Модерна котловница у приватној кући: 4 врсте обвјазки

Правилно изабрати котловницу у приватној кући, након што проучите препоруке стручњака Важан услов удобности у приватној кући је грејање. Домаћа котларница је најбоља опција за то. Постоји неколико главних типова генератора који су погодни за аутономно грејање кућа или викендица. Због тога је потребно унапред размислити о изградњи котловнице, док ће се завршити завршни радови код куће.

Котларница: главни типови за приватну имовину

Котао нема никакав или неки посебан дизајн. У приватној кући можете инсталирати било коју котловницу, коју само власник жели. Не постоје појединачни параметри. Величину, локацију и опрему котловнице бира власник.

Захваљујући котларници можете направити дом који је удобнији за живот

Опрема за грејање захтева строгу контролу. Често га је потребно инсталирати одвојено од главне зграде, јер је таква опрема опасна. Стога је неопходно испунити одређене захтјеве како би заштитили себе и своје најмилије.

Котловница, која се назива и ложиште или котларница, може се налазити и ван куће иу њој. Може се налазити на врло различитим мјестима: у приземљу, у гаражи, депанданси или подруму. Медјутим, најбоље је ставити га на удаљености од сеоске куће.

Врста котларнице по локацији:

 • Уграђена котловница у згради која нема посебну просторију. Основна опрема (бојлер,пумпа, котао) може се наћи у кухињи или у ходнику. Ова опција је најјефтинија, погодна само за мали котао.
 • Котловница изграђена у кући, али се налази у одвојеној малој соби
 • Котловница, која се налази у анексу. Ова опција је погодна за опрему која ствара велику буку.
 • Одвојена мини-котларница која се налази на удаљености од зграде.

Најјефтинија опција је бојлер у кухињи, погодан само за мали котао. Погодна котловница за гријање налази се у кући, али се налази у просторији која је за то предвиђена. Котловница уграђена у просторију може имати одвојена врата. Најсигурнија је котларница која се може изградити одвојено од главног стамбеног простора, али је врло тешко и скупо.

Пројекат котларнице за приватну кућу: критеријуми за избор

Важна фаза у изградњи котларнице дизајниране за приватну кућу је дизајн. Пројекат неће бити креиран независно, већ мора бити обучен од стране посебно обученог дизајнера. С друге стране, он би требао имати све потребне документе.

Пројекат котларнице за приватну кућу је направљен уз употребу компјутерских програма

На радним цртежима се изводе сви прорачуни, као и избор потребних, за изградњу, опрему. А описује све радње и одлуке у посебној напомени. Сви ови документи ће бити потребни за подношење одговарајућим властима.

Сложеност пројекта такође зависи од процеса координације, који се може одложити на неколико мјесеци.Ако нема приговора, а ту је и печат на документима, онда можете почети са изградњом. Када се направи пројекат, онда морате већ изабрати тип котловнице, водећи рачуна о неким критеријумима.

Критерији за привлачење на:

 • Режим грејања;
 • Тип енергије;
 • Локација инсталације;
 • вентилација;
 • осветљење;
 • Величина: Висина треба бити око 2,5 м, а укупна просторија је 15 м кубних.

Примери котларница могу бити различити: гас покреће се на чврсто гориво или електрични. Сам гасни котао је опасан, норме и захтеви су веома ригидни јер је гас експлозиван. Уређај типа чврстог горива мање је експлозиван, али их поставља изван куће. Неки котлови могу радити чак и на дрвету. Таква котларница се зове стокер. Исправно затворена струја је гаранција сигурности. Обавезно урадите уземљење.

Потребна опрема котла за приватну кућу

Најважнија ствар за котловницу није само просторија, него и опрема. Ако направите добар избор опреме, можете добити одличну функционалност и квалитет грејања.

Котларница је мјесто гдје треба бити не само удобно и уредно, већ и сигурно. Неопходно је инсталирати све уређаје, поштујући сва сигурносна правила. Треба га обрадити само материјалима високе чврстоће.

Котловска опрема се продаје у специјализованој продавници

Један бојлер, наравно, нијеНосити се са главним задатком, наиме, неће моћи да загреје целу зграду. Да бисте му помогли, морате купити додатну опрему коју инсталирају стручњаци. Могуће је опремити котловницу властитим рукама, али овај процес захтијева посебне вјештине и знања. Зато је боље да се котловске инсталације повере мајсторима овог посла.

