Модерна ЛЕД улична светла: комбиновање традиције и нових технологија

ЛЕД светиљке на улици

Уштеда електричне енергије постаје све актуелнији задатак у савременим условима. Не постоји изузетак за уличну расвету у јавним или приватним кућама. Један од најефикаснијих начина за решавање овог проблема је именовање расвете за уличну расвету.

У многим земљама, градске власти су дуго одбијале да користе традиционалне изворе светлости у спољним структурама осветљења. Да ли је то тачно и какве предности има употреба модерних ЛЕД сијалица, размотрите детаљније у овом чланку.

Зашто су улична светла на ЛЕД диодама боља?

Вањска расвјета је потребна за ноћно освјетљење на улицама, парковима и трговима, уз путеве, на територијама предузећа. Они су такође тражени за приватне куће. Њихов главни задатак је стварање услова за сигурно кретање људи и транспорта.

Улична ЛЕД лампа може се користити не само за обичну вањску расвјету. Могућности ЛЕД-а омогућавају кориштење расвјете и декоративног дизајна на јавним мјестима иу приватним просторима.

Дизајн пејзажа, створен са вањским освјетљењем, постаје све популарнији у приватним кућама. ЛЕД улична светла се често користе у архитектонском осветљењу зграда и објеката.

ЛЕД улична лампа -То је комбинација практичности и естетике.

Главне предности ЛЕД осветљења

Зашто их користити профитабилније од традиционалних извора светлости? Постоји много објашњења за то.

 • Уштеда електричне енергије - у поређењу са обичним сијалицама са жарном нити више економски него 10 пута, са луминисцентним - у 1,5 - 2 пута.
 • Са таквом ефикасношћу они су у стању да производе светлосни флукс, идентичан снази флуоресцентне лампе.
 • Због ниске потрошње енергије у градској електроенергетској мрежи, нема преоптерећења, смањујући број кварова у његовом раду.
 • Дуги вијек трајања - ЛЕД свјетиљке доброг квалитета ће трајати најмање 50.000 сати. Ово је еквивалентно 25 година рада ноћу, 10 до 15 година континуиране луминисценције.
 • Дуги вијек трајања лампе у уличним свјетиљкама може значајно смањити трошкове замјене и сервисирања лампи.
 • Лакоћа одржавања таквих лампи, као и недостатак честог приступа расвјетним тијелима, омогућавају им да се налазе на тешко доступним мјестима и на великим висинама.

 • На разлику од флуоресцентних сијалица на ЛЕД-овима, не утиче број укључивања /искључивања лампи.
 • Поред тога, ЛЕД диоде пуног напајања почињу да раде скоро одмах након њиховог укључивања. Не треба им времена да загреју дизајн.
 • ЛЕД улично светло може имати регулацију снаге у зависности од захтева за осветљењем.
 • Одсуство стаклене љуске, која је најслабија карика у другим типовима извора светлости, чини ЛЕД лампе веома отпорним на механичке утицаје и вибрације.
 • ЛЕД светла уличног светла имају спектар зрачења који је прилично близу природног сунчевог зрачења (лампа за нагињање је још увек вођа).
 • Ако је потребно, у уређају можете ставити ЛЕД диоде у боји.
 • Светлосни флукс који стварају ЛЕД сијалице је равномеран и константан. ЛЕД диоде обезбеђују равномерно осветљење прилично великог простора око фењера.
 • Еколошки прихватљиви извори свјетлости, због недостатка штетних материјала.

Све ове предности ЛЕД лампи су својствене само висококвалитетним изворима светлости.

Недостатак распрострањене ЛЕД расвјете у градовима често је посљедица чињенице да је цијена за квалитетне моделе врло пристојна. Замена свих расветних уређаја у општинској привреди је доста тешка.

Међутим, постепена инсталација ЛЕД светла уместо традиционалних извора јавне расвете се веома брзо оправдава. Уштеда електричне енергије и нижи трошкови одржавања омогућавају вам да у кратком року откупите трошкове ЛЕД лампица.

Поређење гасних и ЛЕД лампи

Такође, релативни недостатак таквих светлосних уређаја може се назвати смањењем снаге светлосног флукса током прегревања светлосних диода. КадаКада достигне критичну вредност грејања, ЛЕД светла могу да пропадну. Овај дефект се може ријешити помоћу уређаја за висококвалитетно уклањање топлине.

Улична ЛЕД светла увелико користе бројне предности у другим типовима лампи које се користе за спољашње осветљење. Упркос неким недостацима које произвођачи постепено елиминишу, њихова употреба постаје све раширенија.

Поред тога, дизајн ЛЕД сијалица за спољашња светла има исте димензије и тачке монтаже као и традиционални извори светлости. Сходно томе, замена са ЛЕД уличним светлима може да се одвија постепено, без значајних једнократних трошкова.

Врсте уличних лампи

Назив "уличне свјетиљке" за улично освјетљење је углавном од давнина. Раније су направљене у различитим облицима, али принцип дизајна је био исти: фењер у облику мале куће са вратима, у којој је прво постављена свећа, затим гасна или гасна лампа.

Сваке ноћи, фењери су ходали улицама града и палили ове уређаје за осветљење. Традиционални облик фењера за то време се није променио, једноставно се појавиле модерније дизајнерске одлуке. Али на многим местима, светлеће лампе су још увек осветљавале улице.

Међутим, унутрашње "пуњење" ових фењера прошло је кроз значајне промене током многих година. Тренутно, уличне лампе су високотехнолошке конструкције, чији су типови и облици веома разноврсни.

