Линолеум у ентеријеру (47 фотографија): опције за дневну собу у стану, како одабрати боју, како одабрати комбинацију са тапетама и вратима

Огромну улогу у будућем ентеријеру собе игра сам под. Избор покривености је богат, али линолеум се најчешће бира, јер има много предности, међу којима су: отпорност на хабање, практичност, еколошка прихватљивост и јефтиност. И споља понекад се не разликује од плочице или ламината.


Карактеристике

Главна карактеристика линолеума је имитација многих врста премаза. По боји и узорцима може изгледати као камен, плочица, различите врсте дрвета, паркета, коже, бетона или гранита.


врсте

Избор подне облоге није лак задатак. Препоручљиво је да размишљате о кућним опцијама, а не да бирате директно из продавнице. Постоје многе врсте линолеума: различите боје, узорци. Такође је направљен од разних материјала.

Линолеум има неколико предности у односу на друге врсте подних облога:

 • јефтиност;
 • пријатељство према околини;
 • трајност (од 5 до 30 година);
 • једноставност инсталације.

природно

Први тип линолеума, који сматрамо природним. Познат у Европи од 19. века. Састоји се од јуте, смоле листопадног дрвећа, дрвеног брашна и креча, који се користи као пунило. Боја је опремљена природним адитивима и пигментима.

Сам материјал је израђен једноставном технологијом. Сви састојци су помешани са додатком ланеног уља. Тада се таква смеша пресује и полаже на бази јуте. Након тога, материјал се суши две недеље у посебним ћелијама.


Доступно у ширини 2 метра, дебљине од 2 до 4 милиметара.

Такав материјал није само у зградама, већ иу школама и болницама, захваљујући таквим ентитетима као што су:

 • ватростални;
 • трајност;
 • пријатељство према околини;
 • спречава развој бактерија.ПВЦ

Најпопуларнији тип линолеума је ПВЦ. Има велики број позитивних особина: отпорност на влагу, отпорност на хабање, дуктилност и неактивност са киселинама и алкалијама. Овај премаз може имати различите боје - од свијетлих и бљештавих до тихих тонова.

Он је непретенциозан у бризи, јефтинији је од природног. Такође, боја коју дуго одаберете чува се и не затамњује. Овај линолеум је сигуран, јер спречава клизање. Такође, овај премаз се може поставити тамо где постоји систем "топлих подова".

Постоје два недостатка овог типа. Први недостатак је то што има мирис када се слаже и ради. Неопходна честа вентилација у затвореном простору. И на таквом поду можете ићи у ципелама са тамним потплатима - често постоје пруге.


Други тип подне облоге може се идентификовати са кишом. Састоји се од гуме и пластике. До недавно се није користио у стамбеним насељима због испуштања штетних материја. Сада, уз строге сигурносне стандарде, могуће је упознати га и у кућама.

Међу његовим главним предностима су поузданост, сигурност и практичност.


Дизајн спола

Сада избор линолеума не може се назвати једноставним. Поред одабира одговарајућег материјала, морате одабрати боју, узорке и декорацију линолеума. Потребно је да одлучите са сопственим погледом на будући ентеријер. Свака, чак и најљепша верзија подне облоге мора одговарати унутрашњости просторије.

Често завршавање просторија почиње плафоном или подом. Зато први елемент дизајна поставља тон за цео ентеријер.

Светли тонови у стилу поткровља су дрво, са ефектом старих. Тамни подови су својствени многим трендовима, на пример, типични су за барокне, рококо и готичке стилове. Они ће такође бити релевантни у собама изведеним у стилу источноазијских земаља.


Не можете увек бити вођени стилом собе. Често је индикатор удобност у соби. Лагани тонови могу се савршено комбиновати са ентеријером просторије, али ће се осећати "хладно". Међутим, додатна опрема и намјештај у боји ће поправити ову ситуацију.

Павле у класичном стилу је завршено уметничко дело. Често се бира подна облога од мозаика. Боја класика воли дрво. Такође, у овом стилу често можете пронаћи и избор центра собе. Често је ово посебан, лијеп узорак на линолеуму.

Под старинског стила - комбинација геометријског и биљног дизајна.


Секс у етничком стилу карактерише велики број оштрих прелаза боја и нијанси. Избор стила у овом случају је строго индивидуалан. Мора бити обавезноистакните светле акценте. Често се премази користе у комбинацији светлих и тамних тонова истог материјала. Такође у овом стилу можете видети комбинацију тамног линолеума и светлог великог тепиха.

За хигх-тецх, минимализам и сврсисходност су својствени. Нема игре у тоновима, само једнобојни подови. За стилове етике и земље, много се ради на текстури и боји пода.


Како изабрати?

Избор линолеума зависи од намјене просторије, као и од њеног дизајна.

именовање соба

За сваку просторију, она ствара сопствену унутрашњост и одређену палету боја. Одвојено треба размотрити варијанте линолеума у ​​ходнику, за дневну собу, у кухињи, у ходнику иу дечијој соби.

