Лупање за уврнуте биљке властитим рукама, материјалима и савјетима

Тешко је наћи врт у којем нема уплетених биљака. На крају крајева, они су веома декоративни и заузимају значајно место у декорацији пејзажа. Али таква постројења захтевају обавезну подршку, која ће их не само подржати, већ ће и помоћи у реализацији интересантних идејних решења. Оптимално рјешење је зидни папир за уплетене биљке властитим рукама. Олакшајте, са врло мало вештине и велике жеље.

Мало о тапетама

Прво, одлучимо шта је позадина. Решетка или тапете су најлакши ослонац за коврчаве и ткане биљке, на којима се изданци распоређују у жељеном редослиједу.

Таква тапета за цвеће може бити израђена од различитих материјала и, у зависности од сврхе, бити вертикална или хоризонтална, са једним или два равна. Узето заједно, неколико позадина формира се у три смјера.

Направљене тапете властитим рукама послужит ће не само потпори престижних биљака које вам се свиђају, већ ће вам помоћи да уредите и украсите простор, нагласите његов стил.

Може се користити за подјелу простора, попут решетке за кутак одмора, хоризонтална тапета може створити кров арбора.

Лијепо умотана у цвијеће, решетка скрива непривлачна мјеста на градилишту, украшава зидове зграда, ограде, биће прекрасан оквир прозора.

Цвијеће на тапетама не само да изгледа лијепо и дотјерано, већ се налази на вертикалној површини, добро прозрачено и мање болесно.

Избор материјала приликом израде тапетавластитим рукама одређује првенствено његова сврха. Тако је лагана решетка погодна за причвршћивање на зид, ограде, између стубова перголе. Посебан штанд би требао имати чврсти тешки оквир и бити темељно утврђен.

Облик тапета може имати различите - правоугаоне, трокутасте, намотајне, лучне, вентилаторске и друге. Зависи од ваше маште и вештине.

Општи услови за израду тапета за уврнуте биљке властитим рукама су:

  1. Његов оквир би требао одговарати опћем стилу дворца и потпуно га ускладити с њим.
  2. Треба да има декоративни изглед не само са биљкама, већ и без њих (зими).
  3. Величина таквог носача треба да одговара навици одређеног биљака, која је замишљена да изгледа дебела и лепа на зидном папиру.
  4. Приликом креирања оквира, размотрите тежину експандираних биљака. Подршка треба да буде дуготрајна и поуздана.
  5. Ако се тапете користе као декор зида зграде или ограде, не би требало да буде постављен близу, потребно је повући се са зида не мање од 10 цм, користећи дрвене стубове као прилог. То ће обезбедити неопходну циркулацију ваздуха.

Традиционално, тапете за упредене биљке могу бити од дрвета, гране (шипке, штап), метала (жице, спојнице), пластике (цеви, жичане мреже).

Сва разноврсна позадина за фотографије уврнутих биљака испод су јасно илустроване.


Дрво

Дрво је традиционалан и приступачан материјал с којим је лако радити.

За нашеје добио дрвену позадину за уплетене биљке, требат ће вам оквир за оквир, ограду или ограду, брусни папир, равни, одвијач, вијке, четку, лак или боју.

Из дневника правимо оквир будуће подршке. Што масивније биљке планирамо да засадимо, што дебље узмемо греду за базу. Традиционална висина таквог дизајна је 1,5-2 м, али прије свега узима у обзир висину постројења. Постављањем шипки у оквир, причврстите сталак, стављајући га у облику квадрата или дијаманата. Пожељно је да ћелије имају стране од приближно 10-15 цм.То је идеална величина која вам омогућава да чврсто држите винову лозу и изгледају прилично декоративно. Када састављате мрежу, будите сигурни да користите ниво, то ће вам помоћи да буде што прецизнији. Све уредно причврстите вијке. Да би се дрвена тапета боље очувала, третирамо их специјалним антисептиком, а затим га отварамо лаком или бојом у правој боји.

Ако се тапете инсталирају као посебан екран, потребно је оставити 50-60 цм зрака за пенетрацију у земљу, претходно обрађену креозотом или обложену хидроизолационим материјалом. Овај дизајн такође захтева додатну подршку да издржи јаке ветрове.

Дрвене тапете су одличне за дуготрајне увијене биљке (посебно за руже), јер зими не падају под матирано дрво (за разлику од метала).

из гране

Најлакше је произвести украсне тапете од хумуса. Приликом обрезивања стабала у башти беру се гране чији је пречник око 1 цмпостављени вертикално на жељеној удаљености један од другог, продубљујући их до темеља око 10-15 цм, а затим између њих поставите преостале завоје под углом од око 60 степени, са нагибом од једне потпорне шипке до друге, и затим обрнуто. На местима раскрснице гране су причвршћене жицом. Прекомерни лепљиви крајеви изданака се благо скраћују са секатором. Таква једноставна тапета са сопственим рукама, направљена од обичних грана, складно пристаје, на пример, у стилу земље. Изгледаће лепи украсни пасуљ или мирисни грашак.

