Махрова петуниа у врту, фотографије и имена сорти

Ова врста биљака, касније класификована као петунија, први пут је пронађена у Уругвају 1793. године. Касније је пронађено још неколико врста ових цветних биљака. Само 10 година касније ове биљке су изоловане у посебној врсти - петунији. Међутим, систематизација врста још увијек нема специфичности, пуна ревизија се није развила до 1992. године. Док су ботаничари расправљали о називима и класификацији биљака, узгајивачи су радили на стварању нових врста, подврста и сорти, а посебно је створена врста - терпене петуниа.

Рад оплемењивача успео је 1834. године. Добијен је хибрид вртне петуније - прве цветне биљке. Од сада паркови и баште традиционално украшавају разне врсте цвећа ове врсте.

Тренутно су у току узгојни радови за стварање цвијећа са живом и необичном бојом, нове сорте са повећаном отпорношћу на болести. За то време створено је више од 100 сорти петуније. Хибриди и сорте су класификовани на основу величине и изгледа цвећа, висине и облика биљака у целини.

Међутим, ова подјела на групе, врсте и подврсте је условна. У практичном цвећарству, најпогоднија расподела четири групе: разнобојна, флорибунда, крупнотсветковуиу и ампелноја. Нека врста петуније се може састати у било којој од ових група.

Популарне врсте биљака

Петунија је вишегодишња биљка која се узгаја као једногодишња. Стабљике могу бити усправне и уздизати се на тлу. Висина биљке у зависности од сорте варира од двадесет до петседамдесет центиметара. Листови су на кратким петељкама или без петељки. Коренски систем је плитак, често формиран од доњег дела стабљике, додатни корени који добро држе биљку.

Цветови се налазе у осовинама листова на малим педикулама. Број цветова зависи од групе, сорте и врсте биљке.

мултифлороус петуниас- мултифлора. За ову врсту карактерише присуство великог броја пупољака пречника до седам центиметара у једном грму. Рано растварање и обилно цветање до првих мраза. Отпоран на временске услове, непретенциозан у њези. Користи се у цвјетним гредицама и великим цвјетним гредицама.

Појава најсавременијих хибрида ове подврсте је блиска цветању лоптица. Грм, по правилу, није компактан, широк. Висина биљке је 30 до 40 цм, цветање почиње 70-75 дана од сетве. Цвеће пречника 6-7 цм са глатком ивицом.

Петтуја с великим цвјетним петунијом

круциферна петунија- грандифлора. Ова врста има мали број пупољака у грму пречника до десет центиметара. Осетљив на временске услове, хировит у бризи. Посађено у лонцима, лонцима. Користи се за уређење балкона, лођа, тераса. У овој сорти постоје и ситне петуније са великим цветовима.

Грм петуније са великим цветовима има раштркани облик. Његова висина је од 50 цм до 60 цм, а цветови су прилично велики, пречника од 10 цм до 12 цм.

флорибундаје интермедијарна група биљака измеђувелике цветне и разнобојне петуније. У скрби је непретенциозан, савршено толерише временске услове. Наноси се на цвеће, гредице. Препоручује се засађивање у великим количинама за прелепу врсту.

ампелас петуниа- вртна група биљака. Карактеристична карактеристика - дуга, потоне на земљу, стабљике. Добри временски услови. Користи се како за уређење балкона, тако и за уређење цвјетних гредица. Више о овој сорти можете сазнати овдје.

Петуниа терри. Оцене и разноврсне класе

Карактеристика латица латица је повећан број латица.

Боја цвијета привлачи изглед његове чистоће, употпуњена разним нијансама, колорним пјегама, жилама и ободом. Деликат цвећа даје контраст инклузија и нијанси. Међутим, цвет је најосетљивији на временске услове. У сировом времену цвијеће се покварило, а на првим мразима умиру.

Уклањање хибрида отпорних на временске утицаје и нових сорти биљака вам омогућава да већ у мају засадите цветне петуније и уживате у његовом цвату до првог мраза. Да бисте узгајали петунију, боље је да одаберете врсте са великим цветовима. Само у овом типу растварају дивне велике цветове са двоструким цветовима који изгледају веома импресивно на гредици.

Петунија терри, најбоље сорте:

  • Ангора Ф1. Компактан грм са обилним цветањем украшеним деликатним ружичастим цветовима. Односи се на групу флорибунда. Цветање траје од јуна. Петуниа Валентинетерри Ф1. Компактан разгранати грм са малим цветовима лаког лососа или црвене боје. Валовите латице. Цветање је рано и продужено. Бургунди Ф1. Мали грм са цветовима беле боје. Односи се на групу мулфлора.
  • Блуб Дениуб Ф1. Компактна биљка са великим двоструким бојама је пријатна лила-плава боја.
  • Схемон Боукует Ф1. Ниски грм са великим цветовима са исцрпљеним рубом латица. Промјер цвијета је 8-9 цм, а боја цвијета лосос-роза пупољак.
  • Соната Ф1. Полу-компактан грм са белим цветовима. Валовите латице. Блоссоминг еарли.