Котловска опрема:

 • Котао за грејање;
 • Експанзиона посуда;
 • Батерија је топла;
 • котао;
 • Дистрибутивни колектор;
 • пумпа;
 • запорни вентили;
 • цеви;
 • аутоматизација;
 • Димњак.

Након што сте купили све предмете, можете их приложити сами или унајмити чаробњака специјалисте. Котлови се могу причврстити на зид на удаљености од 10 цм или једноставно ставити на под. Ако је котао инсталиран на поду, темељ је дефинитивно потребан. Плафон, под и зидови за обраду најбољих материјала отпорних на топлоту. Монтажа свих делова врши се ручно.

Довршавање котларнице у приватној кући: фотографије и материјали

Декорација котларнице је веома важна фаза у изградњи. Потребно је добро уредити и обрадити просторије - то је кључ ваше сигурности. Да бисте све учинили исправно и истовремено лијепо, морате се придржавати свих захтјева и придржавати се правила.

Пре него што почнете са обрадом просторија, пре свега, треба да одредите који ћете материјал користити за ове сврхе? Материјали за овај велики број, али најповољнија опција је плочица.

Декорација котларнице у приватној кући мора бити у складу са правилима техничке сигурности

Посматрајући разне фотографије појединачних варијанти, на обради котларница, потребно је одлучити о избору или креирати властити дизајн просторије и имплементирати га.

Негориви материјали за прераду:

 • Керамичке плочице . За украшавање зидова - ово је савршено рјешење.
 • керамички гранит . Обично су постројили под котловнице, јер може издржати велика оптерећења.
 • Ксилолитхиум-фиброус фибре . Ово је еколошки материјал који може издржати врло високе температуре (1000 степени).
 • Ватростални и топлотно отпорни малтер . Може да издржи отворени пламен неколико минута. Исто тако, може се бојати у различитим бојама и истовремено неће изгубити своју ватроотпорност.

Декорација унутар котларнице може бити израђена од материјала који нису скупи, али морају испуњавати све захтјеве. Цена неких од њих може бити веома скромна. Главна ствар за котларницу није њена завршна обрада, већ опрема. Погледај га и треба да потрошиш уштеђевину, а онда се осећаш сигурно.

Инсталација котларнице у приватној кући: неки захтеви

Котловница је потребна за гријање сеоске куће. Уређај таквих просторија захтева потпуно компетентан приступ. Управо овај уређај ствара удобност и удобност вашег дома, као и његову сигурност. Стога, треба му приступити са посебном пажњом.

Не можете сачуватина неким материјалима, а посебно на опреми. Инсталација котла и неке додатне опреме најбоље је да се повери професионалцима. Они ће компетентно и квалитетно радити свој посао, са свим дозвољеним нормама.

Пре постављања котларнице у приватну кућу, препоручује се гледање видео снимка

За овај процес најважније је унутрашње уређење просторије. Мора бити тако ватростално да може издржати отворени пламен око 25 минута. Слично томе, постоје неке одређене нијансе које је потребно унапријед предвидјети, без обзира гдје ће се котловница налазити.

Захтеви за котларница:

 • Израчунати капацитет котла, узимајући у обзир површину просторије;
 • Опрема је најбоље купити унапријед;
 • Изаберите врата потребне величине, нужно ватростална;
 • Све величине котловница морају испуњавати посебне стандарде;
 • Преферирају завршни материјал - плочице.

Прије изградње хотелске собе у котловници, направљен је план који мора бити договорен са сервисом плина. Онда, наравно, овај објекат се нужно мора додати технолошком плану читаве парцеле.

Опрема котларнице у приватној кући (видео)

Модерни пројекти приватних сеоских кућа подразумијевају постојање такве просторије као котловница, која ће имати сву опрему за гријање цијеле површине куће. Такав котао може радити на различитим изворима енергије.Обично се ради о природном гасу који долази из водеће мреже. Ако је, међутим, гас одсутан, онда је могуће користити котлове, који раде на чврстом или дизел гориву, електричну енергију. Међутим, најтраженије и најскупље гориво је гас.

Примери котларница у приватној кући (фото)


)