Металне шине за завесе (43 слике): једноредне и са прстеновима, плафонским и зидним шипкама, украсне и идејне у ентеријеру

Лијепо уређени прозори увијек привлаче пажњу. Важну улогу у дизајнирању апсолутно било којег прозора има завеса на којој се чувају завесе. Веома је важно да се он не само комбинује са стилом читаве собе, већ је и поуздан. Са овим задатком савршено се носи са металном завесом за завесе.

Предности и недостаци модела гвожђа

Металне завјесе су недавно посебно популарне због бројних предности.

Једна од њихових главних предности је дуговјечност. Сви производи имају неограничен век трајања. Метални темељ свих конструкција је веома чврст материјал. Дво-, тро- или чак четверослојне композиције могу дуго да издрже металне производе без структурне деформације. Због чињенице да су прекривени специјалним супстанцама које штите од разних механичких оштећења, вијенци су погодна опција за сваку просторију. Осим тога, они нису склони бризи, можете користити било која средства.

Уз помоћ металних вијенаца можете остварити апсолутно било коју идеју дизајна.

Широк асортиман производа, произведен од стране произвођача, даје могућност да се модел у једном стилу покупи са унутрашњом и било којом врстом причвршћивања. Различити елементи декорације вам омогућавају да украсите производ по вашој жељи.


Металне стрехе имају два мања недостатка: тежину и цену. Неки модели имају значајну тежину и стога захтијевају инсталацију приликом инсталацијечврсто и трајно причвршћивање. Цена је релативна. За некога се чини високим, а за некога сасвим прихватљиво. Потребно је узети у обзир чињеницу да метал - материјал није јефтин, па цена за такав вијенац не може бити веома ниска.

врсте

Метални вијенци могу се класификовати према различитим показатељима.

 1. За производњу се користе различите врсте метала. Већина произвођача производи алуминијске производе, нехрђајући челик, месинг, кром, никал, жељезо, бакар. Поред тога, за декор, осим метала, користе се и друге врсте материјала.
 2. Према броју редова, вијенци су подијељени на једноредне, дворедне и троредне варијанте. За завјесе и завјесе погодни производи са 2 реда, ако постоји ламбрекуин, онда вам је потребан вијенац који се састоји од три реда, а за једну завјесу довољно и један ред.
 3. Уградњом се разликују стропни и зидни вијенци. Стропне варијанте су одличне за собе са ниским строповима. Захваљујући овом начину монтаже, висина стропа визуално се повећава, а просторија изгледа пространија.

Варијанте које су причвршћене на зидну плочу називају се типови зидова. Дизајн ових типова се састоји од цеви и конзола. Постоји велики број металних вијенаца монтираних на зид. Оне укључују цевасте, жичане, профилисане.

 • Увезани производи, ради спуштања, намењени су за лаке завјесе или се могу користити у комбинацији с другим врстама. По дизајну, верзија са жицомТо су челичне ужади који су затегнути између два носача.
 • Сви цевни вијенци имају цијев самостално, овисно о начину причвршћивања завјеса се дијеле на шипке и варијанте профила.


 • Типови профила су као производи са квадратним попречним пресеком правоугаоне цеви и са кружним попречним пресеком. Посебност овог типа је постојање трачног механизма који се састоји од једног или више жљебова, који слободно помичу куке на ваљцима. Квадратни профил вијенца, по правилу, има неколико редова и служи као добро причвршћење за тешке текстилије.

Гуме и еластичне алуминијумске шипке за завјесе су разноврсни профилирани производи који се често причвршћују на плафон. Гума није вишередни, раван профил. Сприједа, ова опција је често украшена шанком, што помаже да се сакрију куке и неки недостаци у зидном панелу.

Флексибилна верзија има само једну линију за причвршћивање завеса, тако да је неколико предмета постављено на вишеслојну композицију. Ова опција је одлична за решеткасте прозоре, разне нише и лукове. Флексибилна алуминијумска верзија је веома честа, осим соба које су уграђене у купатило.

Нафтни производи су у основи цеви кружног попречног пресека. Њихов обавезан атрибут је разноврсност обликованих врхова.

Најљепши и најпоузданији представници нафтних производа су украшени вијенци од кованог жељеза, с много предности и предности.
Имају максималну трајност и могу да држе веома тешке текстилне тканине. Дизајн вијенца, издржава било какво оптерећење, створено без нечистоћа и адитива у металу. Ковани вијенци су погодни за прозоре необичног облика, као и за прозоре великих димензија. Шипка, која је основа стрехе, може бити глатка или увијена, а врх може бити изведен не само у облику геометријске фигуре, већ иу облику цвијећа или лишћа.

цомпонентс

Скуп цевастих металних вијенаца садржи шипке, конзоле, врхове и прстене. С носачем, штапови су причвршћени или на плафон или на зид. По дизајну, они су подељени на отворене и затворене моделе. Отворени тип носача је погоднији за употребу. Цев у овом моделу постављена је одозго у посебном удубљењу и тамо чврсто причвршћена. Са затвореним причвршћивањем, шипка је уметнута у посебан отвор и такође је чврсто фиксирана.


По броју шипки причвршћених на вијенац, модели су једноструки и двоструки. Минимални број заграда за један модел је два комада. Ако дужина шипке прелази 2,4 м, онда треба уградити додатни носач у средину да би се избегли прогиби цеви. Стандардна дужина кракова носача према првом слоју текстилне тканине је 13-15 цм, а по жељи можете повећати ову удаљеност помоћу продужетка.


