Мерење заковица - шта је то и како их користити

Правила мерења показују да је волтметар паралелно повезан са потребним електричним колом, а амперметар је конзистентан. Дакле, да би се измерила јачина струје, неопходно је вештачки створити лом ланца и повезати мерни уређај са њом. Да би се поједноставила и убрзала мерења, за мерење струје користе се штипаљке, које раде на фундаментално другачијој методи - њихов уређај омогућава мерење интензитета електромагнетног поља које се увек дешава око водича.

Уређај за мерење крпеља

У почетку је електрична бројила била трансформатор на који је мјерни уређај био прикључен - амперметар.

Крпељи, који су видљиви дио уређаја, истовремено су и примарни намотај трансформатора. Ако је унутар њега постављен проводник који тече кроз електричну струју, а затим због електромагнетног поља, он се активира на намоту трансформатора. Даље, струја прелази у секундарни намот из којег се очитавања већ уклањају амперметром.

Први модел крпеља настао је као додатак мјерним инструментима, он једноставно омогућава прикладнији контакт с мјереном површином ланца.

Индикације амперметра, које су дошле из њихове помоћи, морале су се поново израчунати, узимајући у обзир фактор трансформације који је наведен на уређају. Такође, сам принцип рада је дозволио да се измери вредност само наизменичне струје, јер са константним трансформатором не ради - да би се измерила треба користити \ тдругим уређајима.

Модерни уређаји могу се користити и за наизмјеничне и за пинцете за прецизно мјерење истосмјерне струје, али у овом другом случају такви уређаји не користе амперметар, већ Халлов сензор који директно хвата присутност и интензитет електромагнетног поља.

Такви модели су нешто скупљи, али се разликују по вишем квалитету и прецизности.

Такође, коришћење мерних крпеља у паровима са дигиталним мултиметром одузима оператеру потребу да израчуна измерену вредност струје, јер је калкулатор већ уграђен у шему уређаја.

Могућности струјних мерних гриња

Ако су гриње првобитно настале као додатак професионалним мјерним инструментима, онда су додатне могућности индустрије за миниатуризацију и поједностављење уређаја учиниле овај уређај релативно јефтиним и приступачним за свакодневне кориснике.

У овом случају, обим његове употребе постаје све више и само стандардни задаци који се могу обавити уз његову помоћ укључују следеће ставке:

 • Мјерење јачине струје у одвојеном водичу, који није само онај који није одвојен од круга, већ је и под напоном.
 • Одредите стварну снагу било ког електричног апарата у различито време иу зависности од оптерећења.
 • Одређивање стварног оптерећења на целој мрежи куће или стана "у реалном времену".
 • Провера мреже за неовлашћено коришћењевезе
 • Проверите да ли струја струје на кућишту уређаја.

Предности и недостаци

Стрип тицкс су постали широко распрострањени због бројних предности које одређују избор у њихову корист, ако је потребно, да имају "фит" уређај:

 • Максимална једноставност, димензије уређаја и тачност мерења.
 • Способност коришћења за мерење у високонапонским круговима и микро струјама.
 • Принцип рада са крпељима вам омогућава да креирате уређаје различитог дизајна и функционалности.

 • Једноставна интеграција са другим електричним мерним уређајима. На пример, садашње гриње у комбинацији са мултиметром су се показале веома ефикасним - границе могућности за употребу у домаћинству у таквим уређајима је веома тешко замислити, јер се оне могу опремити сензором температуре и другим "боцама" које проширују функционалност.

Уређај је максимално лако користити његов развој, чак и на интуитивном нивоу, било која особа која је мало упозната са основама електротехнике.

Употреба бројила електричне енергије треба да узме у обзир неке од инхерентних недостатака таквих уређаја:

 • Пошто уређај реагује на електромагнетно поље, односно на неку зависност од позиције жице унутар примарног намота (прстена) и његовог положаја - пожељно је да има штипање окомито на измерени проводник.
 • Осетљиви уређај може бити веома осетљив на струју вођења која моженастају у присуству великог броја проводника поред мерљивих.
 • Једноставност склопа уређаја отвара широке могућности за производњу нискоквалитетних клонских уређаја од стране провјерених произвођача. Такве копије нису опремљене одговарајућим програмима заштите и тачност њиховог свједочења оставља много тога да се пожели.

Вариети оф Цуррент Митес

У зависности од употријебљене шеме и чак изгледа самог уређаја, електрично мјерне гриње се дијеле на неколико типова:

 • Прекидачи. Тип аналогног уређаја, чији је активни део трансформатор са једносмерним дејством наизменичне струје, а мерни уређај је повезан са својим секундарним намотом. Ово је један од првих модела струјних мјерних гриња - разликују се по ниској цијени и јасноћи резултата мјерних резултата у случају варијабилне струје. Општи недостатак оваквих уређаја је висока осетљивост на механичке вибрације.Ако инструмент није на чврстој површини, резултат мерења можда неће бити исправно приказан. Такође, коришћење таквих уређаја захтева одређену вештину - најчешће је потребно ручно превести очитања амперметра у реалне вредности према фактору трансформације. Чак је и такав уређај дизајниран за одређену фреквенцију електричне струје.
 • Дигитални. Индикација индикације на дисплеју таквог уређаја одређује се помоћу микроконтролера, који аутоматски врши све потребне прорачуне и (у зависности од модела) може се конфигурисати за приказдиректно струја или снага.

