Материјали за изолацију буке, њихове врсте и карактеристике

Изолација шума штити собу од чудних звукова. Ако звучну изолацију сматрамо својствима конструкција и слојева, важно је нагласити његове погледе: звучно и звучно.

Да би се разумело каква је врста потребна у одређеном случају, потребно је разумјети сврху просторије: важно је да се дјеца лијече тако да звукови не продиру у просторију; када се гради студио за снимање потребно је искључити продор звука изван његових граница. Чим је постало јасно шта је звучна изолација потребна, можете купити материјал.

Способност држања звука је у власништву сваког грађевинског материјала: сухозида, опеке, блокова порозног бетона.Висококвалитетна изолација буке може се постићи уклањањем свих пукотина у зидовима, строповима и подовима.Што је преграда дебља, то је већа звучна изолација. Таква метода звучне изолације има право да постоји, али је неопходно схватити да се повећањем дебљине преграде смањује корисна површина.

Да би се смањила дебљина зидова без губитка звучно-изолационих својстава, потребно је користити материјал за звучну изолацију. Тада је постизање жељеног ефекта последица вишеслојности и комбинације тврдих и меких елемената који апсорбују различите типове буке. У овом случају, тврди елемент је материјал који се користи за конструкцију зида или слоја (бетон, цигла, итд.).

Приликом одабира материјала за звучну изолацију, посебну пажњу треба посветити квалитетима као што су:

 • отпорност на пожар;
 • отпорност на влагу;
 • трајност;
 • пријатељство према околини;
 • Једноставна монтажа.

На савременим тржиштима за грађевинске материјале звучна изолација је веома заступљена. Постоје материјали који се могу користити као интерна или екстерна обрада. Неки се користе као пуниоци празнина између преграда и захтијевају облагање.

Акрилна звучна изолација или материјал као што је самолепљива звучно изолована трака се користи за искључивање преноса звучних вибрација и вибрација кроз шавове. За звучну изолацију зидова користи се звучна изолација течности.

Разни материјали за звучну изолацију

Материјали за изолацију буке су подељени на органске и неорганске.Први тип обухвата плоче од дрвених влакана које се не користе у стамбеној изградњи. Њихове главне карактеристике - доступност и еколошка прихватљивост. Међутим, лако запаљивост не дозвољава употребу плоча у становима и кућама. Материјал за звучну изолацију се не користи тако често. Више популаран код вањске обраде привременог смјештаја, преклапања шупа и гаража.

Други тип материјала за изолацију буке, неоргански, најпопуларнији.

Не препуштајући се органском у еколошки прихватљивом облику, он комбинује низ других својстава:

 • отпорност на влагу;
 • отпорност на пожар;
 • отпорност на гљивице.

Одвојено се може издвојити још један тип материјала који апсорбује буку - композит. Састоји се од неколико слојева и израђује се на синтетички начин.Плус употреба ове врсте изолације - једноставна инсталација и мала дебљина.

Звучна изолацијска трака се користи за постављање костура из гипсаних плоча.Љепљива трака се поставља на профил и тек након тога се поставља. Ова бртва је потребна ако је потребна висококвалитетна звучна изолација зидова. Приликом завршне обраде фуга или пукотина често се користи монтажна пена. Ако је важан ефект звучне изолације, боље је користити звучно изолирану заптивку.

карактеристике материјала

Тржиште за изолацију од буке је огромно и, да би се одредио избор, морате знати принцип изолације сваког типа.

Минерална вуна

Във връзка с този групата се отнаса до пар типов градских материалов:

 • стакленик,
 • шљака,
 • базалтна вуна.

Ове влакнасте врсте гријача су популарне у конструкцији звучне изолације.Производи се у ролнама или отирачима и разликују се не само по запремини влакана, већ и по карактеристикама као што су:

 • топлотна проводљивост;
 • отпорност на пожар;
 • хигроскопност;
 • Отпорност на оптерећења.

Всак тип на минерална волна се произведува от долочена врста сировина:

 • фиберглас,
 • шљаке (отпад од високих пећи),
 • стене.

Ови материјали за изолацију буке користе се за искључивање буке у ваздуху као слоја између преграда и плафона. Било који тип вуне може попунити међуподручје изолираних просторија.

вишеслојни ЗИПС

Ово је материјал који се састоји од минералне вуне и гипсаних влакана. Има неколико значајних минуса. Пре свега, то је тежина панела. Поред тога, због своје дебљине, ЗИППС заузимају доста простора након монтаже.

плута

Цорк листови се производе у ролама или листовима. Цорк листови имају најбоље карактеристике апсорпције звука и користе се за изградњу звучне изолације зидова. Површина не привлачи и не акумулира прашину, нити захтијева обавезну декоративну завршну обраду.

Ековата

Ово је еколошки најприхватљивији материјал који се састоји од целулозних влакана. Не изазива алергије. Беспрекоран, захваљујући влакнима, материјал је једноставан за употребу. Не само да служи звучној и топлинској изолацији, већ помаже и повећању трајања конструкција.

