Модерни пројекти степеница: 4 варијанте

Модерно степениште треба да буде не само безбедно, већ и прелепа изолациона мердевина, која се уздиже на други спрат дневне собе или друге собе, с правом се може сматрати једним од главних украса куће. Фотографије доказују да ће добро дизајнирани и схематски дизајнирани дизајн степеница трансформирати унутрашњи ентеријер, уклопит ће се у стил и дизајн. Пројектовање - процес је тежак и, ако не постоји вјештина у овом сложеном случају, онда је боље наручити пројект дизајна за професионалце.

Како дизајнирати мердевине на другом спрату: врсте степеница

Ако имате искуства и повјерења у властите снаге, можете створити индивидуалну, поуздану конструкцију властитим рукама. Како дизајнирати степенице, које су врсте конструкција, како израчунати - то је мало детаљније.

Степенице могу бити:

 • дрво из поља;
 • метал;
 • Стакло.

Планирамо степенице пажљиво, важно је узети у обзир многе факторе и правилно одабрати врсту дизајнерског пројекта, одлучити гдје ће се пројектирати.

Најпопуларније и најпопуларније за данас су дрвене степенице

У сеоским кућама, у сврху удобног подизања на 2. спрат, обично се користе степенице следећих типова:

 1. Степенице у облику Г облика. Најпопуларнија опција. Основа дизајна - то је 2 марта, смјештена једни на друге под кутом од 90 ступњева и повезана међуфазном платформом.
 2. Степенице у облику слова П. Мало је компликованије, стога је најпогодније за велике просторе.Укључује 2 распона који су повезани површином или почетним корацима. Овај тип градње, као и претходни, обично је уређен у викендицама, гдје су довољне међукатне висине.
 3. маршевске љестве. Веома гломазан, али најлакши за конструкцију.
 4. Спирално или спирално степениште. Одлично рјешење за мале просторије, иако је још мање удобно за кориштење од осталих опција, али увијек изгледа врло шармантно и лако.

Дизајн степеништа, које се може градити на кулама или креветима, важан је за пројектовање. У неким случајевима, ове технике градње се могу комбиновати. Ако постоји жеља да се добије чврсто и чврсто степениште, боље је дати хлаче, а не греде, поуздано ће подржати степенице са стране и са дна. Вијци су метални причвршћивачи који причвршћују степенице на вертикалну површину.

Избор дизајна који води до другог ката обично је одређен дизајнерским концептом пројекта који се планира створити. На примјеру треба приказати степенице или различите верзије степеница, које ће се савршено уклопити у интеријере различитих стилова, украсити кућу и сакрити просторије.

Још један важан критеријум за избор је избор грађевинских материјала погодних за конструкцију подизне конструкције. Ако вам се допадају савремени модели у облику лукова или вијака, најбоље их је обрадити металом, на примјер, из стакла.

Металне степенице изгледају занимљиво и модерно, али за љубитеље класичног правца боље је остати на дрвенојконструкције

Пројектовање степеница: калкулација

Пре него што нацртате шематске детаље на слици на папиру, потребно је правилно израчунати величине. Стварањем плана за степенишне структуре, изузетно је важно учинити све у складу са правилима СНиП-а.

Прво, измерите расположиви простор, затим израчунајте:

 • број;
 • висина;
 • Ширина корака.

Пре постављања степеништа у просторију, прво измерите просторију и саму структуру

Такође је потребно израчунати угао нагиба конструкције. Говорећи о удобности, шема подразумева угао од отприлике 45 степени, али такве степенице неће заузимати довољно велику површину, тако да се у пракси чешће користи дизна структура са нагибом од 35-40 степени. При израчунавању висине и ширине корака узима се у обзир ширина људског корака. Стандард је 25-28 центиметара, што одговара дуплој ширини људског корака. У закључку, треба обратити пажњу на дизајн и развој баријера и шина које су важне за сигурност. Параметри у овом случају одговарају индивидуалним жељама. Пратећи правила и норме, можете добити чврсте, чврсте степенице.

Стандардна усклађеност:

 1. Ширина корака је 28 цм, висина (мак) 15-18 цм
 2. Висина ограде изнад 90 цм
 3. Одржавање великих оптерећења.

Важно је запамтити да ли ће се унутрашњи елементи дизајна степеништа изводити у складу са правилима, овај важан елемент унутрашњости ће вам дуго служити,даје удобност и осјећај радости. Извршна визуализација је такође важна.

Дословни пројекти степеница у кући на другом спрату и изградња властитим рукама

Пре него што почнете да градите, морате да се опскрбите вештинама и знањем. У супротном, биће вам потребан пројекат од чаробњака или, још горе, поновна изградња целог дизајна. Избор оквира зависи од карактеристика структуре. Такође, избор зависи од идеје дизајнера и предности власника куће.

