Монтирање вентилисане фасаде властитим рукама

Фасада ће можда прије или касније требати велике поправке. Постоје многе могућности за њено спровођење, међу којима је потребно одабрати најоптималније. Због исправне поправке, не само да је лијепа, већ и заштићена од вјетра и падавина може напустити дневни боравак. Да би се постигао овај резултат, прво је потребно заштитити од утјецаја саме фасаде на околиш.

Фасада је испред зграде. За данас на европском тржишту грађевинског материјала, вентилирана фасада добија на популарности. Дистрибуција грађевинског материјала је примљена у пост-совјетским земљама. У овом чланку ће се расправљати о предностима и недостацима вентилиране фасаде, као ио самом монтирању.

Вентилирана фасада је слој који одваја вањски зид конструкције од околине.Према томе, предмет дозвољава ваздуху да се шири између система заштите предње стране зграде и зида помоћу ваздушног слоја изнутра. Све то не допушта продирању влаге

За и против вентилисане фасаде

Вентилирана фасада има неколико предности:

 • Овај материјал се може користити и за новоградње и за старе. У оба случаја просторије ће постати изузетне и биће заштићене од утицаја спољних фактора.
 • Уградња вентилисане фасаде може бити у потпуности обављена од стране свих. Да бисте то урадили, само купите неко знање - све ово ће вам помоћи да сачувате своједрагоцено време и новац.
 • Не морате трошити новац на струју.
 • Такође ћете уштедети на гориву. Унутрашњост грејача држи топлоту.
 • Због хидроизолације, влага не остаје на зидовима.

Вентилирана фасада има низ недостатака:

 • Мала отпорност на пожар. Вентилирана фасада је врло слаба до високих температура. Направљен је од пјенастог полистирена, ау контакту са отвореном ватром, овај материјал ће се убити исто као и ангажован.
 • Инсталација вентилисане фасаде треба да се врши када је температура ваздуха изнад пет степени Целзијуса. Дакле, посао у било ком тренутку неће радити.
 • Прозрачена фасада пролази пару. Опћенито, вода може јако оштетити овај материјал када се користи.
 • Вентилирана фасада има веома високу цијену на грађевинском тржишту (можете уштедјети на другим стварима, а након неког времена куповина ће се исплатити).

Многи недостаци укључују употребу грађевинских "шума". Али то није минус, јер је општа инсталација немогућа без употребе ове грађевинске компоненте. Наравно, могуће је не користити грађевинске "шуме".

Изградња вентилисане фасаде

У почетку ћемо расправити о томе како се обликује вентилирана фасада. Овај дизајн укључује:

 • плашт;
 • конструкције од метала;
 • хидроизолациони слој;
 • термоизолациони слој;
 • простор између плашта и хидроизолационог слоја са гријачем фасаде.

Обезбеђен је помоћу конструкција од метала на зиду. Под металним конструкцијама постоје два слоја: термоизолациона и хидроизолациона. Хидроизолација је специјално дизајниран филм. Грејач је минерална вуна.

Главна компонента вентилисане фасаде је простор између оплате, хидроизолације и парне бране. Овај простор је нека врста вентилације. Принцип рада: струја зрака улази кроз отвор кроз дно, затим се диже до врха и нестаје кроз отвор изнад.

То јест, основни принцип рада ове конструкције је да тамо редовно циркулише ваздух. Уз помоћ овог процеса, кондензат нестаје са дијела који се налази испод фасаде. Са вањске стране штити облогу.

Ако је уградња вентилиране фасаде изведена исправно, а материјали се користе искључиво висококвалитетно, тада ће поправка цијеле конструкције бити потребна тек након дугог временског периода.

Ако одлучите да свој посао радите својим рукама, морате се темељито припремити. Постоји много видео записа на Интернету који вам помажу да довршите инсталацију. Такође није вредно куповати јефтине грађевинске материјале да би се уштедјело. Неопходно је куповати грађевински материјал од великих произвођача, тако да се радови изводе на квалитетан начин.

Али чак и ако сте обавили добар посао, још увијек може бити неких проблема. То се може десити због неких спољних фактора или као последица хулиганизма.Ако је материјал за облагање плочица, онда одвајање једног може довести до потпуног уништења.

