Лиценцирање активности коришћења отпада: документи

Проблем загађења животне средине данас је посебно акутан. Брзина производње, а са њима и потрошња, константно расте. Обим отпада и стање животне средине дуго су престали да буду чисто јавна питања - сада су њихова решења активно ангажована на државном нивоу широм света.

У овом случају, држава строго контролише цео процес управљања отпадом, од њиховог изгледа и до укопа или коришћења. Стога, свака организација или самостални предузетник мора имати обавезну лиценцу за управљање и одлагање отпада. Законски, ово питање је регулисано у складу са неколико нормативних аката.

Главна од њих - ФЗ бр. 99 "О лиценцирању одређених врста активности". Такође, потреба за лиценцом за отпад разматра се у Федералном закону бр. 89 "О отпаду од производње и потрошње". Према закону, од 1. јануара 2015. године биће потребне дозволе за сакупљање, транспорт, обраду, коришћење и одлагање опасног отпада И-ИВ.

Поступак и услови

Постоји одређена процедура за добијање лиценце за појединце и организације које планирају да се развијају и раде у овој области.

 1. Прикупљени документи се шаљу Канцеларији РосНатрАнАлг на мјесто регистрације организације. Нотаризација докумената није потребна, довољно је да се то уради у предузећу. Истовремено, приликом подношења пакета, организација мора доставити оригинал свих докумената - како би доказала аутентичност примерака.
 2. ПремаФЗ, органи за издавање лиценци врше све прегледе, укључујући одлазак, до места, усклађености организације са захтевима за лиценцирање, као и да донесу одлуку у року који не прелази 45 радних дана од тренутка прихватања захтева.
 3. При руци, документ би требао бити прије 1. јануара. Сходно томе, прикупљање све документације мора се извршити унапред. Истовремено, ако организација није добила дозволу на време, после 1. јануара, нема право на управљање отпадом и одлагање, штавише, издавање документа у овом случају неће бити објављено до следеће године.

Треба напоменути да дозволе за одлагање и збрињавање сопственог отпада које су издате прије 1. јула 2015. године остају на снази до 1. јануара 2019. године. Друге организације ће морати да реагују на нову шему.

Постоји још једна важна ствар, ако је организација добила дозволу за располагање и одлагање отпада, она такође има право да прошири свој опсег и поново региструје постојећи документ за способност прикупљања, премјештања или руковања смећем.

Потребни документи

Лиценцирање било којег посла, укључујући одлагање, стављање и рециклирање отпада, захтијева обезбјеђивање одређеног броја докумената. Одсуство бар једног од њих ће онемогућити процедуру.

Потребна је дозвола за отпад:

 1. Захтев правног лица или ИП-а који је издат у стандардном облику и садржи списак насталог отпада. Она одређује број записа за државурегистрација правног лица, подаци из пореза - оптимално дају копију свих сертификата, као и статут организације.
 2. Копије релевантних докумената који потврђују присуство зграда и зграда у власништву организације.
 3. Документе за опрему и разне инсталације потребне за активности предузећа или организације.
 4. Двоструки документи за посебну опрему или превоз се додају одвојено.
 5. Копије потврда којима се гарантује право на рад са отпадом. То су документи који омогућавају особљу да ради са овом категоријом отпада и донесе професионалну обуку запослених и омогући им да раде.
 6. Копија документа којим се потврђује присуство у држави компаније која је одговорна за омогућавање запосленима да раде са отпадом. Обично је такав документ службени интерни поредак.
 7. Копија мишљења санитарних и епидемиолошких органа, према којем све зграде и објекти, опрема и опрема која се користи за обављање дјелатности испуњавају захтјеве и стандарде за управљање отпадом.
 8. Копија рачуна за плаћање државне обавезе (обавезни поступак). Тренутно, његова величина - 7500 рубаља.
 9. Попуњава листу докумената, комплетан опис свих папирологија за добијање лиценце.

Одговорност због недостатка

Горе наведено је да је присуство лиценце обавезна тачка за потпуно функционисање предузећа. Наравно, ако испадне његово одсуство, власник ће морати сносити неке казне.

пословне активности

У принципу, обављање било које пословне активности у принципу, без дозволе (ако је обавезно), већ је угрожено административном одговорношћу, наиме, новчаном казном. За грађане ће износити 2.000 - 2.500 рубаља, плус одузимање већ произведених производа, као и опреме и материјала.

Званичници у овом случају могу очекивати новчану казну од 4.000 до 5.000 рубаља, слично као и прва ставка са одузимањем свих елемената производње. Правна лица су обавезна да плате новчану казну од 40.000 до 50.000 рубаља уз потпуну конфискацију имовине предузећа.

Управљање отпадом

Што се тиче директног рада са смећем, у складу са првом тачком члана 19.20 Закона о управним прекршајима, предузетничка активност је усмјерена на остваривање профита и захтијева постојање присилне лиценце (тј. Лиценце) која се обавља без ње, а кажњава се и новчаном казном.

 1. За грађане ће износити 500 - 1.000 рубаља.
 2. За званичнике - од 30 000 до 50 000 рубаља, као и забрана активности ове врсте до 3 године.
 3. Ако грађанин обавља дјелатност без правног лица, новчана казна ће бити 30.000 - 40.000 рубаља, као и обустава активности до 90 дана.
 4. Правни субјекти који послују без дозволе биће приморани да плате новчану казну од 170.000 до 250.000 рубаља, плус суд може обуставити активност до 90 дана.

Као што видите, недостатак лиценце може и не доноси дубљи нивоодговорност, али може проузроковати озбиљне материјалне губитке, па чак и лишавање права на рад. Стога је неопходно унапријед водити бригу о његовој регистрацији, прије почетка активности везаних за отпад.

Лиценцирање је само један корак. Организације и предузећа редовно прегледавају усаглашеност са захтевима и условима лиценцирања. Ако се у току инспекције открије било каква провјера, она може слиједити обуставу лиценце и њено потпуно раскидање.

Што се тиче управљања отпадом, захтеви су још строжи, јер било какве грешке у одлагању или складиштењу смећа могу изазвати озбиљан проблем у вези са животном средином.