Метална ограда (72 фотографије): уградња секцијских гвоздених ограда, универзалних металних капија

Првобитно, заштитне структуре биле су само средство заштите територије - ограде су јасно прописивале границе приватног власништва, стога су биле једноставне и непретенциозне. Данас је функционална ограда стекла више естетски карактер - власници желе не само да дефинирају своју територију, већ и тврде да имају елеганцију, па чак и аристокрацију при избору изгледа ограде. Управо због тога металне ограде су стекле популарност у савременом свијету, а широк спектар материјала омогућује вам имплементацију најокретнијих и оригиналних рјешења.

Карактеристике

Ограде имају низ предности због којих су релевантне и врло уобичајене у модерном свијету. Сви системи ограда, било да су секцијски или појединачни, разликују се поузданост и трајност, што се постиже употребом у металној конструкцији. И уз правилну негу, жељезне структуре постају трајније, испуштајући мање проблема током рада.

Још једна карактеристика челичне ограде је универзалност. Она се манифестује иу намјени (одређивање граница земљишне парцеле, на територији индустријских објеката, грађевинских објеката) иу облицима (ажурно ткање, варијанти лаких мрежа или теже монолитне врсте). Сви ови облици савршено се усклађују са осталим елементима - дрво, цигла, камен, што вам омогућава да прилагодите изглед више индивидуално, функционално иу складу са буџетом.


врсте

Модерно тржиштенуди велики број опција за ограду за територију. Они су подељени у следеће категорије:

 • Ковани. Коване ограде сматрају се елитом елементима декоративне уметничке ковања, направљене од челика и гвожђа ручно или индустријским пробијањем. Управо коврчави детаљи дају огради јединствен, атрактиван изглед и редукују га на ранг уметничког дела.


Главна предност такве ограде је невероватна снага. Коване конструкције су прилично отпорне на механичка оштећења и различите деформације, што повећава животни вијек производа. Међутим, због сложености производње једна је од најскупљих ужитака. Често уметничко ковање не представља ограду као ограничење простора, већ напротив, исплативо наглашава архитектуру и стил зграде.

 • са монолитним распонима. Ова врста ограде је сталак или стуб, између којих су монтирани монолитни штитови. Вертикални носачи су направљени од различитих материјала, као што су челичне цеви, цигла, дрво. Најчешћи тип панела је профилисани под, који је перфорирани лим различитог профила. Валовити лим је прекривен цинком и другим полимерним материјалима, захваљујући којима постоји велики избор боја овог материјала, као и антикорозивна својства метала.

Још једна варијанта штитника за летење је металлоцаилинг, солидна плоча направљена од челика или алуминија. Површина споредног колосека изведена је не само у различитим палетама боја, већ и изсве врсте слика и текстура, на пример, испод дрвета или камена. Захваљујући томе, ограда добија скупљи и наочит изглед.

Пошто ограде са монолитним отворима представљају чврсте ограде до висине до 3 метра, оне имају добру звучну изолацију и штите територију од прекомјерне прашине и прљавштине. Такве структуре се лако монтирају и раде, лако се поправљају, а површина се може опрати цријевом. • Метална ограда. Ограда је готова вертикална шипка од челичног профила, која је фиксирана на уздужним рубовима. У почетку, ситни човек је био направљен од дрвета, али је његов модерни метални колега постао популарнији са побољшањем територија приватних парцела, баштенских паркова, цветних гредица и вртова. Тржиште представља широк асортиман ове врсте ограде, која вам омогућава да одаберете занимљива и оригинална рјешења или да направите индивидуалну наруџбу за властите скице.


Ограда од ограде има високе перформансе и не захтијева сталну бригу за одржавање лијепог и естетског изгледа, укључујући и сликање. Такође, предности укључују релативно јефтине материјалне трошкове и једноставност инсталације.


 • Решеткаста ограда. Постоје две врсте таквих ограда: мрежаста рабица и заварене ограде од решетке. Потоњи се може направити од готовог фабричког дизајна или од самограђене заварене жичане мреже. • Мрежа- одлична опција за ограду локације, јер је то јефтин начин заштите територије од бескућника и уљеза. Има добру трансмисију светлости и не одузима додатној сунчевој светлости и топлоти. Такође је ефикасно користити мрежасте ограде на јавним површинама: парковима, школама, вртићима и административним зградама.

