Молдавски теписи (34 слике): класични овални модели из Молдавије, подне облоге од полипропилена, критике

Молдавски теписи су производи који су веома популарни. Разлог за то је једноставан: такви премази имају много предности.

Историја

Молдавски тепих чува своју историју од осамнаестог века. Слика тепиха испричат ​​ће вам о животу молдавског народа, о његовој изворној богатој култури и свакодневном животу. Присуство тепиха у кући било је знак богатства, он је био главни украс становања.


У Молдавији су се само жене бавиле производњом тепиха, а мушкарци су учествовали само у припреми сировина. Раније пре брака, Молдавци су их ручно ткали, припремајући се за мираз.

Ако дјевојка није могла направити тепих, онда није ни сањала о браку. Таква млада је сматрана лењим и неспособним домаћинством.


Молдавски производи у иностранству постали су познати око КСИКС века, са развојем индустрије, они су стекли све већу популарност.

Молдавски произвођачи су сада познати широм света. Земља редовно учествује на међународним изложбама и има бројне награде.

Модерни молдавски производи су необични ивице. Лајсни теписи имају двострани оквир различитих боја. Молдавски овални теписи су слични стварним сликама у софистицираном оквиру.


Размотрити посебне предности таквих производа:

 • Висококвалитетни производи (густина 520.000 тачака по квадратном метру).
 • Употребаприродне сировине: вуна, лан, памук, јута.
 • Од меке природне вуне (од 80 до 100%).
 • Пријатна тактилна осећања при ходању босих ногу.
 • Вибрантни производи боје карактерише се повећаном отпорношћу.
 • Релативно мали трошкови.
 • Дуг век трајања, повећана издржљивост.
 • Широк избор облика, величина, боја и узорака производа.


Молдавски теписи обично се израђују од природне овчје вуне. Производ је обично 7-8 боја. Посебност овог производа је благо тамна позадина, која има сликовите мотиве цвијећа.

Главна производња у овом тренутку је аутоматизована. Производња се врши на специјалним машинама. За производњу су почели да се користе вештачки материјали и боје. Квалитет не пати, а доступност и радни век су се повећали.


Модерна предузећа производе производе на високотехнолошкој опреми. Квалитет сировина и готових производа чврсто се контролише у фабрикама.

Ако желите, можете наручити ексклузивни производ у традиционалном стилу ручне израде, гдје ће се користити само природни материјали и боје.


Популарност молдавских тепиха објашњава се чињеницом да се уклапају у сваки ентеријер. Такви производи налазе своје купце у многим европским земљама. Молдавски произвођачи морају издати цертификат за своје производе.

Теписи из Молдавије нису склони парењу,зато што су направљени од густих нити. Осим тога, производи се лако чисте, разликују се по заштити од пожара.


\ т

Молдавски теписи, који су наглашени оригиналним ресама, разликују се међу производима других произвођача.

Обрасци ових производа имају своје особине:

 • вегетативни обрасци у облику пупољака;
 • сцене из живота људи и животиња;
 • сценски предели;
 • различите геометријске облике;
 • специјални молдавски орнамент;
 • слику вазе са цвећем;
 • аранжмани за цвеће;
 • винова лоза;
 • цветне вијенце;
 • птице.


Нека платна молдавских мајстора красе геометријске облике у облику квадрата, полигона, дијаманта, звезде, крста и тако даље.

Модерни производи су направљени иу националном стилу иу источној класици, а понекад се користе и грчки мотиви. Тренутно, популарна дизајнерска решења у стилу ентеријера палате. Преостали широко тражени теписи са минималистичким узорцима у модерном стилу.

стазе за тепих

Постоје две технологије производње шина: употребом машине за предење и ручно.

Ручна производња захтева вјештине. Мастер мора пазити током процеса тако да основа навоја може издржати оптерећење. У случају неискуства произвођача, стаза може бити деформисана.


Трошак по квадратном метру пруге ће се показати вишим од цијенетепих Чињеница је да такве облоге производе на истим машинама, али су много мање величине, а производни капацитет машине се не користи у пуној снази. Неједнаки редови у трачницама су много краћи, па је често потребно заменити специјални алат за завршавање крајева калдрмљеним навојем.

Разликовалне карактеристике стаза за тепих од Молдавије су:

 • присуство границе и централног поља;
 • узорак не заузима читаву површину традиционално, већ је локализиран;
 • ако орнамент покрива цело платно, онда се део слике спаја са позадином и невидљив је;
 • употреба узорака који личе на лишће плексуса, цвијеће, гране, издужене стабљике и пупољке.

Вунене стазе су направљене са дужином влакна од 8 мм. Такви производи су веома практични. Снажна вунена пређа и кратки најлон су гаранција дугог рада (најмање 30 година). Стазе се могу користити и код куће иу уредима, административним зградама. Производи су добро очишћени, а густи омотач не дозвољава да се тканина деформира.

Стазе за тепихе производе се уске (60 цм) и ширине до три метра. Широке стазе могу постати пуни теписи, потребно је само одредити дужину.


вунени производи

\ т

Најпопуларнији су вунени теписи. Нарочито неопходни, постају у собама са хладним бетонским подовима. Молдавски производи су приступачни и практични.

Со:

 • акт;
 • млаке;
 • скулптурална;
 • су правоугаони;
 • квадрат;
 • овал;
 • круг.
7 фотографија

Свака особа ће моћи да узме свој властити молдавски тепих у стилу и облику. Јединствени производи задовољит ће вас својом љепотом и практичношћу. Право задовољство након напорног радног дана - устаните на под са меким вуненим тепихом.

Премази од синтетичких материјала

Данас постоји велика потражња за производима не само од природних већ и од синтетичких материјала. Молдавија производи теписи на бази јуте од синтетичке гомиле (100% полипропилен). Такви теписи су намењени људима који цене једноставне, отпорне на хабање, хипоалергијске производе.

Синтетичка влакна се лако чисте, имају водоодбојна и антистатичка својства. Поред тога, синтетички теписи су лепи са својим живописним геометријским орнаментом на мекој пастелној подлози. Такви производи, подложни правилима рада, не подлежу деформацијама и дуго служе својим господарима. Плус, постоји релативно ниска цена.

Употреба

Молдавски мајстори производе своје производе са великом љубављу. Њихови теписи могу бити постављени у свакој просторији. Светле боје и оригинални узорци украшавају сваку просторију. Велика раскошна платна ће украсити дневну собу, мекани тепих ће додати удобност спаваће собе, модерна синтетичка подлога отпорна на хабање ће задовољити госте у ходнику.


В состоании напроизводи молдавских произвођача су често наглашени одличним квалитетом, лепотом, приступачном ценом, практичношћу и трајношћу.

Молдавија има вековну историју. Са њим су повезане многе традиције и веровања. На пример, крај тепиха сматра се великим празником за породицу. Рођаци и пријатељи су позвани на велики свечани сто. Мајстори су добили поклоне и новац. Постојао је обичај да се изабере млади кандидат који ће први спавати на новом тепиху. Такав изабрани човек је морао сањати узвишени сан, морао је да види будућу младу.


Када купите производ од молдавских произвођача, добит ћете пуно позитивних емоција. Молдавске ћилиме можете купити на интернету или у специјализованим продавницама.

Шта се дешава са ручно рађеним тепихом - следећи видео.