Методе наношења декоративне жбуке властитим рукама: фотографија, видео

Декоративни малтер је један од најпопуларнијих завршних материјала. То је олакшано једноставношћу и лакоћом његове примене, као и одличним крајњим резултатом. Различити начини наношења декоративне жбуке пружају могућност да се створи спектакуларан изглед. Можете и сами да направите декоративну жбуку од кита, али о томе у другом чланку.

Одакле почети наношење декоративне жбуке?

Пре наношења малтера потребно је добро припремити површину. Процес се не разликује од сличне припреме прије уобичајеног жбукања. Најважније је да су зидови чисти, суви и уједначени. Ако је потребно, зид се може ставити у чврсти кит на бази цемента. Не треба тражити савршену глаткоћу и једнакост, јер пластична маса скрива мале недостатке и недостатке. Потребно је уклонити прашину уз помоћ усисивача и усисивача и затворити велике пукотине или оштећења (ако постоје).

Алати

У зависности од начина на који ће се извршити обрада, морају се изабрати одговарајући алати:

 • лопатица;
 • правило и ниво;
 • гратер;
 • зупчаста шпатула;
 • текстуриране ваљке (са тефлонским, полиестерским или полиетиленским премазом);
 • растрочне спужве (кораљ или кухиња).

Ваљци морају бити меки, али еластични. Важно је да се не лијепе за влажну пластичну смјесу, јер ће у супротном процес бити непродуктиван.

употребљене смеше

Мешавина се може купити већ у готовомљубазни или кувајте сами. Али да бисте сачували своју снагу и време, боље је користити готове мешавине. Потребно их је само разриједити количином воде специфициране у упутству у великом капацитету и добро измијешати са бушилицом са млазницом миксера. Траје само неколико минута.

Прелиминарно поравнање зида

Зид треба добро поравнати ако на њему има удубљења:

 • навлажити површину водом;
 • нанесите мало раствора на пећ и баците га на зид;
 • поравнати раствор кружним покретима;
 • трљати поправљене површине.

Завршна обрада декоративним малтером

Пре него што наставите са радом, морате одредити који тип обраде ће се користити. Пошто је процес припреме основе за различите врсте обраде различит.

За обраду текстуриране и структурне жбуке без прајмера не може се урадити. Понекад питају да ли је на гипс могуће нанијети декоративну жбуку. Могуће је, али земља мора бити добро утемељена. Прајмер ствара јак заштитни слој између површине зида и декоративне жбуке, који спречава продирање влаге у просторију и омекшава негативне ефекте температурних варијација. Ако ова фаза ускоро прође, жбука ће се одвојити или деформирати, јер се носећи слој мора добро ојачати. Након наношења, сачекајте да се прајмер потпуно осуши. Тек након тога можете директно прећи на наношење малтера.

Изузетак од овог правила је млетачки гипс. Разлогиспод њега није потребно гарантовати, већ умјесто тога под декоративним слојем направити посебну подлогу са пијеском.

Стављање декоративне жбуке властитим рукама: видео

пријем радова

Прва фаза је наношење готовог раствора на цијели зид помоћу столице. Главни циљ - створити више или мање уједначен слој, који може пружити било коју текстуру. Постоји неколико опција:

 1. Коришћење ваљка. Гипс можете нанијети директно на ваљак за косу, након чега се на површини формира готов цртеж. Да би се добила друга текстура, површина третирана ваљком може се једноставно уредити са спатулом на врху. Ако купите ваљак са нацртаном шаблоном, завршни малтер за наношење рељефа је лакши него једноставан.
 2. С печатом (шаблоном). Ово је прилично једноставан начин. На површини шаблона налази се орнамент или слика која се преноси на зид. Печат треба стиснути наизменично у влажној штукатури, по потреби, чишћењем алата од прионљиве масе и влажењем у води. Понекад се у комплету појављује гумени печат, који може бити избачен на тешко доступним местима и угловима.
 3. Са чешљем. Једноставан чешаљ ће вам помоћи да створите прелепу текстуру без много труда. Алат се лагано продубљује у малтеру и носи у правом смјеру. Резултат је ниво или хаотична бразда, у зависности од изабраног стила обраде.

Сви инструменти, укључујући целофанске вреће и спужве, користе се као алат. Слика рељефа може да креира било копут.

Сликарство декоративне жбуке

Ради заштите декоративног премаза и продужења његовог радног века површина је добро уземљена у посебном саставу.

За бојење зидова обложених гипсом, користити пигментирани восак жељене боје. Восак (5 дијелова) додајте топлу воду (1 дио) и добро промијешајте у хомогено стање. Најпогодније је наносити восак у купки или кораљном сунђеру. Спужвом од воска трљајте по површини тако да је пигмент равномерно распоређен по малтеру. Након завршетка рада сачекајте четврт сата, а затим обришите зидове чистом бијелом крпом.

Са бојама можете лепо победити било коју текстуру. Да бисте то урадили, изаберите боје две боје које су у хармонији једна са другом. Тамнија нијанса осликава целу површину, светло - пролазе само на врховима декоративног премаза.

Уређење зидова декоративном жбуком има много предности, свакодневно, са све већом популарношћу. Важан плус је да се сав посао може обавити сам.

Завршна обрада зидова декоративном жбуком: фотографија