Монтажу ПВЦ панела вршимо на строп властитим рукама: предности и нијансе

ПЦБ панели постају све популарнији због доступности и лакоће уградње, а тренутно се користе различити материјали и методе за обраду стропова. Једна од њих је украшавање плафона ПВЦ столаријом. Овај материјал има низ предности, о чему ће бити речи у наставку, веома је практичан, а постављање ПВЦ панела на плафон сопственим рукама може да уради било ко. Лакоћа материјала и приступачност инсталације чине ПВЦ панеле веома популарним за завршну обраду купатила и кухиња.

Предности ПВЦ панела

Наравно, ПВЦ панели имају неке предности које објашњавају популарност овог материјала.

:

 • приступачна цена;
 • Лака пластика;
 • отпорност на воду;
 • Неограничене нијансе;
 • могућност самосталне поправке и инсталације;
 • лака брига;
 • Отпорност на температурне флуктуације;
 • изолација од буке;
 • Способност уједначавања храпавости стропа;
 • Изостанак опуштених спојева ствара глатки бешавни премаз.

Због пуне водоотпорности, уградња ПВЦ панела се најчешће врши у купатилима. Да би се бринули о пластичном плафону је такође врло једноставно, само га утрљајте са крпом, можете користити било који детерџент, најважније, они су без абразивних честица које могу оштетити пластичне панеле.

ПЦБ плоче имају различите типове и могу се одабрати за било коју просторију

Због свега наведеногпредности професионалаца препоручују употребу зидних панела за самосталну монтажу.

Пластичне плоче су три врсте: бијеле, цвијеће, текстуриране. Први су најјефтинији, немају цртеже и боје, најчешће се користе за третман купатила. Боје и текстуре су скупље беле, могу се инсталирати у кухињи, у купатилу, чак иу спаваћој соби и дневној соби.

Како инсталирати ПВЦ панеле само на стропу

Прво треба да израчунате количину материјала за обраду. Да бисте то урадили, потребно је да нацртате цртеж, можда морате негде да сечете панеле, него да их потпуно причврстите. Потребно је израчунати ширину панела, подићи дужину, одабрати смјер причвршћивања панела на плафон.

Најмање дан прије уградње панела потребно је уклонити их из паковања и омогућити аклиматизацију.

Начини постављања ПВЦ панела су сљедећи:

 • Ако је строп савршено раван, ПВЦ панели се могу причврстити посебним љепилом директно на плафон;
 • Иначе, морате створити оквир који скрива недостатке и неједнакости стропа. Припрема оквира - кућиште је једноставно, потребни профили (могу бити израђени од дрвета, метала, пластике или у облику сендвич панела.)

Током куповине треба обратити пажњу на површину панела. Требало би да буде једнако, без пукотина и огреботина, при спајању два панела заједно не би требало да буде празнина. Пластика треба бити исте боје, без деформација.

Постављање ПВЦ панела на плафон (видео)

Избор материјала, израда и уградња оквира

Постоји неколико материјала из којих се праве оквири.

:

 • дрво;
 • метал;
 • Пластика.

Најлакше је инсталирати дрвени оквир. Укључује шине и дрвене греде. Међутим, такав оквир није погодан за просторије са високом влажношћу.

Већа издржљивост се разликује од металног костура, чешће се користи у великим просторијама, што захтева значајан број расветних уређаја.

Пластични оквир се користи у купатилима и купатилима, лако је самостално направити код куће.

За једноставан оквир требат ће вам најједноставнији материјал - дрво

Уз примену нивоа, одређује се најнижа тачка базе, а на њој се налазе додатне ознаке на свим зидовима. Остављајући 5-6 цм, још један ниво је означен, то ће бити основа за плафон. Директно на стропу означавају се тачке за причвршћивање греда или профила у корацима од пола метра. Линије за означавање варирају у зависности од правца причвршћивања панела, греда и профила треба да буду окомите. Потребно је да спојеви панела падну у средину греде.

Уградња вијака врши се помоћу вијака, а дрвне трупове треба третирати водоодбојним емулзијама како би се спријечило труљење материјала.

Први који поставља носиве зидове дуж линија за означавање. Онда су инсталираниплафонски профили. Након уградње оквира потребно је провести ожичење за инсталације. Треба имати на уму да уређај за осветљење подразумева спуштање плафона за најмање 10 цм.

Метални оквир се користи у великим просторијама и служи много година

Редослед уградње плафона од ПВЦ панела

Главне тачке стропа можете истакнути помоћу ПВЦ панела.

Наредба е следна:

 1. Израчунати број панела, одабрати боју панела, купити материјал и дати му аклиматизацију;
 2. Направите марку, направите и инсталирајте оквир (ако је потребно);
 3. Ако је потребно, инсталирајте ожичење;
 4. Причврстите ПВЦ панел помоћу специјалног лепка, спајалица или вијака. Ако су причвршћени за оквир, можете монтирати и љепилом, спајалицама, вијцима. Онда су углови фиксирани.

Након фиксирања оквира, потребно је осигурати да је он окомит на панеле. Да бисте то урадили, подесите профил што је могуће ближе зиду и поправите га.

Инсталација ПЦБ плоча не захтева много трошкова, а сам процес је прилично једноставан и брз

Плоче се не смију чврсто уметати и чврсто заврнути вијке, у супротном се могу деформирати због температурних промјена у кухињи или купаоници.

Монтажа последње плоче од ПВЦ-а на плафону

Када се монтирају панели на плафону, могу се појавити неке потешкоће са причвршћивањем задњег панела. С једне стране, можете окренути траку иодрежите је дужином до жељене величине, затим је чврсто ставите на предњу плочу и причврстите. Ако употребљавате склопиве постоља, бит ће много лакше и поузданије да једноставно одрежете ширину лајсне и причврстите је на претходну траку.

Ако се плочица не уклапа у величину - лако је одрезати клерикалним ножем и довести је до жељене величине.

Важно је запамтити да су ПВЦ панели и лајсне врло крхке, чак и најмања кривина или притисак могу покварити материјал. Третирати их треба пажљиво и прецизно.

Као закључак, може се рећи да су ПВЦ панели приступачан и једноставан за употребу завршни материјал, који је идеалан за кухиње и купатила, због својих својстава отпорности на влагу. Да бисте се бринули за панеле је такође једноставно, једноставно их утрљајте заједно са било којим детерџентом. Да бисте инсталирали ПВЦ панел на силу било које особе, главна ствар - да пажљиво рукујете овим крхким материјалом.