На коју температуру можете сипати бетон

Чврсти темељ - гаранција дугог вијека трајања и поузданости изградње зграде. При планирању полагања темеља потребно је узети у обзир мноштво нијанси, међу којима треба посветити велику пажњу питању, на којој температури засути темељ, и како ће утјецати на јачину минус температуре.

карактеристике бетона

Данас, власници који посједују земљиште имају пуно земљишта, желе да на њима граде зграде што је брже могуће и да их стављају у погон, тако да могу живјети или препродавати такву кућу. Сличан налет доводи до чињенице да они апсолутно не обраћају пажњу на сезону, нити да ако се темељ сипа на минус температуру, потребна је потпуно другачија технологија.

Ако не узмете у обзир такве суптилности као што је температура бетонског заливања, временске прилике, марка потрошног материјала, онда сви радови могу бити узалудни, а подигнута кућа ускоро ће почети да се руши и пуца.

Наравно, има срећника који су успели да избегну проблеме са функционисањем структура, али нису превише за разговоре о позитивним статистикама.

Чињеница је да се бетон стврдњава у двије фазе. Прво, он само зграби - горња кора постаје густа, али још не чврста. Али након процеса солидификације, који траје у просеку 3,5-4 недеље, већ је у току. То зависи не само од бренда, већ више од влажности и температуре околине, у ствари, управо због тога и морате схватити на којојтемпература ће поплавити темељ.

Идеална температура за причвршћивање бетона је "чеп" од 3 ° -25 ° Ц, док што је већи, већа је вјероватноћа да ће проћи процес очвршћавања.

Такође, треба узети у обзир и бренд бетона који карактерише чврстоћу материјала за компримирање након 4 недеље. Другим речима, за 28 дана апсолутно сваки бетон стврдњава тачно на фактор чврстоће на који је оријентисан. Али најзанимљивије је то што након тога наставља да се стврдњава и стартује 8-10 година.

Ознака бетона значи и коефицијент критичне снаге. Овај параметар је потребан да би се одредила брзина и степен очвршћавања материјала, након чега минус температура више не може да утиче на њега. С обзиром на чињеницу да је у различитим разредима коефицијент критичне снаге различит, добили смо табелу за поређење.

Одређивање критичне снаге под брендом бетона

Марк, М

Однос критичне јачине до ознаке,%

100, 150

50

200, 250, 300

40

400, 500

30

Преднапонске конструкције (греде, подне плоче, итд.)

70

Припрема за излијевање темеља

Припремни радови прије попуњавања фондације укључују листу мјера:

 1. Простор предвиђен за зграду је потпуно очишћен од горњег слоја тла.
 2. Мјери се локација унутарње контуре рова, која ће се користити за испуњавање тла. Дубина јарка је 50-80 цм, све зависи од врсте тла, терена, дубине замрзавања, намјене и структуре објекта. Ако се питате да ли можете сипати подлогу у минус температуру, онда знајте да је рововски уређај у зимској сезони тежак, јер машина не може правилно направити контуру за лијевање, а ручно копање врло тешко.
 3. Дно контуре јарка обложено је хидроизолационим материјалом, а ојачано јастуком:
 • први слој - песак, који би требао бити добро увучен (дебљина 10-15 цм);
 • други слој је рушевина.
 1. Изградња оплате од дрвеног ражња или штитова, унутар којих је хидроизолациона полиетиленска фолија густине најмање 300 микрона. При излијевању темеља на минус температуру, такви потрошни материјали могу једноставно пукнути, што не осигурава добро полијевање темеља. Као оплата могуће је користити и необрађене конструкције од екструдираног пјенастог полистирена, кроз које не можете само сипати чврсту и поуздану основу на негативну температуру, већ је и загријати.

припрема оплате

 1. Сљедећа фаза је уградња армираних конструкција у оплати. Обично се за ове сврхе користи арматура од О1-1.5 цм

ојачање градње

Без сумње, изградња објеката на хладноћи увек је условљена бројемризици који могу утицати на поузданост пројекта. Тако, на пример, армирани челик има висок коефицијент експанзије температуре, а када се кува у мразу, вероватноћа да ће спојнице тежити ширењу на почетку топлоте је веома висока. А то може довести до пуцања подршке. Али у исто вријеме, постоје ситуације у којима је, из више разлога, оправдана конструкција темеља темеља на минусу:

 • посебности земљаног тла - ако на мјесту гдје је подигнута грађевина, превладава пјесковито растресито тло, онда је смислено попунити земљу мразом, што омогућава извршење ровова у потребном облику (јер пијесак постаје мање лабав при смрзавању);
 • карактеристике места за изградњу - можете наићи на локацију где је испорука великих количина потрошног материјала могућа само при замрзавању путева;
 • бенефиција - у правилу, зими, трошкови грађевинског материјала и закупа функционалне опреме су за ред величине нижи него у топлијој сезони, због мање потражње за услугама и производима ове врсте.