 • Структуре секуларне решетке из шипке постају све популарније. То су одвојене секције шипки, које су међусобно заварене у облику решетке. Површина такве ограде није само третирана са слојем цинка, већ је и прекривена посебном полимерном композицијом, која пружа додатну заштиту од корозије метала и даје боју дизајна. Такве ограде су једноставне за уградњу и рад, стабилне и декоративне.


За и против

Предности металних производа:

 • Отпор - металне конструкције имају високу отпорност на оштећења, готово се не деформишу, нарочито ако су у конструкцији ковани или заварени елементи;
 • Трајност - метални производи су нерањиви за атмосферске падавине, температурне варијације, ултраљубичасто зрачење, што им омогућава да се користе више од 10 година;
 • Опуштање - гвоздене конструкције су практичне и не загађене, и ако је потребно, лако се пере;


 • Доступност - у већини случајева, цена металне ограде је прихватљива и оправдава њен квалитет. На основу буџета који сте поставилипокупити јефтино решење (ограду од решетке) или скупљу опцију (уметничко ковање);
 • Широк асортиман - тржиште нуди купцу велики избор: од монолитних панела до лакших верзија ограда од трака, трака, па чак и ролетни. Можете купити производе на специјалистичким мјестима, као и направити индивидуалну наруџбу за своје скице;

 • Једноставност уградње - купац може самостално изградити ограду. Због мале масивности уградња ограде не захтијева посебно образовање, вјештине и алате. У супротном, постоје многе специјалне службе које ће помоћи у овом тешком питању;
 • Украсни - због разних облика који могу бити од метала, такве ограде су веома популарне у модерном друштву. Могу се користити и на ранчу, и за пројектовање вртних и парковских подручја, као и за побољшање административних зграда; вертикални и хоризонтални дизајн. Неће бити препрека за инспекцију и разматрање зелених засада.Корозија - то је главни непријатељ челичних конструкција. Овај процес је неизбјежан, јер чести контакт с падавинама, температурним промјенама, мањим огреботинама или оштећењем приликом монтаже може проузрочити ломљење заштитног слоја и почетак корозије. Међутим, овај недостатак није тешко поправити: то захтијева правовремену површинску обраду посебним антикорозивним супстанцама, а по потреби и уклањање зарђалих подручја. Власнициметалних конструкција важно је запамтити да живот ограде зависи од тога како се брину о њима.

Производња и уградња

За изградњу ограде, потребан је следећи сет алата и опреме:

 • Рулет;
 • Шипке или дрвене клинове;
 • Мерни кабел;
 • хидро-ниво;
 • Лопата или бум;
 • Угаона брусилица;

 • Апарат за заваривање;
 • перфоратор;
 • одвијач;
 • спреј и четка за боје;
 • Нож и маказе на металу.

Инсталација било које ограде започиње постављањем вертикалних носача, који су добро документовани у земљи. Најобјективнији материјал за носеће стубове је округла или правоугаона заварена цијев различитих профила. Међутим, приликом одабира регала треба узети у обзир масу будућих ограда. Ово је неопходно да би се осигурало да носачи носе механичко оптерећење ограде, ветра и других оштећења.


Инсталација ограде подразумева постепено спровођење следећих акција:

 1. Пре почетка рада на постављању стубова, потребно је очистити градилиште од смећа и вегетације, као и планирати територију. Ако је могуће, поравнајте земљу.
 2. Обележавање територије. Помоћу димензионалног кабла по ободу територије, важно је одредити локације вертикалних ослонаца и ставити клин или шипку. Оптимални корак између стубова је 2,5-3 метра.
 3. Развој тла испод регала. Димензије јама могу бити апсолутноразличити: пречник - од 20 центиметара, дубина - од 100 до 130 центиметара. Величина је индивидуално прилагођена за сваки тип носача, у зависности од пречника или обима металног носача. Дубина бушења јаме се бира у зависности од области пребивалишта, дубине замрзавања тла и висине референтног стуба.
 4. Инсталирање стубова са пажљивом контролом нивоа. У свакој јами потребно је сипати комад дробљеног камена или шљунка у дебљини од 20 центиметара и попунити цементном или бетонском композицијом слојевит печат. Оптимално време сушења је 3-6 дана. Оваква врста фиксирања потпорног сталка у јами треба да се користи за уградњу масивних металних ограда.Друга верзија инсталације челичних кула - ударајући их у земљу. Ова метода се најчешће користи у меким тлима, гдје готово да нема камених стијена или када се постављају свјетлосне ограде које не захтијевају велико механичко оптерећење на вертикалне носаче.

