Ми бирамо ЛЕД лампе за осветљење улаза

осветљење улаза

ЛЕД лампа за осветљење улаза се све чешће налази у обичним продавницама. Много говоре о њима, расправљају о њиховој ефикасности и сврсисходности инсталације.

Да би се распршили сви митови, одлучили смо посветити посебан чланак ЛЕД осветљењу улаза и бавити се таквим проблемима као што су предности и недостаци, ЛЕД осветљење и практичне опције за имплементацију ЛЕД осветљења на различитим улазима.

Недостаци и предности ЛЕД осветљења као таквог и посебно осветљење улаза

Започнимо наш разговор са најчешће дискутованим питањем - предностима и недостацима ЛЕД расвјете. У овом случају, пре свега, наставићемо управо из његове примене као додатка.


Светлосни ток лампе различите снаге

Једна од главних предности ЛЕД сијалица је њихова економичност. За разлику од сијалица са жарном нити, троше неколико пута мање струје. А ако се у дневној соби, у којој се упали светло, онда искључи, то није тако приметно, онда ћете у осветљењу улаза одмах осетити разлику.


Поређење различитих типова лампе

Следећи важан аргумент у корист ЛЕД лампи је гарантовани животни век њиховог рада. То је око 30-50 хиљада сати. За поређење, жаруља са жарном нити је индикатор од само 1 хиљаду сати, ау тзв.хоурс


Период укључивања и искључивања не утичу на рад ЛЕД сијалица

Још један плус је да се ЛЕД лампе не плаше честих инклузија и путовања. Такав режим не утиче на његов животни век. Због тога се могу безбедно користити у режимима аутоматског управљања осветљењем. То може додатно смањити потрошњу енергије.


Еколошка безбедност ЛЕД сијалица

Следећи важан плус је одсуство штетних живиних једињења у овим предметима. За разлику од такозваних енергетски штедљивих или флуоресцентних сијалица, оне не захтијевају посебне мјере рециклирања, а оштећење такве свјетиљке не представља никакву пријетњу. То за улазе је веома значајан плус.


Додатна ЛЕД лампа

Још један аргумент у корист ЛЕД лампи је могућност примјене програма који искључују њихову крађу. Заиста, на оним мјестима гдје је ово питање акутно можете примијенити свјетиљке са свјетиљкама у облику плоча са ЛЕД диодама. Чак и ако лопов распадне лампу, он ће видети пуњење, које је достојно украсти само лампом, што је много компликованије.


Поправка прибора

Употреба таквих инсталација доводи до другог проблема. Ако је испаљено неколико диода, сасвим је могуће да ће лампа престати радити и да ћете морати купити нову лампу, али не и цијелу лампу. Ово је обично велика мана, али излазможе се наћи уз помоћ обичног електричара, који властитим рукама може замијенити спаљене диоде.


Регистрација боја улаза

Ако је ваш циљ не само осветлити улазна врата, већ и дати оригиналну гаму боја, онда ће ЛЕД свјетла, опет, доћи као добра. Могу да промене своју боју у прилично широком опсегу, који није доступан за друге типове стандардних лампи.

Уградња ЛЕД сијалица у већ постојећу мрежу

Следећи значајан плус је могућност уградње таквих уређаја у постојеће електричне мреже. На крају крајева, они ће значајно смањити оптерећење на електроенергетску мрежу, што ће им омогућити да нормално раде чак иу редовима дотрајале мреже. Иако, наравно, ако све радите темељито, онда је погрешно.
 • Недостаци ЛЕД осветљења почињу са трошковима и, изгледа, завршавају се тамо. Код ЛЕД лампи и прибора цијена је много већа. Али с обзиром на њихов животни вијек, енергетску учинковитост и друге параметре, исплатит ће се врло брзо.
 • Такође, ЛЕД светла се приписују утицају светлости која пулсира. Да, такав проблем је у јефтиним светиљкама, али се у последње време среће рјеђе. Поред тога, пулсирање светлости штети људима само продуженим дејством. Приступ је такође тешко позвати собу за дуготрајан боравак људи.
 • Опћенито, освјетљење улаза помоћу ЛЕД расвјетних тијелаје тренутно најбоља опција. Осим цијене, нема готово никаквих недостатака и нуди нам широке могућности како у погледу регулације освјетљења тако иу дизајну просторије.

Склопови и стандарди осветљења за улазе

Али предности, предности и интересовање за ову врсту расвете је искључиво са практичне тачке гледишта. И овде кругови и норме осветљења стижу у први план.

Стандарди за осветљење улаза

Почевши од разумијевања ове теме слиједи правила, јер се на њима темељи, у будућности ћемо развити схему која је најпогоднија за наш улазак.


стандарди осветљења

 • Један од главних докумената који регулишу осветљење је СНиП 23-05-95. Постоје одвојени улази.
 • Приступ се састоји од различитих типова просторија, за које су норме такође значајно различите.
 • Погледајмо све важне нијансе. Прво, говоримо о степеницама. Они су подељени на основну и помоћну. Осветљење главних степеница према СНиП-у требало би да буде 100лк, а осветљење помоћног може бити само 50лк.