 • Мултиметар. Свеобухватни уређај универзалне класе - мјерни зуби уграђени су директно у кућиште уређаја, што одређује погодност кориштења. Број функција и метода мјерења одређен је моделом мултиметра, тако да исправан назив уређаја није електрична гриња са мултиметром, већ обрнуто. Често такви уређаји раде са Халл сензором, тако да се могу користити као тренутни ДЦ гриње.
 • Висок напон. Главна примена - електрични кругови, са струјом стандардне фреквенције и напоном већим од 1 кВ. Такви уређаји имају повећану отпорност на изолацију и могу се додатно причврстити на диелектричну шипку, тако да се оператер не приближава проводнику из којег се мере. Ово је специјализовани професионални уређај који је дизајниран само за једну функцију - АЦ мјерење. Ако је потребно, измерите снагу једносмерне струје коју користе други уређаји и методе.

Процедура рада са струјним мерним грињама

Методе мјерења уз помоћ струјних мјерних гриња генерално се не разликују у кориштењу кућних мултиметара (до 1000 волти) или професионалних (више од 1000 волти) уређаја.

Домаћи тестер против комараца ће имати много више могућности, а специјализовани уређај у вашој животној средини често неће имати ништа за мјерење.

У зависности од сврхе мјерења, цијели процес користи комбинацију грињаса мултиметром, поступиће на следећи начин:

 • Међу жицама је она из које треба повући свједочење. Ако одједном ухватите неколико комараца, резултат мјерења ће бити неточан.
 • Тестер приказује жељени режим и домет. Ако се измјењује измјенична струја, то ће бити АЦ слова, а када инструмент подржава мјерење константе, тада је ДЦ. У овом случају, скала би требала одабрати нешто више од онога што се планира мјерити. Ако је предвиђена снага струје непозната, покрените мерење са највећом скалом.
 • Крпељи се отварају и тражени проводник се поставља унутра. За најпрецизније мерење проводника пожељно је да се средиште контуре распореди окомито на тело уређаја.
 • Мерења ће се извршити аутоматски и резултати ће бити приказани.

Корисне нијансе мјерења

Познавање неких физикалних закона и карактеристика структуре уређаја ће проширити обим његове примјене.

Ако је струја у проводнику веома мала и тестер је не може прецизно одредити, тада можете "помоћи" уређају намотавањем водича на једну од половина крпеља. У том случају, количина струја ће се појавити на екрану, а да бисте сазнали тачну вредност, морате поделити резултат са бројем скретања.

Ако је струја већа него што тестер може приказати, тада се на екрану појављује јединица. У том случају, потребно је поставити већи опсег мјерења и поновити мјерења.

Откривање струје цурења ће се такође појавити без тражењаприсутност на уземљеној жици (причвршћена на кућиште уређаја). Да бисте то урадили, можете користити способност тестера да покаже количину струја неколико постављених у електричним проводницима комараца. Ако ухватите фаге и нулу одједном, онда би дисплеј требао показивати нулу, јер су електромагнетна поља међусобно помакнута (морају бити исте снаге и различита у правцу). У случају цурења, вредност на дисплеју ће бити различита од нуле - ако је тако, онда морате да потражите прекид изолације на кућишту.

Ако кућиште мерача има дугме за чекање, то ће помоћи да се измери струја на тешко доступним местима, на пример, ако тестер може доћи до њега и екран неће бити видљив. У том случају, морате ухватити жичане гриње, притиснути дугме и резултат ће бити фиксиран на екрану - сада можете погледати на погодно место.

Шта треба узети у обзир при одабиру уређаја

Тржиште је представљено великим бројем уређаја, чија се функционалност значајно разликује, што директно утиче на његову вриједност. Приликом куповине универзалног струјног пина, мора се узети у обзир да је то још увијек специјализирани алат за одређивање јачине струје у водичу напона. Због тога је вредно да одлучимо да ли су такве функције потребне у овом уређају, на пример, тестирање кондензатора, диода и транзистора.

Свеједно могу радити обични мултиметар, само његове димензије и тежина у исто вријеме много мање, али то је усваки случај укуса.

Главни задаци које уређај мора да обавља: ​​

 • Мерење струје и напона (у идеалној варијанти наизменичне и константне).
 • Ожичење (по могућству са звучним сигналом)
 • Одређивање фреквенције струје.

Жељене опције, које у неким случајевима олакшавају рад:

 • Фиксирање резултата мерења - Дугме за задржавање
 • Могућност нулирања - ако суседне жице дају окидач.
 • Могућност мерења струје почетног бацања, што је неколико пута више од номиналног.
 • Аутоматски избор распона приликом приказивања резултата.
 • Осим тога, постоји могућност повезивања термо-ручице за мјерење температуре.
 • Велики екран са позадинским осветљењем.

Такође је неопходно обратити пажњу на квалитет пластике, одсуство металних делова на површини уређаја и употребу батерија (тако да се могу наћи и заменити без потешкоћа, ако је потребно)

Укратко о тренутним клијештима на видеу:

Као резултат, мерење струјних клијешта је уређај који увелике поједностављује рад професионалног електричара и кућног мајстора који је навикао да све ради својим рукама. Употреба уређаја, генерално, не разликује се од мерења помоћу тестера или мултиметра - интуитивна је и доступна чак и људима са минималним вештинама, али у неким случајевима ће бити потребно неко знање да би се интерпретирали резултати добијених мерења.