Још један начин за фиксирање стубова за лаку ограду је масирање. Овом методом, јама заспи са шљунком или шљунком са набијањем или само тло, развијено раније.


Након постављања металних регала могуће је наставити са постављањем ограде.

Због масивности кованих производа, за додатну стабилност ограде, попречни зазори су заварени на потпорне ступове уз помоћ апарата за заваривање. Ако висина ограде не прелази 180 центиметара, онда има довољно два пречка. Сам узорак ограде обично се формира одвојено имонтиран на метални оквир у готовом облику. Ако је ограда мале висине, онда се најчешће користе ковани дијелови, који су заварени на унапријед инсталиране челичне носаче или друге потпорне конструкције. Након уградње конструкција важно је добро очистити шавове и нанијети антикорозивно тло и обојити ове површине бојом.

Као и код уградње коване ограде, приликом постављања ограде од профилисаних подних облога потребно је заварити водоравне ступове на носаче. У вези са пловидбом валовитог картона за већу стабилност металног оквира, потребно је уградити три попречна пресека са висином ограде преко 160 центиметара. Попречни пресјеци, као и сами регали, морају бити третирани са антикорозивном композицијом како би се заштитио оквир рђе.


Плоче профилисаног пода се монтирају вертикално са једним валом. Са хоризонталне површине земље требало би се повући до 10-15 центиметара тако да у пролеће материјал није дошао у контакт са водом. Причвршћивање лимова врши се вијцима на метал дужине не мање од 35 милиметара, који се могу покупити у боји валовитог картона. Због тога није потребно претходно бушити рупе у лимовима.

Да би се сакриле неједнакости горње ивице конструкције, могуће је инсталирати оградну шипку одозго. Тада ће ограда имати више естетски и готов изглед.

За сечење листова боље је користити нож или маказе на металу. Када се користи булгар спреј од цинка на површину материјала може се пореметити иизазвати корозију. Такође, у процесу монтаже на валовиту плочу могу се формирати огреботине које се лако могу уклонити бојом у боји материјала. Ова боја се може купити у било којој специјализованој продавници.


Приликом склапања ограде од ограде за причвршћивање плоча завареног попречног пресјека са димензијама кутомера 40к20 милиметара. Површина челичних носача и спојница треба бити обојена у боји ограде. Ово ће побољшати перформансе метала и додати естетски изглед ограде уопште.

Траке су причвршћене на попречни премосник на четири мјеста: два вијка у горњем и доњем дијелу. Да би се спријечио распрскавање материјала и неприкладан за вријеме инсталације, потребно је унапријед избушити рупе на врху и дну сваке траке мањег промјера од промјера причвршћивања. Уместо вијака можете користити специјалне поцинковане причврсне елементе, који ће продужити радни век ограде и поједноставити његов рад.

За репрезентативнији изглед ограде прије уградње потребно је израчунати размак између плоча. У ту сврху се мјери дуљина ограде између ступова и дијели се ширином ограде. Носачи морају бити фиксирани на једном нивоу у висини и са истом дужином у ширини, осим ако је другачије предвиђено пројектом.

Метална ограда за ограду може бити представљена у облику секцијских делова, који се заваривањем заварују на носаче.

Када се поставља ограда из решетке за рачиће између вертикалних носача на врху иНа дну, на сваком пролазу ограде, два прожилина из челичне шипке су растегнута и заварена. То је неопходно да би се спречило спуштање мреже. Након растезања решетке, тканина се фиксира жицом пречника 6,5 милиметара. Жица се протеже кроз ћелије и заварује на носеће стубове. На крају рада треба да покријете носач и решеткасту боју.


Уградња секцијске ограде од заварене решетке разликује се у запањујућој једноставности. Код уградње такве ограде главни фактор је добра дубина носача. Иначе ће се ограда деформирати под утјецајем јаког вјетра.

Површина решеткастих секција и ослонаца се у фабрици обрађује специјалним цинк фосфатом са накнадним полимерним премазом, који не само да штити од атмосферских појава, већ и оградама даје богату боју. Сви прибор за ограде може се купити у готовом облику у специјализованој продавници.

