Минијатурни стакленик - упутства за израду + цртежа!

Ко од нас не жели црвенити пред сусједима у кући лијепе и необичне зграде у врту? Једна од таквих структура може бити купола у стакленику, која изгледа веома различито од уобичајених лучних или дво-дугих конструкција. Такав стакленик је врло атрактиван, прилично компактан, и што је најважније - згодан и практичан, како кажу љетње викендице.

Минијатурни стакленик

Шта је стакленик куполе

Минијатурни стакленик, или, како се другачије назива, геокамп је сферна структура која подсећа на велику хемисферу. Конструкција је конструисана пажљивим интегрисањем скупа троугластих или хексагоналних сегмената у једну целину. Ово је врста "мрежасте" љуске, троугластих или полигоналних елемената који су састављени од делова различитих дужина. Полигонални елементи геокампе су изузетно ретки, па ћемо говорити о троугластим сегментима.

Карактеристике купола у стакленицима

Напомена! Минијатурни стакленик је далеко од идеалне геометријске фигуре. Има границе и више налик на хемисферу или куполу, као на доњи део, која стоји на земљи, а не округла иу облику полигона.

Минијатурни стакленик у свом изгледу подсјећа на видиковцу, због чега понекад служи не само као корисна, већ и декоративна структура у земљи. Ова структура има модеран стил и пријатан дизајн.

Филмска купола у стакленику са дрвеним оквиром

Покрити стаклену куполу различитим материјалима -полиетилен, целуларни поликарбонат, стакло. Најбоља опција је, наравно, поликарбонат.

Геокуполни уређај под поликарбонатом

Поликарбонат има много предности - посебно:

 • издржљив и поуздан;
 • има добар капацитет преноса светлости;
 • савршено држи топлину;
 • је лако руковати и резати једноставним ножем;
 • не боји се хладноће;
 • је у стању да заштити биљке од ултраљубичастог зрачења.

Оквир геокампе у стакленику може бити израђен од дрвета, пластике, метала. Наравно, најпоузданија опција је поцинковани челик, али са властитим рукама лакше је монтирати дрвени оквир - лакше га је обрадити него метал. Осим тога, дрво је еколошки прихватљивије, али захтијева више заштитних мјера од истог метала. Пластика - најмање издржљив материјал и служи мање, али се не боји никаквих хемијских утицаја.

Најједноставнија верзија стаклене куполе

Занимљиво је да се стакленик куполе може имати готово било које величине, а дизајн ће бити поуздан и стабилан, чак и без додатних бачава. Међутим, оптимална парцела за мале даче ће бити пречник куполе 4 м, а његова висина - 2 м.

"Топ" геотеплица

За и против

Купола загребачке куће, као и свака друга зграда, има своје плусеве и минусе. Међутим, у зависности од захтева и жеља вртлара, неке од позитивних или негативних карактеристика неће играти велику улогу. Дакле, одлука о томе да ли вам је потребан такав стакленик, морате узети сами.

Предности куполе у ​​стакленицима.

 1. Геокупола - веома издржљива конструкција. По овом принципу граде се разне важне стратешке зграде, јер оне лако могу покрити до хиљаду квадратних метара земљишта без потребе за додатном подршком. Читава ствар је равномерна расподела масе делова конструкције.

  Димензије геодетске куполе могу бити највеће

 2. Минијатурни стакленик има савршену аеродинамику, не плаши се чак ни јаких ураганских ветрова - проток ваздуха тече глатко.
 3. Геокупол - изградња је врло стабилна, стога је важно изградити такве стакленике у сеизмички опасним подручјима (структуре способне да издрже значајне подземне ударе).
 4. Минијатурни стакленик је веома лепа зграда. Подсећа на једну медоносну пчелу или ћелију у облику саћа, а друга је свемирски сателит. Али свакако равнодушна, она никога неће оставити.

  Геоцопи схадед

 5. Такав дизајн може бити довољно добар да се загреје и да се користи чак и зими, ако је изграђен у главном граду и са загревањем.
 6. Такође у стакленику у куполи у средини се обично поставља посуда са водом, која, пошто је акумулирала топлоту дневно, равномерно га даје ноћу. И ова вода се може користити за заливање.
 7. И више о топлоти - због сферног облика дизајн је бољи од стандардног стакленика, да би се створила потребна микроклима за биљке у јесенско-прољетном периоду, чак и без посебног система гријања.

Изградња куполе у ​​стакленику захтева мање изградњематеријали

Напомена! Занимљиво је да се мање на грађевинском материјалу него на стандардном обрасцу троши на стакленику куполе. Ако упоредите две структуре (геокамп и стандардни лук), лако је израчунати да, иако зграде покривају исту површину земљишта, лучни стакленик изгледа много већи, а трошкови материјала на њему током изградње су прилично велики.

