Ми бирамо све за стакленик: 5 састојака доброг дизајна

Материјали за стакленике могу се купити у згради или специјализованој продавници.Готовњак је идеално мјесто за стварање трајних увјета који промичу нормалан раст биљака, цвјетање и плодност. Да би се постигао максимални резултат, потребно је правилно опремити стакленик. Који материјал изабрати за покривање стакленика, како поправити поликарбонат, и што, прије свега, опремити стакленик - прочитајте испод.

Облоге за пластенике

Какав покривач за стакленик зависи од финансијских могућности узгајивача, скелета и типа стакленика. На примјер, за дрвени сезонски стакленик, прозирна полиетиленска превлака би била савршена.

Прије куповине поклопца за стакленик, морате обавити сва мјерења помоћу мјерне траке и снимити их на папиру

Најпопуларнији материјали за покривање стакленика током цијеле године су:

  1. Стакло. Овај материјал има много предности, међу којима су: висока пропусност светлости, отпорност на механичке и хемијске утицаје. Недостаци материјала могу се приписати чињеници да стаклени подови захтевају чврсти, а самим тим и скупљи костур. Инсталација стакла је напорна и има много нијанси. Осим тога, стакло не подноси оптерећење атмосферских падавина.
  2. Поликарбонат. Поликарбонатни подови се одликују својом расположивошћу, могућношћу њежног распршивања свјетлости, флексибилношћу (прикладном за покривање лука), трајношћу. Поред тога, његова тежина је много лакша од стакла, што вам омогућава да сами инсталирате.

Најприступачнији материјал засезонски стакленици су полиетилен.

Полиетилен за пластенике

Полиетилен као поклопац за стакленике одликује се ниским трошковима, способношћу лаганог расипања светлости, високим топлотним изолацијама. Осим тога, филм није захтјеван за оквир (може се саставити властитим рукама, чак и из дрвета).

Алтернатива полиетилену може бити агрофибера, која често покрива кревете и ниске стакленике.

Полиетилен за стакленике може да варира у дебљини, боји и квалитету

Недостаци материјала су његова краткотрајност: полиетиленска фолија се лако уништава под механичким утицајем, утицајем временских услова, сунчеве светлости.

Шарнири за причвршћивање од поликарбоната

Зависност рока трајања стаклене баште и њене ефикасности зависи од тога да ли су фиксни поликарбонатни лим чврсто причвршћени на оквир. Стога треба обратити посебну пажњу на избор причвршћивања за поликарбонат.

Поликарбонат на данашњи дан се може причврстити на оквир помоћу:

  1. Термостат. Такви профили су идеални за поликарбонат, који се шири када је изложен температурама. Термоскопи гарантују апсолутно заптивање и повезивање.
  2. Одвојиви профили (НДС). Овај профил се састоји од поклопца и базе, што олакшава монтажу. Поуздан је због великог броја ребара, али је веома скуп.
  3. Одвојени профили. Предности таквих профила су њихова доступност и ефикасност, а недостаци су сложеност рада на дугим падинама.
  4. спојни профили.Такви профили су идеални за монтажу лимова у директним стакленицима. Метода причвршћивања је једноставна и сама монтажа није скупа.
  5. Завршни профили. Причвршћена за крајеве панела, штитећи их од влаге, прљавштине и инсеката.
  6. Хермолент. Користи се за затварање крајева прије монтаже крајњег профила.

Шарнири за причвршћивање од поликарбоната могу бити од челика или алуминијума

Одвојено издвојити систем за монтажу алуминијума, који омогућава ефикасно руковање задацима на хидро и топлотној изолацији стакленика. Осим тога, такав систем је незамјењив када вам је потребан естетски привлачан изглед стакленика.

Додатна опрема за стакленике

Ако је ваш стакленик у изградњи, онда ћете, поред куповине материјала за премазивање и монтажу оквира, морати да купите најосновније компоненте. Да, свакако ће вам требати ручке и монтажни елементи за врата стакленика, отварачи (најбољи аутоматски) за прозоре.

Опрема у стакленицима зависи од тога које усеве планирате да узгајате и од тога да ли ће се током целе године производити.