Отвор ће продријети у проток ваздуха, уз узнемирујућу буку, и читава структура ће вибрирати. Све је то сложеност услуге. Морат ћете стално прегледавати и провјеравати оштећење структуре.

Те потешкоће можда неће настати ако инсталирате споредни колосијек умјесто плочице. Винил је најбољи декоративни завршетак. Овај материјал има ниску цену на грађевинском тржишту, лако се рукује. Такође, маса објекта је мала. Присуство широког спектра боја и текстура.

Избор правог материјала

Загревање вентилисане фасаде је важан тренутак у инсталацији. У овом случају, морамо донијети исправну одлуку.

Прва опција је пјена (изолација за вентилиране фасаде ). Захваљујући овом материјалу добија се одлична топлотна изолација просторије. У поређењу са минералном вуном, пена има одличне карактеристике исте дебљине. Још једна предност овог материјала је парна брана. Парна брана у пени је толико јака да није могуће стиснути пар због створене баријере.

Полистирен од екструдиране пене је следећи материјал на који треба скренути пажњу.Овај предмет је синтетички топлотно-изолациони материјал. У погледу механике, овај синтетички материјал је прилично издржљив. Али као грејач то није најбољеопцију Трошак екструзионог пјенастог полистирена је висок, у поређењу са претходним материјалом. Изолација паре овог изолационог објекта је ниска.

На најпримерен избор е вградба на минерална волна.Цена минералне вуне је прихватљива, као топлотна изолација и парна брана на највишем нивоу.

Постоји такав материјал као базалтна вуна. Овај објекат се одликује ватроотпорношћу и има предност над минералном вуном. Као грејач, базалтна вуна је најбољи материјал.

Монтажа вентилисане фасаде

За рад са вентилираном фасадом требат ће вам алати:

 • перфоратор;
 • одвијач;
 • ниво изградње балона (ниво);
 • жичани нагиб;
 • столарски чекић од тврдог дрвета или гуме (Кијевска);
 • обичан чекић;
 • Бугарски;
 • преносне мердевине (мердевине).

Фазе постављања:

 • На самом почетку неопходно је дизајнирати ознаку. Прорачуни се могу извести помоћу жичане косине. Нагиб ће вам помоћи да одредите одступања дуж дужине зидова.
 • На означеним линијама се прави сидриште суспензија, чији корак треба да буде у просјеку 75 центиметара.
 • Причвршћивање вентилисане фасаде може се вршити на различите начине. За причвршћивање је најбоље користити причвршћиваче од пластике (типле). За сваки квадратни метар потребно је применити четири или пет таквих причвршћивача. Ни у ком случају то нијеБило који размак између отирача мора остати.
 • Листове од челичних материјала треба фиксирати вертикално на профиле. У овом тренутку се причвршћивање врши вијцима.
 • Све инсталације вентилисане фасаде треба извести у специјалним грађевинским рукавицама, неопходно за поштовање правила сигурности и отклањање могућих проблема.

Ако се рад обавља правилно и квалитетно, онда ће вентилирана фасада имати дуг радни вијек. Услови за инсталирање овог материјала су различити. Само професионалац у овом послу ће моћи да прати све нијансе. Захваљујући вентилираној фасади, можете учинити ваш дом заштићеним и истовремено естетским.

закључак

Инсталација вентилисане фасаде може се обавити независно. Наравно, само квалифицирани стручњаци ће свој посао обавити квалитативно и брзо. Прозрачена фасада ће помоћи да ваш дом буде сигуран и истодобно рафиниран и естетски.

Захваљујући инсталацији овог дизајна моћи ћете да уштедите новац на другим ресурсима. Грејач за вентилисану фасаду је главни део. Ваш избор грејача треба да буде заснован на карактеристикама које су вам потребне (топлотна изолација, парна брана).

Грејач за вентфасад ће вам помоћи да у потпуности заштитите собу. До данас, грађевинско тржиште купцима нуди широк асортиман грејача за вентилирану фасаду.

За успјешан посао, морате слиједити одређени алгоритамакција Не заборавите да инсталирате сигурносну опрему да бисте избегли повреде. Овај чланак би могао одговорити на сва питања о вентилираној фасади. Срећно у изградњи!