Према изворусветло, које је опремљено уличним светлом, сва светла се могу поделити у следеће групе:

 • Жаруље са жарном нити -се тренутно не користе често, јер троше много енергије и имају низак вијек трајања. Употреба таквих извора светлости је скупа.
 • гасне сијалице- најчешћи тип светиљки у спољној опреми, посебно за урбано осветљење. Економски, моћни, али веома крхки дизајни.
 • ЛЕД извори свјетла- ова врста постепено замјењује претходне типове свјетиљки.

Поред тога, уличне лампе се могу поделити на апликације:

 • индустријски рефлектори- снажни ЛЕД расветни уређаји који се примарно користе на територијама предузећа гдје је потребно истакнути велике површине или велике објекте. Такође се активно користе на спортским стадионима, како би осветлили фасаде зграда и објеката.
 • рефлектори мале величинесе користе у приватном сектору за архитектонско позадинско осветљење. Често су направљене са вишебојним ЛЕД диодама.
 • Улична ЛЕД лампа се користи за урбано осветљење.
 • За архитектонско пројектовање градских објеката , у приватним просторијама користе се ЛЕД диоде уличне расвјете различитих декоративних конструкција.

Да би издржали значајна вањска оптерећења која се налазе на улици, вањска структура фењератреба:

 • Мора имати механичку чврстоћу - сам ЛЕД је тешко разбити, али цијели дизајн уличне лампе мора бити јак и поуздан. Ово ће бити кључ дугог живота фењера.
 • Мора имати анти-вандалну заштиту - освјетљавање посебно опасних подручја захтијева додатно ојачање конструкције.
 • Заштити лампу од неповољних атмосферских утицаја, као и прљавштине, прашине и влаге. ЛЕД улично светло може бити изложено прегрејавању ако дође до значајног загађења, пошто се ниво уклањања топлоте из лампе смањује. Предуслов је довољна водонепропусност дизајна фењера.
 • Матичне рефлекторе - тако ће светло из ЛЕД лампи бити више чак и то неће омаловажавати пјешаке и возаче.

Уградњом, све вањске свјетиљке могу се подијелити на висеће и тло. Висеће ЛЕД уличне свјетиљке могу се налазити на зидовима зграда, причвршћеним на удаљене конзоле, објешене на стубове освјетљења на различитим висинама.

Структуре уличних свјетиљки у приземљу се израђују у висини од 0,5 м до 20 м. То је најчешћи тип расвјетних уређаја на јавним мјестима.

Све уличне лампе добијају струју из градске електричне мреже. Али недавно су се појавиле нове врсте спољашњих светала - непостојана светла.

У овом видеу, стручњак дијелисавете на које боље изабрати улична светла.

Неизоловани ЛЕД уређаји за осветљење

Уличне ЛЕД диоде на соларним панелима савршено се носе са задатком освјетљавања територије гдје нема могућности снабдијевања електричном енергијом. У таквим конструкцијама се користе компоненте које омогућавају ефикаснију контролу рада лампе.

У зависности од степена спољашњег осветљења, лампа се укључује и искључује независно. Током дана пуњење се врши од соларних панела.

Лантерн Стреет ЛЕД Солар Поверед

Постоје модели који могу добити потребну енергију за енергију вјетра од вјетроелектрана. Да би се избегла непредвидивост временских услова, додатне батерије су укључене у самосталне конструкције.

Ако није било довољно сунчеве светлости или ветра за пуњење батерије, ЛЕД лампица ће радити од батерије. Међутим, најчешће су соларни панели и ветрогенератори инсталирани поред главне електричне мреже, са циљем даљег смањења трошкова електричне енергије.


Комбиновани модел уличне светлеће диоде са лампом за ветар и соларним панелима

Економски је корисно такве уређаје користити на мјестима са пуно сунчаних дана или честим вјетровима.

Улична ЛЕД светла за приватне куће

Инсталација ЛЕД светала у приватној парцели је потпуно исподприсиљавате да радите својим рукама. Ово захтева пројекат за осветљавање територије, коју спроводе специјалисти.

И такође упутство о основним правилима за уградњу ЛЕД расветних уређаја на подручју у близини куће:

 • Електрични кабл за фењере је постављен у ров на дубини од најмање 85 цм
 • Пијесак се сипа у дно рова, поставља се електрични кабл у заштитној шкољци.
 • Са врха све заспи са слојем песка, постављена је мрежа упозорења, ров је закопан.

Савет: на локацији треба пажљиво одабрати локације уређаја за осветљење. Стубови са високим лампама се не препоручују за монтажу на брдима - могу бити оштећени јаким ветровима или током олује. Ниско осветљење колона не би требало да се налази у доњем току - у пролеће, топљење снега може поплавити структуру.

Када се инсталирају уређене ЛЕД лампе, често није могуће пренијети електрични кабел на њих. У овом случају, веома је практично користити уличну расвјету ЛЕД диода на соларним панелима. Израђују се у различитим изведбама и облицима, са високим декоративним квалитетима.

Приликом уградње расвете на приватној територији, погодно је користити фењер ЛЕД улично светло са сензором кретања.

Могу бити:

 • ултразвук;
 • инфрацрвено;
 • Микроталасна.

Такви уређаји су обезбеђенимогућност различитих подешавања и подешавања.


Варијанте сензора покрета за ЛЕД светла

Сензори осветљења се често користе за аутоматско укључивање уређаја за осветљавање са почетком затамњења.

Сензори осветљења за светлеће диоде

\ т

Сензори покрета и осветљење помажу у значајној уштеди енергије коју троше фењери.

ЛЕД улично светло може радити око 25 година. То је врло економичан свјетлосни инструмент, једноставан за одржавање. Такви пројекти су дефинитивно будућност, на градским улицама иу зградама за уличну расвету. За више информација о употреби ЛЕД лампица погледајте видео у овом чланку.