Могућности грејања приватне куће, оптималне опције грејања за викенд

Руска клима је таква да власници сеоских кућа нужно морају водити рачуна о поузданом и ефикасном систему гријања, иначе не морају ни говорити о удобности живљења. У већини ситуација, говоримо о организацији аутономног система, могућност повезивања на централизирану руту изван града је изузетно ријетка. Размотрите различите опције за грејање приватне куће, корист коју на данашњем тржишту представљају огроман износ.

Општа правила

Искуство савремених градитеља јасно наводи да је при одређивању оптималне шеме потребно узети у обзир неколико тачака:

 • Доступност горива у вашем региону;
 • финансијске могућности породице, колико сте заиста спремни да потрошите на грејање током хладне сезоне;
 • Клима подручја, приближан број сунчаних и суморних дана у којима доминира смјер вјетра, просјечне температуре;
 • Карактеристике објекта: оријентација на стране свијета, број соба са директним приступом на прозоре на сунчаној страни, квалитет топлотне изолације.

Професионалци препоручују да прво водите рачуна о енергетској ефикасности зграде. Загревање зидова модерним материјалима (камена вуна или панели на бази синтетичких материјала), темељно полагање спојева, заптивање пукотина - све то ће помоћи у смањењу губитка топлоте. Ова прелиминарна припрема зграде осигурава повећање ефикасности одабраног круга гријањанепрестано без непотребних финансијских инвестиција, објекат ће моћи да складишти унутрашњу температуру без обзира на то шта се дешава на улици.

Оптимална верзија круга грејања

Најдоступније гориво у Русији је гас, и зато се ова врста грејања најчешће користи. Ако је могуће повезати кућу са главном линијом, онда се друге опције не могу узети у обзир. Међутим, чак и ако се магистрални цевовод не налази близу, али постоје средства за опрему сопственог мерача гаса, вреди се задржати на овој методи. Ако комбинујете предности система за грејање на гас, листа изгледа овако:

 • Минимални оперативни трошкови, демократска вриједност по кубном метру горива.
 • Одсуство штетних издувних гасова, процес сагоревања гаса не изазива испуштање штетних елемената и производа сагоревања, чиме се одржава идеална еколошка ситуација на локацији, елиминишући могућност контаминације резервоара и земљишта.
 • Компактност. Чак и мали плински котао карактерише снага довољна за загријавање двокатнице.
 • Сигурност. Упркос прилично "експлозивној" репутацији гаса, савремени системи грејања на његовој основи су подједнако сигурни као што се сви параметри рада контролишу бројним сензорима и механизмима. Наравно, да би били сигурнији у то, требало би повјерити инсталацију бригаде професионалаца.

Од минуса таквог гријања за приватну кућу може бити висока инсталација (међутим, почетнаинвестиција ће бити у потпуности плаћена током рада), као и потреба да се добију бројне дозволе у ​​надзорним органима.

Класична пећ

Нажалост, у неким регионима није доступно гасно гориво. У овом случају можете ићи на традиционалан начин - купите класичну пећницу. Скрећемо пажњу да ће ови уређаји помоћи не само у грејању стана, већ иу припреми хране. Друге од њихових предности су:

 • Минимални трошкови који се односе на изградњу и рад;
 • Повећање укупног нивоа удобности код куће;
 • Оригинални додатак унутрашњем уређењу.

Негативи, међутим, има доста таквих решења. Ово би требало да укључи прилично тежак радни процес (потреба за редовним влажним и периодичним чишћењем димњака), и повећаним ризиком од пожара, и гломазним, пећ је мало вероватно да ће бити подигнута у згради мале површине.

Чврста горива

Котлови на чврсто гориво за гријање куће укључују кориштење угљена и огрјевног дрва, чије изгарање доприноси загријавању расхладног средства (воде) до жељене температуре. У будућности, ова расхладна течност улази у цеви и радијаторе система.

Најнапредније модификације ових уређаја су модели генератора гаса, али, међутим, добре карактеристике су демонстриране и класичним аналогима. Употреба уређаја је сигурна и ефикасна, али, као иу случају пећи, захтијева редовно пуњење нових дијелова горива, чишћење коморе од пепела и других производа изгарања.

Системи за течна горива

У већини случајева, ова шема подразумева употребу конвенционалног дизел горива, међутим, неки модели котлова раде на нафту. Пре него што купите такву опрему, обратите пажњу на неке од његових карактеристика:

 • Течна горива могу коштати прилично скупо, у зависности од региона, што чини операцију скупом;
 • Тешко је испоручити потребне количине горива, такође ће бити потребно размислити о опремању посебног резервоара или опремању посебног складишног простора за канистере;
 • Дизелски котао није најбољи избор у смислу еколошке безбедности, обим штетних атмосферских емисија је значајан;
 • Да би се обезбедила безбедност употребе, треба да поверите инсталацију тима професионалаца, као и да се побринете за додатну инсталацију заштитне аутоматике.

Међутим, такав котао се одликује високом ефикасношћу и стога ће задовољити и потребе велике викендице. У пракси је утврђено да модел снаге од 10 кВ може да се носи са грејном површином од 100 квадрата, чак и ако није најбоља топлотна изолација.

Струја

Електрични котлови се разликују по разноврсности и функционалности, погодни за рад и као главни извор енергије и као резерва. Међутим, стручњаци сматрају да је резервна функција - најбоља опција, јер је цијена струје прилично висока. Међу предностима одлуке треба посебно нагласити сљедеће:

 • Безбедност и чистоћа животне средине,нема потребе за опремањем засебне просторије испод котларнице, могуће је поставити котао директно у дневне собе;
 • компактност и минимална тежина;
 • Лако се инсталира, нема потребе за специјализованим дозволама, само да би се осигурало да ће се кућно ожичење носити са повећаним оптерећењем;
 • Лак и потпуно сигуран рад.

Вриједи обратити пажњу на чињеницу да се електрични котлови међусобно веома разликују по цијени. Вреди изабрати у зависности од личних захтева. Модел пута није нужно снажнији од аналогног буџета, у већини случајева разлика одређује практичност рада, укључујући доступност различитих аутоматских функција, аутоматску подршку одабраних власника температуре.

алтернативне методе

Постоје две алтернативне опције за загревање сеоске куће:

 • Соларни колектор. Специјални панел који сакупља топлоту сунца, која га користи за даље загревање расхладног средства. Системи су изузетно зависни од временских услова, они су најефикаснији у регионима где је број сунчаних дана што је могуће већи. Трошкови панела су прилично високи, али треба имати у виду да они не преузимају никакве трошкове током операције, што у потпуности компензује почетне инвестиције. Строго се препоручује да се инсталација повери стручњацима високих квалификација, као и да се побрине за претходно побољшање топлотне изолације зграде.
 • Геотермална топлота, коришћење врелеподземне изворе, вода из које се пење до цеви уз помоћ продуктивне топлотне пумпе. Ова шема се може реализовати далеко у свим регионима, кошта много новца, али се у потпуности исплати у процесу експлоатације. Прво, подземна топлота не вреди никакав новац, односно власници се не троше на рад система. Друго, уз правилну инсталацију, систем није изложен, може послужити, у суштини, заувијек.