Степенице од бетона су израђене од масивних блокова, који проводе поступак армирања, причвршћивање на овој арматури. Дрвени и метални оквир је лакше инсталирати. Носећи носачи су ојачани вертикалним ослонцима. Распоредите спиралне степенице, сталак причврстите на под и на плафон. Приликом изградње степеништа са стабла на вучи, пролази су распоређени у посебним жљебовима. Жљебови се режу или сече специјалним алатом. Тип утора зависи од облика жљебова.

Препоручује се специјалистима да посвете посебну пажњу степеницама, јер оне морају бити сигурне и удобне за све чланове породице

Лестница може бити:

 • уметнути у жљебове;
 • обрубљен;
 • Убачен кроз слотове;
 • Залепљен у луку са степеницама.

Повезивање степеница и фиока са навојним клиновима пречника 10-14 мм или вијака. Чим се посао заврши, сила вуче се фиксира на греду степеништа.

Да би конструкција била јача, потребно је уградити додатну плочу са изрезом, који убацује зупчасте шиљке. Веома важнокако би се осигурало да се под и под налазе на истом нивоу. У ту сврху обезбеђен је распоред привремених регала, који се касније причвршћују за зидове.

Чим се зидови слегну, треба уклонити регале и ставити подлогу жељене дебљине. Онда је постављен марш, кораци су уметнути, балустери и сталци. Затим се монтирају шине. Након монтаже, степенице су прекривене заштитном структуром. Пројекат се може креирати у 3Д формату, користећи специјални програм Свеет Хоме 3Д и СкетцхУп про100 сема. Распоред уз помоћ програма је лако нацртати, сви можете израчунати и извршити подешавања прије изградње.

Шема мердевина на другом спрату или како израчунати број корака

Да бисте извршили израчун броја корака, морате поделити висину ваше собе на висину степера, што се препоручује (минимална величина 150 милиметара).

Да би правилно и брзо направили пројекат степеница, боље је потражити помоћ од стручњака

Претпоставимо да је на плафону 2,7 метара (2700 мм), затим иде 2700/150 = 18 степени. Примљеној фигури потребно је додати још један корак, јер секс има ширину.

Ако је степеницама додељено 3000 мм, тада се добијају кораци 20. Да бисте израчунали ширину отицања, висина се мора поделити са бројем корака. Затим се дефинира лумен - удаљеност између степеница и површине стропа. Препоручене вредности за овај параметар су 1.85-2.1 м

 • Обичан стан - 0.85-1.1 м
 • Апартман - 1.3-1.7 м
 • Викендица 8к8- 0,75-0,85 м

Шематски цртеж је направљен на листу величине А4 који је појединачно израчунат. За рад је потребан рулет, метални равнало, папир за цртање.

Ако је све правилно дизајнирано, онда ће дизајн, попут јапанских кирихамија, бити лаган, прозрачан, али поуздан.

Пројекат куће са степеницама у дневном боравку

У малој кући, мердевине, постављене у дневној соби, омогућавају да се повећа површина корисне површине читаве зграде. Пројекат се може креирати користећи исти програм Свеет Хоме 3Д и СкетцхУп про100 сема. Још један добар дизајн - Аутоцад. Степениште, отворено за дневну собу или у њему, заузима мање простора. Врата се могу налазити насупрот степеницама. Средњи дизајн изгледа спектакуларно.

Лепо и компактно степениште не заузима много слободног простора у соби, уређује собу

 1. Уштеда простора.
 2. Конструкције на супротној страни рупе олакшавају постављање намештаја.
 3. Комбиновање подова у један простор.

Локација може бити не само тамо гдје се отварају врата. Може бити на улазу, а простор може бити испуњен функционалним унутрашњим елементима.

Степенице могу заузети простор и налазе се у средини. Међутим, чешће, архитекти организују степенице испред улаза, где је улаз.

Дизајниране дрвене степенице: даљинске конструкције

Степенице до поткровља или спуштање у осовину двокатне зградеможе се направити. Овај дизајн је водећи на тржишту већ дуги низ година. Трансформисани модел олакшава коришћење поткровља и минског простора у земљишту, које се обично користи за очување поврћа и поврћа. Производ је причвршћен на отвор.

Учините ентеријер дневне собе оригиналним и префињеним уз помоћ креативних дрвених степеница са стакленим рукохватима

  Ово штеди време;
 • Лако се трансформише;
 • Даје могућност потпуног коришћења додатних просторија.

Правимо степенице (видео)

Нормалне степенице се тешко увлаче у кућу, инсталирају, а затим носе натраг. У великом броју случајева, то је разлог зашто је то само лијеност да се ствари шаљу у подрум или на таван. Савршено решење је уклањање степеница-трансформатора.

Примери пројеката степеништа на другом спрату (фото)


)