Лупин: слијетање и брига на отвореном

Лупин - представник породице махунарки. Сорте рода су представљене у облику годишњих и вишегодишњих грмова, рјеђе пола грмља. Захваљујући снажном коренском систему, који расте до два метра дубоко и садржи бактерије које вежу азот, које апсорбују азот из ваздуха, одлажу органска једињења, различите врсте лупине се користе као биљке - сидерате.

Сорте лупина

  • Жути лупин (Лупинус лутеус)

Једногодишња укрштена биљка висине до 1 м, са жутим цветовима. Мање је хладно, термофилније од плаве.

  • Бели лупин (Лупинус албус)

Једна од најпознатијих европских једногодишњих лупина је несумњиво бијели лупин (Лупинус албус), висине 1.5-2 м, са бијелим цвјетовима. Људи су се према њему односили већ у старој Грчкој, у Египту, гдје је служио као прототип садашње "брзе хране".

  • Лупин плава, или лупин (Лупинус ангустифолиус)

Једногодишње, самооплодна биљка, висока до 1,5 м, са плаво-љубичастим, понекад бледо ружичастим, белим цветовима.

  • Лупин мултифиламент (лат. Лупинус полипхиллус Линдл.)

Фантастична разноликост лупина изазива забуну: која од многих врста се населила у нашим баштама? Конкретно, ради се о вишеструком лупину (Л. полипхиллус), вишегодишњем унакрсном опрашивању (фото), високом 80-120 цм, чешћем у култури (од 1826. године), највише зимском и непретенциозном.

  • Лупин "Лулу" Русселл - најбржи спој сорти међу вишегодишњим лупинама! Уједначене компактне грмље висине 50-60 цм.Задовољство је имати различите боје у јуну и поново у августу, ако одсечете цвасти цвасти.
  • Лупин стабло (Лупинус арбореус Симс)

Вишегодишња биљка висине 1,5 м, с бијелим и жутим цвјетовима, који цвјетају у српњу и коловозу, ова врста не хибернира у нашим тешким увјетима.

Захтјеви тла за лупину

Да би се повољно узгајала лупина, садња и нега која не би донијела невоље, неопходно је осигурати благо киселу или алкалну иловачу. Ако је земља превише кисела, онда култура деградира цветове и масу листа, биљка постаје слаба, пликови, болни. У алкалној земљи, лупина је под утицајем хлорозе. Да би се избегли такви проблеми, кисела земљишта се третирају кречним брашном (5 кг по квадратном метру), алкална вода се обилно залије са слабим раствором киселине или помеша са тресетом. У овом случају, лупин је стабилнији.

Садњу и негу на отвореном тлу олакшава чињеница да додавање азотних ђубрива земљишту није потребно, јер заједно са бактеријском бактеријом сама биљка производи храну. Такав процес се одвија у свим махунаркама.

Неће бити потребно опуштање тла, јер је коријенски систем - штап, прилично моћан - сам омекшава слој земље.

Да би се повољно узгајала лупина, садња и нега која не би донијела невоље, неопходно је осигурати благо киселу или алкалну иловачу. Ако је земља превише кисела, онда култура деградира цветове и масу листа, биљка постаје слаба, пликови, болни. У алкалној земљи, лупина је под утицајем хлорозе. ТоДа би се избегли овакви проблеми, кисела земљишта се третирају вапненим брашном (5 кг по квадратном метру), алкално обилно заливеним са слабим киселим раствором или помешаним са тресетом. У овом случају, лупин је стабилнији.

Садњу и негу на отвореном тлу олакшава чињеница да додавање азотних ђубрива у земљиште није потребно, јер заједно са бактеријским бактеријама, сама биљка производи храну. Такав процес се одвија у свим махунаркама.

Отпуштање тла такође није потребно, јер коренски систем - штап, прилично моћан - сам омекшава слој земље.

Размножавање лупине семеном

Након 8-14 дана појављују се прве степенице, након што се појави 5-6 правих листова, саднице се саде на стално мјесто, удаљено 50 - 60 цм.

Исто тако, сјеменке лупине можете сијати и на отвореном тлу. Од јесени припремите место за слетање, ископајте, направите азотно ђубриво, а на пролеће, чим се снег спусти, посијте семе.

Треба имати на уму да ће цвјетање лупина почети тек друге године до маја. Да бисте добили цвет у првој години, боље је сијати лупин од јесени, а затим цветати у коловозу, треба имати на уму да цвијеће можда није боја коју очекујете.

Да би се сачувала сорта, они користе резнице вегетативном репродукцијом. Старим грмовима старим 5 и 6 година је боље да се не дијеле, имају дуги коријен штапа који иде дубоко у подземље, и, по правилу, нема младих бочних утора.

Лупин три године након цватње, врло погодан за репродукцију.Оштрим ножем у подножју стабљике потребно је резати бубрег заједно са дијелом коријена врата, како би се живо засадило на засјењеном мјесту у пјесковитом тлу. После 20-30 дана, када се појаве корени резница, они ће бити трансплантирани на стално место.

Ширење лупине резницама

Да би се лупин помножио резањем, потребно је одрезати бубрег делом грлића материце и слетити га у пешчану подлогу. Месец дана касније, резнице су већ укорењене и могу се пресадити у заплет. Приликом сечења у прољеће боље је узети утичнице за подлогу, ау прољеће - бочне стабљике, појавити се у осовини листова. Овај начин гајења је бољи од семена, јер вам омогућава да задржите сортне знакове. Приликом сечења у прољеће боље је узети утичнице за подлогу, ау прољеће - бочне стабљике, појавити се у осовини листова. Овај начин гајења је бољи од семена, јер вам омогућава да задржите сортне знакове.

Брига о лупини по годинама

Једногодишње лупине, за разлику од трајница, не могу без икакве бриге. Ове биљке су пожељне за воду у суши, иначе лијепо и дуготрајно цвјетање од литаније не може постићи. Неопходно је имати једногодишњи лупин и регуларне корове који се изводе на фреквенцији од најмање 1 пута мјесечно. Поједноставите његу и сачувајте се од додатних процедура (или смањите њихов број) малчирањем тла. Храњење једногодишњих лупина није потребно, али у сиромашним земљиштима или, по жељи, више бујних и шарених цветова за такве лупине пожељно је у периоду активног раста илиПупање за једнократну оплодњу целих минералних ђубрива у стандардној дози.