У ходнику ће доћи линолеум тамних нијанси са ефектом треперења. То ће прикрити прљавштину која се ставља у стан са улице.

Приликом одабира да се узме у обзир чињеница да ова соба захтијева полу-комерцијални или комерцијални линолеум.


Кухиње често бирају подне облоге које симулирају природне материјале, као што су:

 • дрво;
 • гранит;
 • камен;
 • мермер.Такође, треба имати на уму да је кухиња, као и ходник, простор са великим пролазом. Такође, када се кува под може бити јако контаминиран. У овом случају, кухиња је мјесто гдје је избор боје готово неограничен и чешће овиси о боји кухињске слушалице.

У дневној соби се по правилу користи покривачкласа домаћинства. Дворана често бира линолеум који имитира племените врсте дрвета. Посебно изгледа спектакуларно, када је цела соба изведена у класичном стилу или у стилу Арт Децо-а. Ако у дневној соби има мало намештаја и пуно слободног простора, онда сјајно, сјајни премаз ће бити добар избор.

У расаднику, линолеум је обавезан да буде сигуран за дете. Али у овом случају, одаберите линолеум одговарајуће боје и слика неће бити проблем.Боје треба изабрати светле, од оних који воле дете и задовољит ће његове очи. Може бити и лагани премаз са лепим узорцима или живописним геометријским облицима. Сада пустите линолеум чак и са ликовима бајки, цртаних филмова или књига. Међутим, треба узети у обзир интензитет боја зидова и пода, тако да се дете није појавило треперење у очима и не погоршало вид.

У спаваћој соби, најбоље је користити поклопац таман, али не монотон.

У купатилу се чешће користи плочица, али у неким случајевима боље је користити линолеум. Нарочито када има деце у кући. Подови могу имати прекрасну 3Д умјетност која ће додати посебну љепоту купаоници. Такође се често користи опција црне и беле табле.Изабери по боји

Одвојено је потребно раставити како ће се подна облога различитих боја уклопити у унутрашњост.

Бела је најпопуларнија. Све светле боје: бела, беж, сива - су веома тражене на тржишту.На пример, лакоћа и лакоћа дају покривач од храста. Сиви под је у складу са вратима боје венге-а. Боја песка одговара класичном стилу.

Светле нијансе визуелно повећавају простор. Поготово ако ставите узорке дијагонално.

Често се лагани линолеум бира испод тапета или кухињског сета. Нијанса је сиви храст - најпопуларнији за покривање пода кухиње. Под свјетло беж сет је боље узети линолеум исте боје. Светли тонови складно изгледају у просторији модерног ентеријера.

У класичном стилу боље је изабрати друге тонове и нијансе.


Кухиња често бира браон под или његове нијансе. Такође изгледа добро у кухињи линолеума у ​​црно-белој ћелији. Ово вам омогућава да комбинујете светли и тамни намештај у соби.

Тамни тонови могу драматично промијенити и украсити сваку просторију. Тамне боје се најбоље користе у просторијама у којима нема проблема са осветљењем. Без ње, тамни линолеум ће само створити осећај недостатка простора. Светли намјештај истиче се на тамним подовима.

Тамни тонови изгледају сјајно, посебно за разлику од светлог намештаја. Линолеум група - врата ће изгледати елегантно.


У монотоним бојама намештаја и тапета које су погодне за богату и светлу подну боју. У супротном, постоји ризик од добијања прилично светле и насилне површине у кући уместо добре собе. Такође, преоптерећење осветљења и засићења у просторији можедоводи до треперења, а затим умора у очима.

И избор тона зависи од локације страна светла у просторији. Северне просторије захтевају топле боје. У јужним просторијама, најбоље хладне нијансе.


Која је слика боља за малу собу?

За малу собу, избор линолеума је важна тема, јер погрешно одабрани премаз може направити и мање мање просторије.

Да би уска просторија била визуелно шира, избор би требало да падне на линолеум у владару. Потребно га је положити преко дугих зидова или дијагонално.

Такође у просторији са малом површином ће изгледати добар под са малом плочицом - то ће повећати површину визуелно. Велике плочице су погодне само за велике просторије.

Под "под дрветом" такођер се приближава малој просторији да би створио ефекат "драгог секса".Лепи примери у унутрашњости

Произвођачи сада нуде велики избор подних облога различитих боја, текстура, црно-бијелих или с узорком.

Најважнија ствар у избору боје је да узмемо у обзир:

 • Не треба грешити у калкулацијама;
 • Купити линолеум од једне ролне, јер се различите ролне исте боје могу разликовати у хладу;
 • Пре него што купите, замолите себе да погледате линолеум у проширеној форми. Такође ће вам помоћи не само да замислите како ће изгледати омот, већ и да видите све суптилности узорака и владара.Најлепши су линолеум под паркетом "Божићно дрвце", подна облога од храстове или црне боје дрвета. Такође су популарни квадрати и правоугаоници као обрасци. Модеран дизајнер може користити и лаконске боје у стилу минимализма.


За више информација о томе како одабрати линолеум, научит ћете из сљедећег видеа.