Дијелови ограде су причвршћени на носаче с вијцима, специјалним конзолама и матицама. Најважнији алат за монтажу је крајњи кључ. Током инсталације неће бити потребни додатни материјали. На крају се рупе за причвршћивање затварају специјалним стубовима.

Ако желите, можете направити такве секције сами. Ово се ради помоћу челичне жице пречника 5 милиметара. Потребно је изрезати из жичане шипке потребне дужине, направити окомито један на други и на раскрсници за заваривање. Резултат је заваренрешетке са квадратним или правоугаоним ћелијама. Код индивидуалне производње ширина и висина секција зависе само од њихове скице.

Да би се додао производ у боји и побољшао његов учинак, потребно је покрити површину решетке посебним композицијама на бази цинка и полимерним композицијама.

Корисни савети

  \ т
 • Када инсталирате ограду из решетке, није потребно монтирати материјал са вијком на тло, морате напустити ваздушни отвор. То ће уштедети материјал од оштећења од корозије и уклонити оптерећење из мреже;
 • Металне конструкције од поцинкованог материјала не захтевају додатну обраду специјалним композицијама или бојадисањем. Ако површина решетке или решетке без галванизованог полимерног премаза захтева додатно бојење. Сликање је најбоље урадити четком, јер ће спреј за боју потратити много боје узалуд, а ваљак НЕ засенити мреже мреже;


 • Приликом израде профилисаних подова властитим рукама, не смијете користити комбинирана рјешења, ако немате искуства са зидањем и заливањем бетонског темеља;
 • Прије доношења појединачне наруџбе за умјетничко ковање ограде, потребно је одредити не само величину и материјал ограде, већ и обрасце. Заједно са дизајнером, требали бисте прегледати албуме са примјерима радова и одабрати елементе који одговарају стилу зграде. Потребно је одлучити да ли ће дизајн комбинованог или секцијског. Топроцес израде фалсификованих ограда брже се померао, нацртао скице и предавао их мајсторима;


 • Немојте користити премаз праха за вријеме одржавања кованих ограда. Дистрибуција премаза равномерно преко коврчавих фрагмената ће бити тешка, може постојати ризик од корозије у појединим подручјима због танког слоја бојења или његовог одсуства;
 • На фармама се ограда од метала може комбиновати са поликарбонатом. Овај материјал захваљујући својој транспарентној структури има добру трансмисију светлости, што градилишту даје додатно светло и топлоту.

беаутифул оптионс

Ако говоримо о уметничкој лепоти, онда је несумњиви лидер у томе декоративне коване ограде. Али због високе цене за ову врсту производа, мало ко може да приушти да постави ограду уметничког ковања. Међутим, могуће је размотрити и спремне варијанте ограда, које се складно уклапају у општи стил и наглашавају љепоту територије.


декор

Модерна ограда служи не само за одређивање граница парцеле и заштиту приватне имовине, већ и за одређени елемент уређења куће, што наглашава индивидуалност власника. За оригинални декор ограде, дизајнери препоручују не само да се комбинују различити материјали, већ и да се примењују различите боје и складишта која ће освежити зграде и додати још уреднији изглед.

Основни елементи декора су:

 • Хоме декор - боја итектуре Ограда може бити израђена од метализираног с текстурираном облогом или од профилиране плоче, чија је површина прекривена обојеном полимерном композицијом;
 • Навојни ковани елементи. Традиционалне фигуре су цвијеће, балустери, врхови, коврче, прстење, монограми. Такви детаљи гвожђа на оградама не само да ће изгледати декоративно на било којој огради, већ и веома индивидуално;

  \ т
 • Цртање. Изводи се специјалним бојама, отпорним на опекотине и атмосферске падавине. На било којој површини плоче кућишта можете примијенити цртеже, орнаменте, узорке и чак репродукције слика;
 • Комбинација облика и материјала. Један од најпопуларнијих декор на свету. Може бити комбинација опеке и ограде, ажурног ковања и камена, жељезне шипке и поликарбоната, дрвених елемената и челичних шипки. Постоји много опција и ништа не може ограничити машту аутора.Различите варијанте украшавања ограде не само да наглашавају индивидуалност идеје, већ могу и смањити трошкове производа, поготово ако је утјеловљење дизајна користило своје руке.

Погледајте следећи видео о томе како направити ограду од металне ограде.