Врата у стакленику

Видео - Миниатуре Греенхоусе: Предности и карактеристике

Са овако бројним позитивним моментима, одмах почиње питање: који су недостаци у овом случају у стакленику куполе? Негативне геокуполе су наведене испод.

 1. У таквом стакленику, због неравномјерног облика зидова, изузетно је тешко фиксирати полице на произвољној висини - у структури са равним зидовима то чини много лакшим.
 2. Већи број спојева и елемената при монтажи конструкције. То значи да ћете морати додатно размислити о полагању пукотина тако да се топлина не испере брзо од дизајна.
 3. Да би се сам створио такав стакленик, неопходно је извршити прорачуне и производњу великог броја елемената. Срећом, пребројавање ручно сада више не мора бити - мрежа се појавила геодетским калкулаторима. Али овде да се бавимо детаљима, који ће бити стакленик, мораће бити пристојан.
 4. Успут, када се гради геокуп оквир, пластеници треба да буду веома опрезни - ако су детаљи куполе лоши или нетачно повезани, постоји ризик да не можете изградити стакленик.
 5. Запамтите кадаПрорачуни би требали узети у обзир ваш раст - стакленик не би требао бити нижи од особе, иначе ће бити немогуће радити у њој. Зато се мале сферне стаклене баште не догађају.

Геоцопи греенхоусе ин винтер

Материјали, алати, калкулације

Који основни материјали могу бити потребни за израду куполе у ​​вашем дому? Сто ће вам помоћи да навигирате и не заборавите ништа.

Табела. Материјали потребни за стварање стаклене куполе.

\ т
материал Опис и рад

Материјал за оквире

Дрво или метал. Метал ће бити потребан само ако имате заваривач и способност заваривача. У принципу, лакше је направити костур од обичних дрвених шипки. Имајте на уму да је потребан број шипки са одређеним кришкама и потребна дужина потребно убирати унапред.

петал цоннецторс

Са овим елементима, детаљи троуглова су повезани. Елементи могу имати 4, 5, 6 латица.

цовер материал

Филм, поликарбонат, стакло. Саветујемо вам да користите поликарбонат - он је једноставан у раду и има много позитивних особина. Поред тога, они се лако скидају.

Саморезни вијци, матице, вијци

Потребно за међусобно причвршћивање делова.

азбестно-цементне цеви

Потребно за конструкцију оквира /темеља.

Шупе, ручке

Уз помоћ њих, врата и прозори се инсталирају, отварају и затварају.

Изградња дрвеног оквира стаклене куполе

Алати потребни за изградњу куполе:

 • лопату која ће бити потребна за изравнавање површине испод стаклене баште, као и за уклањање горњег слоја земље из њега;
 • одвијач је неопходан за изградњу ове зграде - значајно ће убрзати рад;
 • Рулет;
 • електрична тестера, кружна тестера;
 • ниво;
 • машина за бушење;
 • дискови за пиљење материјала;
 • маркер оловке за примену маркупа.

Да бисте сазнали потребну количину детаља и њихову величину, морате знати једноставне формуле и израчунати све.

Израчун геодетске куполе

Још је лакше и брже сазнати број елемената и величину куполе помоћу посебног геодетског интернет калкулатора. На пример, ако градите куполасти стакленик пречника 4 ми висине 2 м, требаће вам 35 и 30 троуглова, који ће заузврат имати дужину од 1,23 м, односно 1,09 м.

Коришћење програма СкетцхУп Про за израду геодетске куполе

Ако одлучите да направите костур са дрвета, онда га обавезно третирајте алатом против црва и других паразита.

Дрвени елементи морају бити третирани антисептиком

\ т

Напомена! Запамтите да сви делови морају бити изведени са посебном прецизношћу, иначе ће постојати ризик да стакленик нећеће се окупити или ће имати пуно пукотина. Такође је веома важно узети у обзир не само дужине елемената, већ и углове секција.

Могуће варијанте геоцополи

Упутство за инсталацију стаклене куполе

Дакле, сви сте се припремили за стаклену куполу, тако да можете одмах наставити са процесом изградње.

Корак 1. За почетак, одаберите мјесто гдје намјеравате инсталирати стакленик. Поравнајте га, уклоните горњи слој земље тако да не капље.

припрема парцеле

Корак 2. Спреј са специјалним диском азбестно-цементне цеви за 10 сегмената дужине 1,65 м

Резање азбестно-цементних цеви

Корак 3. Припремите јаме за стубове у земљи на дубини од око 100 цм - најпогодније је користити бушилицу.

бушење јаме

Корак 4. Уметните подршку у њих.

Корак 5. Припремите све за креирање оквира стакленика. За израду дијелова стане се дрво 100 * 50. У складу са цртежом, попрскајте комаде дрвета који ће у будућности обликовати оквир.

Материјал за оквир стаклене куполе

Корак 6. Уроните све дрвене елементе са средством против паразита и штеточина.