Тканина је причвршћена за шипку помоћу прстенова са кукама,прстенови са привјеском, магнетни држачи, украсне копче и ушице. Најчешћи причвршћивачи су прстенови.

Неки прстенови су опремљени пластичним уметцима изнутра. Њихово присуство спречава механичка оштећења шипке, а кретање завесе утихне.

Величине

Величина вијенца се бира у зависности од величине отвора прозора и зависи од дужине шипке (цеви). Што је надстрешница дужа, то је већи пречник цеви. За шипку дужине 1.6-1.7 м биће довољно да има цеви пречника од 10 мм. За вијенце, који имају дужину од 1,7 до 2 м. Промјер, по правилу, има стандардну вриједност од 16 мм.

За велике прозорске отворе и за визуелно проширење простора потребни су вијенци дужине од 2 до 3 м. Најтраженија дужина је 3 метра. Таква дуга конструкција има одговарајући пречник цеви на 20, 25 и чак 28 мм.

Пречник шипке је такође изабран у зависности од тежине платнених тканина које се вешају на вијенац. Што је материјал гушћи, то је већи пречник цеви. Оптимални пречник шипке је 25 мм, јер ова вредност не само да вам омогућава да задржите довољно тешких завеса, већ и изгледа као штап са таквим пречником много је бољи.

Боје и дизајн

Данас произвођачи производе огромну разноликост боја рожнатих вијенаца са врховима не само од метала, већ и од венецијанског стакла, кристала, керамике, коже и чак полудрагог камења. Такви суНеобични типови, по правилу, не само да красе стрехе, већ се и комбинују са предметима у просторији.

 • Бијели вијенац складно изгледа у практично сваком интеријеру. Непримјетан је и даје могућност да се усредоточите на састав тканина завјеса.
 • Кромирани вијенац је савршен за модеран интеријер, гдје су стакло, пластика и метал. Посебно добар такав вијенац ће изгледати у дневној соби у којој се налазе такви метални производи као што су слике у оквиру, слике, фигурице и многи други предмети са металним елементима.
 • Матасти вијенац погодан за собе с превладавајућим дрвеним намјештајем. У овом случају није потребно присуство украсних металних елемената.
 • Црни вијенац ће изгледати врло луцидан у малој просторији са лаганом завршном обрадом. Али у пространим собама вијенца црне боје изгледат ће оригинално и постати пуноправни елемент декорације. Ово је погодна опција за собу уређену у хи-тецх стилу или минимализам.нега

Да би се метална конструкција надстрешнице сачувала што је дуже могуће, а њен изглед остао привлачан, треба водити рачуна о томе. Не захтева много времена и труда, довољно је да се стрехе повремено обришу уз употребу средстава која имају антистатички ефекат. То је потребно урадити, јер прекомјерно накупљање прашине спрјечава кретање прстена око шипке, а сами прстенови, са лошим клизањем, гребу поклопац цијеви.

Декоративни елементи (оквири, врхови)Прије завршетка боље је очистити меком четком, како би се уклонила прашина из свих рупа.

Како изабрати?

Метални вијенци су одабрани по многим показатељима. То су: величина, трајност компоненти, боја и стил вијенца.

 • Пре него што купите вијенац, прво морате извршити мерење прозорске рупе. Да бисте добили вредност потребно је додати најмање 20-25 цм. Ово треба урадити тако да завесе не ометају продор дневне светлости.
 • Искусним дизајнерима се саветује да користе дужи вијенац за визуелно проширење уских прозора. Боље је да се вијенац постави од зида до зида, али да је потребно са сваке стране оставити ивицу од 2-3 цм, при чему завјесе покривају дио зидова и тако стварају илузију великог прозора. Али понекад широки прозори морају визуално сужавати, а затим се вијенац бира према ширини прореза прозора.
 • Приликом одабира металног вијенца морате обратити пажњу на саставне дијелове: заграде и шипке. Требају бити одговарајуће величине и квалитета. Дужина конзоле се бира на основу ширине прозорског прага. Ако је дужина конзоле мања од ширине прозорске прагове, завесе ће створити лошу закривљеност. Да би се спријечила таква ситуација, боље је одабрати подесиве заграде.

Дизајн идеје за прозоре у унутрашњости

Исправно одабране металне стрехе увек се не само савршено уклапају у целокупну просторију просторије,али и са својим одвојеним елементима, који се поклапају у боји, форми и текстури. Карниси могу бити исте боје са завесама, подижући визуелно прозорски отвор, стварајући илузију веома високих плафона, и могу се спојити са бојом зидова, дајући водећу улогу прозора текстила.За собу уређену у класичном стилу, уклесан је ковани вијенац. Ова опција се такође примењује ако прозори у стану имају необичан облик.


Ковани производи такође добро изгледају у просторији у стилу Провансе, где је лустер са сличним елементима или намештај од кованог гвожђа присутан, одјекује у стилу са вијенцем.


За собу уређену у модерном хигх-тецх, поткровљу или модерном стилу, металне бар завјесе с завјесама на рубовима или завјесним угловима ће стати, са завјесама причвршћеним магнетним копчама.


Метални вијенци могу бити не само једноставни традиционални облици, већ и необични завоји, комбиновани са прозором.


Гости нашег сајта у кратком видеу могу видјети неке варијанте металних вијенаца, који ће украсити сваку просторију. Са којим носачем изабрати вијенце?

На ово питање ће одговорити продавци у видеу испод.