Махрова петуниа Валентине Ф1Махрова петуниа Бургундиа Ф1Махрова петуниа Соната Ф1

  • Пета серија Мик Ф1. Компактне биљке мале висине. Боја великих цветова је двобојна или једнобојна.
  • Лириц Ф1. Мали грм са великим цветовима од фротира. Боја лосос-ружичастих пупољака.
  • Дуо Даубл Микт Сериес Ф1. Мале компактне биљке висине до 25 цм, цвијеће у облику су дупле каранфиле.
  • Боје пупају двобојне или једнобојне.
  • Алгефуллтер ЦОЛОР Ф1. Ниски компактни грм око 25 цм и почиње рано цветати. Терри цвијеће има сферични облик и свијетлу боју пупољака.
  • Бридгет Боукует Ф1. Ниски грм са фротирним великим цветовима. Боја пупољака је бела.
  • Пирате Ф1. Мали грм са великим цветовима од фротира. Боја пупољака је од ружичасте до љубичасте, беле границе на ивици валовитоглатице
  • Доубле Цасцаде Ф1. Ниски грм са бујним бојама деликатних нијанси. Цветање је рано, дуготрајно.
  • Раинбов Празници Ф1. Ниског грма до 25 цм, хладан руб валовитих латица карактеристичан је за цвијеће ове сорте.
  • Боја љубичасто-љубичасте са белом границом.
  • Мираге серија Ф1. Компактан грм са фротирним цветовима пречника 6-9 цм, различитих боја. Ова серија обухвата око 13 хибрида.
  • Дуо Ф1. Мали грм са полуцветним цветовима једнобојне или двобојне боје. Биљка се одликује добром отпорношћу на влагу. Бонанза Мик сериес. Компактна висина грма од 30 цм са великим фротирним цветовима 10 боја.
  • Ред анд Вхите Делигхт Ф1. Мали грм са великим цветовима. Боја пупољака је двобојна - црвена и бела.

Макро Петуниа Доубле Цасцаде Ф1Макро Петуниа Ред анд Вхите Делигхт Ф1

  • Кардинал Ф1. Мали грм са фротирним цвећем. Боја пупољака је црвена и цигла.
  • Цхерри Тарт Ф1. Мали компактни грм. Велики цветови са трешње црвеном бојом пупољака са белом границом.
  • Плам Доубле Ф1. Компактан грм са великим цветовима светло љубичасте боје са љубичасто-бордо жилама.
  • Ноцтурне Ф1. Мали компактни грм са великим цветовима. Боја пупољака је плаво-љубичаста.

Макро Петуниа Плум Доубле Ф1Макро Петуниа Ноцтурне Ф1

Како правилно посадити петуније

Мацхете петуниас носе светлокутија за оловке, погодно место и мало место. Земља треба да буде отпорна на влагу и плодна. Цветови петуније на маргарини са умереним заливањем и благовременим облачењем биће добро да се осећају и обилно цветају.

Када се сади на стално место, важно је узети у обзир растојање између појединачних биљака. Не би требало да буде мање од двадесет центиметара. У овом случају, цвијеће неће међусобно ометати.

Плант Царе

Узгајивачи цвећа који одлуче да узгајају петуније морају се придржавати неколико правила. Петунија је страшно љубазна. У густој нијанси обилног цвјетања неће бити. Такођер петуније крупноквитковаиа терри љубав залијевање, али не толерира стагнацију воде. Прекомерна влага може проузроковати труљење корена и ширење болести гљива. Петуније су веома осетљиве на одијевање, што треба да се уради једном недељно. Уморно цвеће треба уклонити на време.

репродукција петуније

Петунија је крупно плетена макрофит који множи и семе и рибиз. Сакупљено семе треба сијати на садницама у фебруару или марту у земљишту које се састоји од хумуса, земље и песка. Приликом садње сопствених семена петуније крупнотсветковие фротир цветова може бити само једна петина култивисаних садница. Можете добити прекрасну цвјетну биљку и рибизлу, у којој се чувају различити ликови. Петуниа крупноквиткаиа терри у узгоју ће бити захвалан за добро осветљење и умјерену влажност.


Болести петуније, контрола штеточина

Ова врста петунијекао и други подложни ефектима болести и штеточина. То је лисна уши, бијела риба, трипси, гриње и пужеви. У случају оштећења, биљку треба третирати одговарајућим акарицидима или инсектицидима.

Када се правилно узгаја иу повољним временским условима, биљка је ретко болесна. Уобичајене болести - црна нога у садницама, сива и мокра трула, касна куга и тако даље.