Потапање дрвених елемената помоћу специјалног алата

Корак 7. Попрскајте "пете" да повежете делове подупирача и базу стакленика. И решетке испод њих су неопходне да би се спречило хоризонтално кретање темеља зграде.

Производња "пета"

припремљене шипке

ДаИзгледа као "пете" са бриселима.

"Пет тачака" са решеткама

Корак 8. Убаците "пете" у цеви са бриселима. Поставите основне делове на врх, поравнајте их, пристајте. Када се постигне скоро савршена геометрија, ископајте рупу са цевима.

"Пет тачака" су уметнуте у цеви, од врха су фиксни елементи базе

готова база

Корак 9. Користите оквир 50к50 или 40к40 за ивице оквира, али искусни вртлари и градитељи препоручују употребу 50к50 елемената за већу издржљивост. Попрскајте потребне дужине са одређеним угловима спојева.

Секције шипке 50 * 50

Корак 10. Направите ивице слијепе пробе за прикључке потребне за сакривање металних дијелова унутар оквира - тако да ће унутрашњост стакленика изгледати привлачније.

Како направити бушилицу за конекторе

Савет! Конектори се могу резати независно од метала - није потребно купити те делове у продавници.

Корак 11. Све дрвене делове третирати антисептиком и оставити да се осуши.

Готови елементи пресушују на свежем ваздуху

Корак 12. На основу стакленика у спојевима, пређите на спојнице конектора у детаљима базе, причвршћујући металне елементе вијцима.

уградња конектора

Корак 13. Спојите и саставите све детаље оквира. Не жури - важна је прецизност и пажљивост. Не заборавите да оставите место за врата, рупукоји, узгред, такође сакупљају из шипке 100 * 50.

склоп оквира

Савет! Да бисте брже направили оквир, можете одвојено сакупити сегменте куполе повезивањем конектора, а затим их инсталирати у заједнички дизајн.

Друга опција за повезивање куполастих елемената

Корак 14. Оквир ће изгледати крхак и климав, али када инсталирате последње елементе у "зенит" куполе, сва нестабилност ће нестати - зграда ће чврсто стајати на земљи.

Зенит оф тхе доме

готов оквир

Корак 15. Поклопите базу даском, ако је потребно изоловати.

Корак 16. Из одвојених дрвених делова, сакупите троуглове, у њиховој величини, они би требали бити нешто мањи од троуглова на оквиру где ће бити постављени.

Квадратни троуглови

17. Корак 17. Осигурајте шарке на оквиру стаклене баште са шахтама тако да се отварају од врха до дна.

причвршћивање прозора

Корак 18. Направљен од бара 50 * 50 или 40 * 40 врата, инсталирајте га користећи тенде на свом месту.

На крају врата се инсталирају

Корак 19. Покријте стакленик листовима поликарбоната. Одрежите га на комадиће које вам је потребно по величини и причврстите га матицама и завртњима на оквир.

Покривање куполастог стакленика са поликарбонатом

Стакленик је скоро спреман. Остаје само распоредити кревете у њему и држати све потребне системе.

\ т

Тхе глассхоусе хингес

ХвалаОдличне физичке карактеристике (висока способност држања топлоте, одличан капацитет преноса светлости, итд.), Стакла се сада користе у изградњи пластеника за узгој различитих усева. Прочитајте више овде.

аррангинг инсиде

Након што сте потпуно саградили стакленик, можете прећи на унутрашњи распоред структуре, тј. Кревети су по правилу распоређени по ободу зграде. Направите једноставне дрвене даске и напуните слојеве земљом.

\ т

Напомена! Шипке за кревете могу бити израђене од камена, цигле, метала, шкриљевца итд.

Распоред кревета у стакленику куполе

Многи вртлари се и даље прилагођавају и стварају у куполи чак и одличне полице за биљке. Такве полице се могу направити самостално или наручити и овјешене на оквир.

Могућност постављања полица

Није лоше ако се намјестите у стакленику у куполи и наводњавању капањем. Ако планирате да користите дизајн током зиме и желите да се греје, запамтите да све цеви треба да буду испод кревета. Да бисте сачували топлоту, поставите у средину стакленика посуду са водом - она ​​(капацитет) ће се складиштити и дати топлинску енергију по потреби. Ову воду можете користити и за наводњавање биљака.

Унутрашњи распоред куполе

Сада сте срећни власник једног од најјачих стакленика који можете креирати само на асите. Приликом садње биљака запамтите: иако се стакленик куполе равномерно загрева у односу на друге типове зграда, јужна страна се сматра најефикаснијом за узгој. Саднице треба засадити према следећој шеми: близу зидова - сорте ниског раста, ближе центру - високе. Ова једноставна правила омогућит ће вам да постигнете најбоље резултате у узгоју воћа и бобичастог воћа у стакленику куполе.

Друга опција за производњу стаклених купола - коришћењем пластичних цеви

Видео - Витамин-З миниатуре греенхоусе-вегетариан