Монтирање ЛЕД траке властитим рукама - како то поправити и гдје

Да бисте инсталирали ЛЕД траку властитим рукама морате се темељито припремити. Треба имати на уму да је ово компликован кућански апарат који се састоји од електронских компоненти које раде од струје. И са последњим не би требало да се шалиш. Сви знају шта доводи до неопрезног односа према електричној струји. Зато је, прије инсталирања ЛЕД траке, важно пажљиво испитати све важне тренутке потребне за рад.

шта вам треба

За инсталирање ЛЕД траке могу бити потребне различите компоненте, у зависности од одабране врсте траке. На пример, за нормалан напон ниског напона од 12 волти треба да се припремите:

  • напајање или управљачки програм;
  • димер;
  • профил;
  • конектори;
  • сама трака.

Да би се монтирала трака високог напона, потребан је исправљач (диодни мост) умјесто возача. Али за РГБ колор траку, морате додати РГБ контролер у опцију контроле боје.

Димер (регулатор нивоа светлости) се не може користити, све зависи од преференција и задатака. Међутим, то је погодан уређај који вам омогућава да контролишете ниво осветљења и на тај начин уштедите киловате струје.

Могуће локације за постављање

Инсталација се може извршити на различитим локацијама. Главни захтев је могућност повезивања са АЦ извором. Међутим, ако је то 220 В ЛЕД, онда постоји довољно мреже са наизменичним напоном од 220 В.

Наведите главне локације инсталације:

  • у стану (на плафону, у купатилу, у кухињи, итд.)
  • у кући (на истим мјестима, плус на улици, гаражи, купатилу),
  • у аутомобилу (у пртљажнику, кабини, па чак иу предњим светлима).

Ако свако место сматрате одвојено, онда можете написати неколико десетина страница инструкција. Идеално, једно мјесто је један чланак. Стога ћемо у оквиру овог чланка анализирати основне принципе инсталације, који ће бити од користи у сваком случају. почнимо

Сигурност инсталације

Сигурност на раду игра важну улогу. Вреди запамтити да рад са електричном енергијом захтева неке вештине и знања! Ако се ЛЕД трака напаја напајањем или управљачким програмом, ризик од електричног удара је минимизиран.

Такође је вредно запамтити безбедност од пожара. Немојте причврстити ЛЕД траку на тапете, користите профил за монтажу. Зашто морам да објасним. ЛЕД трака при загревању ради, у зависности од снаге. Неки узорци се загреју до 70 степени. Папир под утицајем такве температуре можда неће моћи да издржи или распламса. Метални профил, или барем пластика, преузима већи део температуре и расипа га у топлоту.

Треба се запамтити да ЛЕД профил штити траку од могућих механичких оштећења.

Већина трака које се користе за монтирање код куће су крхке. Вриједи га пажљиво третирати, у вријеме инсталације, посебно на стропу. Најбоље рјешење ће бити помоћи другој особи,зато што је причвршћивање под плафоном тежак задатак и из друге руке, па чак ни трећи не ометају.

како поправити

Пре него што причврстите ЛЕД траку, прва ствар коју треба да урадите је да примените маркирање на положај уградње. Без обзира на просторију, обод стропа дневне собе или дужину ормарића у кухињи, равном линијом се наноси оловком.

Без нацртане линије, само кукаш траку, и вјерујеш да ће бити видљива и не баш лијепа!

Причвршћивање се врши на два уобичајена начина:

  • лепљење саме базе траке;
  • уградња у ЛЕД профил, који се такође причвршћује на лепак или вијке, у зависности од базе.

Прва метода ће бити одлично решење за просторије са нормалном влажношћу и равном, не грубом површином. У супротном, временом се губи и пада. Неки обртници прије монтаже, додају скупи, висококвалитетни љепило на подлогу. Овај приступ има један недостатак - у будућности ће се трака моћи раставити без оштећења.

Током инсталације, немојте одмах одбијати целокупну заштиту лепљиве базе, то треба урадити постепено, са монтажом на месту.

Друга метода се сматра поузданијом и сигурнијом, али је исплативија и скупа. Важно је напоменути да приликом уградње у профил можете користити дифузоре, они вам омогућавају да добијете мекше светло.

Након означавања и одабира начина инсталације, потребно је одредити локацију напајањаЛЕД трака (драјвер - потребан за напајање читавог кола електричном струјом). Место је најпогодније за било коју нишу или ормар. Ако је могуће, покушајте поставити возача тако да зрак кружи око њега, јер када ради, загријава се и даје топлину. Топли ваздух се мора уклонити, што ће смањити радну температуру напајања и продужити њен радни век.

Када одредите локацију јединице за напајање, наставите са инсталацијом. ЛЕД трака се причвршћује на љепило на профилу и затвара се дифузором. У том процесу, мораће да сече и повеже трака. У овом случају нема замки, али нешто још треба знати. Већ смо разговарали о томе како правилно изрезати ЛЕД траку, можете је прочитати овдје. На оним мјестима гдје требате спојити, користити конекторе или лемљење. Лемљење ће бити боље за агресивно окружење (улица), јер је мање подложно оксидацији. Након што спојите само драјвер и кабл траке.

Кабл за напајање који повезује траку треба да буде изабран на основу параметара возача, мора да издржи потрошено оптерећење. Будите сигурни да размотрите овај услов.

Онај који повезује кабл пожељно је да га фиксира на зид у пластичној кутији, одговара боји зидова. Идеалан приступ монтаже је да се зид учини, стави кабл унутра и затвори. Ако то није могуће, користите пластичну кутију.

Видео

Да поправимо горе наведеноинформацију препоручујемо да погледате видео, чији аутор показује на пример како монтирати ЛЕД траку на плафону од сухозида (ГКЛ). Узгред, уз ову методу, напајање се може сакрити испод плафона.

закључак

Инсталација ЛЕД траке није лукава и не захтијева никакве посебне вјештине, довољно је имати основно искуство с електричном енергијом: спојите жаруљу, замијените утичницу. Метод инсталације описан у чланку погодан је за све врсте организације ЛЕД осветљења: од осветљавања степеница до организације вишеслојног осветљења висећег плафона.