Пуњење базе бетонским малтером

Без обзира на температуру на којој се бетон замрзава, важно је усвојити један услов за стварање квалитативне подршке: раствор не би требало да буде сувише танак, стога се цемент и средњи шљунак често користе за његову производњу.

Поред тога, у бетонској мешавини додају се посебни пластификатори који побољшавају карактеристике адхезије раствора,дуктилност базе и повећавају хидроизолациона својства бетонске базе. Осим тога, примјена таквих супстанци може смањити потрошњу цемента за 20%, док се чврстоћа конструкције не одражава на било који начин.

Дакле, под којом температуром се може сипати темељ? Према захтевима СНиП-а (грађевинске норме и правила) и практичним истраживањима, максимална температура за полагање бетонске подлоге препозната је као -5 ° Ц. Не препоручује се израда бетонског темеља за градњу, када је на улици изнад 30 ° Ц.

Ако се на овој температури не може избјећи зидање, бетон је прекривен филмом или тканином и прскан је свакодневно док не добије своју "снагу".

Опште препоруке за пуњење цементног малтера

Није довољно знати на којој се температури излије бетон, већ треба узети у обзир и неке карактеристике конструкције оваквих конструкција:

 1. Приликом мешања раствора директно на зграду, мора се осигурати да сви састојци нису замрзнути и да немају кристале воде.
 2. Цементна мешавина, која се сипа у мраз, мора се брзо распоредити преко оплате, како би се искључила могућност неправилног замрзавања течности у њој.
 3. Ако је потребно пуно бетонског малтера, боље је потражити помоћ фирми, чије услуге обухватају испоруку готове течне смјесе цемента иистовар у конструкцију.
 4. Полагање подлоге врши се загревањем арматуре или инсталацијом посебних грејних каблова. Ово ће равномерно расподелити бетонску мешавину, избегавајући формирање шкољки и ваздушних шупљина. Али истовремено бих желео да напоменем да се ова опција исплати само за изградњу великих размера, док приликом изградње приватне куће овај метод захтева огромна улагања.
 5. Да би се осигурала поузданост темеља, након завршетка полагања мора се затворити густим полиетиленским филмом. А да би се овај задатак остварио, потребно је изградити привремену дрвену конструкцију преко оплате. На крају, испада нека врста стаклене баште. Али опет, такав догађај ће захтијевати значајне инвестиције, које нису у потпуности профитабилне у изградњи приватне куће.

Већ на -5 ° Ц филм постаје крхак

Употреба адитива против смрзавања

\ т

Сматра се да додавање специјалних соли помаже да се полагање темеља у мраз учини лакшим и практичнијим.

Да би се негативни ефекти мраза свели на минимум, произвођачи сухих грађевинских смјеса развили су посебне композите. Тако, захваљујући таквим адитивима, могуће је ријешити два проблема: повећати густоћу воде, чиме се смањује температура њеног замрзавања и побољшава процес "сазријевања" бетона.

ВИДЕО: Потребан је додатак против смрзавања

Како организовати правилну негу бетонаоснова?

Да би се осигурало да је постављена основа поуздана и трајна, морају се поштовати бројне препоруке:

 1. Чим се бетонски темељ сипа у оплату, мора се осигурати да није промијенио своју првобитну контуру прије почетног шавирања. Дакле, у прва два сата још увијек постоји могућност прилагодбе геометријског облика оплате.
 2. Одједном киша може узроковати замућење нестабилног раствора. Да би се спречила таква ситуација, потребно је одмах након пуњења бетонског раствора да покрије целу контуру полиетиленом.
 3. Такође није потребно заборавити да топло време може имати штетан утицај на процес причвршћивања бетона. Тако би стварање удобнијих услова за сазревање бетонске масе требало прекрити влажним материјалом, који може бити пиљевина или груба тканина.

Овде, у ствари, све тајне стварања чврсте, поуздане, квалитетне и трајне основе.

ВИДЕО: Препоруке за бетонирање зими

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4