Руски и међународни стандарди осветљења

 • Поред степеница, готово сви улази имају ходнике и пролазе. Треба да имају светлину од најмање 75 лукса. Али ово је у односу на главне коридоре - за помоћне просторије, овај стандард се може смањити на 50к. За лифтове је норма осветљење од 75 лукса.
 • За лобије, кола, бицикле, хале, цонциерге собу уведена је норма од 150 лукса. Фор аукилиариза просторије ова норма је 75 лукса.

Обратите пажњу! Постоји стандардни ЈВ 31-110-2003. То је за све наведене просторије стандардно осветљење у 20лк. Ово је лоше у складу са горе наведеним нормама. Који је нормативни документ бољи, изаберите само вас.

 • СНиП чак искључује које су ЛЕД диоде најбоље за освјетљавање улазних врата. Препоручује се употреба производа који дају температуру светлости од 4000 до 7000К.
 • Важно је напоменути да нормализована површина има под или степене. Ово је важно у контексту чињенице да се, на пример, за стамбене просторе, нормализована површина сматра условном равнином на надморској висини од 0,7 метара од пода. А ако је за ниске просторије та префињеност небитна, онда је за просторије са висином плафона од 3 метра и изнад тога веома важно.


На фотографији стандарда евакуационе расвјете

 • Поред главног осветљења, за све станове изнад 6 спратова, инструкција предвиђа евакуационо осветљење. Овај тип осветљења треба да обезбеди минимално осветљење за евакуацију људи у случају нестанка главног напајања.
 • Норма је само 0,5 лк током евакуације људи. То су степени, ходници и ходници. У те сврхе могу се користити оба дијела радне расвјете и специјалне лампе.

Светла за осветљење улаза

Осветљавање улаза обично развијају специјализоване организације. Али и опције су овде могуће. Самостално ЛЕД осветљење може се користити скоро убило које куће. Овде је најважније одолети нормама, а ми их већ познајемо.

 • У нашем чланку нећемо детаљно расправљати о свим могућим варијантама схема расвјете за улазе, јер су оне прилично бројне, и у многоме зависе од плана улаза. Укратко ћемо се фокусирати на најчешће коришћене варијанте.
 • Почнимо са чињеницом да сваки приступ у складу са нормама СНиП 23-05-95, мора имати природно светло - ниво природне светлости - ЕЕО за улазе треба да буде 0,2. Ово није много, али довољно да се упали дан.


Област са природним светлом

 • На основу тога, формирали смо прву зону, која не захтева дневну светлост. Поред тога, имаћемо и другу зону - где светлост не продире ни поподне. А у кућама изнад 6 спратова мораћемо да издвојимо трећу зону, која ће покрити све начине евакуације.


Зона без природног светла

\ т
 • На основу ових зона, погледајмо најчешће приступе приступу расвети. А прва је опција која користи конвенционалне прекидаче. Један прекидач укључује свјетло у другој зони и ово свјетло се пали око сата. Други прекидач укључује светло само у вечерњим и ноћним сатима, а гори до јутра.

Обратите пажњу! За прву зону може се инсталирати сензор за свјетло. То ће смањити утицај људског фактора и омогућити осветљење само у сумрак.


Употреба прекидача за контролу осветљења улаза

 • Друга опција укључује постављање прекидача у току кретања особе. То јест, он је ушао на улаз у светло са улаза на други спрат. На другом спрату је искључио светло на првој и укључио светла од другог до трећег и тако даље. На улазу у стан, угасио је светло на улазу.
 • Уместо прекидача, препоручљиво је користити пулсне релеје који ће олакшати рад становника са осветљењем. Ако постоји лифт у кући, онда је сврсисходно да се он интегрише са системом контроле осветљења, као у видео снимку, како би се у потпуности остварила интеракција са таквом шемом.


Употреба сензора покрета за контролу осветљења улаза

 • Овакав програм захтијева високу друштвену одговорност становника, што, нажалост, није увијек могуће. Због тога је боље инсталирати уместо прекидача сензора покрета. На улазу у улаз сензор снима кретање објекта и пали свјетло. Исто се дешава и када прелазите наредне етаже.


Контрола осветљења помоћу сензора покрета

 • Светло у овом случају се искључује након одређеног времена, које је подешено на тајмеру, или када се следећи покреће дуж кретања сензора. Такав систем је прилично компликован и захтијева високу професионалност приликом његове инсталације. Али то је енергетски најефикасније.

Што се тиче евакуационе расвјете, у свим шемама могуће су двије варијанте њене организације:

 • Прва опцијаје да се напаја из резервног извора напајања. Ова врста расвјете може радититрајно, рационалније или укључено у рад само када нестане главно напајање.

Светиљка за расвјету у нужди

  \ т
 • Друга опцијаје дијета ове линије од главне хране. Када нестане, врши се пребацивање евакуационог осветљења са резервних линија. Уређаји за аутоматизацију, као што су сензори покрета, осветљење или тајмери, можда неће бити инсталирани на такве линије.

Обратите пажњу! У овом тренутку, модели свјетала за случај нужде, који раде од батерије која је уграђена у уређај, прилично су добро заступљени на тржишту. Ове батерије могу да обезбеде покривеност од 15 минута до 2 сата. Инсталирање таквих уређаја је рационалније од стварања одвојене мреже расвјете за евакуацију.

закључак

Калкулатор ЛЕД расвјете ће вам помоћи да пронађете број жаруља потребних за различите просторије, регулаторни документи ће потакнути потребна правила и правила инсталације. Ви само треба да изаберете погодну шему и на крају завршите замену чвора.