Али ово је веома лагана позадина која спречава да се користи за теже лијане.

од метала

Метална решетка за упредене биљке разликује снагу и трајност. Наравно, најљепши и најпространији су ковани тапети. Декоративне су у било које доба године. Али такве потпорне конструкције су веома скупе и могу их направити само мајстори. Али, наручивањем кованог тапета, моћи ћете да покажете своју машту и покупите облик подршке који је савршен за ваш врт.

Можете направити тапете властитим рукама од арматурних шипки. Међутим, у овом случају требат ће вам апарат за заваривање. Будући да ће таква конструкција бити прилично тешка, онда ће се за њено фиксирање у тло, нужно бетонирати и издубити најмање 50 цм. Додатна поузданост ће осигурати да се дијелови цијеви (промјера око 30 цм) укопају у земљу, да се цијела структура уметне у њу и затим фиксира.

Светла позадина за Цлематис може бити направљена од дебелог металажице У почетку се лукови савијају, а затим на овај цветни лук комада жичане решетке. Сви конструкциони детаљи се међусобно увијају помоћу клијешта.

Зид рабитса се често користи као тапета. Једноставно се протезала између дрвених или металних стубова. Одговарајуће биљке петље за ограду зечје мреже - прво грожђе, кампсис, хрен црипрофил, хмељ, бршљан.

Ове трајнице су непретенциозне и веома декоративне. Окрећући екране зеца, они ће украсити ваш простор и сакрити се од туђих очију.

Потребно је скренути пажњу на чињеницу да се неке трајне биљке, када се суочавају са металном подлогом, зими, у мразу могу замрзнути.

Металне конструкције су најснажније, тако да се могу користити за тешке лијане - глицин, актиниде, лимунску траву.

из пластике

Сада се налази велики избор пластичних торњева. Можете купити тапете различитих облика и величина. Међутим, треба имати на уму да су такви дизајни лагани, флексибилни или крхки, те стога нису погодни за тешка, уплетена биљака. Могу се користити за једногодишњаке (нпр. Грашак, орпомес) или не-чврсте вишегодишње биљке (на примјер, за ситне руже, Цлематис).

Практична и стога популарна пластична мрежа за израду тапета за цвијеће. Таква решетка за биљке је отпорна на различите временске услове, јака, има естетски изглед, једноставна је у инсталацији. Поред тога, можете одабрати мрежу са различитим величинама ћелија.

Пластична мрежа за производњу се често користилигхтвеигхт портабле валлпапер. Са куком или металним носачима, она се једноставно причвршћује на било који оквир (метал, дрво или друго). Таква решетка за уврнуте биљке може бити причвршћена на било коју површину (чак и криву).

Веома практични преносиви екрани у облику књиге, унутар којих је растегнута пластична мрежа за разне биљке. То могу бити не само цвијеће, него и уткане биљне културе, на примјер, краставци, високе сорте парадајза, грах. Такве књиге ће бити оригинално украшене било којом вртном стазом.

Решетка за упредене биљке може бити израђена од пластичне водоводне ПВЦ цеви мале раскрснице. Да би костур био издржљивији, у таквој цеви су уметнуте шипке од фиберглас арматуре, које су, поред чврстоће, довољно еластичне. А мрежа за таписерије у овом случају је направљена од пластичних шина. Ово је одлична позадина за Цлематис и за ружу.

Такође, у средини такве конструкције може се користити готова пластична мрежа за биљке.

Треба напоменути да мрежа за уврнуте биљке не узрокује никакву штету антенама које се држе за њу. Стога су погодни и најделикатнији усеви.

Решетка за закривљене биљке може бити направљена од разних егзотичних материјала, као што су бамбус или винова лоза. Неки мајстори чак користе чак и кућне предмете (гуме за бицикле, пластичне контејнере и друго).

Погледали смо како направити тапете властитим рукама из различитих материјала. Модерна мрежа забиљке чине овај дизајн веома једноставним. А након што сте засадили омиљене винове лозе, ускоро ћете добити невероватну лепоту вредну уметничке кистове. Руже и Цлематис ће ухватити летње цвеће својим дивним цветовима. Понизност од бијеса зеленила помоћи ће да се створи живица. Девојачко грожђе ће блистати у светлој јесени у светло љубичастој боји. Вињни јасмин ће пружити предивну арому и смирити мирно зујање пчела.

Ево их, тапете за уврнуте биљке, фотографија никога не оставља равнодушним.