Ецовоол - карактеристике дизајна

полипропиленска пена

У свом чистом облику се практично не може наћи у продаји, обично се надопуњује лавсановим нитима, фолијом. Због своје структуре, овај материјал је јачи од обичног полипропилена и има мању тежину. По свим показатељима надмашује најближег конкурента - пјенасти полиетилен.

полипропиленска пена

Често се продаје у комплету са подном облогом и користи се као подлога за ламинатне подове, за заптивање спојева. Направљен је од уобичајеног и самолепљивог материјала. Један од недостатака ове врсте материјала је смањење изолационих својстава за дуготрајна оптерећења. Када влага удариИзглед калупа није искључен између облоге и подне облоге.

Перлит разбацан

Звучна изолација и апсорпција звука при уградњи подних облога најбоље се обезбеђују овим материјалом. Типично, они испуњавају унутрашњост стропа. Расути порозни материјал вулканског поријекла не емитира штетне твари. Својства звучне изолације перлита директно зависе од величине гранула.

пенасто стакло

Користи се у свим врстама грађевинских конструкција за изолацију свих врста преклапања (кров, подови, зидови). Доступан у блоковима, плочама или гранулама. Ово је издржљив материјал који може издржати тешка оптерећења. Одликује се дугим вијеком трајања. Негативни утицаји спин стакла - високи трошкови производње, слаба подношљивост ударних оптерећења.

Цхамотте

Шамотне пелете, направљене од спаљене глине, користе се као пунило за бетон. Користи се као изолациони материјал за под и плафон.

Главна карактеристика која разликује различите врсте звучно изолованих материјала је коефицијент апсорпције звука. Унутрашња обрада користи материјале који имају индекс који није мањи од 0,4.

Комплетан спектар индекса може варирати од "0" до "1". У том случају долази до потпуног апсорпције звука у звучној изолацији са коефицијентом "1". Други индикатор, индекс звучне изолације, се мјери у Дб. Квалитетан изолациони материјал мора имати индекс звучне изолације од најмање 50 дБ.

парна брана

\ т

Када се изведе инсталација звучне изолације зидова, често се поставља питање: Да ли вам је потребна парна брана када се загрејете са минуватом и другим материјалима? Одговор на ово питање може бити потпуно једнозначан. Неопходно је разумети шта је парна брана и зашто је она потребна.

Хидро - и парне баријере користе следеће материјале:

 • фолије од полипропиленске и полиетиленске хидро- и парне бране;
 • мембране;
 • фолијски материјал;
 • парна брана;
 • пергамент;
 • течна гума (трљање)
 • изолациони материјал ЕПС.

Зашто је потребна изолација паре? То је заштита грађевинских конструкција и грејача, што је неопходно за стварање удобне микроклиме просторије.Парна брана се користи када постоји вероватноћа контакта грејача са ваздухом, најчешће за кров.

У случају продора влаге у грејач, његова даљња употреба се компликује појавом гљивица, плијесни и смањењем топлотне изолације. Посебно треба посебно објаснити зашто је потребна кровна изолација: парови се увијек дижу према горе, тако да је кров најрањивији дио зграде.

Најједноставнији начин да се изгради кров је монтажа парне бране. Његове предности су мали број шавова и непропусност зглобова. Када се користи таква технологија, важно је одабрати прави материјал. Најчешће се користи филмска баријера различитих типова.

Даполипропиленска фолија је довољно чврста, док се полиетилен лако оштећује приликом уградње. Оштећени полиетилен губи својства хидро и парних баријера. За лакшу инсталацију боље је одабрати самолепљиви материјал.

Ова врста парне бране као пергамент комбинује својства хидроизолационих материјала.Ако се користи пергамент као хидро и парна брана, то ће помоћи у смањењу трошкова у производњи радова. Најчешће се користи у изградњи купатила, која се користе током цијеле године (изузев надглавног ормара). Захваљујући еластичности пергамента као парна брана користи се конструкција косих кровова.

Уређај заптивне парне баријере у једном слоју - најштедљивија и најзахтјевнија врста заштите материјала од конструкције од влаге и паре.Ова опција се користи у стамбеним просторијама, канцеларијама и пословним зградама.

Неправилна монтажа материјала за хидро-или парну баријеру (чак и ако је јединица за блокирање паре одабрана у једном слоју) може изазвати таложење тачке рошења, када кондензација дјелује на унутрашње површине просторије. Немогуће је ротирати изолациони материјал са парном баријером - влага ће се акумулирати унутар влакана, што ће скратити животни вијек изолације.

Методе кућне изолације буке

Да би се побољшала звучна изолација у становима и собама, није потребно користити професионалне грађевинске материјале. Ефекат апсорпције звука јетеписи, драперије, завесе и намештај са меканом пресвлаком.

Можете користити мобилне звучнике (екране) да бисте створили удобне углове.Ово је најекономичнија опција, иако неће бити названа пуна изолација буке.

Видео

Сумирајући, можемо рећи да је прије избора звучне изолације потребно приступити врло пажљиво. Много је лакше у фази изградње користити квалитативни материјал у складу са његовим својствима, него онда прерадити просторије. За куповину квалитетних грађевинских материјала треба пажљиво размотрити избор добављача и строго се придржавати технологије уградње звучне изолације.