Ако планирате да узгајате високе биљке, онда бисте требали водити рачуна о њиховој удобној подршци. Дакле, за краставце и високи парадајз биће потребно подићи тапете. За организацију додатног осветљења у стакленицима, у зимском периоду, можете користити штедљиве сијалице или вештачко светло.

Дополнителни систем огревава за пластенике моʻе да биде системот за гријање

.

Важно је запамтити да вештачко сунце може да обезбеди биљке са зрацима, различитим у спектру боја (црвени снопови су одговорни за развој кореновог система и плодова биљке, а плаво - за зелену масу).

Поред тога, мораћете да се заложите за вртни алат, контејнере за припрему хранљивих раствора. Ако је стаклена башта висока или просторија има велику површину, онда није сувишно купити колица за негу биљака (колица ће моћи да удобно смештају баштенски алат) и жетву. Добар избор ће бити хидраулична колица компаније Валзматиц која ће вам омогућити да се попнете на висину од 3,5 метара.

Ормари за пластенике

Као подупирачи за биљке могу дјеловати пластичне вертикалне решетке, низови нити, истегнути до клинова и причвршћени на строп стаклене баште.

Вртни клинови се могу користити и као прикључак за мале комплексне пластенике.

Најчешће се вртићи продају у паковањима од 10-20 комада. Боље је изабрати пластичне клинове, јер пластика - сигуран материјал који није подложан корозији. Кавези су, у овом случају, уметнути на крај лукова оквира, стакленик се протеже на кревету, а клинови се продубљују у земљу и забијају.

Ормари за стакленика су мало, тако да их треба купити са залихама

На пластичне клинове можете инсталирати само стакленике прекривене лаким материјалом (агрофибре, филм).

Приликом одабира клинова, потребно је узети у обзир њихов пречник: он треба да се поклопи са пречником лукова оквира. Ако инсталирате стакленикна клиновима у ветровитом терену, онда ће морати да се даље фиксира. Да бисте то урадили, можете користити металне клинове за шаторе, што ће вам омогућити да продубите светлосни поклопац у земљишту.

Прибор за стакленике

Продуктивност стаклене баште зависи од њене комплетности. Савремене технологије омогућавају да стакленик опремимо системима за грејање и вентилацију, системима за наводњавање и осветљењем.

Грејни стакленици се могу организовати на различите начине. Економски најповољније је гријање уз кориштење соларне енергије. Такав систем можете имплементирати куповином или сакупљањем са сопственим соларним колектором који ће загрејати расхладно средство.

Приликом уградње грејних тела у стакленику, мораћете да водите рачуна о циркулацији ваздуха и одржавању константног нивоа влаге (да се не прегреје и не прекомерно расту).

Већина модерних стакленика су опремљени аутоматским системима за отварање прозора

Двоструки систем хлађења испаравањем за стакленике може помоћи. Главни задатак система - стварање умјетне магле, која може повећати влажност у стакленику и смањити температуру (систем кондензира угљични диоксид, због чега се топлина учинковито расипа).

Најприступачнији систем за наводњавање је капање (купујте конекторе, кранове и траке за наводњавање са испустом у онлине трговини Агро-Маркет). Систем аутоматског наводњавања кап по кап омогућава повећање приноса у стакленику за 50% или више. Лако можете то учинити самируке Али квалитетно наводњавање не зависи само од система наводњавања, већ и од третмана воде.

На квалитет и количину усева утиче садржај у наводњавању микроелемената потребних за биљке, одсуство штетних супстанци и нечистоћа.

За контролу количине потребних супстанци у води може се користити посебан систем за припрему хранљивих раствора са мешалицом и дозатором, пумпа за наводњавање капањем.

Валзматиц Агро С1 касета (видео)

Правилно опремљен стакленик - гаранција добре жетве. Од тога шта микроклима у стакленику зависи од брзине сазревања и квалитета плода. Због тога треба узети одговоран приступ у одабиру поклопца за стакленике, системе за наводњавање, гријање, климатизацију и освјетљење. Уређај за чување биљака и жетву ће учинити култивацију много практичнијом, штедећи вашу снагу и време!