релативно висок стимулативни ефекат на сличности раст биљака. Вода се сија 0,3% раствором водоник пероксида једном у 4-5 дана.

Саднице се одржавају у добром стању пре роњења. Умутите од средње влажне подлоге у влажну. После роњења, саднице се прскају 0,3% раствором пероксида. Водоник пероксид се такође користи у раду постројења. 3% раствор пероксида може дезинфицирати било коју рану. Након разлагања пероксида рана је покривена латексом. 3% раствор пероксида се може користити у сврху такозване корене корена. Истовремено, пероксид елиминише све лоше. Међутим, треба се помирити са губитком танких фоликула косе који не могу да преживе ову терапију.

За заливање куће и баштенских биљака додајте мало воде од 3% водоник пероксида (60 мл на 3 л воде). Залити или попрскати овим залихама. Деконтаминира земљиште и штити од штеточина.

Биљке су много више као кишница (због присуства водоник пероксида) него водовод. Међутим, са повећањем атмосферског ваздуха онечишћење токсина у њему постаје више од корисних једињења, што утиче на квалитет кишнице. Да би се то надокнадило, многи пољопривредници у Европи и Сједињеним Америчким Државама повећавају принос усева прскањем разређеним водоничним пероксидом. Овај метод можете применити на собне биљке додавањем 20 мл 3% водоник пероксида по литру воде. Ако желите ефикасан и сигуран инсектицид, прскајте биљке са следећом мешавином: 100 мл 3% водоник пероксида, 100 г шећера и 2 литре воде.

Могуће јекористити методе двоструке неге - комбиновати третман семена са водоник пероксидом са манганом. Поред тога, постоје и суве врсте прераде семена са специјалним препаратима који се продају у продавницама за баштованство. Не садрже тешке нечистоће и активне хемикалије, па су погодне за употребу у обради садног материјала. Намакање сјемена прије садње може се направити из различитих разлога. Али у основи то раде из три разлога: намакање да би се одредило најбоље семе у узорку, и деконтаминација и побољшање сличности.